FvD-leider Thierry Baudet doet aangifte tegen Johan Derksen
Connect with us

Celeberties

FvD-leider Thierry Baudet doet aangifte tegen Johan Derksen

Forum voor Democratie bereidt een aangifte voor tegen Johan Derksen voor zijn oproep in het programma Vandaag Inside om FVD-leider Thierry Baudet te liquideren. Dat meldt de partij woensdag op Twitter.

Aangifte
“Johan Derksen roept live op televisie op tot het liquideren (!) van Thierry Baudet, en presentator Wilfred Genee lacht vrolijk mee. Dit kan en mag niet zonder consequenties blijven”, staat in het bericht op Twitter.

Johan Derksen zei in het intro van het programma dat ze “die gozer gewoon moeten liquideren”. Daarna herstelde Derksen zijn uitspraak en zei hij dat hij bedoelde dat “ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen wegens aanhoudend wangedrag”. Baudet deelde woensdagavond op Twitter talloze boze berichten van mensen die de opmerking van Derksen als doodsbedreiging ervaren. Zij maken onder meer de vergelijking met Pim Fortuyn, die op 6 mei 2002 werd doodgeschoten.

Presentator Wilfred Genee maakte meteen na de opmerking van Derksen een grapje: “Kan dit er nog uit worden geknipt?” Later in de uitzending maakte Genee melding van het feit dat Baudet het fragment van Derksen had gedeeld.

Celeberties

Nederlandse koninklijke familie keihard uitgejouwd tijdens Prinsjesdag

De Nederlandse koninklijke familie beleeft haar Prinsjesdag in mineur. Niet kroonprinses Amalia (18) – die voor het eerst een belangrijke rol kreeg – maar wel het boegeroep van sommige omstanders viel het meeste op. Ook tijdens de traditionele balkonscène werden koning Willem-Alexander (55) en koningin Máxima (51) uitgejouwd.

De derde dinsdag van september wordt in Nederland traditioneel Prinsjesdag genoemd. Het staatshoofd spreekt dan in een Verenigde vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. Daarin geeft de regering in algemene bewoordingen aan wat het beleid zal zijn voor het komende jaar. Die dag gaat doorgaans gepaard met heel wat festiviteiten, al klinkt er dit jaar vooral veel protest. Tijdens de optocht waarin het vorstenpaar in de zogenaamde Glazen Koets doorheen het centrum van Den Haag reed, was naast gejuich ook veel boegeroep te horen. Op meerdere plekken langs de route stonden demonstranten met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Tegenstanders van het beleid van de regering hebben de afgelopen tijd veel van zulke vlaggen opgehangen. Het gaat dan onder meer om boeren die tegen het stikstofbeleid zijn, maar bijvoorbeeld ook om tegenstanders van de coronamaatregelen en het huidige energiebeleid.

In een uitgebreide Troonrede probeerde Willem-Alexander later de gemoederen te sussen. “Het is pijnlijk dat steeds meer mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen”, vertelde hij. De vorst zei vervolgens dat er een “ongekend fors” maatregelenpakket van 18 miljard euro wordt uitgetrokken om vooral de lagere en middeninkomens tegemoet te komen. “Maar zelfs daarmee kunnen niet alle prijsstijgingen voor iedereen volledig worden gecompenseerd.” Willem-Alexander vertelde ook dat de regering werkt aan een prijsplafond voor energie. Er komen structurele inkomensverbeteringen voor lage en middeninkomens, en vanaf 1 januari 2023 gaan het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 10 procent omhoog.

Het boegeroep komt niet geheel als een verrassing, want enkele maanden geleden bleek uit het jaarlijkse ‘Koningsdagonderzoek’ van nieuwsprogramma ‘EenVandaag’ dat Nederland nog nooit zo weinig vertrouwen had in het koningshuis. Slechts een kleine meerderheid (56 procent) toonde zich toen voorstander van de monarchie, het laagste percentage ooit gemeten. “Veel ondervraagden vinden het hoog tijd dat hij leert van zijn fouten en vaker naast zijn volk staat in plaats van erboven, zeker in crisistijd”, stelde ‘EenVandaag’ over de koning. Bijna 60 procent gaf ook aan dat ze de dotatie die hij jaarlijks ontvangt te hoog vinden. Willem-Alexander krijgt ongeveer 1 miljoen euro aan inkomen, plus 5,1 miljoen voor personeel en onkosten.

De goedkope outfit van prinses Amalia

Het werd zo ook een Prinsjesdag in mineur voor prinses Amalia, die voor het eerst op de voorgrond trad tijdens de ceremoniële festiviteiten. Zo was ze aanwezig toen haar vader de Troonrede voorlas en reed ze met haar ouders mee in de Glazen Koets. Daarna keerden ze samen terug richting paleis Noordeinde, waar de traditionele balkonscène op het programma stond. Ook daar weerklonk boegeroep.

Amalia zelf zag er wel stralend uit. Volgens de Nederlandse royaltywatcher Rik Evers droeg de kroonprinses een jurk die ze kocht bij internetwinkel Asos. Prijskaartje: 96 euro. “Geen dure designeroutfit dus”, schrijft de reporter op Twitter. “Bovendien heeft ze haar hoedje en tasje geleend van haar mama en draagt ze juwelen die al lang in de familie zijn.” Met de keuze van haar ‘goedkope’ outfit lijkt Amalia dus rekening te houden met de crisis die veel Nederlanders in hun portemonnee voelen.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Gezondheid van Koning Willem-Alexander gaat steeds verder achteruit

Koning Willem-Alexander stond onlangs nog vrolijk handjes te schudden in het aanmeldcentrum in Ter Apel, terwijl hij kampt met een longontsteking.

Vervolgens is duidelijk geworden dat de koning fysiek niet in staat is om af te reizen naar de Verenigde Staten, waar van 6 tot en met 9 september een werkbezoek gepland stond. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Koningin Máxima ging overigens wel naar het land van Joe Biden.

Ernstige gezondheidsproblemen voor Willem-Alexander, koning te ziek om te reizen

De officiële lezing van de Rijksvoorlichtingsdienst luidt dat ‘Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander niet zal afreizen naar Texas en Californië op basis van medisch advies’. De dienst is van mening dat vliegreizen het herstel van de koning kunnen dwarsbomen. De koning zal in Nederland ”beperkt” doorgaan met werken.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Hele kabinet verlaat zaal na opmerking Thierry Baudet over studie Kaag aan ‘spy college’

Het hele kabinet heeft de plenaire zaal van de Tweede Kamer verlaten na opmerkingen van Thierry Baudet over de plek waar vicepremier Sigrid Kaag heeft gestudeerd. Volgens de voorman van Forum voor Democratie heeft Kaag aan een ‘spy college’ gestudeerd. Kaag studeerde aan het St Antony’s College in Oxford. Volgens Baudet ‘weet iedereen’ dat de Britse geheime diensten daar spionnen rekruteerden. Volg het debat ook via het liveblog onderaan dit artikel.

Maarten van Ast, Marcia Nieuwenhuis, Tobias den Hartog 21 sep. 2022 Laatste update: 20:43
Dat ‘vak K’, zoals het vak met alle bewindslieden van het kabinet wordt genoemd, helemaal leeg loopt is in de recente geschiedenis niet voorgekomen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde het debat stil. Daarop protesteerden SGP en Wilders vanwege het stilleggen van het debat. Daarop liet Bergkamp weten dat ze eerst informatie wilde van het kabinet over het verlaten van de zaal. Het is met afstand de hardste clash van dag één van de politieke beschouwingen.

Op de vraag of Baudet denkt dat Kaag dan ook zelf is gerekruteerd als spion zei hij: ,,Dat zeg ik toch niet. Het is gewoon leuk om te weten waar ze heeft gestudeerd.” Zo laat hij tijdens de schorsing desgevraagd weten aan deze site. Het debat is meer dan een kwartier geschorst geweest. Minister-president Rutte neemt weer plaats in de vak K. ,,Als het kabinet weg blijft kan het debat niet doorgaan, dus ik heb met het kabinet overlegd dat ik hier weer kan zijn.’’ Daarop vraagt Kamervoorzitter aan Thierry Baudet of hij zijn woorden terug wil nemen.

Eerder op de dag botsten oppositiepartijen ook met VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. De torenhoge energienota’s zouden ‘te laat’ en ‘te weinig’ worden gecompenseerd. Ook naar haar coalitiegenoot D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wordt fel uitgehaald. De Partij voor de Dieren en GroenLinks maken gehakt van de ‘klimaatpraatjes’ van zijn partij. ,,D66 is erger dan Shell.’’

Neem op proef
Oppositiepolitici hebben geen goed woord over voor het getreuzel en gehannes van de coalitie bij het dempen van de energierekening. Maandenlang zou het niet mogelijk zijn geweest om nog dit jaar iets aan de energierekening te doen, maar vlak voor Prinsjesdag werd alsnog een extra energiepleister uitgedokterd.

VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt de klacht dat het pakket ‘te laat’ kwam. ,,Het kon niet eerder”, pareert zij. Maar ze erkent ook dat het ‘rijkelijk lang’ heeft geduurd. Volgens Denk-voorman Farid Azarkan is er geen sprake van ‘regeren is vooruitzien’, maar eerder van ‘negeren is vooruitzien’.

PvdA-leider Attje Kuiken vindt dat het kabinet ‘te laat’ heeft ingegrepen. ,,We hebben zo lang gehoord dat er niets kon. Terwijl we al maanden met plannen komen. Het kabinet regeert niet.” Bovendien vindt zij de compensatieregeling van het kabinet te vaag. Zij wil weten op hoeveel compensatie huurders en scholen kunnen rekenen. En ze noemt het ‘idioot’ dat het kabinet er wel is voor ‘mensen die twee à drie huizen hebben’, terwijl ‘verhuurders van tochtige huizen met kieren’ niet worden aangepakt.

Zowel de Partij voor de Dieren als GroenLinks hebben geen goed woord over voor de ‘klimaatpraatjes’ van D66. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt tevreden te zijn over de gemaakte stappen, maar dat valt helemaal verkeerd bij GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Vier jaar lang haal je de klimaatdoelen niet’’, benadrukt hij. ,,De green washing is bij D66 nog erger dan de green washing bij Shell’’, bijt hij Paternotte toe. Greenwashing is een marketingtruc. Bedrijven gebruiken die truc om duurzaam te lijken en zo hun imago op te poetsen. Attje Kuiken hekelt het kabinetsbeleid op dit punt: ,,De vervuiler betaalt nu niet.”

PvdD-Partijleider Esther Ouwehand vindt dat D66 in actie moet komen voor kringlooplandbouw. Daarbij wordt voedsel op een duurzamere manier geproduceerd door land en grondstoffen her te gebruiken. ,,Anders zijn de praatjes over kringlooplandbouw echt gratuit en goedkoop.’’ Paternotte erkent dat tempo geboden blijft.

PVV: ‘Het kabinet moet zich verantwoorden bij de Hoge Raad’
Geert Wilders kondigt ook een formele ‘aanklacht’ aan. De PVV-leider claimt dat het kabinet handelt in strijd met de Grondwet omdat mensen in armoede terechtkomen. Er is volgens hem ‘bewust te laat ingegrepen’. ,,Een kabinet dat handelt in strijd met de Grondwet, pleegt een ambtsmisdrijf, daar staat maximaal drie jaar cel op.” Hoe reëel is zo’n aanklacht? Lees hier meer.

De PVV-voorman doet de bijdrage van VVD-voorvrouw Sophie Hermans af als: ‘passieloos en zielloos’. Volgens Wilders was dit: ,,Het zwakste verhaal ooit.’’ Hij vraagt zich af: ,,Is het gezicht van de VVD en beetje het achterhoofd van D66 geworden?’’ Volgens Hermans zit Wilders ‘al 25 jaar vanuit de oppositiebankjes te schreeuwen met tranentrekkende verhalen’. ,,Du moment dat de heer Wilders verantwoordelijkheid neemt, dan neemt hij de benen.’’

Doorgaan met lezen

Trending