De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.
Connect with us

Nieuws

De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.

Vorige week kwam de veelbesproken vergunning rond: ruim 1800 herten moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen.

De beslissing kwam na veel maatschappelijke ophef tot stand. Ophef die er overigens niet minder om is geworden door het besluit.

De provincie nam de beslissing omdat er teveel dieren leven in het gebied. Door een gebrek aan voedsel is er in de winter veel sterfte.

De gemoederen liepen afgelopen jaar hoog op, toen duidelijk werd dat veel dieren een hongerdood aan het sterven waren.

Activisten probeerden de dieren bij te voeren en knipten in sommige gevallen zelfs hekken door, met eveneens desastreuze gevolgen.

Overpopulatie voorkomen
Afgelopen winter stierf zo’n 60 procent van de populatie, zo valt te lezen op de site van de NOS.

Om een dergelijk scenario te voorkomen, en de wederom te verwachten activistische reactie hierop, is er nu besloten om 1830 dieren af te schieten.

Natuur z’n gang laten gaan
Het debat over een correcte aanpak voor wat betreft de langere termijn lijkt echter nog niet verstild. Een volstrekt natuurlijk verloop aangaande populatiegroei en -afname lijkt de voorkeur te genieten van veel experts. Dat zou dus geen bijvoeren betreffen, maar ook geen afschieten. Maar dus wel verhongerende dieren in strenge winters.

Maximaal 19 uur per dag, tot 1 april
Vanaf vandaag is het ‘jachtseizoen’ dus geopend. Vanaf vroeg in de ochtend zijn er vier gewapende faunabeheerders actief in het natuurgebied, aldus de NOS.

De provincie was voorstander van het dag en nacht kunnen afschieten van de dieren, maar de rechter heeft gekozen tot een maximum van 19 uur per dag.

Bovendien wordt er geschoten vanaf vaste punten en met geluiddempers.

Het wordt hoe dan ook een race tegen de klok, omdat de vergunning maar tot 1 april loopt. Bij een streefaantal van 20 dieren per dag, kom je dan maar tot 1500 in die 15 weken tijd.

Eerst de kleintjes, dan de mama
Het afschieten zal zich in eerste instantie vooral concentreren op hinden, omdat er daar het meest van zijn. Indien er kalfjes aanwezig zijn, worden deze eerst afgemaakt, om te voorkomen dat ze verweesd achterblijven.

Wat er met de kadavers gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Voor nu wordt per dag besloten wat er mee gebeurd, volgens de NOS.

Het kan zijn dat de dode dieren blijven liggen, naar een destructiebedrijf gaan of gecollecteerd worden om verwerkt te worden voor consumptie.

De Oostvaardersplassensoap duurt voort. Er lijkt geen eenduidige, eenvoudige oplossing te zijn die iedereen tevreden stemt, helaas.

Hoe zou dit moeten worden aangepakt volgens jou? Deel het met ons op Facebook.

Nieuws

Erwin grijpt in nadat Marokkaanse jongens zijn geliefde friettent overvallen en rijdt hen aan

Erwin Lips, een moedige jongeman uit de Brabantse gemeente Odiliapeel, toonde zijn heldendaden afgelopen zaterdag toen hij getu!ge was van een 0verval op zijn geliefde friettent en besloot de b0even aan te pakken.

Terugkijkend naar afgelopen zaterdag, rond 19.30 uur, drongen twee jongeren Eethuis De Buurman binnen, wat de eigenaar van de zaak flink deed schrikken.

“Eentje had een groot zwaard bij zich. In eerste instantie dacht ik dat het om een Halloween-act ging. Maar ze riepen meteen ‘geld, geld, geld’.

Toen realiseerde ik me dat het geen grap was,” aldus eigenaar Henri, die met zijn 61 jaar vastberaden was om niet toe te geven aan de 0vervallers.

Hij probeerde zelfs de b!vakmuts van een van de jongens af te trekken.

“Ik trok hem naar voren, want daar hangt een camera,” vervolgde Henri.

Er ontstond een worsteling, maar toen trok een van de daders een zakmes tevoorschijn.

Erwin, die in een nabijgelegen auto zat, besloot in te grijpen.

Hij zag een draaiende scooter voor de deur staan en bemerkte dat er binnen twee gemaskerde mannen waren.

Terwijl Henri om hulp riep buiten, probeerden de boeven de kassa te stelen.

Dit verliep echter niet vlekkeloos, omdat de kassa met kabels aan de computer was bevestigd en het geboefte de kabels niet kon losmaken. Uiteindelijk renden ze zonder buit naar hun scooter.

Dit was het moment waarop Erwin in actie kwam. Hij ramde de scooter omver, waardoor de twee boeven van 17 en 15 jaar oud in de armen van de opgeroepen p0litie vielen.

Dit klinkt als een ongelooflijk verhaal, nietwaar? Gelukkig zijn er beelden beschikbaar om deze heldhaftige daad te onderstrepen.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Verandering in kindermenu’s: Patat en pizza niet langer aangeboden in restaurants

Horecaondernemers in Nissewaard en Voorne aan Zee werken aan vernieuwde kindermenu’s, omdat zowel ouders als kinderen op zoek zijn naar meer gevarieerde opties dan de traditionele kipnuggets met friet of pannenkoeken.

Deze nieuwe initiatieven voor kindermaaltijden worden geleid door Sander Smit van restaurant Aan Zee.

Hij benadrukt dat het aanbieden van gezondere opties automatisch leidt tot betere eetgewoonten bij kinderen.

Volgens hem willen kinderen vaak meer variatie dan wat traditioneel op kindermenu’s wordt aangeboden.

Een creatief aspect van deze vernieuwing is het betrekken van basisschoolkinderen bij het samenstellen van hun ideale maaltijd.

Dit heeft geresulteerd in menu’s met meer diversiteit, zoals pasta met garnalen, witvis, pokébowls en kleurrijke wraps.

Kinderdiëtist Olga Benjamin is enthousiast over dit initiatief en benadrukt het belang van gevarieerde kindermenu’s.

Ze legt uit dat kinderen meer geneigd zijn om te genieten van kleinere, kleurrijke porties.

Uit een enquête van Ouders van Nu blijkt dat veel ouders vinden dat kindermenu’s gezonder en gevarieerder kunnen zijn.

Wendy van Poorten, hoofdredacteur van het tijdschrift, bespreekt de uitdagingen en mogelijkheden om kindermenu’s te verbeteren.

Van Poorten suggereert dat zelfs kleine aanpassingen, zoals het vervangen van gewone frietjes door zoete-aardappelfriet, een groot verschil kunnen maken.

Ook raadt kinderdiëtist Benjamin aan om halve porties van ‘volwassen’ gerechten aan te bieden, zodat kinderen samen met hun ouders kunnen eten.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Dochter Sterre Heijnen steelt de aandacht in Steenrijk, Straatarm: “Onze intentie is om haar meer bekendheid te geven”

Sterre Heijnen en haar ouders verschenen onlangs op televisie in het programma Steenrijk, Straatarm.

Wie gisteren naar deze uitzending keek, zag hoe de dochter uit het welgestelde gezin er alles aan deed om meer schermtijd te krijgen. Nu blijkt waarom ze dat deed.

Op televisie verschijnen
Veel mensen hebben de wens om op televisie te verschijnen. Sommigen willen dit om bijvoorbeeld liefde te vinden of deel te nemen aan een spelshow, terwijl anderen op zoek zijn naar aandacht.

Ze hopen op veel kijkers, zodat ze meer volgers kunnen krijgen. Programma’s als Temptation Island, Lang Leve de Liefde en First Dates zijn aantrekkelijke shows om wat aandacht te krijgen, maar er kan nu nog een aan dat lijstje worden toegevoegd.

Sinds kort lijkt ook Steenrijk, Straatarm te worden gebruikt om aandacht te genereren.

Vermoedens hiervan ontstonden al bij de aflevering met ‘Closet van Val’, waarbij mensen dachten dat de deelnemers hun leven rooskleuriger deden voorkomen dan het werkelijk was.

Later zagen we ook een oplichter die vermoedelijk zijn reputatie probeerde te herstellen. Nu vermoeden kijkers dat het programma wordt ingezet om hun dochter Sterre Heijnen te promoten.

Sterre Heijnen
Sterre Heijnen is een zelfstandig ondernemer die flink aan de weg timmert. Althans… Ze lijkt haar jeugdige jaren te gebruiken om financieel voordeel te behalen uit haar lichaam.

Via ‘Friends to follow’ (een concurrent van het bekendere OnlyFans) verkoopt ze foto’s van haar lichaam voor geld.

Het is natuurlijk een slimme zakelijke zet, maar hoe meer mensen je kennen, hoe succesvoller je kunt zijn.

Sterre heeft welvarende ouders en het lijkt erop dat ze zelf ook graag aan het werk is. Ze heeft namelijk talloze foto’s online staan, waarvan velen behoorlijk gedurfd zijn.

Dit heeft haar al zo’n 70.000 volgers opgeleverd. De mate van steun van haar ouders is nu echter onduidelijk.

Gaan haar ouders zo ver dat ze deelnemen aan een televisieprogramma om hun dochter te promoten? Kijkers denken van wel.

Hieronder zijn enkele foto’s van Sterre Heijnen te zien die weinig aan de verbeelding overlaten.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending