Gratis plastic beker of frietbakje wordt verboden: ‘Eigen bord mee naar de snackbar’
Connect with us

Nieuws

Gratis plastic beker of frietbakje wordt verboden: ‘Eigen bord mee naar de snackbar’

Vanaf 1 juli 2023 treden nieuwe regels in werking die grote gevolgen zullen hebben voor het eten en drinken onderweg, afhaalmaaltijden en bezorging.

Het doel van deze regels is het verminderen van het gebruik van wegwerpverpakkingen en het stimuleren van hergebruik. Echter, er zijn twijfels of dit doel daadwerkelijk zal worden bereikt.

Nederland produceert dagelijks maar liefst 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen die worden weggegooid. Onder druk van Europese wetgeving moet het gebruik van wegwerpplastics in Nederland tegen 2026 met 40 procent worden verminderd.

Om deze doelstelling te ondersteunen, moeten consumenten vanaf 1 juli extra betalen voor plastic wegwerpverpakkingen bij het afhalen of laten bezorgen van eten.

Dit geldt niet alleen voor duidelijk herkenbare plastic verpakkingen, zoals de witte frietbakjes in snackbarren, maar ook voor kartonnen drinkbekers en pizzadozen met een plastic foamlaagje. Het advies van de overheid is om een extra bedrag van 25 cent te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking.

Bovendien zijn bedrijven verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden voor de plastic wegwerpverpakkingen. Een andere mogelijkheid is dat klanten hun eigen beker of bakje meenemen.

Dit geldt niet alleen voor de horeca, maar ook voor de plastic verpakkingen van maaltijdsalades in supermarkten of benzinestations.

Grote ketens zoals McDonald’s zijn al geruime tijd bezig om aan deze nieuwe regels te voldoen. McDonald’s introduceert bijvoorbeeld eigen statiegeldbekers, naast de wegwerpbekers waarvoor klanten een extra bedrag moeten betalen. Het opzetten van een statiegeldsysteem is echter een complexe operatie.

Het is de vraag of klanten de statiegeldbeker zullen aanschaffen en daadwerkelijk terugbrengen naar de restaurants. In andere landen waar herbruikbare bakjes en bekers werden geïntroduceerd, werden deze al snel verzamelobjecten en kwamen ze niet terug in het systeem.

Bovendien kan het milieu mogelijk zelfs slechter af zijn als bekers niet worden teruggebracht, omdat er dan meer bekers moeten worden ingekocht en het schoonmaken ervan resulteert in een aanzienlijke toename van water- en energieverbruik.

Voor grote bedrijven is het al een uitdaging om hergebruik te organiseren, laat staan voor kleine afhaalrestaurants. Veel kleine ondernemers zijn nog niet op de hoogte van de nieuwe regels, constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ondernemers die wel op de hoogte zijn, zoeken voornamelijk naar verpakkingen zonder plastic.

Op die manier hoeven ze geen extra kosten in rekening te brengen en zijn ze ook niet verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Er wordt momenteel geëxperimenteerd met plasticvrije verpakkingen die toch stevig genoeg zijn voor dranken en vette producten, maar tot nu toe bevat vrijwel alles wat gecontroleerd wordt nog steeds plastic, aldus de inspectie. Het aanbieden van een herbruikbaar alternatief blijft dus verplicht. Een andere optie is dat klanten hun eigen bakje of beker meenemen.

Dit is echter niet eenvoudig, aangezien het onpraktisch kan zijn als klanten met een tas vol bakjes arriveren terwijl de zaak vol staat. Snackbarren zullen waarschijnlijk wel “bring your own” toestaan, maar zullen ook uitleggen dat dit ten koste kan gaan van de kwaliteit en snelheid van de service.

De verwachting in de horecasector is dat klanten voor gemak zullen kiezen en de extra kosten voor wegwerpverpakkingen voor lief zullen nemen.

Als consumenten bereid zijn om €3,50 te betalen voor bezorging, dan zal het extra bedrag voor verpakkingen geen probleem zijn, zo denkt Frans van Rooij, directeur van de branchevereniging voor frituurzaken ProFri. Helaas blijft het gebruik van wegwerpverpakkingen diep geworteld in onze gewoonten en is er een weerstand om over te stappen op herbruikbare verpakkingen. Dit wordt beschouwd als een gemiste kans, omdat hergebruik de norm zou moeten zijn volgens de wetgeving, maar tot nu toe lijkt deze norm niet te worden nageleefd.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Femke (36) ging met de zoon (17) van haar allerbeste vriendin naar bed

In een eerlijke bekentenis deelt Femke (36) haar recente ervaring waarbij ze in een moment van zwakte een ernstige grens heeft overschreden, en daarmee een levenslange vriendschap op het spel heeft gezet.

Het verhaal dat volgt, werpt een dieper licht op Femke’s ervaring, haar gevoelens, en de complexiteit van menselijke relaties.

Een Levenslange Vriendschap
Femke en Joyce zijn al vriendinnen sinds hun kindertijd, en hun band is door de jaren heen alleen maar sterker geworden.

Ze hebben samen veel meegemaakt, inclusief de periode waarin Joyce ongewenst zwanger werd.

Femke heeft Joyce altijd gesteund en heeft een speciale band opgebouwd met Joyce’s 17-jarige zoon, Nick.

Maar op een zonnige middag in Joyce’s tuin, met vriendinnen en overvloedige witte wijn, neemt het verhaal een onverwachte wending.

Een Moment van Zwakte
Na een gezellige middag met te veel alc0hol realiseert Femke zich dat het tijd is om naar huis te gaan.

De goedhartige Nick, die Femke al haar hele leven kent, besluit om met haar mee te fietsen. Eenmaal thuis leidt dit tot een reeks gebeurtenissen die een grens overschrijden die niet overschreden had mogen worden.

In een verwarde staat van dr0nkenschap en verlangen geven ze toe aan hun gevoelens, wat resulteert in een intiem moment tussen hen; Nick’s eerste keer.

Ontwaken uit de Roestoestand
De realiteit en de ernst van haar fout dringen pas later tot Femke door. Ze wordt overmand door schuldgevoelens en realiseert zich dat ze iets heeft gedaan wat onomkeerbaar is.

Ze heeft niet alleen een jonge man in verwarring gebracht tijdens zijn eerste intieme ervaring, maar ook het vertrouwen van iemand die ze als haar eigen familie beschouwt, geschonden.

De angst voor mogelijke gevolgen en de impact op de relaties met de mensen die haar dierbaar zijn, zijn overweldigend.

De Nasleep
In de dagen die volgen, worstelt Femke met haar gevoelens van schuld en schaamte. Nick lijkt echter een andere kijk op de situatie te hebben; hij drukt zelfs de wens uit om de relatie voort te zetten.

Femke beseft echter de ernst van hun vergissing en de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden.

Ze probeert Nick duidelijk te maken dat wat er gebeurde een vergissing was en niet mag worden herhaald.

Een Leerzaam Moment
Femke’s verhaal is een verhaal van zelfreflectie, berouw en de complexiteit van menselijke relaties.

Het werpt licht op de delicate balans tussen vriendschap en vertrouwen, en hoe gemakkelijk een moment van zwakte kan leiden tot een potentieel levensveranderende vergissing.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Getinte medelanders tr*ppen bejaarde man bij de bushalte helemaal in elkaar

Helaas moeten we opnieuw melding maken van een ver0ntrustende gebeurtenis waarbij jongeren betrokken zijn.

In onze buurlanden is er weer een schr!jnend inc!dent aan het licht gekomen, dat opnieuw vragen doet rijzen over het gedrag van hedendaagse jongeren. Er circuleert namelijk een video die bij velen de rillingen over de rug doet lopen.

Het is inmiddels algemeen bekend dat jongeren van vandaag niet meer dezelfde normen en waarden lijken te delen als hun voorgangers.

Het lijkt steeds vaker voor te komen dat wanneer zij zich m!sdragen, aanspreken geen optie is, aangezien dit vaak tot verbale of zelfs fysieke c0nfrontaties leidt. Dit gedrag roept vragen op over de rol van opvoeding in deze tijd.

Op internet zien we steeds vaker video’s opduiken waarin jongeren zich lijken te vermaken door anderen te int!mideren, bij voorkeur in groepen en bij voorkeur tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen.

Recentelijk heeft zich een laffe da*d voorgedaan in Nederbrakel, gelegen in Oost-Vlaanderen. Op het Stationsplein werd een bejaarde man het slacht0ffer van gew*ld.

De beelden tonen de man die rustig in een bushokje zit. Plotseling passeert een groep van zes jongeren, zonder duidelijke aanleiding begint een van hen de man uit te sch*lden.

Dit sch*lden alleen al is verwerpelijk, maar het wordt erger. De man wordt fysiek aangev*llen, gedwongen zijn gezicht te beschermen terwijl hij kl*ppen en tr*ppen incasseert.

Het hele tafereel wordt gadegesl*gen door de vrienden van de aanv*ller, die lijken te genieten van het gew*ld, zonder enige poging om in te grijpen.

De beelden zijn inmiddels onder de aandacht van de autoriteiten gebracht. Hoewel de man nog geen aang±fte heeft gedaan, hebben de autoriteiten besloten een onderzoek in te stellen nadat de video via verschillende kanalen bij hen terechtkwam.

Bovendien heeft het Belgische 0penbaar Min!sterie aangekondigd actie te ondernemen. We wachten in spanning af wat de uitkomst van deze stappen zal zijn.

Wij hebben ervoor gekozen om de bewuste video niet te delen. Als je toch behoefte hebt om deze te bekijken, kun je hieronder klikken op het X-bericht.

Doorgaan met lezen

Nieuws

0ngeneeslijk z!eke Nicky (35) deelt laatste bericht: ’Als je dit leest, ben ik 0verleden’

De Britse Nicky Newman, 35 jaar oud, heeft duizenden mensen op sociale media geïnspireerd met haar verhalen over haar moedige strijd tegen k*nker.

Aan het begin van deze week verscheen haar laatste bericht op Instagram, met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”

In 2018 kreeg Nicky het verw0estende nieuws te horen dat ze k*nker had, nadat ze tijdens het douchen een knobbeltje in haar rechterb0rst had ontdekt.

De k*nker was al uitgezaaid en de artsen konden niets meer voor haar doen. Ondanks dit hartverscheurende nieuws besloot Nicky haar persoonlijke reis online te delen, wat de aandacht trok van maar liefst 320.000 volgers.

Deze influencer stond bekend om haar motto ‘go grab life’: het beste uit elke dag halen en elke kans grijpen. Maar deze week sloeg het n00dlot toe.

Haar laatste Instagram-bericht begon met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”

Ze vervolgde met: “Ik heb het 5,5 jaar volgehouden, niet slecht voor een stadium 4 borstk*nker. Ik heb niets verloren.

De k*nker heeft het overgenomen, en dat is oké. We wisten allemaal dat dit zou gebeuren. Ik denk niet dat we ooit voorbereid zijn om deze woorden te horen.

We denken dat we onverwoestbaar zijn en dat er een magische genez!ng zal komen. Maar de waarheid is dat we dit leven allemaal van dag tot dag moeten leven.”

Ze sloot haar bericht af met een indringende oproep: “Dus beloof me alsjeblieft om de mensen om je heen te koesteren en geef je vrienden en geliefden de grootste knuffels! Go grab life! Je weet nooit echt wat er om de hoek komt kijken, dus neem niets voor lief.”

Nicky Newman is afgelopen zondag 0verleden.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending