De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.
Connect with us

Meest bekeken

De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.

Vorige week kwam de veelbesproken vergunning rond: ruim 1800 herten moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen.

De beslissing kwam na veel maatschappelijke ophef tot stand. Ophef die er overigens niet minder om is geworden door het besluit.

De provincie nam de beslissing omdat er teveel dieren leven in het gebied. Door een gebrek aan voedsel is er in de winter veel sterfte.

De gemoederen liepen afgelopen jaar hoog op, toen duidelijk werd dat veel dieren een hongerdood aan het sterven waren.

Activisten probeerden de dieren bij te voeren en knipten in sommige gevallen zelfs hekken door, met eveneens desastreuze gevolgen.

Overpopulatie voorkomen
Afgelopen winter stierf zo’n 60 procent van de populatie, zo valt te lezen op de site van de NOS.

Om een dergelijk scenario te voorkomen, en de wederom te verwachten activistische reactie hierop, is er nu besloten om 1830 dieren af te schieten.

Natuur z’n gang laten gaan
Het debat over een correcte aanpak voor wat betreft de langere termijn lijkt echter nog niet verstild. Een volstrekt natuurlijk verloop aangaande populatiegroei en -afname lijkt de voorkeur te genieten van veel experts. Dat zou dus geen bijvoeren betreffen, maar ook geen afschieten. Maar dus wel verhongerende dieren in strenge winters.

Maximaal 19 uur per dag, tot 1 april
Vanaf vandaag is het ‘jachtseizoen’ dus geopend. Vanaf vroeg in de ochtend zijn er vier gewapende faunabeheerders actief in het natuurgebied, aldus de NOS.

De provincie was voorstander van het dag en nacht kunnen afschieten van de dieren, maar de rechter heeft gekozen tot een maximum van 19 uur per dag.

Bovendien wordt er geschoten vanaf vaste punten en met geluiddempers.

Het wordt hoe dan ook een race tegen de klok, omdat de vergunning maar tot 1 april loopt. Bij een streefaantal van 20 dieren per dag, kom je dan maar tot 1500 in die 15 weken tijd.

Eerst de kleintjes, dan de mama
Het afschieten zal zich in eerste instantie vooral concentreren op hinden, omdat er daar het meest van zijn. Indien er kalfjes aanwezig zijn, worden deze eerst afgemaakt, om te voorkomen dat ze verweesd achterblijven.

Wat er met de kadavers gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Voor nu wordt per dag besloten wat er mee gebeurd, volgens de NOS.

Het kan zijn dat de dode dieren blijven liggen, naar een destructiebedrijf gaan of gecollecteerd worden om verwerkt te worden voor consumptie.

De Oostvaardersplassensoap duurt voort. Er lijkt geen eenduidige, eenvoudige oplossing te zijn die iedereen tevreden stemt, helaas.

Hoe zou dit moeten worden aangepakt volgens jou? Deel het met ons op Facebook.

Lifestyle

Studie: overmatig schoonmaken kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Veel mensen dromen van een huis dat altijd vlekkeloos schoon is. Maar is dat echt zo goed? Overmatig schoonmaken kan volgens een nieuwe studie schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus Environmental Working Group.

Een studie gepubliceerd door het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine heeft aangetoond dat te veel schoonmaken schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Dit komt omdat overmatige reiniging de neiging heeft om de reactie van ons immuunsysteem op de externe omgeving te verzwakken, vanwege een combinatie van agressieve chemicaliën en een gebrek aan bacteriën in de omgeving.

Dit is geanalyseerd door een Noors onderzoeksteam dat huishoudelijke schoonmaakmiddelen heeft onderzocht om te zien hoe deze de longfunctie van mensen beïnvloeden.

In het onderzoek zijn ongeveer 6000 vrouwen meer dan 20 jaar onderzocht om te zien hoe reinigingsmiddelen over een langere periode longen kunnen aantasten.

De conclusie van het onderzoek was dat regelmatig schoonmaken een vermindering van longcapaciteit met zich mee brengt. In sommige gevallen werd het dagelijks gebruik maken van chemische schoonmaakmiddelen vergeleken met het roken van een pakje sigaretten, elke dag lang, 10 tot 20 jaar lang.

De schoonmaakproducten die in de studie werden gebruikt, waren vrij algemene producten, zoals wasmiddelen, schoonmaaksprays en bleekmiddelen.

Aanbevelingen van onderzoekers

We kunnen natuurlijk niet in een smerig huis rondlopen, dus de onderzoekers gaven enkele aanbevelingen. Ze suggereren om ons lichaam zo min mogelijk bloot te stellen aan chemische schoonmaakmiddelen.

Ook wordt aangeraden erg voorzichtig met schoonmaaksprays te zijn. Het laatste advies is om microvezeldoeken te gebruiken om de oppervlakken van het huis schoon te maken in plaats van alleen maar af te stoffen.

Het is altijd goed om op dit soort dingen te letten. Wist jij dit al?

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Baasje neemt zijn terminaal zieke hond mee in kruiwagen naar zijn favoriete berg

Ontroerende foto’s tonen een man die zijn stervende hond in een kruiwagen meeneemt naar zijn favoriete berg.

De tienjarige Monty genoot er met volle teugen van om samen met zijn baasje, Carlos Fresco (57) uit Londen, de vele heuvels te verkennen van het VK.

Een van hun favoriete trips was naar Pen y Fan in de Brecon Beacons in Wales.

Monty had kanker en zijn gezondheid ging hard achteruit. Daarop besloot Carlos om nog een trip te maken met zijn geliefde labradoodle, ditmaal met behulp van een kruiwagen!

De viervoeter was al zwak, maar genoot van alle aandacht en de omgeving. “De mensen op de heuvels waren zo aardig en ook zo verdrietig over zijn verslechterende toestand,” vertelde Carlos aan de Daily Mail.

Veel vreemden boden aan om hem een stukje vooruit te duwen en menig traantje werd gelaten.

Vorig jaar, op 21 juni, stierf de geliefde viervoeter na een strijd van 18 maanden tegen leukemie. Een hele fijne reis naar de regenboogbrug, lieve Monty.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Tweeling snapt niet dat ze geboren zijn, weigert te stoppen met knuffelen zoals in de baarmoeder

Een tweeling hebben kan iets ongelooflijks zijn. Iemand hebben die er altijd voor je is vanaf het begin van je leven, met dezelfde leeftijd en een band voor het leven.

Een ongelooflijke video laat zien hoe diep die band is, zelfs al voor de geboorte: twee pasgeboren tweelingjongens weigeren te stoppen met elkaar te knuffelen zoals ze deden in de baarmoeder!

In een filmpje die al bijna 50 miljoen keer werd bekeken op YouTube, krijgen de baby’s, die nog geen twee maanden oud zijn, een badje en blijven ze elkaar vasthouden. Daarbij slaan ze hun armpjes en beentjes om elkaar heen.

De tweeling krijgt een wel heel bijzonder babybadje, een techniek ontwikkeld door Sonia Rochel. Zij is kraamverzorgster en is zelf grootmoeder, en woont in Parijs, Frankrijk.

De techniek is ontworpen voor baby’s jonger dan twee maanden, omdat het de bedoeling is het gevoel van in de baarmoeder na te bootsen.

Dit zou kunnen verklaren waarom de tweeling zo knuffelig is met elkaar. Ze willen dicht bij elkaar zijn zoals ze waren voordat ze geboren werden.

Bekijk de video hieronder:

Wat een ongelofelijk filmpje! Het toont de echte liefhebbende band aan tussen tweelingen, vanaf de geboorte.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending