Caissière zegt tegen een oudere man dat hij niet 'Milieubewust is, maar wat hij zegt zou door iedereen boven de 50 gedeeld moeten worden.
Connect with us

Nieuws

Caissière zegt tegen een oudere man dat hij niet ‘Milieubewust is, maar wat hij zegt zou door iedereen boven de 50 gedeeld moeten worden.

Je hoort vaak millennials trots verkondingen dat ze de ´groene generatie´ zijn. Het betekent volgens hen dat ze meer milieuvriendelijk zijn.

Ze denken graag dat ze beter zijn in recyclen en dat ze respectvoller omgaan met deze planeet dan voorgaande generaties. Veel beter zijn ze, dan hun ouders.

Is dat ook zo? Een hoop babyboomers en zelfs mensen uit de generatie X zijn het er niet mee eens.

Dit verhaal over het antwoord van een oude man op de opmerking van een brutale kassière is een goed voorbeeld. De kassière zegt dat de generatie van de oude man milieuonvriendelijk waren, maar de oudere man heeft daar een goed antwoord op.

Het is een modern verhaal dat al een tijdje de ronde doet op het internet. Wij weten niet waar het origineel vandaan komt en of het waar is, wij vonden het in elk geval goed genoeg om het te delen.

Kijk wat je ervan vindt.

In de rij bij de kassa vertelde de kassière mij dat ik mijn boodschappentas moest meenemen, omdat plastic tasjes niet goed waren voor het milieu.

Ik verontschuldigde mij en legde uit, ¨In mijn tijd waren we daar niet zo mee bezig.¨

De winkelbediende antwoordde, ¨Dat is ons probleem vandaag de dag. De eerdere generaties hebben zich niet genoeg druk gemaakt om het milieu te redden.¨

Ze had gelijk. Die eerdere generatie had de milieukwestie niet in hun tijd.

Vroeger brachten we onze melkflessen, frisdrankflessen en bierflesjes terug naar de winkel. De winkel bracht ze terug naar de fabriek waar ze werden gewassen, gesteriliseerd en opnieuw gevuld zodat het bedrijf dezelfde flessen kon blijven gebruiken. Dus ze werden echt hergebruikt.

Maar de milieukwestie hadden we toen nog niet.

In mijn tijd liepen we de trappen omhoog, omdat er geen roltrap was in elk pand of kantoor. We liepen naar de winkel en stapten niet in een machine van 300 pk elke keer dat ze twee blokjes om moesten.

Maar ze had gelijk. In mijn tijd was er geen milieukwestie.


In mijn tijd, wasten ze de luier van de baby, omdat de wegwerpluiers niet bestonden.

We droogden onze kleren aan de waslijn, niet in een energieverbruikende machine die 220 volt opbrandt – wind en zonne-energie waren genoeg om de kleren te drogen. Kinderen kregen de gedragen kleren van hun broers en zussen, niet altijd spiksplinternieuw.

Maar dat klopt, wij hadden de milieukwestie niet in mijn tijd.


Wij hadden in mijn tijd maar één televisie of radio in het huis – geen televisie in elke kamer. En de televisie had een klein scherm ter grootte van een zakdoek, geen scherm ter grootte van provincie Gelderland. In de keuken roerden en mixten we alles met de hand, omdat er geen elektrische machines bestonden om alles voor ons te doen.

Als we iets breekbaars inpakten om op te sturen,

gebruikten ze een oude krant om het in te pakken, geen bubbelplastic.

Vroeger zetten ze geen motor in die op benzine liep om het gras te maaien. Ze duwden een grasmaaier aan, op mensenkracht. Ze deden hun oefeningen door te werken, zodat ze niet naar een fitness hoefden om op loopbanden te rennen die op elektriciteit lopen.

Maar ze had gelijk, in mijn tijd hadden we geen milieukwestie.

We dronken uit een fontein als we dorst hadden,

in plaats van elke keer een plastic bekertjes of flesje weg te gooien als we eruit dronken. We vulden de pennen met inkt in plaats van nieuwe pennen te kopen, en we vervingen de mesjes van onze scheermesjes in plaats van het hele mesje weg te gooien als hij bot werd.

Maar wij hadden geen milieukwestie toen.

In onze tijd namen de mensen de bus

of de fiets als ze naar school gingen in plaats van hun moeder te gebruiken als 24-uurs taxiservice. Ze hadden een stopcontact in de kamer, geen hele stekkerdoos om honderden apparaten mee op te laden. En we hadden geen computer nodig om een signaal van satellieten op duizenden kilometers afstand te ontvangen zodat we wisten waar de dichtstbijzijnde pizzeria was.

Is het niet sneu dat de huidige generatie denkt dat de oudere generatie zo vervuilend was,

slechts omdat er in die tijd niet zo´n milieukwestie was?

Als je het eens bent met deze man en zijn antwoord, deel dit dan uit respect voor iedereen die in de tijd leefde dat dit nog geen issue was!


Nieuws

VIDEO: Trump zwaargewond na schietpartij tijdens rally in Pennsylvania, toeschouwer omgekomen.

Tijdens een rally in Pennsylvania raakte voormalig president Donald Trump gewond bij een schietpartij. Op beelden van de bijeenkomst is te zien hoe Trump naar zijn oor grijpt en vervolgens wegduikt. Hij werd daarna door zijn beveiligers van het podium gehaald. Volgens de U.S. Secret Service is Trump veilig en zijn er extra veiligheidsmaatregelen getroffen.


Trumps woordvoerder, Steven Cheung, liet kort na het incident weten dat Trump ‘in orde’ is. Hij wordt onderzocht in een lokaal ziekenhuis. Trump bedankte de ordediensten voor hun ‘snelle respons’.

President Joe Biden zei vlak na het incident tegen journalisten op een Democratische bijeenkomst dat hij nog niet op de hoogte was van de mogelijke schietpartij tijdens de rally van Trump.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Maandag ineens zomers warm: zonnig en 27 graden

Na regen komt zonneschijn. Tenminste, als de weersverwachtingen voor deze week kloppen. Zaterdag is het in de meeste delen van het land nog druilerig, maar na vandaag wordt het een stuk warmer met temperaturen tussen de 25 en 27 graden.


Vandaag is het nog bewolkt en regenachtig. Het wordt ook niet al te warm. ‘Tijdens regenval ligt het kwik rond 16 graden, bij langere droge perioden wordt het nog een graad of 19′, schrijft weerdienst Weeronline. ‘Soms is het even droog en kan de zon tijdelijk doorbreken, maar op veel zonuren hoeven we niet te rekenen.’

In de nacht klaart het op en zondag overdag komt daardoor meer ruimte vrij voor de zon. Het wordt die dag gemiddeld 22 tot 23 graden. Het blijft in de meeste delen van het land droog en het wordt ‘een prima dag voor buitenactiviteiten’.


Maandag stroomt warme lucht ons land binnen ‘en dan staat er plotseling een zomers warme dag op het programma’, aldus Weeronline. In het zuidoosten wordt het zelfs maximaal 27 graden. Het kan wel wat klammig aanvoelen. Aan het eind van de dag kunnen er dan ook enkele (onweers)buien voorkomen.

Die buien zetten dinsdag door, maar de dagen daarna lijken ze steeds wat meer af te nemen. ‘In de loop van de week warmt het geleidelijk op. Landinwaarts kan vanaf donderdag weer de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. De wind houdt zich voorlopig rustig en daarmee wordt het best aangenaam zomerweer.’

Vierdaagse

Dinsdag begint ook de Vierdaagse in Nijmegen. ‘De eerste wandelaars voor de 50 km beginnen al in alle vroegte bij temperaturen van een graad of 15. Het is dan droog en de zon komt al vrij snel op.’ De temperatuur kan die eerste dag oplopen naar 22 graden en af en toe valt er mogelijk een bui.

De rest van de week zullen de wandelaars de zon vaak zien. Zij moeten rekenen op temperaturen tot 25 graden. Het wordt aangeraden om voldoende te drinken en je goed in te smeren want de kracht van de zon is sterk. ‘De onbeschermde huid kan met 15-30 minuten al verbranden. De zonkracht is het hoogst tussen 11 en 16 uur.’

Dit weekend trapt het wandelfestijn al af met de Vierdaagsefeesten. ‘Vanavond neemt de buiigheid af en is het vaak droog. Ook in de nacht is het droog en daalt de temperatuur in Nijmegen naar 11-12 graden.’ Zondag wordt met 22 a 23 graden een fijne dag voor buitenactiviteiten en dus ook voor festivals.


Doorgaan met lezen

Nieuws

Je lichaam herkent wanneer het einde nabij is en dat begint allemaal in je neus

De dood, een onvermijdelijke maar vaak gevreesde fase van het leven, houdt vele mysteries vast die de mensheid door de eeuwen heen heeft geprobeerd te ontrafelen.


Verrassend genoeg ligt een potentieel antwoord verborgen in ons reukvermogen. Recente wetenschappelijke inzichten suggereren dat onze neus essentiële aanwijzingen kan bieden over de naderende d00d, niet alleen door het detecteren van de d00d bij anderen maar ook via het verlies van eigen reukvermogen als indicator voor gezondheidsproblemen.

Deze fascinatie voor de neus en zijn vermogen om ons te waarschuwen voor dreigend gevaar onderstreept de complexiteit en verfijning van het menselijk zintuiglijke systeem.

Het concept dat mensen de naderende d00d kunnen ‘ruiken’, is iets dat zowel wetenschappelijke nieuwsgierigheid als volksgeloof heeft geïnspireerd. Anekdotische verslagen van mensen die een unieke ‘geur van de d00d’ waarnemen voordat een dierbare 0verlijdt, zijn wijdverspreid en worden ondersteund door enkele wetenschappelijke studies.

Deze waarnemingen hebben geleid tot de theorie dat er een specifiek “zesde zintuig” bestaat binnen ons reuksysteem dat actief wordt onder bepaalde, vaak stressvolle omstandigheden.


Bijvoorbeeld, wetenschappers aan de Universiteit van Chicago hebben ontdekt dat dieren zoals honden en katten in staat zijn chemische veranderingen te detecteren die optreden in het menselijk lichaam bij bepaalde z*ektes zoals kanker.

Deze bevindingen suggereren dat sommige mensen, vooral die met een zeer gevoelig reukvermogen, mogelijk ook het vermogen hebben om zulke subtiele veranderingen waar te nemen, wat wijst op de mogelijkheid van een menselijk vermogen om de naderende d00d te ‘ruiken’.

Een andere boeiende theorie betreft de emotionele connectie van ons reukvermogen. Het idee is dat onze reukzin niet alleen fysieke geuren detecteert, maar ook veranderingen in de emotionele of fysiologische staat van anderen kan waarnemen.

Dit zou kunnen verklaren waarom sommige mensen zich intuïtief bewust worden van de naderende d00d van een naaste, niet door een expliciete geur, maar door een onbewuste reactie van hun reukzintuig op veranderende biochemische signalen.

Het verlies van het reukvermogen, medisch bekend als anosmie, is significant verbonden met diverse gezondheidsaandoeningen, met name neurodegeneratieve zektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Diverse studies hebben aangetoond dat de afname van reuk vaak een van de eerste symptomen is die zich manifesteren, nog voordat andere, meer voor de hand liggende symptomen duidelijk worden. Dit maakt reukverlies een potentieel vroegtijdig waarschuwingssignaal voor deze z*ektes.

Verder heeft onderzoek, zoals dat gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, uitgewezen dat ouderen met een verminderd reukvermogen een significant hogere kans hebben om binnen vijf jaar te 0verlijden dan hun leeftijdsgenoten met een intact reukvermogen.

Dit benadrukt de potentiële waarde van reukvermogen als een voorspellende factor voor algemene gezondheid en levensverwachting.

De voortdurende ontdekkingen op het gebied van de menselijke zintuigen, met name de reuk, openen nieuwe mogelijkheden voor de medische wetenschap.

Het vermogen van het reuksysteem om zowel de d00d als toekomstige gezondheidsrisico’s te voorspellen biedt opwindende vooruitzichten voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden. Deze methoden zouden gebruik kunnen maken van ons reukvermogen om vroege waarschuwingssignalen te detecteren, wat kan leiden tot tijdige en potentieel levensreddende interventies.

Het vermogen van de neus om te functioneren als een waarschuwingssysteem voor zowel de naderende d00d als voor mogelijke gezondheidsproblemen is een bewijs van de complexiteit en het belang van ons reukvermogen.

Deze capaciteiten dagen ons uit om verder te kijken dan de traditionele zintuigen en de verborgen potentie van geur te erkennen als een krachtig hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring en medisch inzicht.


Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending