Dit zijn zeldzame beelden waarin een 1,80 meter grote gorilla de verzorgers compleet verrast.
Connect with us

Nieuws

Dit zijn zeldzame beelden waarin een 1,80 meter grote gorilla de verzorgers compleet verrast.

We weten niet of het komt door de Planet of the Apes of een andere truc, maar een zilverruggorilla besloot om te wandelen als een mens.

Voor de bezoekers van de Port Lympe Zoo in Kent, Engeland, was het best een verrassing om een gorilla te zien stappen als een mens. Maar het is gewoon Ambam die zijn unieke talent toont, dat hij overigens deelde met zijn vader.

Het grootste deel van zijn tijd is Ambam gewoon als de andere apen in zijn verblijf. Hij trekt op met de kinderen, eet lekkers en wandelt op zijn vuisten.

Ambam is de tweede generatie van zijn familie die de dierentuin zijn thuis mag noemen. De dierentuin werd aanvankelijk opgericht als een privédierentuin van de Britse gokmagnaat John Victor Aspinwall, maar vandaag is het een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het behoud van verschillende diersoorten.

Port Lympe is meer dan gewoon een dierentuin. Het biedt een thuis aan bedreigde diersoorten, die ze proberen te kweken. Ze hebben een grote kudde zwarte neushoorns en Afrikaanse olifanten.

Maar hun kroonjuweel is het Apenpaleis, het grootste gorillaverblijf ter wereld. Dit is erg bijzonder omdat de apensoort kritiek bedreigd is.

Een van de grootste mannelijke zilverruggen is Ambam, die rechtopstaand 1,80 meter hoog. Bij andere apen zou dit slechts een spreekwoordelijke uitdrukking zijn, maar bij Ambam is dit best letterlijk te nemen. Hij houdt ervan om rechtop te staan en mensen na te bootsen.

Ambam doet dit niet omdat hij een revolutie wil starten zoals Cesar in de laatste Planet of the Apes film. Nee, hij leerde het door observatie.

Volgens het personeel van de dierentuin leerde hij dit van zijn vader die ook af en toe rechtop rondliep. Sommigen denken dat hij gewoon de mensen rondom hem nadoet.

Er bestaat ook een theorie dat het iets genetisch is, iets in zijn genen dat hem voorbestemd maakt voor dit soort gedrag. Ongeacht wat de reden ook is, hij is best een sensatie in de dierentuin en trekt heel wat bezoekers aan met zijn trucje.

BEKIJK DE BEELDEN HIERONDER EN DEEL DIT MET ELKE DIERENLIEFHEBBER DIE JE KENT!

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending