Eet gezonder: 6 groenten die je nooit rauw mag eten
Connect with us

Nieuws

Eet gezonder: 6 groenten die je nooit rauw mag eten

Een 100% rauw dieet betekent alleen ongekookt en bij voorkeur biologisch voedsel eten.

Het eten van rauw voedsel wordt tegenwoordig populair en er is geen probleem mee – hoe meer groenten je eet, hoe beter, toch?

Maar de waarheid is dat niet alle groenten het beste rauw zijn … Sommige zijn gevaarlijk om ongekookt te eten en anderen zijn veel voedzamer als ze worden gebakken, gekookt of geroosterd.

Hier zijn zes groenten die je moet koken voordat je gaat eten:

1. Broccoli
Broccoli, spruitjes, bloemkool en andere leden van de koolfamilie kunnen door de meeste mensen rauw worden gegeten. Maar sommige mensen ervaren problemen.

Broccoli bevat een samengestelde suiker, raffinose genaamd. Het wordt niet door het lichaam opgenomen en wordt in plaats daarvan afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Het gevolg is dat je je opgeblazen voelt en slecht ruikend gas passeert.

Om deze groenten gemakkelijker op de maag te maken, doe ze in de oven. Ze zullen ook gemakkelijker te kauwen en gemakkelijker te verteren zijn!

2. Aubergines
Aubergines bevatten een samenstelling genaamd solanine, die de opname van calcium kan verminderen en het maag-darmkanaal kan irriteren.

Te veel kan maagpijn, diarree en andere symptomen veroorzaken, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Als je rauwe aubergine eet en een van deze symptomen ervaart, dien je onmiddellijk een arts te raadplegen.

Het koken van aubergines neutraliseert de solanine.

3. Rabarber
Je hebt misschien gehoord dat rabarber giftig kan zijn als het rauw is.

Maar het zijn eigenlijk alleen de bladeren die je moet vermijden. Ze bevatten een hoog niveau van een gif dat bekendstaat als oxaalzuur, wat gevaarlijk kan zijn. Dus eet er niet te veel van!

4. Aardappelen
Rauwe aardappelen zijn meestal niet giftig, maar als ze onrijp zijn en lange tijd aan licht zijn blootgesteld, kunnen ze gevaarlijke hoeveelheden solanine bevatten – zelfs in een halve aardappel.

Je zult weten dat een aardappel slecht is als hij groen begint te worden. Eet het niet, anders riskeer je braken, diarree, hoofdpijn of, in het ergste geval, verlamming van het centrale zenuwstelsel.

5. Rode kidneybonen
Als je rauwe kidneybonen direct uit de plant eet, zullen ze niet alleen verschrikkelijk smaken, maar je zult ook last hebben van misselijkheid, braken, krampen en een maagklachten.

Dat komt omdat ze een natuurlijk voorkomend gif bevatten dat lectine wordt genoemd. Om veilig te zijn, laat de bonen ten minste vijf uur in water weken voordat ze worden gekookt!

6. Tomaten
Je lichaam kan meer lycopeen opnemen van gekookte tomaten, volgens een onderzoek van de Cornell University, waar het vermogen van het lichaam om lycopeen te absorberen werd gemeten bij verschillende temperaturen.

Tomaten werden gedurende twee minuten, 15 minuten en 30 minuten verwarmd. Het niveau van voedingsstoffen nam geleidelijk toe naarmate ze langer werden gekookt.

Lycopene is bewezen om kanker en hartkwalen te helpen voorkomen – dus waarom zou je niet het meeste halen uit de tomaten die je eet en sauzen of soepen maken?

Ik heb altijd gedacht dat alle rauwe groenten veilig en voedzaam zijn. Hoe verkeerd zat ik! Druk op de knop DELEN om je vrienden een beter idee te geven van welke groenten ze niet rauw mogen eten!
[fblike]

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending