Een onderzoek toont aan dat de kans op hartproblemen en diabetes 2 keer groter is na een besmetting van COVID-19.
Connect with us

Gezondheid

Een onderzoek toont aan dat de kans op hartproblemen en diabetes 2 keer groter is na een besmetting van COVID-19.

De ongewone effecten van COVID-19 komen naar voren in een nieuwe studie waaruit blijkt dat het risico op hartziekten en diabetes toeneemt na het oplopen van het virus.

In de eerste weken na besmetting werd het oplopen van het coronavirus in verband gebracht met een zesvoudige toename van cardiovasculaire diagnoses, zo bleek uit de studie, voornamelijk bloedstolling in de longen en onregelmatig kloppen van het hart.

Coronaviruspatiënten hadden ook 81% meer diagnoses van diabetes in de eerste vier weken na hun besmetting, zo bleek uit de studie van bijna een miljoen Britten, waarvan de helft COVID-19 had opgelopen.

Het risico op diabetes bleef tot 12 weken lang met 27 procent verhoogd, aldus de collegiaal getoetste studie.

Tijdens de eerste vier weken na het ziek worden, vond de studie een elfvoudige toename van longembolieën, waarbij bloedklonters de longen kunnen aantasten, een zesvoudige toename van atriale aritmieën, waarbij de hartslag onregelmatig is, en een vijfvoudige toename van veneuze tromboses, het stollen van aderen.

Volgens de studie nam het plotselinge verhoogde risico op hartziekten en diabetes na verloop van tijd af, naarmate de mensen herstelden.

De dreiging van nieuwe hartaandoeningen begon vijf weken na de infectie af te nemen en keerde binnen 12 weken tot een jaar terug naar de uitgangsniveaus of lager, aldus de studie.

Tegen 9news.com.au zei de hoofdauteur van de studie, Dr Emma Rezel-Potts, dat de resultaten onderstreepten hoe COVID-19 een complexe multisysteemaandoening is, en veel meer dan alleen maar een potentieel dodelijke ademhalingsziekte.

“Er zijn maar heel weinig studies die naar deze resultaten op langere termijn kijken,” zei Rezel-Potts.

“Dus in die zin wisten we niet zeker wat we zouden vinden.”

De bevindingen met betrekking tot diabetes waren bijzonder opmerkelijk, zei ze, en onverwacht.

Rezel-Potts zei dat het verhoogde risico op diabetes gedurende de maanden daarna een belangrijk resultaat was waarmee artsen rekening moeten houden wanneer ze patiënten helpen herstellen.

De studie beveelt artsen aan herstellende patiënten te adviseren hun risico op diabetes te verminderen door gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Volgens het Australische Instituut voor Gezondheid en Welzijn zijn hart- en vaatziekten elk jaar de grootste doodsoorzaak in Australië.

Naar schatting 1,2 miljoen Australiërs, 4,9 procent van de bevolking, hebben diabetes, en de aandoening droeg bij aan 11 procent van de sterfgevallen van het land in 2018.

De co-auteur van de studie, Ajay Shah, zei dat het duidelijk was dat artsen “bijzondere waakzaamheid” moeten betrachten ten aanzien van patiënten gedurende ten minste de eerste drie maanden na het oplopen van COVID-19.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WAARSCHUWING: Dit is hoe je lichaam laat weten dat je een hoge bloeddruk hebt

Een hoge bloeddruk geeft nagenoeg geen symptomen en als er symptomen zijn, dan zijn ze veelal vaag. 

Om deze reden weet heel veel mensen niet dat hun bloeddruk verhoogt is. Iets wat, zeker op langere termijn, levensgevaarlijk kan zijn. Toch zijn er subtiele signalen dat je lichaam je laat weten dat je bloeddruk te hoog is.

Subtiele symptomen

Een hoge bloeddruk geeft weliswaar wel symptomen, maar deze zijn zo subtiel dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Is je bloeddruk gevaarlijk hoog? Dan kan je deze symptomen ervaren:

person in pink long sleeve shirt holding white samsung android smartphone

Symptomen hoge bloeddruk

Deze symptomen kunnen optreden als je een gevaarlijk hoge bloeddruk hebt:

 • Zware hoofdpijnen
 • Bloedneuzen
 • Verwardheid of een algehele malaise
 • Problemen met je ogen
 • Druk op de borst
 • Moeite met ademen
 • Een afwijkend hartritme
 • Bloed in de urine
 • Je hartslag hard voelen in je borst, oren of nek

Vagere klachten

Er zijn echter nog wat vagere klachten die bij een hoge bloeddruk passen. Deze symptomen komen veelal voor als je bloeddruk hoog is, maar nog niet gevaarlijk. Dit zijn deze symptomen:

 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel
 • Zweten
 • Moeite met slapen
 • Opvliegers
 • Rode vlekjes in je ogen

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je een van deze symptomen hebt dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts om je bloeddruk na te kijken. Is je bloeddruk veelvuldig boven de 180/120? Neem dan snel contact op met je huisarts. In dit geval is je bloeddruk gevaarlijk hoog en moet er actie ondernomen worden.

Bron: Webmd

Wist jij van de symptomen van een hoge bloeddruk? Deel je ervaring met ons in de reacties! 

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Wetenschap onthult: Dit is de ideale penislengte

lengte

Sinds mensenheugenis discussiëren mannen en vrouwen over de ideale penislengte. Is de lengte echt belangrijk of gaat het erom hoe je hem gebruikt? En als lengte toch belangrijk is, welke lengte is dan het beste? Volgens een studie is de lengte wel degelijk van tel, en sommige lengtes zijn beter dan andere.

De studie is van de hand van Big One Dating, een datingsite gespecialiseerd in het koppelen van mannen met ‘een grote’, met vrouwen die ook van groot geschapen mannen houden.

Hoe groot is het ideale geslachtsdeel?

De website ondervroeg 4.761 vrouwen over hun laatste seksuele relaties. Ze moesten de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe groot was hij?
 • Had je een orgasme?

De gegevens van de studie tonen aan dat een lengte van 15,2 centimeter het meest succesvol was bij vrouwen (44%).

Dit is best een opvallend verschil, zeker in vergelijking met de gemiddelde penislengte van 13,97 centimeter.

Maar lengte is niet alles

Maar ben je dan automatisch slecht in bed als je geen buitensporig groot lid hebt? De realiteit is natuurlijk genuanceerder. Een groot geslachtsorgaan is op zich geen garantie op een orgasme.

Een 37-jarige vrouw antwoordde op de studie: “Lengte speelt een rol, maar de wil om te bevredigen en weten hoe hem te gebruiken zijn veel belangrijker.” Dus je hoeft niet depressief te worden als je maar een gemiddeld geslachtsdeel hebt. Je moet leren hoe hem te gebruiken met alle middelen die je hebt, zoals je vingers en je mond.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WHO overweegt wereldwijde noodtoestand vanwege apenpokken

apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zat voor de tweede keer bijeen om te overwegen om een wereldwijde noodtoestand uit te roepen vanwege de apenpokken.

De vergadering kwam er nadat enkele wetenschappers wezen op de frappante verschillen tussen de uitbraken in Afrika en de ontwikkelde landen. Dat zou een gecoördineerd antwoord aanzienlijk bemoeilijken.

Afrikaanse bewindslieden zeiden dat ze de uitbraak in hun continent al beschouwen als een noodtoestand. Maar experts uit andere werelddelen zeiden dat de mildere varianten in Europa, Noord-Amerika en andere de afkondiging van een globale noodtoestand niet rechtvaardigen, ook al kan het virus niet meteen worden gestopt.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de middelen ter bestrijding van de apenpokken al teruggeschroefd, gezien het mild karakter van de ziekte.

De apenpokken circuleren al tientallen jaren in het midden en westen van Afrika, waar wilde dieren occasioneel mensen besmetten. De ziekte circuleert sinds mei ook in Europa en Noord-Amerika, vooral onder homo’s en biseksuele mannen. De epidemie in de rijkere landen is wellicht getriggerd door orgiën in Spanje en België.

Doorgaan met lezen

Trending