Britse prins Philip (99) overleden
Connect with us

Meest bekeken

Britse prins Philip (99) overleden

Prins Philip (99), de man van de Britse koningin Elizabeth, is vrijdagochtend overleden op Windsor Castle. Dat heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt. De prins kampte al langer met een slechte gezondheid: hij werd half maart uit het ziekenhuis ontslagen na een verblijf van bijna een maand. Weinig beroemdheden stonden zo’n lang leven in de constante schijnwerpers en tegelijkertijd ook zo in de schaduw als prins Philip.

Het feit dat de Netflix-serie The Crown drie acteurs nodig had om de rol van prins Philip te spelen zegt wat over de lange periode waarin de echtgenoot van koningin Elizabeth II naast haar over het wereldtoneel schreed. De man die als prins van Griekenland en Denemarken ter wereld kwam, speelde ruim 70 jaar virtuoos de tweede viool naast de machtigste vorstin ter wereld. Anders dan koninklijke lotgenoten die daar frustraties aan overhielden genoot Philip van zijn officiële rol en koesterde hij voldoende afleiding. Zijn leven stond ook bol van polowedstrijden, vierspanraces, door hem gevlogen privéjets (hij maakte ruim 5000 vlieguren), bolides, exotische avonturen, jachtpartijen en er waren wat onbevestigde geruchten over een amoureus slippertje.

Voorop stond zijn toewijding aan The Firm, het meest besproken koninklijke huis ter wereld maar ook een miljoenenonderneming voor het Britse imago. Toen Philip in 2017 (!) met pensioen ging, was hij de gewaardeerde beschermheer, president of erelid van meer dan 780 organisaties. In zijn functies had hij 22.000 afspraken en vergaderingen, hield hij bijna 5.500 toespraken, schreef hij 14 boeken en maakte hij 637 buitenlandse reizen. Dat laatste naast de bijna honderd staatsbezoeken (drie keer naar Nederland) die hij met de Britse koningin maakte.

Troon

De latere hertog van Edinburgh werd geboren op 10 juni 1921 op Korfoe. Hij was in lijn voor zowel de Griekse als de Deens troon maar het liep allemaal anders. Zijn ouders ontvluchtten zijn geboorteland toen zijn oom, koning Constantijn, daar na de oorlog met de Turken werd afgezet. Philip groeide op in een sjieke voorstad van Parijs waar zijn ouders een villa leenden van een tante. De jongen bezocht de Amerikaanse school. Zijn vier zussen trouwden Duitse prinsen en vertrokken. Drie van de vier hadden connecties met nazi’s. Philips moeder werd schizofreen en belandde in een inrichting, zijn vader vertrok naar Monte Carlo met een Franse minnares.

Zijn Duitse grootvader Ludwig Alexander von Battenberg (gelieerd aan Duitse en Zweedse adel) veranderde – vanwege anti-Duitse sentimenten in de Eerste Wereldoorlog – de familienaam van Von Battenberg in het degelijk Engels klinkende Mountbatten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten takken van de familie zowel aan Duitse als aan Britse zijde. Philip zat in de Britse marine tijdens de Slag om Kreta. Met een ander Brits oorlogsschip was hij later in de baai van Tokio toen daar de Japanse overgave werd getekend. De 13-jarige Elizabeth was in die tijd al stapelverliefd geworden op haar vijf jaar oudere achterachterneef met wie ze correspondeerde. De twee trouwden in 1947 en zouden vier ook al veelbesproken kinderen krijgen die voor ook al spraakmakende huwelijken zorgden.

De prins schilderde in zijn vrije tijd. De Britse kunstenaar Hug Casson beschreef zijn doeken als ‘precies wat je van hem verwacht: direct, geen geneuzel, felle kleuren en krachtige streken”. Ondanks zijn komaf deed Philip nimmer uit de hoogte wat bijdroeg aan zijn populariteit bij de Britten. Het verstikkende protocol kreeg weinig greep op Philip. Tijdens een bezoek aan het Witte Huis raakte hij in gesprek met twee butlers die hij vervolgens ook een glas inschonk. Reden voor royal watchers ongeveer een hartaanval te krijgen maar Philip had er lak aan. De prins sloeg ook wel eens door met botte studentenhumor. ,,Logisch dat jullie doof zijn”, grapte hij tegen een groep dove kinderen bij een popconcert in Wales. Later moest hij als gewaardeerde beschermheer van het Koninklijke Doven Instituut nog even uitleggen dat het een geintje was. Of toen hij tegen Britse studenten in China grapte: ‘Blijf hier niet te lang anders krijg je ook spleetogen’. Niet kies maar de grappen waren volgens ingewijden ook een manier om mensen die heel zenuwachtig waren vanwege koninklijk aanwezigheid een beetje op hun gemak te stellen. Een beetje minder formeel mocht wel van Philip. Zijn 100ste verjaardag zou ook geen ‘groot ding’ worden, vertelde een medewerker van Buckingham Palace aan de in koninklijke zaken doorgaans goed geïnformeerde krant The Telegraph. ,,Hij is met pensioen, heeft een stap terug gedaan.”

Doordat een jonge generatie televisiekijkers hem pas ontdekten in de Netflixserie The Crown – die voor menigeen moeilijk van werkelijkheid bleek te onderscheiden – ontstond ook een wat negatief beeld van de prins, vonden. In de serie lijkt Philip arrogant en een enthousiast participant in de Profumo Affaire – het schandaal rond s*ksfeesten dat de Britse politiek schokte in de jaren zestig – maar in werkelijkheid was daarvoor geen enkel bewijs. Wat wél klopt is dat Philip zich – ook naar haar scheiding – meer over prinses Diana ontfermde dan andere leden van de familie. De prins was de laatste jaren breekbaar en werd vanwege de coronapandemie extra in bescherming genomen.

Pandemie

Met Elizabeth leefden hij een tijdje afgezonderd in Windsor Castle, waar de pandemie buiten werd gehouden. Volgens ingewijden is The Duke instrumenteel is geweest voor het in stand houden van The Firm. De crisis met Meghan zou door een jongere Philip in een actieve rol in de kiem zijn gesmoord gesmoord. Naar verluidt was hij zeer aangedaan over het feit dat twee familieleden afstand namen van het koninklijke bedrijf. Zijn op een na oudste zoon Andrew (60) riskeert nog steeds juridische problemen vanwege zijn contacten met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Kleinzoon Prins Harry en diens vrouw Meghan hebben zich na geruzie laten uitschrijven als royals en zijn geëmigreerd naar Canada. Los daarvan had de prins die niet bekend stond als de meest voorzichtige automobilist voor controverse gezorgd door op 97-jarige leeftijd een ongeluk te veroorzaken met zijn Range Rover. Het incident leidde tot een debat over senioren achter het stuur én tot controverse toen de hoogbejaarde prins korte tijd later weer vrolijk rondreed – zonder veiligheidsgordel.

Wat blijft is het beeld van een elegante, typisch Britse verschijning vol humor, die Elizabeth altijd ter zijde stond. Bij een van zijn allerlaatste officiële optredens pakte Philip alle aanwezigen weer eens in met de gortdroge opmerking. ,,Voor u staat de meest ervaren plaquette-onthuller ter wereld.”

Celeberties

Sterkte: Ex van Sonja Bakker in hoger beroep tegen veroordeling mishandeling

De ex-verloofde van Sonja Bakker, Barry Suijdam, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor mishandeling. Dat bevestigt een woordvoerder van het gerechtshof Amsterdam aan Shownieuws.
Barry werd vorige maand veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van zestig uur voor het mishandelen van de dieetgoeroe. “Hij heeft zijn levensgezel aan armen en haar naar zich toegetrokken. Ook heeft hij haar meerdere malen geslagen”, vertelde een woordvoerder van de rechtbank eerder.

Agressietherapie

Begin januari vertelde Barry exclusief aan Weekend er na de relatiecrisis alles aan te doen om het goed te maken met zijn Sonja: hij zou in agressietherapie zijn gegaan en dat werkte goed. Het stel woonde zelfs weer samen in Sonja’s huis op Ibiza. “We zijn van plan te blijven tot de scholen weer opengaan”, liet de dieetgoeroe toen weten. “Als ik de beelden zie van die rellen in Nederland, lijkt dit me een goede keuze. In Nederland lijkt het wel burgeroorlog. Mijn hart gaat uit naar alle ondernemers die getroffen worden. Je bijt al op een houtje en dan wordt ook nog eens je winkel geplunderd.” Toch bleek dat ook het Spaanse eiland hun relatie niet kon redden: Barry was alleen teruggevlogen naar Nederland. Sonja kwam enkele dagen later terug.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Buitenland reageert verbaasd op zeer heftige foto van koning Willem Alexander

De koning in Nederland is anders dan andere leiders want in het buitenland zijn ze vaak een iets ‘heftiger’ persoon gewend. Trump en Willem Alexander bijvoorbeeld zijn echt twee totaal andere personen. Eigenlijk zouden we best blij mogen zijn met een leider als Willem Alexander en zijn vrouw Maxima. Ik zou persoonlijk liever Willem als leider hebben dan bijvoorbeeld Erdogan.

Onze koning en koningin proberen zo normaal mogelijk te blijven, wist je bijvoorbeeld dat Willem wel eens vliegt en zijn vliegbrevet heeft? Maar hij vliegt niet alleen want hij springt soms ook wel eens op een motor.

Willem Alexander op de motor
Dit wisten wij ook niet maar vinden het waarschijnlijk de meest toffe foto die we van onze koning hebben gezien. Kijk zelf maar, onze Willem zit op een crossmotor met bijpassende kleding.

Stel je woont in het buitenland en je ziet een koning op zo’n stoere motor zitten, leuk toch? Ik zou niet heel snel denken dat dat een koning is als ik onderstaande foto zou zien:

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Slecht nieuws: De terrassen gaan waarschijnlijk toch niet open

Volgens het Outbreak Management Team is het geen goed idee om de terrassen zo vroeg alweer open te gooien.

“We zitten op dit moment met hoge getallen en overvolle ziekenhuizen en puur vanuit de medische kant is het nog een maand te vroeg”, zegt Andreas Voss, arts-microbioloog van het Radboudumc in Nijmegen tegen NU.nl

Marion Koopmans die viroloog is kan geen specifieke tijd aangeven als het gaat om meer coronaversoepelingen en zegt ook dat het te vroeg is.

“Ik zou niet bij de eerste mogelijke gunstige signalen dat meteen doen, want dan ben je in no time terug bij af.”

Gisteren lieten we nog weten dat de terrassen en andere winkels waarschijnlijk toch niet opengaan. Ook de avondklok zou eindelijk stoppen en deze plannen worden morgen met het OMT overlegd.

De afgelopen weken waren er weer enorm veel stijgingen maar deze week lijkt dit eindelijk weer wat te dalen.

Terassen open
“Het grote probleem is dat er ook gereisd gaat worden als de terrassen opengaan”, zegt arts-microbioloog Marc Bonten. “We kunnen echt geen opleving van het aantal infecties en ziekenhuisopnames gebruiken.”

Marc is het niet eens met de burgemeesters die zeggen dat de terrassen weer open moeten: “Er is in de ziekenhuizen geen mogelijkheid om op te schalen. Mensen op de afdelingen in het ziekenhuis schrikken hiervan.”

Als we kijken naar wat het OMT zelf zegt achten wij de kans dus niet heel erg groot dat de terrassen weer open gaan.

Doorgaan met lezen

Trending