Hierom moet je ALTIJD ‘s nachts citroen op het aanrecht achterlaten - de reden is geniaal
Connect with us

Lifestyle

Hierom moet je ALTIJD ‘s nachts citroen op het aanrecht achterlaten – de reden is geniaal

We genieten er echt van om natuurlijke producten te gebruiken om het huis schoon te maken. Een van de meest gebruikte ingrediënten zijn azijn, bakpoeder en natuurlijk citroen!

Ditmaal bieden we een tip aan waar we gebruik maken van citroen en zout.

Zoals bekend, zijn citroenen erg zuur. Meer dan genoeg mensen houden helemaal niet van de smaak. Echter, er zijn ontzettend veel recepten met citroen en daarnaast kent de vrucht vele andere toepassingen!

De keuken is een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Omdat er met voedsel wordt gewerkt, is het belangrijk dat alles regelmatig goed wordt schoongemaakt.

Helaas is het heel makkelijk om de keuken binnen een mom van tijd rommelig en vies te maken. Een dag niet afwassen bijvoorbeeld. Ook vormen zich snel bepaalde geurtjes in de keuken – en niet alleen lekkere geurtjes.

Dat is waar onze geweldige tip een handje bij kan helpen! Homemaking geeft aan dat citroen verschillende antibacteriële eigenschappen heeft. De vrucht kan als een ontsmettingsmiddel werken en geuren neutraliseren. Dat is erg handig wat betreft etensrestjes.

Zo gaat u te werk:

Hier leest u hoe u geurtjes in de keuken kunt neutraliseren met citroen en zout.

Snijd een citroen in drie of vier stukken en leg de plakjes in een klein bord of schotel. Strooi wat zout over de schijfjes citroen en leg ze ‘s avonds in de keuken.

Wat gebeurt er precies? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. De citroen zorgt ervoor dat nare geuren en bacteriën in de keuken worden geëlimineerd, terwijl het zout de verspreiding van verse citroengeur bevordert.

De volgende dag wordt u wakker met een heerlijk fris ruikende keuken!

Dit is een eenvoudige en kostenbesparende tip. U kunt het natuurlijk ook in andere kamers toepassen, geef bijvoorbeeld uw badkamer of slaapkamer een frisse en natuurlijke geur!

Probeer deze truc vanavond en vertel ons hoe het ging! En aarzel niet om dit artikel te delen, zodat andere mensen hier ook gebruikt van kunnen maken. 

Lifestyle

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Afwassen…We doen het elke dag. Tenminste, de meeste mensen. Voorbeelden genoeg van huishoudens die de vaat gerust een paar dagen opsparen. Maar wat spaart nu eigenlijk het meeste geld uit? Is dat ‘ouderwets’ met de hand, of is het voordeliger om een afwasmachine te draaien?

Hart van Nederland heeft onderzoek gedaan naar het ‘afwasgedrag’ van Nederlanders. Aan de enquete deden exact 2.662 mensen mee en wat blijkt? Een op de tien landgenoten heeft uit vrees voor een hoge energierekening zijn/haar afwasmethode aangepast. Zo’n 66 procent is juist van een afwasmachine teruggegaan naar een ‘handwas’. Een derde is juist van afwassen met de hand overgestapt naar een afwasmachine.

Vaatwasser

Laten we beginnen met een vaatwasser. Dit technologische hoogstandje bied maximaal comfort. Je hoeft de vaat er alleen maar in te zetten en het er later weer uit te halen.

Maar een afwasmachine is niet goedkoop in aanschaf. Een beetje merk kost om en nabij de 700 euro. Zou je hem gedurende tien jaar lang elke dag aanzetten, dan kost dat 19 cent per wasbeurt.

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Expert (electronicabedrijf) heeft berekend dat een vaatwassen van energieklasse C ongeveer 0,57 kWh per beurt verbruikt. Dat komt neer op 44,2 eurocent, berekend op basis van de momenteel geldende tarieven.

Maar dan is er nog het waterverbruik. Elke wasbeurt kost 13 liter water. Waterbedrijf Vitens schat de kosten van water op 0,72 euro per 1.000 liter. Dat komt dus neer op 9,4 cent per vaatwasbeurt. Zijn we er dan al? Nou nee. Want er moet ook nog een afwasblokje in de machine. Die prijs wordt beraamd op gemiddeld 5,3 cent per blokje.

Al met al kost elke draai van een afwasmachine ongeveer 59 cent. En daar zijn de aanschafkosten van de vaatwasmachine dus niet bij opgeteld.

Handmatig afwassen

Handmatig afwassen dan, want dat doen we al zolang Dreft ongeveer bestaat. We gaan we gemakshalve vanuit dat je afwast met een stop in de spoelbak, of zelfs met een afwasteiltje. Daarvoor zou je grofweg zo’n 10 liter water per keer gebruiken. Natuurlijk was je af met warm water en het duurt vaak even voordat het water de temperatuur heeft bereikt die jij wilt. Laten we zeggen dat je 12 liter verbruikt.

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Uitgaande van de eerder genoemde kosten van 0,72 euro per 1.000 liter water, zou je slechts 0,86 per afwasbeurt kwijt zijn. Maar dan heb je nog gas nodig. Bespaarinfo.nl beraamt het verbruik hiervoor op 0,472 kubieke meter (m3). De kosten liggen dan op 16,29 cent. Tenslotte heb je een afwasborstel/spons nodig. De prijs hiervan komt ongeveer uit op 1,9 cent per keer.

Het allerlaatste dat je nodig hebt is afwasmiddel. Ook deze kosten zijn erg laag. Omgerekend betaal je zo’n 2 eurocent per keer. Als je alles bij elkaar optelt, kost handmatig afwassen zo’n 21 cent per afwasbeurt.

Bespaar op jaarbasis ruim 138 euro

Er zijn natuurlijk zaken die nog verder van invloed zijn op de prijs. Er zijn mensen wier vaat veel groter is dan die van de ander. Dat maakt verschil. In een afwasmachine kun je veel meer kwijt per keer.

Desondanks zijn de verschillen duidelijk. Afwassen met de hand is meer dan helft zo goedkoop als wanneer je de afwasmachine laat draaien.

Op jaarbasis scheelt het 138,70 euro om met de hand af te wassen. Daar kun je toch een hoop andere leuke dingen van kopen…

Doorgaan met lezen

Lifestyle

Wetenschap: Overmatig poetsen kan schadelijk zijn voor de gezondheid

poetsen

Heel wat mensen willen dat hun huis altijd smetteloos schoon is. Maar is dat wel zo verstandig? Volgens een nieuwe studie kan overmatig poetsen schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus Environmental Working Group.

De studie, gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, toont aan dat te veel poetsen schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Overmatige reiniging heeft immers de neiging om de reactie van ons immuunsysteem op onze omgeving te verzwakken. Dat heeft te maken met een combinatie van een gebrek aan bacteriën en sterke chemicaliën.

Een Noors onderzoeksteam onderzocht wat het gevolg is van schoonmaakmiddelen op onze longfunctie. De onderzoeksgroep bestond uit 6.000 vrouwen die over een periode van 20 jaar zijn onderzocht, in het bijzonder wat het effect is van reinigingsmiddelen op de longen.

Soms even slecht als roken

Het resultaat laat zien dat vaak poetsen een vermindering van de longcapaciteit teweegbrengt. In bepaalde gevallen kan het dagelijks gebruik van chemische poetsmiddelen zelfs vergeleken worden met het 10 tot 20 jaar roken van een pakje sigaretten per dag.

De onderzochte schoonmaakmiddelen waren vaak voorkomende producten, zoals bleekmiddelen, wasmiddelen en schoonmaaksprays.

Adviezen

Niemand wil in een smerig huis wonen, dus gaven de vorsers enkele adviezen. Ze bevelen aan om het lichaam niet teveel bloot te stellen aan chemische schoonmaakmiddelen.

Ook is voorzichtigheid met schoonmaaksprays geboden. Een ander advies is om gebruik te maken van microvezeldoeken in plaats van alleen af te stoffen.

Doorgaan met lezen

Lifestyle

Bejaarde vrouw klaagt over ‘lelijke’ handen, reactie verpleegster gaat viraal

verpleegster

Medewerkers van ziekenhuizen en andere zorginstellingen verrichten dag na dag mirakels. Ze zijn er om mensen beter te doen voelen en doen zoveel meer dan alleen maar basiszorg.

Brandalyn Mae Porter is verpleegster in een verpleeghuis in de VS. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor zowel het fysieke als het mentale welzijn van de bewoners.

In de Facebookgroep Love What Matters getuigt ze over een ervaring die ze had op haar werk. Tussen de lijnen door spat haar passie en haar medeleven ervan af. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat haar bericht compleet viraal ging.

Haar bericht leest:

“Vandaag op het werk was ik de nagels van een nieuwe bewoonster aan het lakken. Toen we alle kleuren hadden bekeken, zei ze dat ze voor transparant wilde gaan. Het enige wat ik me kon bedenken was: ‘Transparant? Dat is ook niet zo leuk’.

Daarom vroeg ik haar waarom ze transparant wilde en zij antwoordde: ‘Mijn handen zijn lelijk, ik wil er geen aandacht op vestigen’.

Ik antwoordde voorzichtig: ‘Je handen vertellen het verhaal van je leven. Ze vertellen een verhaal van liefde, zorg en avontuur. Deze handen hebben veel dingen aangeraakt en vastgehouden waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen om op een dag ook te doen’.

Met die woorden in het achterhoofd koos de vrouw uiteindelijk voor een roze kleur voor haar nagels.

Soms is datgene waarbij we ons het meest onzeker voelen, precies juist datgene waarin anderen schoonheid vinden.”

Dit is nog maar eens een bewijs dat we ons zorgpersoneel dankbaar moeten zijn voor het geweldige werk dat ze verrichten!

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending