10 insectenbeten en -steken die iedereen zou moeten leren herkennen
Connect with us

Nieuws

10 insectenbeten en -steken die iedereen zou moeten leren herkennen

Laten we eerlijk zijn, vrijwel iedereen wordt op een bepaald moment in zijn leven door een insect gestoken of gebeten. De meeste mensen ervaren het elke zomer.

Vanzelfsprekend komt het vaker voor tijdens warmere periodes, maar in ieder geval kan het moeilijk zijn om precies te identificeren wat voor insect je hebt gestoken (als je de dader niet op heterdaad betrapt, natuurlijk).

Bepaalde beten kunnen zelfs behoorlijk ernstig worden, met zwelling, beschadiging van de huid of ernstige jeuk tot gevolg. De meeste beten van gewone insecten zijn onschadelijk, terwijl andere de potentie hebben om schadelijke bacteriën / ziektes over te brengen.

Daarom is het belangrijk om een ​​idee te hebben van wat je precies gebeten / gestoken heeft en wat je moet doen om de resulterende symptomen te verhelpen.

In de onsterfelijke woorden van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, raak niet in paniek! Hier vind je een kleine gids om je te helpen ontdekken welke insecten je dwars zitten

Horzel

Wordt gestoken door een horzel is niemands idee van plezier. Na een steek is het getroffen gebied vaak rood en erg opgezwollen. Blaarvorming van de huid kan optreden, terwijl afkoeling van de beet verlichting kan bieden.

In sommige gevallen kan de angel van de horzel een allergische reactie veroorzaken die wordt veroorzaakt door je eigen immuunsysteem.

Als je maag koud of gevoelloos begint te worden, en je lippen worden een beetje blauw en je ademhaling wordt moeizaam, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Bij

Als je bent gestoken door een honingbij, kan de huid rond de steekplek rood en opgezwollen worden. Na een tijdje kan het jeuken.

De eerste dag na de angel kan de zwelling toenemen en kan de pijn in golven komen. Bijensteken zijn meestal onschadelijk op de lange termijn, en als je je niet slecht voelt, kun je wachten tot de symptomen verdwijnen.

Het is echter belangrijk dat je de angel verwijdert, om te voorkomen dat meer gif zich een weg baant in je lichaam. Voor het beste resultaat, verwijder je de angel met een kleine gereedschap, zoals een mes of je eigen nagels.

Wesp

Misschien de beruchtste van alle insecten, zo levert de wesp een steek op die haast niet vergelijkbaar is met een beet van andere insecten. Het gebied kan rood worden en opzwellen, terwijl het slachtoffer pijn zal ervaren en mogelijk een verschrikkelijke jeuk krijgt.

In sommige gevallen kunnen bloedingen optreden. In tegenstelling tot een bij, kunnen wespen verschillende keren prikken, dus het is nog belangrijker dat je weet of je allergisch bent.

Mug

De meeste mensen zijn bekend met muggenbeten, maar toch kan het moeilijk zijn om te weten wat wat is.

Muggenbeten zien eruit als gezwollen rode vlekken, ongeveer zo groot als een kleine bes. Muggen willen graag bloed zuigen waar de huid dun is en het is gemakkelijker voor hen om bloedvaten te bereiken. Wanneer ze zich voeden, injecteren ze hun speeksel in de wond en veroorzaken ze verdoving in het gebied waardoor het moeilijk wordt om ze op te sporen als ze je net hebben gebeten.

Teken

Degenen die gebeten zijn door een teek, weten vaak niet dat het zelfs is gebeurd. Als je echter gebeten bent, kun je een kleine rode vlek verwachten waar de teek heeft gezeten.

Normaal zou de plek niet meer dan een paar centimeter in diameter moeten zijn, terwijl het niet ongebruikelijk is om een ​​kleine rode bobbel te vinden in het midden waar de teek aan het voeden was.

Vlooien

Vlooienbeten zijn moeilijk zelf te diagnosticeren, omdat ze vaak verward worden met allergische reacties en muggenbeten. In tegenstelling tot muggenbeten kunnen deze beten pijnlijk zijn en zeer jeuken.

Vlooien bijten gewoonlijk in de benen van slapende mensen, terwijl de insecten meerdere keren kunnen bijten in één ‘zit’, dus er is vaak een patroon gescheiden door beten van ongeveer 1 tot 2 cm.

Mieren

De meeste mieren vormen geen echte bedreiging voor mensen. Rode mieren zijn echter een veel voorkomend ongedierte over de hele wereld en zijn berucht om hun pijnlijke beten – in sommige gevallen kunnen ze zelfs voor littekens zorgen!

Het gif van de mieren bevat gifstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken en – in extreme gevallen – anafylactische shock. Gewoonlijk zijn de symptomen mild en in veel opzichten vergelijkbaar met een beet van een mug.

Een mierentrek verschijnt vaak als een roze vlek, met de huid eromheen zacht en jeukt. Op het moment van de beet kan een persoon plotseling pijn ervaren.

Paardevlieg

Als je ooit bent gebeten door een paardenvlieg, weet je dat je niet wilt dat dit opnieuw gebeurt. In zeldzame gevallen kunnen paardenvliegbeten bloedvergiftiging en infecties veroorzaken.

Ze kunnen lijken op grote, dikke vliegen, maar de bloedzuigende paardenvlieg kan een harde en pijnlijke beet leveren, vaak een teken nalaten en zwelling veroorzaken.

Was het gebied met koud water en breng ijs aan.

Luizen

Als je kleine rode stippen ziet die op muggenbeten lijken, op plaatsen waar het haar groeit – bijvoorbeeld op je hoofd, nek of achter je oren – kan dit betekenen dat je luizen hebt.

Ernstige jeuk is het meest voorkomende symptoom van hoofdluizen en komt door hun beten. Om zeker te zijn dat je luizen hebt, haal je een luizenkam door je haar en kijk je wat er uit de gootsteen komt. Luizen zijn meestal tussen één en drie millimeter lang, met doorzichtige lichamen.

Bedwants

Bedwantsen zijn iets dat je nooit wilt ervaren.

Beten van bedwantsen lijken op die van muggen, hoewel ze vaak zigzaggende patronen volgen. Veel voorkomende symptomen zijn zwelling, roodheid, pijn en soms pus.

Helaas kan je niet zelf bedwantsen kwijtraken, zelfs als de beten verdwijnen. Neem contact op met een professioneel uitroeiingsbedrijf om te helpen met je bedwantsprobleem.

Houd er rekening mee dat mensen op je Facebook mogelijk het verschil moeten weten tussen de verschillende affecten veroorzaakt door insectenbeten en -steken.

Vergeet niet dit artikel met je geliefden te delen! Help ze deze zomer.
[fblike]

Doorgaan met lezen

Nieuws

Femke (36) ging met de zoon (17) van haar allerbeste vriendin naar bed

In een eerlijke bekentenis deelt Femke (36) haar recente ervaring waarbij ze in een moment van zwakte een ernstige grens heeft overschreden, en daarmee een levenslange vriendschap op het spel heeft gezet.

Het verhaal dat volgt, werpt een dieper licht op Femke’s ervaring, haar gevoelens, en de complexiteit van menselijke relaties.

Een Levenslange Vriendschap
Femke en Joyce zijn al vriendinnen sinds hun kindertijd, en hun band is door de jaren heen alleen maar sterker geworden.

Ze hebben samen veel meegemaakt, inclusief de periode waarin Joyce ongewenst zwanger werd.

Femke heeft Joyce altijd gesteund en heeft een speciale band opgebouwd met Joyce’s 17-jarige zoon, Nick.

Maar op een zonnige middag in Joyce’s tuin, met vriendinnen en overvloedige witte wijn, neemt het verhaal een onverwachte wending.

Een Moment van Zwakte
Na een gezellige middag met te veel alc0hol realiseert Femke zich dat het tijd is om naar huis te gaan.

De goedhartige Nick, die Femke al haar hele leven kent, besluit om met haar mee te fietsen. Eenmaal thuis leidt dit tot een reeks gebeurtenissen die een grens overschrijden die niet overschreden had mogen worden.

In een verwarde staat van dr0nkenschap en verlangen geven ze toe aan hun gevoelens, wat resulteert in een intiem moment tussen hen; Nick’s eerste keer.

Ontwaken uit de Roestoestand
De realiteit en de ernst van haar fout dringen pas later tot Femke door. Ze wordt overmand door schuldgevoelens en realiseert zich dat ze iets heeft gedaan wat onomkeerbaar is.

Ze heeft niet alleen een jonge man in verwarring gebracht tijdens zijn eerste intieme ervaring, maar ook het vertrouwen van iemand die ze als haar eigen familie beschouwt, geschonden.

De angst voor mogelijke gevolgen en de impact op de relaties met de mensen die haar dierbaar zijn, zijn overweldigend.

De Nasleep
In de dagen die volgen, worstelt Femke met haar gevoelens van schuld en schaamte. Nick lijkt echter een andere kijk op de situatie te hebben; hij drukt zelfs de wens uit om de relatie voort te zetten.

Femke beseft echter de ernst van hun vergissing en de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden.

Ze probeert Nick duidelijk te maken dat wat er gebeurde een vergissing was en niet mag worden herhaald.

Een Leerzaam Moment
Femke’s verhaal is een verhaal van zelfreflectie, berouw en de complexiteit van menselijke relaties.

Het werpt licht op de delicate balans tussen vriendschap en vertrouwen, en hoe gemakkelijk een moment van zwakte kan leiden tot een potentieel levensveranderende vergissing.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Getinte medelanders tr*ppen bejaarde man bij de bushalte helemaal in elkaar

Helaas moeten we opnieuw melding maken van een ver0ntrustende gebeurtenis waarbij jongeren betrokken zijn.

In onze buurlanden is er weer een schr!jnend inc!dent aan het licht gekomen, dat opnieuw vragen doet rijzen over het gedrag van hedendaagse jongeren. Er circuleert namelijk een video die bij velen de rillingen over de rug doet lopen.

Het is inmiddels algemeen bekend dat jongeren van vandaag niet meer dezelfde normen en waarden lijken te delen als hun voorgangers.

Het lijkt steeds vaker voor te komen dat wanneer zij zich m!sdragen, aanspreken geen optie is, aangezien dit vaak tot verbale of zelfs fysieke c0nfrontaties leidt. Dit gedrag roept vragen op over de rol van opvoeding in deze tijd.

Op internet zien we steeds vaker video’s opduiken waarin jongeren zich lijken te vermaken door anderen te int!mideren, bij voorkeur in groepen en bij voorkeur tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen.

Recentelijk heeft zich een laffe da*d voorgedaan in Nederbrakel, gelegen in Oost-Vlaanderen. Op het Stationsplein werd een bejaarde man het slacht0ffer van gew*ld.

De beelden tonen de man die rustig in een bushokje zit. Plotseling passeert een groep van zes jongeren, zonder duidelijke aanleiding begint een van hen de man uit te sch*lden.

Dit sch*lden alleen al is verwerpelijk, maar het wordt erger. De man wordt fysiek aangev*llen, gedwongen zijn gezicht te beschermen terwijl hij kl*ppen en tr*ppen incasseert.

Het hele tafereel wordt gadegesl*gen door de vrienden van de aanv*ller, die lijken te genieten van het gew*ld, zonder enige poging om in te grijpen.

De beelden zijn inmiddels onder de aandacht van de autoriteiten gebracht. Hoewel de man nog geen aang±fte heeft gedaan, hebben de autoriteiten besloten een onderzoek in te stellen nadat de video via verschillende kanalen bij hen terechtkwam.

Bovendien heeft het Belgische 0penbaar Min!sterie aangekondigd actie te ondernemen. We wachten in spanning af wat de uitkomst van deze stappen zal zijn.

Wij hebben ervoor gekozen om de bewuste video niet te delen. Als je toch behoefte hebt om deze te bekijken, kun je hieronder klikken op het X-bericht.

Doorgaan met lezen

Nieuws

0ngeneeslijk z!eke Nicky (35) deelt laatste bericht: ’Als je dit leest, ben ik 0verleden’

De Britse Nicky Newman, 35 jaar oud, heeft duizenden mensen op sociale media geïnspireerd met haar verhalen over haar moedige strijd tegen k*nker.

Aan het begin van deze week verscheen haar laatste bericht op Instagram, met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”

In 2018 kreeg Nicky het verw0estende nieuws te horen dat ze k*nker had, nadat ze tijdens het douchen een knobbeltje in haar rechterb0rst had ontdekt.

De k*nker was al uitgezaaid en de artsen konden niets meer voor haar doen. Ondanks dit hartverscheurende nieuws besloot Nicky haar persoonlijke reis online te delen, wat de aandacht trok van maar liefst 320.000 volgers.

Deze influencer stond bekend om haar motto ‘go grab life’: het beste uit elke dag halen en elke kans grijpen. Maar deze week sloeg het n00dlot toe.

Haar laatste Instagram-bericht begon met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”

Ze vervolgde met: “Ik heb het 5,5 jaar volgehouden, niet slecht voor een stadium 4 borstk*nker. Ik heb niets verloren.

De k*nker heeft het overgenomen, en dat is oké. We wisten allemaal dat dit zou gebeuren. Ik denk niet dat we ooit voorbereid zijn om deze woorden te horen.

We denken dat we onverwoestbaar zijn en dat er een magische genez!ng zal komen. Maar de waarheid is dat we dit leven allemaal van dag tot dag moeten leven.”

Ze sloot haar bericht af met een indringende oproep: “Dus beloof me alsjeblieft om de mensen om je heen te koesteren en geef je vrienden en geliefden de grootste knuffels! Go grab life! Je weet nooit echt wat er om de hoek komt kijken, dus neem niets voor lief.”

Nicky Newman is afgelopen zondag 0verleden.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending