Noa: “Dit Tikkie slaat helemaal nergens op, toch?”
Connect with us

Nieuws

Noa: “Dit Tikkie slaat helemaal nergens op, toch?”

Direct een klik hadden Noa en Yolein toen ze tijdens het werken samen stonden ingeroosterd. “We zijn allebei stewardess bij een bekende luchtvaartmaatschappij. Bijna al mijn collega’s zijn onwijs lief, leuk en gezellig, maar met Yolein had ik ook echt een vriendschappelijke klik. Daarnaast hadden we veel met elkaar gemeen en besloten we ook een keer buiten het werk om met elkaar af te spreken. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week nodigde ik Yolein uit om samen te gaan lunchen in Bloemendaal. Maar ik heb daar écht een heel raar gevoel aan overgehouden…” 

Niet op zoek naar nieuwe vrienden

Noa probeert haar werk en privéleven zo veel mogelijk gescheiden te houden. “Als ik aan het werk ben, ben ik meestal een aantal dagen van huis en breng ik veel tijd door met collega’s. Dit zijn leuke dagen, maar ik probeer thuis vooral tijd in mijn ‘eigen’ mensen te steken. Op mijn vrije dag vind ik het leuk om af te spreken met familie en vrienden, gaan mijn vriend en ik wandelen of sta ik op de tennisbaan met mijn zusje. Mijn leven is leuk en goed en ik was dus ook niet bepaald op zoek naar nieuwe vriendinnen.”

Trakteren

Toch hebben Noa en Yolein zo’n leuke klik tijdens een vlucht naar Singapore, dat ze nummers uitwisselen. “We hadden al een paar weken app-contact en Yolein vertelde dat ze jarig was geweest. Ik besloot haar daarom uit te nodigen voor een lekkere lunch aan het strand. Twee vliegen in één klap: ik kon haar trakteren voor haar verjaardag en we zouden ook meteen een gezellige middag hebben samen.”

Snel weer doen

Noa kiest een hippe strandtent in Bloemendaal en maakt de reservering. “Het was onwijs gezellig. We dronken een glaasje, aten een lekkere salade en genoten van een cappuccino aan zee. Twee uur later betaalde ik de rekening en nam afscheid van Yolein. ‘Was gezellig, laten we dat snel weer doen’, zei ik nog tegen haar. Maar toen ik thuiskwam en mijn telefoon opende, kwam ik hierop terug…”


Reminder

Bij thuiskomst ziet Noa dat ze een berichtje van Yolein heeft. “Een berichtje om mij te bedanken voor de lunch en een Tikkie voor de parkeerkosten. ‘Parkeren verjaardagslunch’ stond bij het Tikkie van 9 euro. Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar toen ik hem niet binnen één dag betaald had, stuurde Yolein een reminder. ‘Denk je nog even aan dat Tikkie? Dank’, appte ze. Ik kon mijn ogen niet geloven…”

Heel vreemd

Totaal verontwaardigd betaalt Noa het Tikkie. “Ik heb het betaald, maar ik vond het wel echt heel vreemd. Ik besprak het met mijn vriend en ook hij zei dat dit echt heel raar is. ‘Ik ken niemand die een Tikkie voor parkeerkosten stuurt’, zei hij. ‘Zeker niet als diegene ook nog is getrakteerd op een lunch’. Dat ben ik met hem eens. Dit is echt heel gek…”

Blijft berichtjes sturen

Noa is goed klaar met Yolein en besluit geen contact meer met haar op te nemen. “Misschien dat we elkaar ooit nog tegenkomen op ons werk, maar ik ga echt niet meer met haar afspreken. Yolein denkt daar anders over en stuurt mij nog regelmatig een berichtje. Zo vraagt ze of ik zin heb om te gaan wandelen of lunchen. Nou nee dus. Ik stuur niks terug. Heel vreemd dat zij maar berichtjes blijft sturen.”

Doen meer mensen dit?

Heel benieuwd is Noa of er mensen zijn die ook Tikkies voor parkeerkosten sturen. “Is dat iets waar ik gewoon niet op de hoogte van ben? Dat als je iemand trakteert op lunch, dat je ook de parkeerkosten voor diegene betaalt? Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar ik ben toch benieuwd of er andere mensen zijn die dit op deze manier doen.”

Ongemakkelijk

De vriend van Noa vindt dat Noa eerlijk moet zeggen tegen Yolein dat ze het een vreemde actie vond. “Misschien kunnen jullie erover praten en alsnog vriendinnen zijn”, zegt hij. “Maar ik heb daar geen zin in. Iemand die zulke rare Tikkies stuurt wil ik echt niet als vriendin. De enige reden waarom ik nog eens iets zou afspreken om erover te praten is omdat het anders misschien ongemakkelijk als we samen zouden moeten werken.”

AfbeeldingUnsplash+


Nieuws

VIDEO: Trump zwaargewond na schietpartij tijdens rally in Pennsylvania, toeschouwer omgekomen.

Tijdens een rally in Pennsylvania raakte voormalig president Donald Trump gewond bij een schietpartij. Op beelden van de bijeenkomst is te zien hoe Trump naar zijn oor grijpt en vervolgens wegduikt. Hij werd daarna door zijn beveiligers van het podium gehaald. Volgens de U.S. Secret Service is Trump veilig en zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.


Trumps woordvoerder, Steven Cheung, liet kort na het incident weten dat Trump ‘in orde’ is. Hij wordt onderzocht in een lokaal ziekenhuis. Trump bedankte de ordediensten voor hun ‘snelle respons’.

President Joe Biden zei vlak na het incident tegen journalisten op een Democratische bijeenkomst dat hij nog niet op de hoogte was van de mogelijke schietpartij tijdens de rally van Trump.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Maandag ineens zomers warm: zonnig en 27 graden

Na regen komt zonneschijn. Tenminste, als de weersverwachtingen voor deze week kloppen. Zaterdag is het in de meeste delen van het land nog druilerig, maar na vandaag wordt het een stuk warmer met temperaturen tussen de 25 en 27 graden.


Vandaag is het nog bewolkt en regenachtig. Het wordt ook niet al te warm. ‘Tijdens regenval ligt het kwik rond 16 graden, bij langere droge perioden wordt het nog een graad of 19′, schrijft weerdienst Weeronline. ‘Soms is het even droog en kan de zon tijdelijk doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we niet te rekenen.’

In de nacht klaart het op en zondag overdag komt daardoor meer ruimte vrij voor de zon. Het wordt die dag gemiddeld 22 tot 23 graden. Het blijft in de meeste delen van het land droog en het wordt ‘een prima dag voor buitenactiviteiten’.


Maandag stroomt warme lucht ons land binnen ‘en dan staat er plotseling een zomers warme dag op het programma’, aldus Weeronline. In het zuidoosten wordt het zelfs maximaal 27 graden. Het kan wel wat klammig aanvoelen. Aan het eind van de dag kunnen er dan ook enkele (onweers)buien voorkomen.

Die buien zetten dinsdag door, maar de dagen daarna lijken ze steeds wat meer af te nemen. ‘In de loop van de week warmt het geleidelijk op. Landinwaarts kan vanaf donderdag weer de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. De wind houdt zich voorlopig rustig en daarmee wordt het best aangenaam zomerweer.’

Vierdaagse

Dinsdag begint ook de Vierdaagse in Nijmegen. ‘De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op.’ De temperatuur kan die eerste dag oplopen naar 22 graden en af en toe valt er mogelijk een bui.

De rest van de week zullen de wandelaars de zon vaak zien. Zij moeten rekenen op temperaturen tot 25 graden. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken en je goed in te smeren want de kracht van de zon is sterk. ‘De onbeschermde huid kan met 15-30 minuten al verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur.’

Dit weekend trapt het wandelfestijn al af met de Vierdaagsefeesten. ‘Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.’ Zondag wordt met 22 a 23 graden een fijne dag voor buitenactiviteiten en dus ook voor festivals.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Je lichaam herkent wanneer het einde nabij is en dat begint allemaal in je neus

De dood, een onvermijdelijke maar vaak gevreesde fase van het leven, houdt vele mysteries vast die de mensheid door de eeuwen heen heeft geprobeerd te ontrafelen.


Verrassend genoeg ligt een potentieel antwoord verborgen in ons reukvermogen. Recente wetenschappelijke inzichten suggereren dat onze neus essentiële aanwijzingen kan bieden over de naderende d00d, niet alleen door het detecteren van de d00d bij anderen maar ook via het verlies van eigen reukvermogen als indicator voor gezondheidsproblemen.

Deze fascinatie voor de neus en zijn vermogen om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar onderstreept de complexiteit en verfijning van het menselijk zintuiglijke systeem.

Het concept dat mensen de naderende d00d kunnen ‘ruiken’, is iets dat zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als volksgeloof heeft geïnspireerd. Anekdotische verslagen van mensen die een unieke ‘geur van de d00d’ waarnemen voordat een dierbare 0verlijdt, zijn wijdverspreid en worden ondersteund door enkele wetenschappelijke studies.

Deze waarnemingen hebben geleid tot de theorie dat er een specifiek “zesde zintuig” bestaat binnen ons reuksysteem dat actief wordt onder bepaalde, vaak stressvolle omstandigheden.


Bijvoorbeeld, wetenschappers aan de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat dieren zoals honden en katten in staat zijn chemische veranderingen te detecteren die optreden in het menselijk lichaam bij bepaalde z*ektes zoals kanker.

Deze bevindingen suggereren dat sommige mensen, vooral die met een zeer gevoelig reukvermogen, mogelijk ook het vermogen hebben om zulke subtiele veranderingen waar te nemen, wat wijst op de mogelijkheid van een menselijk vermogen om de naderende d00d te ‘ruiken’.

Een andere boeiende theorie betreft de emotionele connectie van ons reukvermogen. Het idee is dat onze reukzin niet alleen fysieke geuren detecteert, maar ook veranderingen in de emotionele of fysiologische staat van anderen kan waarnemen.

Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zich intuïtief bewust worden van de naderende d00d van een naaste, niet door een expliciete geur, maar door een onbewuste reactie van hun reukzintuig op veranderende biochemische signalen.

Het verlies van het reukvermogen, medisch bekend als anosmie, is significant verbonden met diverse gezondheidsaandoeningen, met name neurodegeneratieve zektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Diverse studies hebben aangetoond dat de afname van reuk vaak een van de eerste symptomen is die zich manifesteren, nog voordat andere, meer voor de hand liggende symptomen duidelijk worden. Dit maakt reukverlies een potentieel vroegtijdig waarschuwingssignaal voor deze z*ektes.

Verder heeft onderzoek, zoals dat gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, uitgewezen dat ouderen met een verminderd reukvermogen een significant hogere kans hebben om binnen vijf jaar te 0verlijden dan hun leeftijdsgenoten met een intact reukvermogen.

Dit benadrukt de potentiële waarde van reukvermogen als een voorspellende factor voor algemene gezondheid en levensverwachting.

De voortdurende ontdekkingen op het gebied van de menselijke zintuigen, met name de reuk, openen nieuwe mogelijkheden voor de medische wetenschap.

Het vermogen van het reuksysteem om zowel de d00d als toekomstige gezondheidsrisico’s te voorspellen biedt opwindende vooruitzichten voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden. Deze methoden zouden gebruik kunnen maken van ons reukvermogen om vroege waarschuwingssignalen te detecteren, wat kan leiden tot tijdige en potentieel levensreddende interventies.

Het vermogen van de neus om te functioneren als een waarschuwingssysteem voor zowel de naderende d00d als voor mogelijke gezondheidsproblemen is een bewijs van de complexiteit en het belang van ons reukvermogen.

Deze capaciteiten dagen ons uit om verder te kijken dan de traditionele zintuigen en de verborgen potentie van geur te erkennen als een krachtig hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring en medisch inzicht.


Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending