Deze zomer staan ons extreme temperaturen te wachten. ‘Het wordt warmer dan ooit’
Connect with us

Nieuws

Deze zomer staan ons extreme temperaturen te wachten. ‘Het wordt warmer dan ooit’

Veel mensen vragen zich af: ‘Hoe wordt de zomer?’ Meestal draait deze vraag om het weer. Hoewel niemand met absolute zekerheid voorspellingen kan doen, wagen weervoorspellers toch een poging om vooruit te kijken.

Wordt het warm? Nat? Voorlopig kunnen we voorzichtig ‘ja’ antwoorden op beide vragen. Wat wel vaststaat, is dat er vandaag onweer op komst is.

Voorbereiden op een warme zomer

Volgens de weerdienst Weeronline kunnen we ons waarschijnlijk voorbereiden op een warme en wisselvallige zomer.

Dit betekent dat het lastig kan zijn om goed te slapen wanneer de echte hitte toeslaat. Bovendien slapen we in de zomer sowieso al minder goed, zoals je hier kunt lezen.

Hoewel het zeer natte weer van deze lente afneemt, blijft de zomer toch onvoorspelbaar. De kans op zomerse warmte is groter dan normaal, maar regen- en onweersbuien zullen ook vaak voorkomen.

Uit een analyse van seizoensmodellen door Weeronline en andere indicatoren voor de komende zomer blijkt dat we een gevarieerd weerpatroon kunnen verwachten.

Net zoals andere bronnen, plaatst ook Weeronline een belangrijke kanttekening bij deze verwachting. Jaco van Wezel legt uit: ‘De betrouwbaarheid van seizoensmodellen is beperkt.’

Het weer is immers zeer veranderlijk. ‘Maand- en seizoensverwachtingen komen ongeveer 60 procent van de tijd uit. Ter vergelijking: de verwachting voor vijf dagen vooruit komt 90 procent van de tijd uit.’

Betrouwbaarheid van seizoensmodellen

De seizoensverwachting voor de eerste maand van de zomer is logischerwijs betrouwbaarder dan die voor de derde maand.

Van Wezel voegt toe: ‘Seizoensmodellen schetsen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag.

Ook in een gemiddeld warme maand kan zomaar een koele week zitten en andersom.’ Dit betekent dat zelfs als de zomer als geheel warmer dan gemiddeld is, er nog steeds periodes van koeler weer kunnen zijn. En omgekeerd kunnen we in een koelere zomer nog steeds warme weken ervaren.

Conclusie

Hoewel het moeilijk is om exacte voorspellingen te doen over de zomer, kunnen we ons voorbereiden op een mix van warmte en wisselvalligheid.


Regen- en onweersbuien zullen waarschijnlijk een constante factor blijven, ondanks de toegenomen kans op zomerse temperaturen. Zoals altijd blijft het weer onvoorspelbaar, en zullen we het moeten nemen zoals het komt.

Weeronline en andere meteorologische diensten baseren hun voorspellingen op complexe modellen die rekening houden met talloze factoren.

Deze modellen geven een indicatie van de algemene trends, maar zijn niet in staat om precieze dagelijkse weersomstandigheden te voorspellen. De natuur blijft altijd een element van verrassing in zich houden.

Wat kunnen we verwachten?

Met de zomer in aantocht, is het verstandig om je voor te bereiden op zowel warme als regenachtige dagen. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is om de hitte draaglijker te maken en maak gebruik van ventilatoren of airconditioning indien nodig.

Tegelijkertijd is het handig om paraplu’s en regenjassen bij de hand te houden voor die onverwachte buien.

Praktische tips

  • Voor de hitte: Houd je huis koel door overdag gordijnen en ramen gesloten te houden. Open ’s avonds en ’s nachts ramen om frisse lucht binnen te laten.
  • Voor regen en onweer: Zorg voor goede regenbescherming zoals een stevige paraplu en waterdichte kleding. Wees voorzichtig met elektronica en houd deze uit de buurt van water.
  • Voor de nacht: Gebruik lichte lakens en overweeg een ventilator in de slaapkamer om beter te kunnen slapen tijdens warme nachten.

Flexibiliteit is de sleutel

De belangrijkste les die we kunnen trekken uit deze seizoensvoorspellingen is om flexibel te blijven en voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden.

Door je plannen aan te passen en je voor te bereiden op zowel warmte als regen, kun je optimaal van de zomer genieten, ongeacht wat het weer uiteindelijk brengt.

Onthoud dat hoewel weersvoorspellingen nuttige richtlijnen bieden, het belangrijk is om dagelijks de weerberichten te volgen voor de meest actuele informatie.

Zo kun je je activiteiten en plannen beter afstemmen op de daadwerkelijke weersomstandigheden en optimaal profiteren van de zomer, wat het weer ook mag zijn.


Nieuws

VIDEO: Trump zwaargewond na schietpartij tijdens rally in Pennsylvania, toeschouwer omgekomen.

Tijdens een rally in Pennsylvania raakte voormalig president Donald Trump gewond bij een schietpartij. Op beelden van de bijeenkomst is te zien hoe Trump naar zijn oor grijpt en vervolgens wegduikt. Hij werd daarna door zijn beveiligers van het podium gehaald. Volgens de U.S. Secret Service is Trump veilig en zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.


Trumps woordvoerder, Steven Cheung, liet kort na het incident weten dat Trump ‘in orde’ is. Hij wordt onderzocht in een lokaal ziekenhuis. Trump bedankte de ordediensten voor hun ‘snelle respons’.

President Joe Biden zei vlak na het incident tegen journalisten op een Democratische bijeenkomst dat hij nog niet op de hoogte was van de mogelijke schietpartij tijdens de rally van Trump.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Maandag ineens zomers warm: zonnig en 27 graden

Na regen komt zonneschijn. Tenminste, als de weersverwachtingen voor deze week kloppen. Zaterdag is het in de meeste delen van het land nog druilerig, maar na vandaag wordt het een stuk warmer met temperaturen tussen de 25 en 27 graden.


Vandaag is het nog bewolkt en regenachtig. Het wordt ook niet al te warm. ‘Tijdens regenval ligt het kwik rond 16 graden, bij langere droge perioden wordt het nog een graad of 19′, schrijft weerdienst Weeronline. ‘Soms is het even droog en kan de zon tijdelijk doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we niet te rekenen.’

In de nacht klaart het op en zondag overdag komt daardoor meer ruimte vrij voor de zon. Het wordt die dag gemiddeld 22 tot 23 graden. Het blijft in de meeste delen van het land droog en het wordt ‘een prima dag voor buitenactiviteiten’.


Maandag stroomt warme lucht ons land binnen ‘en dan staat er plotseling een zomers warme dag op het programma’, aldus Weeronline. In het zuidoosten wordt het zelfs maximaal 27 graden. Het kan wel wat klammig aanvoelen. Aan het eind van de dag kunnen er dan ook enkele (onweers)buien voorkomen.

Die buien zetten dinsdag door, maar de dagen daarna lijken ze steeds wat meer af te nemen. ‘In de loop van de week warmt het geleidelijk op. Landinwaarts kan vanaf donderdag weer de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. De wind houdt zich voorlopig rustig en daarmee wordt het best aangenaam zomerweer.’

Vierdaagse

Dinsdag begint ook de Vierdaagse in Nijmegen. ‘De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op.’ De temperatuur kan die eerste dag oplopen naar 22 graden en af en toe valt er mogelijk een bui.

De rest van de week zullen de wandelaars de zon vaak zien. Zij moeten rekenen op temperaturen tot 25 graden. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken en je goed in te smeren want de kracht van de zon is sterk. ‘De onbeschermde huid kan met 15-30 minuten al verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur.’

Dit weekend trapt het wandelfestijn al af met de Vierdaagsefeesten. ‘Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.’ Zondag wordt met 22 a 23 graden een fijne dag voor buitenactiviteiten en dus ook voor festivals.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Je lichaam herkent wanneer het einde nabij is en dat begint allemaal in je neus

De dood, een onvermijdelijke maar vaak gevreesde fase van het leven, houdt vele mysteries vast die de mensheid door de eeuwen heen heeft geprobeerd te ontrafelen.


Verrassend genoeg ligt een potentieel antwoord verborgen in ons reukvermogen. Recente wetenschappelijke inzichten suggereren dat onze neus essentiële aanwijzingen kan bieden over de naderende d00d, niet alleen door het detecteren van de d00d bij anderen maar ook via het verlies van eigen reukvermogen als indicator voor gezondheidsproblemen.

Deze fascinatie voor de neus en zijn vermogen om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar onderstreept de complexiteit en verfijning van het menselijk zintuiglijke systeem.

Het concept dat mensen de naderende d00d kunnen ‘ruiken’, is iets dat zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als volksgeloof heeft geïnspireerd. Anekdotische verslagen van mensen die een unieke ‘geur van de d00d’ waarnemen voordat een dierbare 0verlijdt, zijn wijdverspreid en worden ondersteund door enkele wetenschappelijke studies.

Deze waarnemingen hebben geleid tot de theorie dat er een specifiek “zesde zintuig” bestaat binnen ons reuksysteem dat actief wordt onder bepaalde, vaak stressvolle omstandigheden.


Bijvoorbeeld, wetenschappers aan de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat dieren zoals honden en katten in staat zijn chemische veranderingen te detecteren die optreden in het menselijk lichaam bij bepaalde z*ektes zoals kanker.

Deze bevindingen suggereren dat sommige mensen, vooral die met een zeer gevoelig reukvermogen, mogelijk ook het vermogen hebben om zulke subtiele veranderingen waar te nemen, wat wijst op de mogelijkheid van een menselijk vermogen om de naderende d00d te ‘ruiken’.

Een andere boeiende theorie betreft de emotionele connectie van ons reukvermogen. Het idee is dat onze reukzin niet alleen fysieke geuren detecteert, maar ook veranderingen in de emotionele of fysiologische staat van anderen kan waarnemen.

Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zich intuïtief bewust worden van de naderende d00d van een naaste, niet door een expliciete geur, maar door een onbewuste reactie van hun reukzintuig op veranderende biochemische signalen.

Het verlies van het reukvermogen, medisch bekend als anosmie, is significant verbonden met diverse gezondheidsaandoeningen, met name neurodegeneratieve zektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Diverse studies hebben aangetoond dat de afname van reuk vaak een van de eerste symptomen is die zich manifesteren, nog voordat andere, meer voor de hand liggende symptomen duidelijk worden. Dit maakt reukverlies een potentieel vroegtijdig waarschuwingssignaal voor deze z*ektes.

Verder heeft onderzoek, zoals dat gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, uitgewezen dat ouderen met een verminderd reukvermogen een significant hogere kans hebben om binnen vijf jaar te 0verlijden dan hun leeftijdsgenoten met een intact reukvermogen.

Dit benadrukt de potentiële waarde van reukvermogen als een voorspellende factor voor algemene gezondheid en levensverwachting.

De voortdurende ontdekkingen op het gebied van de menselijke zintuigen, met name de reuk, openen nieuwe mogelijkheden voor de medische wetenschap.

Het vermogen van het reuksysteem om zowel de d00d als toekomstige gezondheidsrisico’s te voorspellen biedt opwindende vooruitzichten voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden. Deze methoden zouden gebruik kunnen maken van ons reukvermogen om vroege waarschuwingssignalen te detecteren, wat kan leiden tot tijdige en potentieel levensreddende interventies.

Het vermogen van de neus om te functioneren als een waarschuwingssysteem voor zowel de naderende d00d als voor mogelijke gezondheidsproblemen is een bewijs van de complexiteit en het belang van ons reukvermogen.

Deze capaciteiten dagen ons uit om verder te kijken dan de traditionele zintuigen en de verborgen potentie van geur te erkennen als een krachtig hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring en medisch inzicht.


Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending