De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.
Connect with us

Nieuws

De jacht is geopend: vanaf vandaag zijn er jagers actief om 1830 herten te schieten in Oostvaardersplassen.

Vorige week kwam de veelbesproken vergunning rond: ruim 1800 herten moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen.

De beslissing kwam na veel maatschappelijke ophef tot stand. Ophef die er overigens niet minder om is geworden door het besluit.

De provincie nam de beslissing omdat er teveel dieren leven in het gebied. Door een gebrek aan voedsel is er in de winter veel sterfte.

De gemoederen liepen afgelopen jaar hoog op, toen duidelijk werd dat veel dieren een hongerdood aan het sterven waren.

Activisten probeerden de dieren bij te voeren en knipten in sommige gevallen zelfs hekken door, met eveneens desastreuze gevolgen.

Overpopulatie voorkomen
Afgelopen winter stierf zo’n 60 procent van de populatie, zo valt te lezen op de site van de NOS.

Om een dergelijk scenario te voorkomen, en de wederom te verwachten activistische reactie hierop, is er nu besloten om 1830 dieren af te schieten.

Natuur z’n gang laten gaan
Het debat over een correcte aanpak voor wat betreft de langere termijn lijkt echter nog niet verstild. Een volstrekt natuurlijk verloop aangaande populatiegroei en -afname lijkt de voorkeur te genieten van veel experts. Dat zou dus geen bijvoeren betreffen, maar ook geen afschieten. Maar dus wel verhongerende dieren in strenge winters.

Maximaal 19 uur per dag, tot 1 april
Vanaf vandaag is het ‘jachtseizoen’ dus geopend. Vanaf vroeg in de ochtend zijn er vier gewapende faunabeheerders actief in het natuurgebied, aldus de NOS.

De provincie was voorstander van het dag en nacht kunnen afschieten van de dieren, maar de rechter heeft gekozen tot een maximum van 19 uur per dag.

Bovendien wordt er geschoten vanaf vaste punten en met geluiddempers.

Het wordt hoe dan ook een race tegen de klok, omdat de vergunning maar tot 1 april loopt. Bij een streefaantal van 20 dieren per dag, kom je dan maar tot 1500 in die 15 weken tijd.

Eerst de kleintjes, dan de mama
Het afschieten zal zich in eerste instantie vooral concentreren op hinden, omdat er daar het meest van zijn. Indien er kalfjes aanwezig zijn, worden deze eerst afgemaakt, om te voorkomen dat ze verweesd achterblijven.

Wat er met de kadavers gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Voor nu wordt per dag besloten wat er mee gebeurd, volgens de NOS.

Het kan zijn dat de dode dieren blijven liggen, naar een destructiebedrijf gaan of gecollecteerd worden om verwerkt te worden voor consumptie.

De Oostvaardersplassensoap duurt voort. Er lijkt geen eenduidige, eenvoudige oplossing te zijn die iedereen tevreden stemt, helaas.

Hoe zou dit moeten worden aangepakt volgens jou? Deel het met ons op Facebook.

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending