Hondenbezitters opgelet: 'Zo lang mag je je hond alleen laten en dat is niet lang!'
Connect with us

Nieuws

Hondenbezitters opgelet: ‘Zo lang mag je je hond alleen laten en dat is niet lang!’

Het blijft een dilemma: je staat op het punt om de deur uit te gaan en die zielige hondenogen kijken je smekend aan. Soms is het onvermijdelijk en moet je trouwe viervoeter echt alleen thuisblijven. Maar hoelang is het eigenlijk verantwoord om je hond alleen te laten?


Onze harige vrienden zijn van nature sociale wezens. Als afstammelingen van wolven zijn ze gewend om in een roedel te leven. Ook onze huisdieren hebben behoefte aan gezelschap. Honden raken vaak afhankelijk van hun baasje en gedijen goed in menselijk gezelschap.

Vooral honden die niet gewend zijn om alleen thuis te zijn, zoals jonge honden, kunnen in paniek raken als hun baasje plotseling vertrekt. Daarom is het cruciaal om je hond van jongs af aan goed te trainen.

Volgens hondentrainer Tamsin Durston kunnen honden over het algemeen niet langer dan drie tot vier uur alleen zijn. Dit kan echter variëren afhankelijk van het temperament van de hond.

“Net als mensen kunnen sommige honden prima een tijdje alleen zijn, terwijl anderen meer behoefte hebben aan gezelschap,” legt Durston uit. Als je toch de deur uit moet, probeer dan je hond niet langer dan vier tot maximaal zes uur alleen te laten.

Honden hebben sociaal contact en beweging nodig, dus het is belangrijk om niet te lang weg te blijven. Je kunt je hond voorbereiden door bijvoorbeeld samen te wandelen voordat je vertrekt, zodat je hond moe is en kan slapen terwijl je weg bent. Zorg ook voor voldoende hondenspeeltjes, want die kunnen helpen tegen verveling.


Verwacht je langer dan zes uur weg te zijn, zoals bij een volledige werkdag op kantoor? Dan is het verstandig om een oppas of uitlaatservice te regelen, zodat je hond tussendoor naar buiten kan om zijn behoefte te doen.

Hoe lang een hond alleen kan zijn, hangt af van het individu. Voor de gemiddelde volwassen hond is vier uur doorgaans haalbaar. Bij oudere honden moet je rekening houden met mogelijke gezondheidsproblemen, zoals incontinentie, staar, dementie of doofheid, die hun vermogen om lang alleen thuis te blijven kunnen beïnvloeden.

Puppies zijn in het begin nog niet zindelijk, dus ze moeten vaker naar buiten dan volwassen honden. Je kunt ze dus niet lang alleen laten. Het is belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen, zodat je hond leert om alleen thuis te zijn en het vertrouwen krijgt dat je altijd terugkomt.

Om te bepalen of je hond het vervelend vindt om alleen te zijn, kun je letten op verschillende signalen. Honden met verlatingsangst kunnen gaan blaffen, huilen of piepen. Ze kunnen ook dingen in huis vernielen of krabben aan de deur of vloer.

Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kan ook plassen of poepen in huis een teken van stress zijn. Let ook op tekenen van onrust, zoals hijgen, vaak van positie veranderen of overgeven. Als je hond niet wil eten wanneer hij alleen is, kan dit een indicatie zijn van stress. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je hond wel eet, dit niet betekent dat hij geen stress ervaart.

Dus let goed op de signalen en zorg voor de juiste training en zorgmaatregelen om je hond te helpen zich op zijn gemak te voelen wanneer hij alleen thuis is.


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending