Nieuws
“Ik begrijp dat sommige mensen dit als bangmakerij beschouwen, maar ik kan niet uitsluiten dat Poetin uiteindelijk besluit om een nucleair wapen te gebruiken.”

Met spoed verliet schrijver Pieter Waterdrinker vorig jaar zijn appartement in Sint-Petersburg. Zijn uitgebreide boekencollectie en meubels blijven daar achter, maar het is onzeker of hij en zijn partner Julia ooit nog zullen terugkeren. “Ik zie geen uitweg voor Poetin, en naar mijn mening ziet hij die zelf ook niet. Dat maakt de situatie zo gevaarlijk.”
In zijn nieuwste boek, Van Huis en Haard, begint Waterdrinker zijn dagboekverslagen eind 2021 in Sint-Petersburg, waar hij zijn regelmatige bezoeken aan het zwembad beschrijft. “De winters daar zijn zo lang. Het is min twintig graden buiten en al om vier uur ’s middags donker. Zwemmen was altijd een soort therapie voor mij: de verlichting, het warme water,” zegt hij vanuit een kamertje in het Ambassade Hotel aan de Amsterdamse Herengracht, een favoriete plek voor schrijvers om te verblijven wanneer hij in Nederland is.
Eind november 2021 begon Waterdrinker dagboekaantekeningen te maken, aanvankelijk zonder de intentie om ze te publiceren. “Ik wilde er eigenlijk al mee stoppen. Maar toen begon de naderende oorlog steeds duidelijker te worden. Er broeide iets, je kon het voelen.”
Inmiddels weten we allemaal dat zijn voorgevoel klopte. En dat de oorlog die Poetin ontketende de wereld van Pieter Waterdrinker op zijn kop zette, is een understatement. De invasie van Oekraïne was voor hem en zijn vrouw Julia de reden om hun appartement in Sint-Petersburg te verlaten, dat een centrale rol speelt in zijn bestseller Tsjaikovskistraat 40 uit 2017. Voor Waterdrinker betekende dit het voorlopige einde van een leven van meer dan een kwarteeuw in Rusland.
In november 2021 begon Waterdrinker dagboekaantekeningen te maken, aanvankelijk zonder de intentie om ze te publiceren. “Ik wilde eigenlijk al stoppen. Maar toen werd de naderende oorlog steeds duidelijker. Er was iets aan het broeien, je kon het voelen.”
Nu weten we allemaal dat zijn voorgevoel juist was. En dat de oorlog die Poetin heeft ontketend, de wereld van Pieter Waterdrinker compleet heeft veranderd, is een understatement. De invasie van Oekraïne was voor hem en zijn vrouw Julia de reden om hun appartement in Sint-Petersburg, dat een centrale rol speelde in zijn bestseller Tsjaikovskistraat 40 uit 2017, achter te laten. Voor Waterdrinker betekende dit het voorlopige einde van meer dan een kwarteeuw leven in Rusland.
Julia lijdt nog steeds aan heimwee, schrijf je op een bepaald moment in het boek. Is dat nog steeds het geval? “Ja, absoluut. Ze is opgegroeid in Sint-Petersburg. Haar vrienden en familie die daar woonden, zijn allemaal weg, op één oom na. Dus het is deels heimwee naar iets dat niet meer bestaat. Maar ze mist ook de gebouwen, de theaters. Sint-Petersburg is – hoewel je dat tegenwoordig bijna niet meer durft te zeggen – een van de mooiste architectonische parels op aarde en een zeer geliefde stad. Dat zorgt voor grote verwarring bij mijn vrouw. Ze verafschuwt alles wat er op dit moment in Rusland gebeurt. Ze kan eenvoudigweg niet bevatten dat haar vaderland zich schuldig maakt aan zulke misdaden. Tegelijkertijd mist ze haar thuis.”
Het feit dat je in je eigen appartement blijft wonen, maakt je nog niet medeplichtig aan een oorlog. Waarom wilden jullie zo graag vertrekken? “Julia heeft bewust de Sovjet-Unie meegemaakt. Voor haar voelde dat als de grootste gevangenis ter wereld. De angst dat Rusland weer zo’n gevangenis wordt, zit diep geworteld bij haar en veel andere Russen. Dat was de eerste reden om te vertrekken. De tweede reden was dat we daar gewoon niet meer wilden zijn, als inwoners van een land dat in staat is tot zulke gruweldaden. We voelden dat allebei sterk.”
In Van Huis en Haard volgen we de avonturen van een schrijver die letterlijk op drift is geraakt. Bij het huisje in de Tarn wordt het gras gemaaid en appeltaart gebakken voor de buren. Maar Waterdrinker keert ook terug naar Rusland en Oekraïne om te zien wat de oorlog aan beide zijden van de grens teweegbrengt. “In Moskou zag ik moeders met spelende kinderen in een park. Dat zijn dan de ‘misdadigers’. En in Odessa zag ik precies hetzelfde tafereel. En die mensen beschouwen wij als de ‘goeden’. Ik verbleef in Odessa in een hotel waar een lokale rijkaard een uitbundig feest organiseerde voor zijn dochter die zeventien werd, alsof er niets aan de hand was. Dat is het surrealistische van oorlog, het is nooit zwart-wit. Ik wilde daar getuige van zijn.”
Je beschrijft ook hoe je in oktober vorig jaar door Sint-Petersburg liep en letterlijk misselijk werd van de aanblik van de Russische vlag. “Ik kon het op dat moment gewoon niet verdragen, die uitbundig wapperende driekleur. Vooral de grote onverschilligheid van de Russen over wat er gebeurt, verwijt ik ze. Natuurlijk, iedereen probeert zichzelf te redden, de ogen te sluiten, weg te kijken. Aan de ene kant kun je dat begrijpen, want als je protesteert, word je simpelweg gearresteerd. Tegelijkertijd is het niet te vatten dat het leven gewoon doorgaat.
We spreken Waterdrinker op de ochtend van 4 mei. Even verderop op de Dam wordt alles gereedgemaakt voor de Nationale Dodenherdenking. De zon schijnt, toeristen met rolkoffertjes passeren, de langverwachte lente wordt gevierd. “Ik heb het gevoel dat iedereen denkt: ‘Ach, die oorlog zal wel meevallen.’ Het voelt hier heel ver weg, het lijkt bijna virtueel geworden. Dat is begrijpelijk. Maar die oorlog is niet minder heftig geworden, en we hebben te maken met een regime dat gewoon niet kán verliezen. Voor Poetin en zijn omgeving is het overwinnen of sterven, zo zie ik het. Wat als Oekraïne straks de Krim, zijn kostbaarste bezit, van hem afneemt?”
En dan? “Ik durf het ondenkbare, zoals het inzetten van een tactisch nucleair wapen, echt niet uit te sluiten. Als je dat in Nederland zegt, beschuldigen ze je van bangmakerij. Omdat men hier niet gelooft dat het echt mogelijk is. Maar het is mogelijk. Poetin zit daar in Moskou, als een soort slechterik in een James Bond-film. Hij heeft gewoon die macht. En hij heeft zijn clowns die op de Russische staatstelevisie roepen: we kunnen een bom gooien op het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, op de haven van Rotterdam of Antwerpen. Het is zo absurd.”
Wie had halverwege de jaren dertig kunnen voorspellen dat enkele jaren later de Tweede Wereldoorlog zou uitbreken? Wie kon vijftig jaar later voorspellen dat de Berlijnse Muur zou vallen en de Sovjet-Unie uit elkaar zou vallen? De toekomst heeft altijd grote verrassingen in petto, benadrukt Waterdrinker. Hij vergelijkt het met dobbelstenen die over de tafel rollen. Iedereen kijkt toe, maar niemand weet welke getallen zichtbaar zullen zijn wanneer ze uiteindelijk tot stilstand komen.
“De uitkomst is eenvoudigweg niet te voorspellen. Dat is mijn diepste overtuiging, omdat de loop van de geschiedenis wordt bepaald door de grillen van mensen. En die zijn onvoorspelbaar. We weten niet wat er in de komende jaren zal gebeuren in Amerika. We weten niet wat er zal gebeuren in China. We weten niet hoe de oorlog in Oekraïne zal eindigen. We denken misschien allemaal dat Oekraïne zal winnen. Maar stel je voor dat Rusland wint, wat zullen we dan doen? Wat als China Taiwan aanvalt, wat dan?”
Waterdrinker had dit allemaal niet kunnen bedenken toen hij op 5 november 2021 in zijn dagboek begon te schrijven. Een vreselijke oorlog, het verlaten van huis en haard, schoonfamilie die met afschuw en tegelijkertijd met heimwee elders moet leven. “Dat is wat oorlog met mensenlevens doet. Ik heb er vaak over geschreven, en nu overkomt het mijzelf.”

Nieuws
Femke (36) ging met de zoon (17) van haar allerbeste vriendin naar bed

In een eerlijke bekentenis deelt Femke (36) haar recente ervaring waarbij ze in een moment van zwakte een ernstige grens heeft overschreden, en daarmee een levenslange vriendschap op het spel heeft gezet.

Het verhaal dat volgt, werpt een dieper licht op Femke’s ervaring, haar gevoelens, en de complexiteit van menselijke relaties.
Een Levenslange Vriendschap
Femke en Joyce zijn al vriendinnen sinds hun kindertijd, en hun band is door de jaren heen alleen maar sterker geworden.

Ze hebben samen veel meegemaakt, inclusief de periode waarin Joyce ongewenst zwanger werd.
Femke heeft Joyce altijd gesteund en heeft een speciale band opgebouwd met Joyce’s 17-jarige zoon, Nick.

Maar op een zonnige middag in Joyce’s tuin, met vriendinnen en overvloedige witte wijn, neemt het verhaal een onverwachte wending.
Een Moment van Zwakte
Na een gezellige middag met te veel alc0hol realiseert Femke zich dat het tijd is om naar huis te gaan.

De goedhartige Nick, die Femke al haar hele leven kent, besluit om met haar mee te fietsen. Eenmaal thuis leidt dit tot een reeks gebeurtenissen die een grens overschrijden die niet overschreden had mogen worden.
In een verwarde staat van dr0nkenschap en verlangen geven ze toe aan hun gevoelens, wat resulteert in een intiem moment tussen hen; Nick’s eerste keer.

Ontwaken uit de Roestoestand
De realiteit en de ernst van haar fout dringen pas later tot Femke door. Ze wordt overmand door schuldgevoelens en realiseert zich dat ze iets heeft gedaan wat onomkeerbaar is.
Ze heeft niet alleen een jonge man in verwarring gebracht tijdens zijn eerste intieme ervaring, maar ook het vertrouwen van iemand die ze als haar eigen familie beschouwt, geschonden.

De angst voor mogelijke gevolgen en de impact op de relaties met de mensen die haar dierbaar zijn, zijn overweldigend.
De Nasleep
In de dagen die volgen, worstelt Femke met haar gevoelens van schuld en schaamte. Nick lijkt echter een andere kijk op de situatie te hebben; hij drukt zelfs de wens uit om de relatie voort te zetten.

Femke beseft echter de ernst van hun vergissing en de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden.
Ze probeert Nick duidelijk te maken dat wat er gebeurde een vergissing was en niet mag worden herhaald.

Een Leerzaam Moment
Femke’s verhaal is een verhaal van zelfreflectie, berouw en de complexiteit van menselijke relaties.
Het werpt licht op de delicate balans tussen vriendschap en vertrouwen, en hoe gemakkelijk een moment van zwakte kan leiden tot een potentieel levensveranderende vergissing.

Nieuws
Getinte medelanders tr*ppen bejaarde man bij de bushalte helemaal in elkaar

Helaas moeten we opnieuw melding maken van een ver0ntrustende gebeurtenis waarbij jongeren betrokken zijn.


Het is inmiddels algemeen bekend dat jongeren van vandaag niet meer dezelfde normen en waarden lijken te delen als hun voorgangers.


Op internet zien we steeds vaker video’s opduiken waarin jongeren zich lijken te vermaken door anderen te int!mideren, bij voorkeur in groepen en bij voorkeur tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen.


De beelden tonen de man die rustig in een bushokje zit. Plotseling passeert een groep van zes jongeren, zonder duidelijke aanleiding begint een van hen de man uit te sch*lden.


Het hele tafereel wordt gadegesl*gen door de vrienden van de aanv*ller, die lijken te genieten van het gew*ld, zonder enige poging om in te grijpen.


Bovendien heeft het Belgische 0penbaar Min!sterie aangekondigd actie te ondernemen. We wachten in spanning af wat de uitkomst van deze stappen zal zijn.

Wij hebben ervoor gekozen om de bewuste video niet te delen. Als je toch behoefte hebt om deze te bekijken, kun je hieronder klikken op het X-bericht.
Beelden op sociale media tonen extreem geval van straatgeweld: jongeren gaan zwaar tekeer tegen man aan bushalte https://t.co/x49EYMdTyL pic.twitter.com/CKpxg5PX9k
— HBvL (@hbvl) September 21, 2023
Nieuws
0ngeneeslijk z!eke Nicky (35) deelt laatste bericht: ’Als je dit leest, ben ik 0verleden’

De Britse Nicky Newman, 35 jaar oud, heeft duizenden mensen op sociale media geïnspireerd met haar verhalen over haar moedige strijd tegen k*nker.

Aan het begin van deze week verscheen haar laatste bericht op Instagram, met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”
In 2018 kreeg Nicky het verw0estende nieuws te horen dat ze k*nker had, nadat ze tijdens het douchen een knobbeltje in haar rechterb0rst had ontdekt.

De k*nker was al uitgezaaid en de artsen konden niets meer voor haar doen. Ondanks dit hartverscheurende nieuws besloot Nicky haar persoonlijke reis online te delen, wat de aandacht trok van maar liefst 320.000 volgers.
Deze influencer stond bekend om haar motto ‘go grab life’: het beste uit elke dag halen en elke kans grijpen. Maar deze week sloeg het n00dlot toe.

Haar laatste Instagram-bericht begon met de woorden: “Als je dit leest, betekent dat dat ik ben 0verleden.”
Ze vervolgde met: “Ik heb het 5,5 jaar volgehouden, niet slecht voor een stadium 4 borstk*nker. Ik heb niets verloren.

De k*nker heeft het overgenomen, en dat is oké. We wisten allemaal dat dit zou gebeuren. Ik denk niet dat we ooit voorbereid zijn om deze woorden te horen.
We denken dat we onverwoestbaar zijn en dat er een magische genez!ng zal komen. Maar de waarheid is dat we dit leven allemaal van dag tot dag moeten leven.”

Ze sloot haar bericht af met een indringende oproep: “Dus beloof me alsjeblieft om de mensen om je heen te koesteren en geef je vrienden en geliefden de grootste knuffels! Go grab life! Je weet nooit echt wat er om de hoek komt kijken, dus neem niets voor lief.”
Nicky Newman is afgelopen zondag 0verleden.

- Nieuws3 jaar ago
Volendam in rep en roer, dit is hoe het nu met Jan Dulles gaat
- Nieuws3 jaar ago
Rouwende André van Duin deelt heel emotioneel bericht
- Nieuws2 jaar ago
Slachtoffer (23 jaar) Jeroen Rietbergen heeft relatie met bandlid (47 jaar)
- Nieuws3 jaar ago
Geweldig: tweede kindje op komst voor André Hazes en Monique Westenberg!
- Nieuws3 jaar ago
Drama voor Wendy van Dijk: ‘Onverwacht overleden’
- Nieuws3 jaar ago
Eindelijk: “Prinses Amalia heeft een nieuw vriendje!”
- Nieuws1 jaar ago
Drama: ‘Max Verstappen en vriendin toch uit elkaar’
- Nieuws3 jaar ago
Pijnlijk: “Bridget Maasland is door hem keihard aan de kant gezet!”