Je moet de toestemming van je baby vragen voordat je z’n luier verschoont, zegt seksualiteitsexpert
Connect with us

Nieuws

Je moet de toestemming van je baby vragen voordat je z’n luier verschoont, zegt seksualiteitsexpert

De luier van je baby verversen voelt als het meest natuurlijke in de wereld voor elke ouder. Luiers niet op tijd verversen kan huidproblemen bij de baby veroorzaken.

Maar een Australische auteur en onderzoeker die met mishandelde kinderen werkt, zegt dat de cultuur van ‘toestemming’ begint bij het vragen aan je kind of het OK is om zijn of haar luier te verversen.

“Ik ga je luier verversen, is dat OK?”

Seksualiteitsdeskundige Deanne Carson zegt dat ouders dit aan hun pasgeborenen moeten zeggen vooraleer ze hun vieze luiers verversen.

Baby’s reactie doet er toe
De CEO van jeugdrelatieorganisatie Body Safety Australia voegt er aan toe: “Natuurlijk zal een baby nooit zeggen, ‘Ja, mama, dat is goed, ik wil een nieuwe luier,’ maar als je wat ruimte laat voor lichaamstaal en wacht om oogcontact te maken, dan laat je dat kind weten dat zijn of haar antwoord er toe doet,” zei ze in een interview met ABC News volgens kidspot.com.au.

Zelfvertrouwen van baby versterken
Het is nooit te vroeg, volgens Carson, om je kind zelfvertrouwen aan te leren en hoe ze hun eigen keuzes in het leven kunnen maken. Daarnaast kunnen ze zich later ook beter beschermen tegen seksueel misbruik als ze leren over wederzijdse toestemming vanaf een vroege leeftijd.

Hoewel, de vrouw ondervond heel wat kritiek op sociale media over haar standpunten over het onderwerp.

Een gebruiker op Twitter vond het ‘absurd’ om een pasgeboren om toestemming te vragen om zijn pamper te verversen.

Uitgebreid antwoord
Carson besloot om te antwoorden op de bakken kritiek die ze kreeg op haar Facebookpagina, en zei dat het allemaal onderdeel uitmaakt van haar opvoeding aan kinderen wat betreft hun rechten en verantwoordelijkheden.

De seksualiteitsdeskundige deelde daarna statistieken van kindermisbruik. “Het werk dat we doen met kinderen, leerkrachten en ouders is het beste internationale organisatie in preventie tegen misbruik,” schreef ze.

Nu stellen we je de vraag: Wat vind jij van Carsons suggestie? Vind jij dit nuttig?

Vertel ons aub jullie mening in de comments op Facebook!
[fblike]

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending