Eet gezonder: 6 groenten die je nooit rauw mag eten
Connect with us

Eten en Drinken

Eet gezonder: 6 groenten die je nooit rauw mag eten

Een 100% rauw dieet betekent alleen ongekookt en bij voorkeur biologisch voedsel eten.

Het eten van rauw voedsel wordt tegenwoordig populair en er is geen probleem mee – hoe meer groenten je eet, hoe beter, toch?

Maar de waarheid is dat niet alle groenten het beste rauw zijn … Sommige zijn gevaarlijk om ongekookt te eten en anderen zijn veel voedzamer als ze worden gebakken, gekookt of geroosterd.

Hier zijn zes groenten die je moet koken voordat je gaat eten:

1. Broccoli
Broccoli, spruitjes, bloemkool en andere leden van de koolfamilie kunnen door de meeste mensen rauw worden gegeten. Maar sommige mensen ervaren problemen.

Broccoli bevat een samengestelde suiker, raffinose genaamd. Het wordt niet door het lichaam opgenomen en wordt in plaats daarvan afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Het gevolg is dat je je opgeblazen voelt en slecht ruikend gas passeert.

Om deze groenten gemakkelijker op de maag te maken, doe ze in de oven. Ze zullen ook gemakkelijker te kauwen en gemakkelijker te verteren zijn!

2. Aubergines
Aubergines bevatten een samenstelling genaamd solanine, die de opname van calcium kan verminderen en het maag-darmkanaal kan irriteren.

Te veel kan maagpijn, diarree en andere symptomen veroorzaken, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Als je rauwe aubergine eet en een van deze symptomen ervaart, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen.

Het koken van aubergines neutraliseert de solanine.

3. Rabarber
Je hebt misschien gehoord dat rabarber giftig kan zijn als het rauw is.

Maar het zijn eigenlijk alleen de bladeren die je moet vermijden. Ze bevatten een hoog niveau van een gif dat bekendstaat als oxaalzuur, wat gevaarlijk kan zijn. Dus eet er niet te veel van!

4. Aardappelen
Rauwe aardappelen zijn meestal niet giftig, maar als ze onrijp zijn en lange tijd aan licht zijn blootgesteld, kunnen ze gevaarlijke hoeveelheden solanine bevatten – zelfs in een halve aardappel.

Je zult weten dat een aardappel slecht is als hij groen begint te worden. Eet het niet, anders riskeer je braken, diarree, hoofdpijn of, in het ergste geval, verlamming van het centrale zenuwstelsel.

5. Rode kidneybonen
Als je rauwe kidneybonen direct uit de plant eet, zullen ze niet alleen verschrikkelijk smaken, maar je zult ook last hebben van misselijkheid, braken, krampen en een maagklachten.

Dat komt omdat ze een natuurlijk voorkomend gif bevatten dat lectine wordt genoemd. Om veilig te zijn, laat de bonen ten minste vijf uur in water weken voordat ze worden gekookt!

6. Tomaten
Je lichaam kan meer lycopeen opnemen van gekookte tomaten, volgens een onderzoek van de Cornell University, waar het vermogen van het lichaam om lycopeen te absorberen werd gemeten bij verschillende temperaturen.

Tomaten werden gedurende twee minuten, 15 minuten en 30 minuten verwarmd. Het niveau van voedingsstoffen nam geleidelijk toe naarmate ze langer werden gekookt.

Lycopene is bewezen om kanker en hartkwalen te helpen voorkomen – dus waarom zou je niet het meeste halen uit de tomaten die je eet en sauzen of soepen maken?

Ik heb altijd gedacht dat alle rauwe groenten veilig en voedzaam zijn. Hoe verkeerd zat ik! Druk op de knop DELEN om je vrienden een beter idee te geven van welke groenten ze niet rauw mogen eten!
[fblike]

Celeberties

2 kippen per dag: dít is het bizarre dieet van André Hazes

De quarantaine heeft André Hazes goed gedaan. De zanger is namelijk fanatiek aan het sporten geslagen. En daar hoort een passend – en nogal bijzonder – dieet bij.

Dat vertelt André in een interview met Nieuwe Revu.

Afgetraind

Ook voor de coronatijd wist André Hazes zijn fans al te verrassen met zijn afgetrainde lichaam. Maar tijdens de quarantaine heeft hij echt werk gemaakt van zijn nieuwe lifestyle.

Op Instagram was al te zien dat hij met grote regelmaat in de sportschool te zien was. Maar nu maakt de zanger ook bekend wat hij allemaal eet om zo goed in shape te blijven. En dat is niet niks.

Shakes en pillen

“Om 8 uur gaat mijn wekker. Dan ga ik naar beneden en neem ik op een nuchtere maag meteen een shake met BCAA-poeder en een klein beetje creatine. Daarbij neem ik wat pilletjes: vitamine D3, C1000 en L-Arginine”, laat André in het interview weten.

Spierondersteuner

Dat is een heleboel. Maar wat eet en slikt hij nou precies? Het BCAA-poeder in zijn shake is een spierondersteuner. Dit poeder bestaat uit drie aminozuren: L-leucine, L-isoleucine en L-valine. Deze zuren maken ongeveer 30% uit van ons spierweefsel. Door dit poeder te slikken, ondersteun je als sporter dus de ontwikkeling van spieren.

Vitamines
De vitamine D3-pillen die André slikt, zorgen voor sterkere botten, soepelere spieren en een beetje weefselontwikkeling. Vitamine C zorgt ervoor dat het lichaam ijzer uit voeding makkelijker opneemt.

De L-arginine heeft een direct effect op spieren waardoor ze er groter uitzien. Dit komt omdat het de bloedvaten verwijdt. Daardoor wordt het ook makkelijker voor je lichaam om voedingsstoffen naar de spieren te pompen. Ook maakt dit middeltje het mogelijk om spieren te kweken terwijl je vet verbrandt.

Rauwe eieren
Na de ochtendshake van André is het tijd voor nog een shake. Daarin zit 90 gram havermout en 60 gram eiwitpoeder. “Tot slot breek ik dan nog wat eieren boven een glas”, vertelt André. Daarvan gebruikt hij alleen het eiwit. “En dat tik ik dan ook naar binnen.”

Kip
2 uur na de slokken eiwit en de havermoutshake maakt de fanatiek sporter zijn eigen eiwitrepen. Daarin gaat havermout, speltvlokken, pindakaas en eiwitpoeder.

Vervolgens duikt hij de sportschool in, waarna de volgende maaltijd volgt: fruit en een warme maaltijd. “Vaak is dat rijst met kip of pasta met een heel klein beetje saus.”

En nog eens kip
En dit is niet de enige dosis kip die André op één dag eet. Sterker nog: hij eet bijna een kilo per dag! Een hoeveelheid waar ongeveer 2 kippen voor geslacht moeten worden.

In de avond komt er namelijk weer een portie kip bij, met daarbij een halve kilo aardappelen en 400 gram spinazie of broccoli. Tussendoor neemt hij dan nog een keer een havermout-eiwitpoedershake en na het avondeten een bak biologische yoghurt vol eiwitten.

Bodybuilder
Het is niet niks en zeker een strak regime. “Ik volg het schema van een bodybuilder”, zei hij al eens over zijn pittige leefstijl. Maar André vindt het het waard. “Voor je zelfverzekerdheid is het goed, je ego krijgt een boost en je voelt je fitter”, merkt de zanger.

Daarbij haalt hij veel plezier uit zijn nieuwe lifestyle. “Ik denk er zelfs over na om hier in de toekomst meer mee te gaan doen, zoals een eigen supplementenlijn”, laat hij zelfs weten.

Benieuwd naar wat dit allemaal voor Andrés lichaam doet? Op Instagram showt hij regelmatig zijn fitte lijf.

Dit bericht bekijken op Instagram

Bye bye old lifestyle 👋🏼

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes) op

Dit bericht bekijken op Instagram

@rhcwestland 🦾

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes) op

Doorgaan met lezen

Eten en Drinken

6 redenen waarom je nooit je uischillen in de vuilnisbak moet gooien

Ben je zoals ik en gooi je je uienschillen weg nadat je ze hebt geschild?

Dan ben je niet de enige. In Europa wordt bijvoorbeeld elk jaar 500.000 ton uienvellen weggegooid. Maar nadat ik heb geleerd over de voordelen van uienschillen, zal ik er een paar over nadenken voordat ik ze weer in de vuilnisbak gooi.

Wist je bijvoorbeeld dat uienschillen vezels en flavonoïden bevatten die goed zijn voor ons lichaam?

Onderzoek toont aan dat uienschillen vol antioxidanten zitten en kunnen helpen de doorbloeding te verbeteren en je risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te verlagen.

1. Helpt met je cholesterol
Volgens Dr. Victor Gurewich helpt het consumeren van rauwe uien of uienschillen patiënten met een laag HDL-cholesterol (het goede cholesterol). Uit enquêtes blijkt dat mensen die gedurende 2-3 maanden rauwe uien of uienschillen aten hun HDL-waarden met gemiddeld 30 procent verhoogd zagen worden.

2. Verlaagt de bloeddruk
Onderzoek toont aan dat uienschillen stoffen bevatten die goed zijn voor de bloeddruk en kunnen helpen als je een te hoge of lage bloeddruk hebt.

3. Beperk het risico op ziekten
De onderzoeker Vanesa Benítez is tot de conclusie gekomen dat ziekten zoals darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden door uienschillen te eten.

De fenolische verbindingen in uienschillen helpen hart- en vaatziekten voorkomen en hebben anti-carcinogene eigenschappen.

4. Vol antioxidanten
Uienschillen zitten vol met antioxidanten, die goed zijn voor je lichaam en immuunsysteem.

5. Voorkomen obesitas
Uienschillen zitten vol vezels en kunnen mensen die lijden aan obesitas en type 2 diabetes helpen, aldus onderzoeker Vanesa Benítez.

6. Bevorderen de haargroei
Onderzoek toont aan dat uienschillen vol zwavel zitten, waarvan wordt gedacht dat het haar aansterkt en de groei bevordert.

Bonus Tip: hoe ze te eten
Het eten van uienschillen klinkt niet bepaald smakelijk, dus hier zijn een paar tips om uienschillen op een slimme manier aan je dieet toe te voegen.

De beste (en lekkerste) manier om uienschillen te consumeren is om ze toe te voegen aan sauzen of stoofschotels en ze vervolgens te versnipperen voordat je gaat eten.

Een andere manier om alle voedingsstoffen uit uienschillen te krijgen, is om ze 10-15 minuten te koken en dan de vloeistof te drinken, na het uitpersen van de huid.

Zorg ervoor dat je biologische uien gebruikt, omdat uien worden bespoten met pesticiden.

Deel deze informatie alstublieft met al je vrienden zodat ze ook kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen die uienschillen te bieden hebben!
[fblike]

Doorgaan met lezen

Eten en Drinken

Recept: zo maak je een biertosti

Een tosti met alleen kaas is al hartstikke lekker. Toch experimenteren we graag met verschillende soorten tosti’s. Zo maakten we al eens een appeltaarttosti, een vlamtosti en een chocolade-marshmallowtosti. Het uitproberen houdt hier echter nog lang niet op, zo maakten we laatst een overheerlijke biertosti!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je de biertosti?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het ontbijtspek hierop.
  • Doe het ontbijtspek 10 minuten in de oven.
  • Klop de eieren in een kom los en schenk het bier erbij. Roer tot een geheel.
  • Breng op smaak met knoflookpoeder en cayennepeper.
  • Week elke 2 plakken brood zo’n 30 seconden in het biermengsel.
  • Verhit een klontje boter in de pan op een middelhoog vuur.
  • Doe 2 boterhammen in de pan en bak beide kanten 2 minuten.
  • Beleg één van de boterhammen met de helft van de chaddar kaas en leg er 3 plakken spek bovenop. Dek af met het andere broodje.
  • Bak op een laag vuur tot de kaas is gesmolten, draai de tosti af en toe om.
  • Herhaal dit met de overige plakken brood.
  • Serveer de biertosti met ketchup.
  • Geniet ervan!
  • Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • 240 milliliter bier
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Snufje cayennepeper
  • 4 plakjes zuurdesembrood
  • 2 eetlepels boter
  • 150 gram cheddar kaas
  • 6 dunne plakken ontbijtspek
  • Ketchup om te serveren
  • [fblike]

    Doorgaan met lezen
    Advertentie
    Advertentie

    Meest recente berichten

    Advertentie

    Trending