4-jarig jongetje verdwijnt en keert nooit meer terug – 25 jaar later wordt er op de deur geklopt en moet iedereen huilen
Connect with us

Nieuws

4-jarig jongetje verdwijnt en keert nooit meer terug – 25 jaar later wordt er op de deur geklopt en moet iedereen huilen

Opgegeven worden voor adoptie kan diepe wonden nalaten bij kinderen. Geadopteerde kinderen vragen zich af wie hun biologische ouders zijn, waar ze vandaan komen, en waarom ouders hun kinderen opgeven. En zelfs de gelukkigste geadopteerde kinderen stellen zichzelf die vraag.

Saroo werd geboren in India, maar werd geadopteerd door een Australische familie toen hij vijf jaar oud was. Maar zijn adoptieverhaal verschilt nogal van de meeste andere.


Saroo had een broer die enkele jaren ouder was dan hem, Guddu.

Guddu verdiende geld met het schoonmaken van treinen, en op een dag nam hij de vijfjarige Saroo met hem mee.

Guddu vroeg Saroo om te wachten op de trein terwijl hij aan het werken was. Hij vertelde hem dat hij snel terug zou zijn. Saroo was echter uitgeput, dus sloot hij zijn eventjes zijn ogen. Maar toen hij wakker werd, realiseerde de kleine jongen zich dat de trein leeg was en hij wist zelfs niet waar hij was.

Saroo kon niet schrijven noch lezen en wist ook zijn familienaam niet of de naam van de stad waarin hij woonde.

Hij stapte van de trein en dwaalde moederziel alleen door de straten van Calcutta.

Al snel merkte een tiener Saroo op, en zag hij dat hij verdwaald was. Hij bracht de kleine jongen naar een opvangtehuis voor weeskinderen. En omdat Saroo niet wist vanwaar hij kwam, en niemand van zijn familie hem kwam zoeken, werd hij op een lijst van adoptiekinderen geplaatst.

Saroo werd geadopteerd door een Australische familie en kreeg een heel nieuw leven, ver weg van de armoede en het gevaar die hij gewoon was. Maar hij miste ook zijn echte familie heel hard.

Saroo’s nieuwe mama hing een kaart van India aan de muur in zijn kamer, zodat hij niet zou vergeten waar zijn roots ligt. De kaart herinnerde hem aan India, en Saroo had vaak herinneringen over zijn vroegere dagen als kind in zijn geboortedorp met zijn familie. Maar hij herinnerde zich nooit genoeg om zijn zoektocht verder te kunnen zetten.

In tussentijd was de echte moeder van Saroo hem aan het zoeken in India, niet wetende dat haar zoon niet eens in het land was.

Toen Saroo ouder was, ontdekte hij Google Maps en Google Earth, en ontdekte hij dat hij de applicaties kon gebruiken in de zoektocht naar zijn geboorteplek.

Saroo wist dat hij ergens nabij Calcutta moest gewoond hebben, en begon in te zoomen op bepaalde plekken in de omliggende streek.

Vele mensen dachten dat Saroo aan het zoeken was naar een naald in een hooiberg, maar hij gaf de hoop nooit op, zelfs al was het 25 jaar geleden dat hij zijn familie voor het laatst zag.

Elke dag opnieuw zocht Saroo op de landkaart van India, tot hij op een dag eindelijk iets herkende.

Saroo zag een brug die precies op de brug leek nabij het treinstation waar hij wakker werd als kind, op de dag waarop hij zijn oudere broer verloor.


Traag maar zeker vond Saroo meer en meer herkenpunten tot hij eindelijk de naam van zijn geboortedorp te weten kwam: Ganesh Talai. Het duurde niet lang voor Saroo op het vliegtuig zat richting India, op zoek naar zijn biologische familie. Het was alsof hij terug in de tijd reisde, en meer en meer herinneringen kwamen naar boven.

Uiteindelijk bereikte Saroo het huis waar hij opgroeide als jonge kind. Zijn hart klopte sneller en sneller. Woonde zijn familie daar nog? Zouden ze hem nog herkennen?

Enkele meter verder stonden drie vrouwen. Onmiddellijk ging één van hen naar Saroo en nam ze hem in zijn armen. Ze was zijn moeder, en had hem onmiddellijk herkend.

Saroo’s moeder belde naar twee van zijn broers en vertelde hen dat hun broer er was, uit het niets. Hoewel, in het midden van de ontmoeting kreeg Saroo ook tragisch nieuws te horen. Zijn broer, Guddu, die bij hem was aan het treinstation op diezelfde dag, werd dood teruggevonden een maand nadat de jongens verdwenen waren. Hij kwam onder een trein terecht.

Zijn familie vinden was net als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar de speld was er wel. En dankzij zijn volharding en vastberadenheid slaagde Saroo in zijn bijna onmogelijke speurtocht.

Sinds de reünie met zijn familie, bleef Saroo geld sturen naar zijn biologische familie zodat zijn moeder niet meer hoeft te werken.

In de meeste landen spelen vijfjarigen met speelgoed, gaan ze naar school, en maken ze plezier. Maar in India, moeten zo’n jonge kinderen noodgedwongen al werken om hun familie te helpen.

Saroo’s verhaal kent een gelukkig einde, maar niet alle kinderen leggen dezelfde weg af. Ze groeien op in extreme armoede en hebben geen voedsel, noch een dak boven hun hoofd.

In 2015, schreef Saroo een boek over zijn ervaringen, “A Long Way Home”. Het boek werd uiteindelijk ook verfilmd, en heet “Lion”.

Bekijk hier een video over het verhaal van Saroo:

Deel aub Saroo’s verhaal met je vrienden op Facebook. Het ultieme bewijs dat je nooit de moed mag opgeven.
[fblike]


Nieuws

VIDEO: Trump zwaargewond na schietpartij tijdens rally in Pennsylvania, toeschouwer omgekomen.

Tijdens een rally in Pennsylvania raakte voormalig president Donald Trump gewond bij een schietpartij. Op beelden van de bijeenkomst is te zien hoe Trump naar zijn oor grijpt en vervolgens wegduikt. Hij werd daarna door zijn beveiligers van het podium gehaald. Volgens de U.S. Secret Service is Trump veilig en zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.


Trumps woordvoerder, Steven Cheung, liet kort na het incident weten dat Trump ‘in orde’ is. Hij wordt onderzocht in een lokaal ziekenhuis. Trump bedankte de ordediensten voor hun ‘snelle respons’.

President Joe Biden zei vlak na het incident tegen journalisten op een Democratische bijeenkomst dat hij nog niet op de hoogte was van de mogelijke schietpartij tijdens de rally van Trump.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Maandag ineens zomers warm: zonnig en 27 graden

Na regen komt zonneschijn. Tenminste, als de weersverwachtingen voor deze week kloppen. Zaterdag is het in de meeste delen van het land nog druilerig, maar na vandaag wordt het een stuk warmer met temperaturen tussen de 25 en 27 graden.


Vandaag is het nog bewolkt en regenachtig. Het wordt ook niet al te warm. ‘Tijdens regenval ligt het kwik rond 16 graden, bij langere droge perioden wordt het nog een graad of 19′, schrijft weerdienst Weeronline. ‘Soms is het even droog en kan de zon tijdelijk doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we niet te rekenen.’

In de nacht klaart het op en zondag overdag komt daardoor meer ruimte vrij voor de zon. Het wordt die dag gemiddeld 22 tot 23 graden. Het blijft in de meeste delen van het land droog en het wordt ‘een prima dag voor buitenactiviteiten’.


Maandag stroomt warme lucht ons land binnen ‘en dan staat er plotseling een zomers warme dag op het programma’, aldus Weeronline. In het zuidoosten wordt het zelfs maximaal 27 graden. Het kan wel wat klammig aanvoelen. Aan het eind van de dag kunnen er dan ook enkele (onweers)buien voorkomen.

Die buien zetten dinsdag door, maar de dagen daarna lijken ze steeds wat meer af te nemen. ‘In de loop van de week warmt het geleidelijk op. Landinwaarts kan vanaf donderdag weer de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. De wind houdt zich voorlopig rustig en daarmee wordt het best aangenaam zomerweer.’

Vierdaagse

Dinsdag begint ook de Vierdaagse in Nijmegen. ‘De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op.’ De temperatuur kan die eerste dag oplopen naar 22 graden en af en toe valt er mogelijk een bui.

De rest van de week zullen de wandelaars de zon vaak zien. Zij moeten rekenen op temperaturen tot 25 graden. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken en je goed in te smeren want de kracht van de zon is sterk. ‘De onbeschermde huid kan met 15-30 minuten al verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur.’

Dit weekend trapt het wandelfestijn al af met de Vierdaagsefeesten. ‘Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.’ Zondag wordt met 22 a 23 graden een fijne dag voor buitenactiviteiten en dus ook voor festivals.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Je lichaam herkent wanneer het einde nabij is en dat begint allemaal in je neus

De dood, een onvermijdelijke maar vaak gevreesde fase van het leven, houdt vele mysteries vast die de mensheid door de eeuwen heen heeft geprobeerd te ontrafelen.


Verrassend genoeg ligt een potentieel antwoord verborgen in ons reukvermogen. Recente wetenschappelijke inzichten suggereren dat onze neus essentiële aanwijzingen kan bieden over de naderende d00d, niet alleen door het detecteren van de d00d bij anderen maar ook via het verlies van eigen reukvermogen als indicator voor gezondheidsproblemen.

Deze fascinatie voor de neus en zijn vermogen om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar onderstreept de complexiteit en verfijning van het menselijk zintuiglijke systeem.

Het concept dat mensen de naderende d00d kunnen ‘ruiken’, is iets dat zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als volksgeloof heeft geïnspireerd. Anekdotische verslagen van mensen die een unieke ‘geur van de d00d’ waarnemen voordat een dierbare 0verlijdt, zijn wijdverspreid en worden ondersteund door enkele wetenschappelijke studies.

Deze waarnemingen hebben geleid tot de theorie dat er een specifiek “zesde zintuig” bestaat binnen ons reuksysteem dat actief wordt onder bepaalde, vaak stressvolle omstandigheden.


Bijvoorbeeld, wetenschappers aan de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat dieren zoals honden en katten in staat zijn chemische veranderingen te detecteren die optreden in het menselijk lichaam bij bepaalde z*ektes zoals kanker.

Deze bevindingen suggereren dat sommige mensen, vooral die met een zeer gevoelig reukvermogen, mogelijk ook het vermogen hebben om zulke subtiele veranderingen waar te nemen, wat wijst op de mogelijkheid van een menselijk vermogen om de naderende d00d te ‘ruiken’.

Een andere boeiende theorie betreft de emotionele connectie van ons reukvermogen. Het idee is dat onze reukzin niet alleen fysieke geuren detecteert, maar ook veranderingen in de emotionele of fysiologische staat van anderen kan waarnemen.

Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zich intuïtief bewust worden van de naderende d00d van een naaste, niet door een expliciete geur, maar door een onbewuste reactie van hun reukzintuig op veranderende biochemische signalen.

Het verlies van het reukvermogen, medisch bekend als anosmie, is significant verbonden met diverse gezondheidsaandoeningen, met name neurodegeneratieve zektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Diverse studies hebben aangetoond dat de afname van reuk vaak een van de eerste symptomen is die zich manifesteren, nog voordat andere, meer voor de hand liggende symptomen duidelijk worden. Dit maakt reukverlies een potentieel vroegtijdig waarschuwingssignaal voor deze z*ektes.

Verder heeft onderzoek, zoals dat gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, uitgewezen dat ouderen met een verminderd reukvermogen een significant hogere kans hebben om binnen vijf jaar te 0verlijden dan hun leeftijdsgenoten met een intact reukvermogen.

Dit benadrukt de potentiële waarde van reukvermogen als een voorspellende factor voor algemene gezondheid en levensverwachting.

De voortdurende ontdekkingen op het gebied van de menselijke zintuigen, met name de reuk, openen nieuwe mogelijkheden voor de medische wetenschap.

Het vermogen van het reuksysteem om zowel de d00d als toekomstige gezondheidsrisico’s te voorspellen biedt opwindende vooruitzichten voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden. Deze methoden zouden gebruik kunnen maken van ons reukvermogen om vroege waarschuwingssignalen te detecteren, wat kan leiden tot tijdige en potentieel levensreddende interventies.

Het vermogen van de neus om te functioneren als een waarschuwingssysteem voor zowel de naderende d00d als voor mogelijke gezondheidsproblemen is een bewijs van de complexiteit en het belang van ons reukvermogen.

Deze capaciteiten dagen ons uit om verder te kijken dan de traditionele zintuigen en de verborgen potentie van geur te erkennen als een krachtig hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring en medisch inzicht.


Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending