De AVROTROS komt na een lange radiostilte eindelijk met een nieuwe verklaring. En die is veelzeggend. In het statement bijt de publieke omroep flink van zich af. Men laat zelfs weten dat de Nederlandse deelname aan de volgende editie hoogst onzeker is.

Nieuwe verklaring

In een nieuwe verklaring meldt AVROTROS nu dat de European Broadcast Union (EBU) ‘veranderingen’ moet gaan doorvoeren.
Wat de omroep daar precies mee bedoelt is niet duidelijk. ”Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelneme aan het Songfestival in beraad.”

‘Onafhankelijk onderzoek’

De EBU kwam eerder deze week met de mededeling dat er een intern onderzoek op komst is. AVROTROS heeft de omroep een verzoek gehad hieraan mee te werken.
AVROTROS zal dat ook doen. Een onderzoek door de EBU, naar de EBU is echter iets te kort door de bocht. De omroep wil dan ook dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek komt zodat de problemen geadresseerd kunnen worden.

Diskwalificatie

De afgelopen editie van het Eurovisiesongfestival is voor Nederland desastreus verlopen. Tot enorme schok van zo ongeveer het hele land, werd Joost Klein op de dag van de finale gediskwalificeerd.
De reden hiervoor was een incident met een cameravrouw. Wat er precies is voorgevallen is helaas nog steeds onbekend.
In een eerdere verklaring meldde AVROTROS dat Joost een ‘dreigende beweging’ zou hebben gemaakt richting de medewerkster.
Later lekte er uit dat de vrouw achterover viel, waardoor de camera kapot is gegaan. De vrouw zou hierbij een aantal verwondingen hebben opgelopen.
De zaak ligt momenteel bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Die moet gaan beslissen of, en wanneer Joost in de rechtbank moet verschijnen. De advocaat van Joost Klein gaf eerder al aan dat hij uitgaat van vrijspraak. We gaan het zien.