Enorme buien, hagel en harde wind op komst: ”Weekend wordt guur”
Connect with us

Meest bekeken

Enorme buien, hagel en harde wind op komst: ”Weekend wordt guur”

Tsja, je hoeft alleen maar even naar buiten te kijken om te kunnen concluderen dat de zomer achter ons ligt. Leuk voor de een, terwijl de ander het zonnetje prefereert. Maar goed, we kunnen tenminste terugkijken op een aardig hete zomer.

Maar wat ligt er voor de boeg? Op korte termijn ziet het er bedroevend uit. Weerplaza voorspelt een zeer guur weekend met enorm felle buien (goed voor de boeren!) en een verwoestende noordenwind.

Typisch herfstweer

Vandaag is een grauwe dag. De temperaturen schommelen tussen de 16 a 17 graden. ”Maar in het weekend kan het zelfs guur worden tijdens buien”, aldus Wilfred Jansen van Weerplaza. ”Er vallen tal van korte, felle buien met windstoten en mogelijk komt er zelfs een beetje hagel. De temperatuur kan tijdens zo’n bui tot onder de 10 graden dalen.”

Enorme buien, hagel en harde wind op komst: ''Weekend wordt guur''

Weekend stuk kouder

Het herfstweer domineert het gehele weekend, zo voorspelt Weerplaza. Buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur die zal uitkomen tussen de 12 en 15 graden. ”Vanaf vrijdag waait er een harde wind vanuit het noorden. Dan wordt het echt een stuk kouder. De felle buien maken het helemaal guur.”

Begin volgende week wordt het, dankzij een hoge drukgebied, wat droger en zonniger. Later in de week wordt het weer wat wisselvalliger. De temperatuur gaat dan ook weer iets omhoog.

Celeberties

Heftig: Intens verdrietige dag voor Jan Dulles en zijn vriendin Caroline

Vandaag is een intens verdrietige dag voor Jan Dulles en zijn vriendin Caroline. Exact twee jaar geleden was het koppel de trotse papa en mama van hun dochter Donna. Tragischerwijs overleed Donny slechts drie maanden later.

‘Ik mis je elke dag’
Via Instagram laat Caroline weten dat ze het lastig heeft. “Vandaag 2 jaar geleden maakte jij mij de gelukkigste mama ter wereld”, schrijft ze bij een foto met de toen pasgeboren Donna. “Lief meisje van me… waar je ook bent…. Ik mis je elke dag iets meer. Gefeliciteerd lieve engel”, vervolgt ze.

Veel steun
Dulles, onderdeel van de 3JS en Caroline ontvangen via sociale media enorm veel steun. Onder meer Monique Smit, Kees Tol en Kirsten Schilder reageren met een hartje.

Vanzelfsprekend wenst de redactie van Showblad Jan en Kirsten veel kracht toe bij dit moeilijke moment.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Te gruwelijk: Donny M. vertelt tot in detail hoe hij Gino (9) om het leven heeft gebracht

Donny M, het 22-jarige monster uit het Limburgse Geleen staat momenteel voor de rechter in Maastricht tijdens de eerste, niet-inhoudelijke zitting in de moordzaak. M. wordt verdacht van het doden van de 9-jarige Gino van der Straeten.

M. heeft inmiddels een aantal vreselijke bekentenissen afgelegd. Hij heeft Gino op 1 juni ontvoerd uit Kerkrade, heeft het jongetje seksueel misbruikt, hem drugs toegediend (xtc en Kamagra, een soort viagra) en hem uiteindelijk vermoord. De verdachte heeft naar eigen zeggen spijt. “Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk, had niet mogen gebeuren”, zei hij zelf over de zaak.

Doodsoorzaak
In een verhoor bekende Donny eerder dat hij Gino verstikt zou hebben in de badkamer, door een kussen op zijn mond te duwen. Maar, zo benadrukt het OM, Donny heeft verschillend verklaard en er is bovendien ook ander letsel aangetroffen. Als mogelijke doodsoorzaken zijn verwurging of verdrinking niet uitgesloten.

Men wacht op het definitieve oordeel van de patholoog, die de doodsoorzaak gaat rapporteren. Hierna zal M. wederom worden verhoord.

M. heeft spijt betuigd: ”Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk, had niet mogen gebeuren.” De moeder en de zussen van Gino zijn ook lijfelijk aanwezig bij de zitting. Hun woordvoerder Judy op het Veld laat weten dat de zaak heel erg ”confronterend en moeilijk” is.

Doorgaan met lezen

Animals

Lolita de orka kan na 52 jaar gevangenschap binnenkort vrijkomen

De orka Lolita was pas vier jaar oud toen ze werd gevangen in de Salish Sea, in het noordwesten van de VS. De afgelopen 52 jaar heeft ze in gevangenschap in Miami doorgebracht. In de kleinste tank van het land …

Lolita, ook bekend als Tokitae, moest tientallen jaren voor bezoekers optreden in het Miami Seaquarium. Dierenliefhebbers, inheemse activisten en anderen dringen er op aan om met deze praktijken te stoppen.

Voor Lolita is er nu wezenlijk hoop dat ze kan worden vrijgelaten in de Salish Sea, waar haar moeder nog steeds rondzwemt.

Een wonder

Het feit dat de orka nog in een redelijke conditie verkeert, kan een klein wonder worden genoemd. In gevangenschap raken orka’s veel sneller ziek en krijgen ze last van mentale problemen. Dit zijn ongelooflijk intelligente zoogdieren die in het wild wel meer dan 60 km per dag kunnen afleggen.

“Ze is elke dag een wonder”, vertelde Howard Garrett, een walvisonderzoeker en activist bij Orca Network, aan The Guardian. “Het is tegen alle verwachtingen in dat ze nog leeft.”

Het Miami Seaquarium heeft sinds vorig jaar een nieuwe eigenaar die welwillend tegenover haar vrijlating staat. In de Salish Sea bevindt zich haar moeder, een 93-jarige orka (!), die bekend staat als L25 of ‘Ocean Sun’, en een pod leidt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PETA Latino (@officialpetalatino)

Onzekere toekomst

Er is echter geen simpele oplossing. Lolita zal veel voedsel en ruimte nodig hebben, mocht ze terugkeren in de Salish Sea. Ze kan (nog) niet zelf jagen. Er wordt onder meer over een afgebakende leefruimte gedacht.

Ook bestaan er gezondheidsrisico’s. Niet alleen voor haar, maar ook voor de andere orka’s. Experts vrezen dat de infecties die Lolita in gevangenschap opliep, anderen kan besmetten.

Daarnaast bestaat er het risico van de lange reis zelf en wat voor een effect een nieuwe, wilde omgeving zou hebben op een oudere orka. Toch wordt er druk naar de beste oplossing voor Lolita gezocht en bestaat er sinds lange tijd echte hoop dat ze vrij wordt gelaten!

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending