Horrorkou nog erger dan gedacht: het wordt -15 graden!
Connect with us

Nieuws

Horrorkou nog erger dan gedacht: het wordt -15 graden!

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een dringende waarschuwing afgegeven voor extreem lage gevoelstemperaturen die zich op dinsdagochtend in het oosten van Nederland zullen voordoen. Met matige vorst en een ijzige wind die door het gebied trekt, kan de gevoelstemperatuur dalen tot maar liefst -15 graden Celsius.


De weerdienst heeft besloten om Code Geel uit te geven voor de provincies Gelderland en Overijssel. Dit betekent dat er aanzienlijk risico is op onderkoeling en koudeletsel, en het is van groot belang dat mensen zich bewust zijn van deze dreiging. De waarschuwing is geldig van 06.00 uur ’s ochtends tot 11.00 uur. Gelukkig voorspelt het KNMI dat de gevoelstemperatuur in de loop van de ochtend weer zal stijgen, maar tot die tijd moeten mensen alert blijven.

Om de historische context te begrijpen, moeten we teruggaan naar de winter van 2010. Het KNMI introduceerde destijds Code Geel als waarschuwingssysteem voor wanneer de gevoelstemperatuur onder de -15 graden Celsius daalt. Het vermelden van de gevoelstemperatuur is van cruciaal belang om koudeletsels zoals onderkoeling en bevriezing te voorkomen. Wanneer de gevoelstemperatuur zelfs onder -20 graden Celsius zakt, kan Code Geel worden opgeschaald naar Code Oranje, wat een nog ernstigere waarschuwing inhoudt.

Wat kunnen we verwachten en hoe kunnen we onszelf beschermen in deze barre weersomstandigheden? Het is van groot belang om te beseffen dat zelfs met geschikte winterkleding het risico op onderkoeling nog steeds aanwezig is. Na slechts enkele uren buitenlopen loop je het risico op verwondingen aan onbeschermde huid, zoals bevriezing. Om jezelf te beschermen, is het essentieel om de weerberichten en waarschuwingen op de website van het KNMI nauwlettend in de gaten te houden. Bedek je huid volledig en draag voldoende kleding in lagen als je toch naar buiten moet, en probeer zoveel mogelijk uit de wind te blijven.

Daarnaast moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen in en rondom het huis. De kou kan schade veroorzaken, zoals bevriezing van buitenkranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes. Om dit te voorkomen, sluit je de buitenkranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes af. Het kan ook voorkomen dat autodeuren vastvriezen, er ijs op de autoruiten ligt, of dat je de auto niet kunt starten. Zorg er daarom voor dat je je auto tijdig controleert en eventuele problemen oplost voordat je de weg op gaat.

Tot slot willen we benadrukken dat het van het grootste belang is om alert te blijven op updates van het KNMI en de genomen veiligheidsmaatregelen serieus te nemen. Dit geldt niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Extreme weersomstandigheden zoals deze vereisen verhoogde waakzaamheid en zorgvuldige planning. Wees bereid om eventuele reisplannen aan te passen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent om de uitdagingen van deze weersomstandigheden het hoofd te bieden.

In conclusie, de waarschuwing van het KNMI voor extreem lage gevoelstemperaturen in het oosten van Nederland is een serieuze aangelegenheid. Code Geel is uitgegeven voor Gelderland en Overijssel, en het risico op onderkoeling en koudeletsel is aanzienlijk. Neem de nodige veiligheidsmaatregelen, zowel buiten als binnen, en blijf op de hoogte van de laatste updates van het KNMI. Wees verantwoordelijk en zorg goed voor jezelf en anderen in deze uitdagende weersomstandigheden.

De dreiging van extreem lage gevoelstemperaturen vereist niet alleen persoonlijke voorbereiding, maar ook solidariteit en zorg voor de gemeenschap. Hier zijn enkele aanvullende tips en overwegingen om de gevolgen van deze ongunstige weersomstandigheden te beheren:

1. Buren en kwetsbare groepen: Denk aan je buren, vooral als ze ouder zijn of tot kwetsbare groepen behoren, zoals mensen met medische aandoeningen of mobiliteitsproblemen. Een vriendelijk woord en hulp kunnen een groot verschil maken.


2. Verwarm je huis: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd en verwarmd is. Controleer je verwarmingssysteem en gebruik kachels of open haarden veilig en volgens de instructies van de fabrikant. Het handhaven van een aangename binnentemperatuur is van essentieel belang om onderkoeling binnen te voorkomen.

3. Huisdieren: Vergeet niet je huisdieren. Houd ze warm en beschut, en zorg ervoor dat ze niet te lang buiten blijven in de kou.

4. Voedsel en water: Zorg ervoor dat je voldoende voedsel en drinkwater in huis hebt, zodat je niet onnodig de deur uit hoeft tijdens extreme kou. Wees voorbereid op mogelijke stroomstoringen en zorg voor alternatieve energiebronnen om te koken en jezelf warm te houden.

5. Antivriesmiddelen: Als je een voertuig hebt, zorg er dan voor dat je antivriesmiddel in de radiateur hebt en de ruitenwisservloeistof bestand is tegen bevriezing. Controleer je banden en zorg voor winterbanden als dat nodig is.

6. IJzel en gladheid: Wees uiterst voorzichtig als je de weg op moet. IJzel en gladheid kunnen verraderlijk zijn. Zorg voor voldoende grip op de weg door sneeuwkettingen of winterbanden te gebruiken en rijd voorzichtig.

7. Noodsituaties: Bereid je voor op noodsituaties door een noodpakket met essentiële benodigdheden in huis te hebben, zoals zaklampen, batterijen, kaarsen, dekens en een EHBO-kit.

8. Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van de laatste weersinformatie en updates van het KNMI. Vertrouw op betrouwbare nieuwsbronnen om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in de weersituatie.

9. Plan je activiteiten: Als het mogelijk is, stel activiteiten buitenshuis uit tot het weer verbetert. Als je toch de deur uit moet, zorg er dan voor dat je goed gekleed bent en dat je iemand laat weten waar je naartoe gaat.

10. Solidariteit: Als je in staat bent, overweeg dan om een helpende hand te bieden aan mensen die het moeilijk hebben in deze extreme omstandigheden. Een klein gebaar van vriendelijkheid kan veel betekenen voor anderen.

Het is van het grootste belang om verantwoordelijk te handelen en voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens periodes van extreem weer. Samen kunnen we de uitdagingen van de koude overwinnen en ervoor zorgen dat iedereen veilig en warm blijft. Laten we elkaar ondersteunen en alert blijven op de veranderende omstandigheden om deze winterse periode zonder ernstige incidenten door te komen.
sneeuwvrij maken ruiten


BNers

Sylvie Meis heeft alweer een nieuw liefje (33) en dat is een hele bekende miljonair

Mannenverslinder Sylvie Meis heeft een nieuwe vriend en die werkt niet achter de kassa bij de Aldi. Nee, het zou volgens de Telegraaf gaan om een hele bekende miljonair. Iemand die vermoedelijk meer geld op zijn bankrekening heeft, dan al haar exen bij elkaar.

Sylvie Meis relaties

Sylvie is nog maar net officieel gescheiden van haar ex-man Niclas Castello, maar dat is voor haar geen reden om vrijgezel te blijven.
Tussen de break up met Niclas, deed ze het met afvalkoning Wim Beelen. Die romance hield echter maar kort stand. Volgens Wim waren de levens van de twee simpelweg te verschillend. Wim wilde helemaal niet telkens van de ene naar de andere rode loper.
Wim wilde gewoon Wim zijn (en blijven), maar Sylvie is natuurlijk verzot op aandacht. En die combinatie bleek niet de juiste.

Nieuwe vriend

In de tussentijd blijkt Sylvie niet bepaald stil te hebben gezeten. Volgens De Telegraaf is ze begonnen aan een nieuw liefdesavontuur met een miljonair.
Dat is inmiddels geen verrassing meer. Sylvie heeft zelf natuurlijk centjes genoeg, maar op de een of andere manier vindt ze altijd partners met geld.
De meeste mannen van een jaar of vijftig met een flinke portemonnee, hebben echter weinig trek in een dame van 46. Wellicht dat haar relaties daarom vaak spaak lopen voor ze goed en wel begonnen zijn. Enfin, nu heeft ze dus een nieuw liefje.


Techmiljonair

De man die haar gelukkig maakt heet Patrick Gruhn (33). Dat is de zoon van playboylegende Rolf Eden en die heeft natuurlijk een goed gevulde bankrekening.
Maar hoe weet men nu zo zeker dat de twee bij elkaar zijn? Op de Instagram-account van de techmiljonair was in de hoek van een foto de blote schouder van een vrouw te zien waarvan een MOEDERVLEK overeenkwam met een van Sylvie Meis.Doorgaan met lezen

Nieuws

Meteoroloog waarschuwt iedereen die vanmiddag naar buiten gaat

We hebben er lang op moeten wachten, maar de komende dagen krijgen we heerlijk zomers weer. En dat is natuurlijk prettig, al is de zonkracht zo hoog dat je al binnen een kwartier kunt verbranden. Het advies van meteoroloog Jordi Huirne: blijf binnen tussen 12 en 15 uur.

Krachtige zon

Met name in de kustgebieden wordt het behoorlijk zonnig. Zoals je weet is te lang zonnen erg schadelijk en als je een lichte huid heb, is het oppassen geblazen.
Maar ook als jouw huid niet snel verbrandt, kan te veel uv-straling ervoor zorgen dat je huid beschadigd raakt. Dat heeft dan weer snellere huidveroudering tot gevolg. Veel mensen weten het niet, maar in de maand juni is de zon het meest krachtig.

Goed insmeren

Rondom de langste dag van het jaar wordt binnen no-time een uv-index van 7 gehaald. Dat is ook aan de orde in de komende dagen.
Er gaat een waarschuwing uit naar iedereen die naar buiten gaan. Smeer jezelf goed in. Wanneer je verbrandt, merk je dat vaak niet direct. Pas na enkele uren word je huid rood en dan ben je al te laat. Insmeren dien je elke 2 uur te doen.
Extra gevaarlijk is dat onze huid na het sombere voorjaar nog niet gewend is aan de hoge zonkracht. Als je de zon ingaat maakt de huid melanine aan. De huid wordt donkerder en dit pigment beschermt je beter tegen uv-licht. Deze natuurlijke bescherming is bij veel mensen nog niet aanwezig.


Bewolking extra gevaarlijk

Je zou het wellicht niet zgegen, maar wanneer er stapelwolken verschijnen tijdens een zonnige dag gaat het verbranden nog sneller dan bij een heldere hemel.
Hoe dat kan? UV-straling van de zon weerkaatst dan ook via de wolken richting je huid. En dus is de uv-straling nog een stuk hoger. Oppassen dus!Doorgaan met lezen

Nieuws

Lees verder: “Ik bezocht mijn zwangere zus en zag hoe haar man haar behandelde.”

Toen ik aankwam bij het huis van mijn zus Lily, die zich in de laatste maand van haar zwangerschap bevond, verwachtte ik een vredige en liefdevolle omgeving.

In plaats daarvan werd ik geconfronteerd met een scène die meer leek op een slecht geregeld huishouden waarin de rollen verstoord waren. Lily, normaal zo energiek en levendig, leek de energie uit haar lichaam gezogen te zijn.

Ze worstelde met huishoudelijke taken, terwijl haar man, Mark, zichzelf comfortabel had gemaakt op de bank, volledig opgaand in zijn videogames. Dit schokkende contrast tussen Lily’s conditie en Mark’s onverschilligheid zette de toon voor mijn missie tijdens dit bezoek.

Realiteit

De dagen die volgden waren een openbaring van Lily’s dagelijkse realiteit. Zij nam niet alleen de volledige verantwoordelijkheid voor het huishouden, maar deed dit ook terwijl ze negen maanden zwanger was.

Haar takenlijst leek oneindig: koken, schoonmaken, wassen en de voorbereidingen treffen voor de baby. Al deze inspanningen werden door Mark genegeerd of geminimaliseerd, die zijn dagen leek door te brengen zonder enige erkentelijkheid voor het harde werk van zijn vrouw.

Uitdaging

Geïrriteerd door de oneerlijkheid, besloot ik Mark een lesje te leren over verantwoordelijkheid en empathie.

Ik daagde hem uit om slechts één dag alle taken van Lily over te nemen, met de inzet dat ik, als hij slaagde, voor altijd zijn persoonlijke assistent zou worden. Echter, als hij faalde, zou hij moeten leren zijn verantwoordelijkheden als echtgenoot en aanstaande vader serieus te nemen.

Watermeloen

Om de ervaring realistischer te maken, bedacht ik een unieke zwangerschapssimulator met behulp van een watermeloen. Deze watermeloen werd strategisch vastgebonden rond Marks middel om het gewicht en de omvang van een zwangere buik na te bootsen.

Met deze geïmproviseerde ‘buik’ moest Mark de dagelijkse routines van Lily doorlopen, waaronder schoonmaken, wassen, koken en zelfs boodschappen doen. Deze fysieke toevoeging aan onze weddenschap was bedoeld om hem een tastbaar begrip van fysieke beperkingen te geven.


Verandering

De uitdaging bleek al snel te zwaar voor Mark. Terwijl hij stuntelde en worstelde met de taken, kwam het besef hard aan. Het gewicht van de watermeloen, hoewel niet vergelijkbaar met een echte zwangerschap, gaf hem een glimp van de fysieke uitdagingen waar Lily dagelijks mee te maken had. Tegen het einde van de dag, uitgeput en overweldigd, gaf Mark toe en erkende hij dat hij het belang van de taken van zijn vrouw had onderschat.

Nieuwe Start

Deze ervaring fungeerde als een keerpunt voor Mark. Na zijn mislukte poging en de daaropvolgende realisatie van zijn tekortkomingen, transformeerde zijn gedrag drastisch.

Hij begon actief deel te nemen aan huishoudelijke taken en toonde een hernieuwde waardering en liefde voor Lily. Dit nieuwe gedrag was niet alleen een verademing voor Lily, maar het legde ook de basis voor een meer ondersteunende en liefdevolle relatie in de toekomst.

Belangrijkste punten van het artikel

  • Empathie en Begrip: De fysieke ervaring met de watermeloen was cruciaal voor het creëren van empathie en begrip bij Mark voor de dagelijkse uitdagingen van zijn vrouw.
  • De Kracht van Erkenning: Erkennen van de inspanningen van je partner is essentieel in een ondersteunende relatie, vooral tijdens uitdagende periodes zoals een zwangerschap.
  • Actieve Deelname: Actieve deelname aan huishoudelijke en gezinsverantwoordelijkheden is niet alleen eerlijk, maar versterkt ook de banden en het welzijn van de relatie.
  • Duurzame Verandering: De confrontatie met zijn eigen tekortkomingen leidde bij Mark tot een blijvende verandering, wat resulteerde in een liefdevollere en meer ondersteunende partnerschap.

Dit verhaal benadrukt het belang van empathie, ondersteuning en gelijkwaardige deelname binnen een relatie, en illustreert hoe een creatieve uitdaging de weg kan vrijmaken voor belangrijke levenslessen en positieve veranderingen in persoonlijke relaties.


Doorgaan met lezen

Trending