Jongetje overlijdt door astma aanval nadat zijn leraren zijn inhalatietoestel van hem afpakken
Connect with us

Gezondheid

Jongetje overlijdt door astma aanval nadat zijn leraren zijn inhalatietoestel van hem afpakken

Astma is een aandoening die miljoenen mensen treft en meer dan 3 miljoen hiervan zijn kinderen.

Voor de meeste astmapatiënten zijn inhalators een levenslijn en een troost.

Astma komt zo vaak voor dat we vaak vergeten dat het fatale gevolgen kan hebben en als de patiënt zijn inhalator niet bij zich heeft, kan stress de symptomen van een aanval nog erger maken.

Ryan Gibbons was pas 12 jaar oud toen hij op school een astma-aanval kreeg, maar ondanks zijn ouders die hem met een inhalator naar school stuurden, was hij niet beschikbaar wanneer hij deze het meest nodig had.

Tragisch genoeg stierf Ryan na de astma-aanval op zijn school in Ontario, Canada. Zijn school stond hem niet toe zijn inhalator bij zich te houden ondanks bezwaren van zijn moeder en een doktersbriefje.

“Je zou hem een ​​inhalator geven, maar dan zou hij betrapt worden met de inhalator en dan zou hij weggenomen worden”, vertelde zijn moeder Sandra Gibbons aan CBC News Canada.

“Dan krijg ik een telefoontje. Dus het was eigenlijk heel frustrerend. Ik begreep niet waarom. Ik realiseerde me niet dat het beleid eigenlijk stelde dat de voorgeschreven medicatie op kantoor moest zijn. ”

Ryan speelde voetbal met zijn vrienden toen hij een astma-aanval kreeg. Hij had geen toegang tot zijn inhalator omdat deze was opgesloten in de kamer van de directeur.

Zijn bezorgde moeder had herhaaldelijk de kwestie aan de orde gesteld dat Ryan zijn inhalator niet met de school mocht meenemen, maar ze bleven het in beslag nemen.

Na de dood van Ryan lanceerde zijn diepbedroefde moeder een campagne waarin de regering werd opgeroepen om de wet te veranderen.

Drie jaar later waren haar oproepen succesvol en werd de wet van Ryan aangenomen in Ontario, waardoor het voor scholen illegaal was om inhalers weg te houden van kinderen met astma, meldde CBC News.

De president en CEO van Astma Society of Canada, toen de wet werd aangenomen, zei Rob Oliphant zelf als astmapatiënt dat hij wist hoe stressvol het was om zijn inhalator niet in de buurt te hebben.

“Niet alleen hebben hun triggers daadwerkelijk invloed op hun longen … maar de stress van het niet beschikbaar hebben van een puffer kan het zelfs verergeren en het erger maken,” voegde hij eraan toe.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WAARSCHUWING: Dit is hoe je lichaam laat weten dat je een hoge bloeddruk hebt

Een hoge bloeddruk geeft nagenoeg geen symptomen en als er symptomen zijn, dan zijn ze veelal vaag. 

Om deze reden weet heel veel mensen niet dat hun bloeddruk verhoogt is. Iets wat, zeker op langere termijn, levensgevaarlijk kan zijn. Toch zijn er subtiele signalen dat je lichaam je laat weten dat je bloeddruk te hoog is.

Subtiele symptomen

Een hoge bloeddruk geeft weliswaar wel symptomen, maar deze zijn zo subtiel dat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Is je bloeddruk gevaarlijk hoog? Dan kan je deze symptomen ervaren:

person in pink long sleeve shirt holding white samsung android smartphone

Symptomen hoge bloeddruk

Deze symptomen kunnen optreden als je een gevaarlijk hoge bloeddruk hebt:

 • Zware hoofdpijnen
 • Bloedneuzen
 • Verwardheid of een algehele malaise
 • Problemen met je ogen
 • Druk op de borst
 • Moeite met ademen
 • Een afwijkend hartritme
 • Bloed in de urine
 • Je hartslag hard voelen in je borst, oren of nek

Vagere klachten

Er zijn echter nog wat vagere klachten die bij een hoge bloeddruk passen. Deze symptomen komen veelal voor als je bloeddruk hoog is, maar nog niet gevaarlijk. Dit zijn deze symptomen:

 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel
 • Zweten
 • Moeite met slapen
 • Opvliegers
 • Rode vlekjes in je ogen

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je een van deze symptomen hebt dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts om je bloeddruk na te kijken. Is je bloeddruk veelvuldig boven de 180/120? Neem dan snel contact op met je huisarts. In dit geval is je bloeddruk gevaarlijk hoog en moet er actie ondernomen worden.

Bron: Webmd

Wist jij van de symptomen van een hoge bloeddruk? Deel je ervaring met ons in de reacties! 

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Wetenschap onthult: Dit is de ideale penislengte

lengte

Sinds mensenheugenis discussiëren mannen en vrouwen over de ideale penislengte. Is de lengte echt belangrijk of gaat het erom hoe je hem gebruikt? En als lengte toch belangrijk is, welke lengte is dan het beste? Volgens een studie is de lengte wel degelijk van tel, en sommige lengtes zijn beter dan andere.

De studie is van de hand van Big One Dating, een datingsite gespecialiseerd in het koppelen van mannen met ‘een grote’, met vrouwen die ook van groot geschapen mannen houden.

Hoe groot is het ideale geslachtsdeel?

De website ondervroeg 4.761 vrouwen over hun laatste seksuele relaties. Ze moesten de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe groot was hij?
 • Had je een orgasme?

De gegevens van de studie tonen aan dat een lengte van 15,2 centimeter het meest succesvol was bij vrouwen (44%).

Dit is best een opvallend verschil, zeker in vergelijking met de gemiddelde penislengte van 13,97 centimeter.

Maar lengte is niet alles

Maar ben je dan automatisch slecht in bed als je geen buitensporig groot lid hebt? De realiteit is natuurlijk genuanceerder. Een groot geslachtsorgaan is op zich geen garantie op een orgasme.

Een 37-jarige vrouw antwoordde op de studie: “Lengte speelt een rol, maar de wil om te bevredigen en weten hoe hem te gebruiken zijn veel belangrijker.” Dus je hoeft niet depressief te worden als je maar een gemiddeld geslachtsdeel hebt. Je moet leren hoe hem te gebruiken met alle middelen die je hebt, zoals je vingers en je mond.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

WHO overweegt wereldwijde noodtoestand vanwege apenpokken

apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zat voor de tweede keer bijeen om te overwegen om een wereldwijde noodtoestand uit te roepen vanwege de apenpokken.

De vergadering kwam er nadat enkele wetenschappers wezen op de frappante verschillen tussen de uitbraken in Afrika en de ontwikkelde landen. Dat zou een gecoördineerd antwoord aanzienlijk bemoeilijken.

Afrikaanse bewindslieden zeiden dat ze de uitbraak in hun continent al beschouwen als een noodtoestand. Maar experts uit andere werelddelen zeiden dat de mildere varianten in Europa, Noord-Amerika en andere de afkondiging van een globale noodtoestand niet rechtvaardigen, ook al kan het virus niet meteen worden gestopt.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de middelen ter bestrijding van de apenpokken al teruggeschroefd, gezien het mild karakter van de ziekte.

De apenpokken circuleren al tientallen jaren in het midden en westen van Afrika, waar wilde dieren occasioneel mensen besmetten. De ziekte circuleert sinds mei ook in Europa en Noord-Amerika, vooral onder homo’s en biseksuele mannen. De epidemie in de rijkere landen is wellicht getriggerd door orgiën in Spanje en België.

Doorgaan met lezen

Trending