Doodsoorzaak misdaadjournalist Peter R. de Vries bekend
Connect with us

Celeberties

Doodsoorzaak misdaadjournalist Peter R. de Vries bekend

Op 6 juli 2021 werd hij op straat in Amsterdam neergeschoten, waarna hij zwaargewond werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries, die vorige week dinsdag werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam, is vandaag in het ziekenhuis overleden. Hij is 64 jaar geworden.

De Vries werd dinsdag 6 juli rond half acht ’s avonds in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam vijf keer van dichtbij beschoten toen hij na een uitzending van RTL Boulevard naar zijn auto liep. Op straat werd geprobeerd hem te reanimeren. Vervolgens werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen’, laten de nabestaanden van De Vries donderdag in een verklaring weten. ‘Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’

Hoe het afscheid van De Vries georganiseerd gaat worden, heeft de familie nog niet besloten. ‘De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren.’

Verdachten

De politie houdt twee mannen in voorlopige hechtenis die verdacht worden van ‘directe betrokkenheid’ bij het neerschieten van De Vries. De vermoedelijke schutter is de 21-jarige Delano G., die in Rotterdam woont. De 35-jarige, Poolse Kamil E. uit het Gelderse dorp Maurik zou de vluchtauto hebben bestuurd.

Het tweetal werd op de avond na de aanslag door een arrestatieteam op de A4 bij Leidschendam klemgereden. Beide verdachten zitten in beperkingen: ze mogen alleen met hun advocaat contact hebben. Uiterlijk op 23 juli moeten zij voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen. Daar kan de hechtenis met maximaal negentig dagen worden verlengd.

Vastbijten

Als misdaadjournalist hield De Vries zich bezig met honderden strafzaken, waarbij hij herhaaldelijk onthullingen deed die de loop van grote zaken veranderden. Hij beet zich onder meer vast in de Puttense moordzaak en de moord op Nicky Verstappen.

Ook nam hij tijdens een autorit met verborgen camera’s op hoe Joran van der Sloot hem vertelde hoe hij de Amerikaanse toerist Natalee Holloway zou hebben laten verdwijnen op Aruba. In 2003 onthulde hij hoe Mabel Wisse Smit, toen de aanstaande vrouw van prins Friso, nauwe banden had gehad met hasjcrimineel Klaas Bruinsma.

De Vries hield het niet bij verslaggeving. Zo trad hij op als woordvoerder van nabestaanden en begon hij zelf een advocatenbureau. Als vaste gast bij talkshows groeide hij uit tot mediapersoonlijkheid, die net zo makkelijk meepraatte over misdaad als over voetbal en politiek. Dat hij soms duiding gaf over strafzaken waar hij zelf direct bij betrokken was, kwam hem herhaaldelijk op kritiek te staan.

Bij de zaak waarin Willem Holleeder in 2019 een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd, was De Vries niet alleen als journalist, maar ook als vertrouwenspersoon en getuige betrokken. Toen de zussen Astrid en Sonja Holleeder hem vertelden dat ze tegen hun broer wilden gaan getuigen, bracht De Vries ze in 2013 in het diepste geheim in contact met justitie. In het megaproces dat volgde, was De Vries voor het OM met onder meer een belastende geluidsopname een ‘geniale getuige’, bekende officier van justitie Sabine Tammes in 2019 in de Volkskrant.

Marengo-proces

Voor zijn overlijden werkte De Vries als vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces. Daarin staat onder anderen Ridouan T. terecht, die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven voor meerdere liquidaties. In 2019 werd B.’s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Justitie houdt er ernstig rekening mee dat die moord te maken heeft met zijn werk voor de kroongetuige.

Zelf bevestigde De Vries in 2019 tegen de Volkskrant dat hij op een dodenlijst van T. zou staan. Volgens verschillende vrienden en naaste collega’s liet De Vries zich niet beveiligen. De advocaten van Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong, hebben meerdere keren aangedrongen op een betere beveiliging van De Vries. Daarover zouden meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden, onder andere met het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en De Vries zelf.

‘Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus’, zei Schouten maandagavond bij Op1. ‘Ik vind het te makkelijk om nu te zeggen, als staat: ‘Jij wilde dat niet.’ De staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is dan moet je handelen’, aldus de advocaat.

Vorige maand zei De Vries in een interview met Vrij Nederland dat hij niet bang was aangelegd. ‘Maar de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn vroegere advocaat zijn vermoord, dus je hoeft niet hysterisch te zijn om te denken dat er best iets zou kunnen gebeuren. Dat is part of the job.’

Celeberties

Heel pijnlijk: André Hazes wist herinneringen aan Monique Westenberg uit!

André Hazes en Monique Westenberg zijn héél lang héél gelukkig met elkaar geweest. Zó gelukkig dat ze zelfs een kind met elkaar hebben gekregen, kleine Dré. Maar toch bleek het allemaal wat teveel te zijn voor de zanger, die op jonge leeftijd al een kind kreeg. Hij nam zelfs een tatoeage van de naam Monique in zijn nek.

Eind 2019 besloot hij daarom om het roer om te gooien en hij vertrok naar Bridget Maasland. Het waren 3 geweldige maanden vol roddels. In die tijd heeft hij die tatoeage in zijn nek weer laten verwijderen met lasertechnieken door een familielid, Andy Han. Na die 3 maanden besloot hij toch weer terug te gaan naar Monique. Daar hoort natuurlijk een tatoeage bij, onder zijn oor. Hij zette opnieuw “Monique“, origineel. Maar daar blijft het niet bij natuurlijk.

André Hazes wist Monique Westenberg uit

Een paar weken na de hereniging van het koppel vraag de zanger zijn nieuwe oudere maar nieuwste liefde ten huwelijk. Deze datum moet natuurlijk ook getatoeëerd, anders is het niet gebeurd… Deze datum komt onder zijn andere oor. Maar zoals we allemaal weten is de zanger nu alweer een tijdje bij een andere vrouw, Sarah van Soelen. En nu, nu heeft de zanger zijn familielid weer opgeroepen die er onderhand wel een fulltime baan uit haalt. De tatoeages onder zijn oren, die zijn ook weer weggelaserd.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Bizarre onthulling: ‘Lil’ Kleine, ga even naar een afkickkliniek voor je cokegebruik’

Het is een gotspe dat Lil’ Kleine al zo snel na het Ibiza-drama nieuwe muziek wil uitbrengen. Hij moet misschien eerst even naar een afkickkliniek. Dat zegt showbizzwatcher FawryNotSawry in RoddelLoog.

Lil’ Kleine heeft nog steeds last van de vermeende mishandeling van Jaimie Vaes, waarvoor hij twee nachten in de Spaanse cel heeft gezeten. Inmiddels is alles weer pais en vree en worden de twee weer tortelduifjes genoemd. “Ik denk ook dat ze puur uit elkaar moesten gaan voor de serie”, zegt FawryNotSawry, wijzend op haar realityserie.

Pr-stunt
Hun korte relatiepauze was gewoon een pr-stunt, zegt Fawry in zijn programma RoddelLoog van Rumag TV. “Het management heeft tegen ze gezegd: ‘Jongens, misschien is het handig voor de media dat jullie even uit elkaar gaan.’ Ik denk dat het echt puur carrièrewise is.”

Waar Jaimie een soap heeft, komt Lil’ Kleine binnenkort met nieuwe muziek. “Ik vind het niet zo heel slim. Hij is natuurlijk heel slecht in het nieuws gekomen. Dit is natuurlijk wel iets heftigs en heel veel mensen hebben hem wel een beetje uitgekotst. Huiselijk geweld is niet zomaar iets natuurlijk”, zegt Fawry.

Cokegebruik
Wat adviseert Fawry aan Lil’ Kleine? “Ik had gedacht: laat even een halfjaar, driekwart jaar of een jaar niets van je horen. Even chill. Ga even naar een afkickkliniek voor je cokegebruik, denk even aan jezelf en denk even aan je gezin, want je hebt een gezin, en kom dán terug met een hele zielige Videoland-documentaire.”

Wat voor Videoland-docu? “Over dat je verbeterd bent en echt een man bent geworden en dat je er bent voor je kind en vrouw. Dán pas moet je album uitkomen en heeft Nederland je weer omarmd. Dan denken ze: wat zielig eigenlijk, je hebt issues gehad vanwege je jeugd. Zo gaat het altijd in die Videoland-docu’s.”

Optreden
Zelf heeft Fawry totáál geen zin in een album van Lil’ Kleine. “Ik zit niet te wachten op een album van hem.”

Hij vraagt zich af hoe anderen daarover denken. “Kan hij weer optreden? Kan hij straks gewoon weer het land in of krijgt hij heel veel sh*t over zich heen? Hij heeft nu een vrouw geslagen met een fles wijn. Iedereen weet dat dat waar is.”

RoddelLoog
De nieuwste aflevering van de RoddelLoog:

Doorgaan met lezen

Celeberties

Ronnie Flex is doodziek van corona: ‘Tien keer zo erg als ziek zijn’

Ronnie Flex laat via Twitter weten dat hij doodziek is van corona. De rapper zit in zak en as. Vooral dan omdat hij zijn dochter Nori nu niet mag zien.

Ronnie heeft zware symptomen van corona. “Ik heb zware koorts gehad, onwijze spierpijn en de lijpste hoofdpijn… Nu kan ik Nori niet zien, dat vind ik nog tien keer zo erg als ziek zijn.”

Hij baalt eens te meer omdat ook zijn nieuwe album bijna klaar was. De ziekte komt dus op een hoogst ongepast moment.

Enkele dagen terug liet de rapper al weten dat hij 39 graden koorts had. Toen al vreesde hij voor corona. “Ik ben kapot ziek. Het zou toch niet zijn…”, klonk het bang.

(Lees verder onder de tweet)

Gisteren had Ronnie nog heugelijk nieuws te melden. Hij en zijn nieuwe vriendin Demi de Boer zijn in blijde verwachting van hun eerste dochtertje.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending