BREAKING: Eerste geval van de apenpokken in Nederland
Connect with us

Gezondheid

BREAKING: Eerste geval van de apenpokken in Nederland

Het RIVM meldt vanavond dat in Nederland het eerste geval van een besmetting met de apenpokken is vastgesteld. Het instituut verwacht de komende tijd meer besmettingen.

Eerder op de dag liet het RIVM al weten dat er enkele verdachte gevallen van apenpokken waren. De monsters werden onderzocht in een labo en nu is de uitslag er.

Een woordvoerder van het instituut legt uit dat het virus zich anders beweegt dan normaal. “Eerder bleef zo’n ziekte beperkt tot bijvoorbeeld een persoon en zijn gezin, maar nu is er ook transmissie naar anderen.”

Het apenpokkenvirus komt uit Midden- en Centraal-Afrika. Toch duikt het af en toe op in andere landen, voornamelijk bij mensen die naar de regio afreisden. Nu lijkt de situatie anders.

De uitbraak neemt opvallende proporties aan. Er zijn ondertussen besmettingen vastgesteld in tal van Europese landen zoals België, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, alsook in Canada en de VS.

 

Gezondheid

Coop geeft toe: vegetarische schnitzels zijn eigenlijk varkensschnitzels

Supermarkt Coop geeft toe dat er door een fout per abuis varkensschnitzels zijn verkocht in plaats van plantaardige schnitzels.

Door een vergissing bij een leverancier belandden er 220 varkensschnitzels in de verpakking van vegetarische schnitzels. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt melding van de vergissing.

Het betreft de Coop Schnitzel XXL Plantaardig 500 gram, met houdbaarheidsdata 15 en 16 januari 2022. De supermarkt verkocht daadwerkelijk zo’n 60 verpakkingen. Coop benadrukt dat de producten dus helemaal niet vegetarisch zijn.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Net binnen: Weer een nieuwe gevaarlijke coronavariant gevonden, dit keer in Europa

Er is weer een nieuwe coronavariant gevonden en dit keer op Cyprus. Onderzoekers zeggen dat het gaat om een mix tussen de Deltavariant en de Omikronvariant. De mogelijke nieuwe naam van deze variant wordt de ‘deltacronvariant’.

Deskundigen hebben echter gezegd dat het op dit moment niet iets is om je zorgen over te maken, aldus een bericht in de media.

“Er zijn momenteel omicron en delta co-infecties en we vonden deze variant die een combinatie is van deze twee,” zei Kostrikis in een interview met Sigma TV vrijdag.

“De ontdekking wordt de “deltacorn” variant genoemd vanwege de identificatie van omicron-achtige genetische handtekeningen binnen de delta genomen”, voegde hij eraan toe.

In totaal werden 10 van de mutaties van Omicron gevonden in de 25 monsters die in Cyprus werden genomen. 11 van de monsters waren afkomstig van mensen die als gevolg van het virus in het ziekenhuis waren opgenomen, terwijl 14 afkomstig waren van de algemene bevolking, meldde Jerusalem Post onder verwijzing naar Cyprus Mail.

Dr. Kostrikis zei dat de frequentie van de mutatie bij ziekenhuispatiënten hoger was en zou kunnen wijzen op een correlatie tussen de nieuwe variant en ziekenhuisopnames.

“We zullen in de toekomst zien of deze stam pathologischer of besmettelijker is en of ze de overhand zal krijgen”, zei hij.

Maar zijn persoonlijke mening is dat deze stam ook zal worden verdrongen door de zeer besmettelijke omicron variant.

“De nieuwe Covid-19-variant was op dit moment niet iets om ons zorgen over te maken”, zei de Cypriotische minister van Volksgezondheid Michalis Hadjipandelas op zaterdag.

De minister liet ook zien dat hij trots is op de ontdekking van de nieuwe variant.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Zien: Zo herken je het verschil tussen de griep en de omikron variant

Een virusdeskundige heeft uitgelegd hoe je het verschil kunt zien tussen een gewone verkoudheid en de Omicron-variant van Covid-19, nu het aantal gevallen blijft stijgen.

Eerder deze maand zei Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan het King’s College in Londen en medeoprichter van de Zoe-app die de symptomen van Covid bijhoudt, dat mensen verkoudheidsachtige symptomen rapporteerden in plaats van de traditionele hoest, hoge temperatuur en verlies van smaak of reuk die in verband worden gebracht met eerdere varianten.

Nu heeft viroloog en hoogleraar moleculaire oncologie Lawrence Young uitgelegd dat, hoewel er enige “overlap” is in de symptomen tussen verkoudheid en Omicron, over het algemeen mensen met de laatste de symptomen “sneller” zullen ervaren.

Tegen The Sun zei hij het volgende: “Er lijkt een overlapping te zijn met verkoudheidssymptomen en er is een schatting uit gegevens van ZOE dat een kwart van de mensen die verkouden zijn eigenlijk Covid hebben.

“Ze overlappen elkaar inderdaad, maar het lijkt erop dat het begin van een verkoudheid iets geleidelijker verloopt. Maar bij Omicron krijgen mensen snel hoofdpijn en vermoeidheid als ze Covid hebben, terwijl een verkoudheid zich in de loop van een paar dagen ontwikkelt.”

Young zei dat mensen in geval van twijfel een test moeten doen voordat ze naar buiten gaan – en dat ze hun kinderen ook moeten testen als ze symptomen van een verkoudheid vertonen.

Artsen hebben ook gewaarschuwd voor symptomen die specifiek zijn voor de Omicron-variant waar we ‘alert op moeten zijn’.

In een toespraak op ITV’s Lorraine legde Dr Amir Khan uit hoe artsen in Zuid-Afrika – waar de eerste Omicron-variant voor het eerst werd geïdentificeerd – hebben ontdekt dat patiënten die met deze virusstam zijn besmet, ’s nachts zweten als ze slapen.

Hij zei: “De symptomen die uit Zuid-Afrika naar voren komen bij de artsen die patiënten met Omicron verzorgen, vertonen deze vijf nieuwe symptomen.”

“Kriebel in de keel, lichte spierpijn, extreme vermoeidheid, droge hoest en nachtelijk zweten. Het soort nachtelijk zweten waarbij je moet opstaan om je om te kleden.”

“En dit is belangrijk. Het is belangrijk dat we deze symptomen in de gaten houden, want als we Omicron hier en wereldwijd in de gaten willen houden, moeten we mensen met deze symptomen kunnen testen.”

Een andere arts is het er ook mee eens dat er ‘specifiekere’ symptomen zijn die met de Omicron-variant gepaard gaan.

Tegen de Express zei Dr Gary Bartlett: “Symptomen van Omicron kunnen aanvankelijk milder lijken in vergelijking met infectie door de Delta-variant.

“De Omicron-variant van Covid-19 kan heel goed de bekende gebruikelijke symptomen veroorzaken, zoals een verstopte loopneus, koorts, aanhoudende hoest (hoest langer dan een halve dag) hoofd- en keelpijn, en verlies van smaak- en reukzin.

“Symptomen die meer specifiek zijn voor Omicron zijn onder andere een schrapende keel in plaats van een zere keel, een droge aanhoudende hoest, extreme vermoeidheid en moeheid, spierpijn en nachtelijk zweten.”

De huisarts voegde eraan toe: “Dit kunnen de eerste en enige symptomen van de Omicron-variant zijn. Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen Covid-19 en de gewone verkoudheid zonder PCR-tests.”

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending