Kabinet kijkt naar coronapas voor horeca en recreatie: ‘Sommige sectoren hebben het keihard nodig’
Connect with us

Meest bekeken

Kabinet kijkt naar coronapas voor horeca en recreatie: ‘Sommige sectoren hebben het keihard nodig’

Het kabinet wil op van verzoek onder meer de horeca- en de cultuursector alsnog het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist opnemen. Ondernemers en instellingen zien de coronapas als ‘laatste redmiddel’ als sluiting dreigt bij een opleving van het virus.

Nu mag de coronapas niet gebruikt worden voor onder meer kroegen en theaters: afgelopen voorjaar stemde een meerderheid van de senaat het middel weg, waarna het kabinet de optie ook uit de nieuwe wetgeving sloopte.

Maar in diverse nieuwe sectorplannen is de coronapas terug. Om het land zoveel mogelijk open te houden, wordt voortaan gewerkt met plannen waarbij branches stapsgewijs (preventie)maatregelen moeten nemen, zo besloot het kabinet vrijdag. Die variëren van spatschermen en looproutes als het virus weinig problemen geeft, tot mondkapjes en een coronapas (3G) in het slechtste scenario in een aantal sectoren. Ook cafés en discotheken moeten daaraan geloven, zo legt het kabinet hun nu op.

Het coronatoegangsbewijs kan helpen om algemene sluiting van winkels, theaters en kroegen te voorkomen, zegt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) in een toelichting. ,,Sommige sectoren zeggen het keihard nodig te hebben om open te blijven, ze vragen er zelf om als alternatief voor sluiting. Dus ik zal me daar hard voor maken.”

Neem op proef

In de politiek was tot dusver geen draagvlak voor de coronapas. In mei stemde de Eerste Kamer de tijdelijke coronawet weg, zo verdween ook het coronatoegangsbewijs in de prullenbak.

3G-coronapas

Maar Adriaansens denkt dat de parlementaire steun voor de 3G-coronapas toeneemt nu sectoren − en werkgeversorganisaties − er zelf om vragen. ,,Cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren zeggen: help ons, we hebben dat nodig. Daarom bekijken we opnieuw het draagvlak hiervoor in de Kamer.” Het gaat dan om de 3G-variant, die geeft een groen vinkje als je negatief Getest, Genezen of Gevaccineerd bent) of 1G, iedereen testen dus.

Cultuurin­stel­lin­gen en evenemen­ten­or­ga­ni­sa­to­ren zeggen: help ons, we hebben dat nodig

Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken

2G (waarbij ongevaccineerden niet welkom zijn) is ‘een politieke no-go’, stelt Adriaansens. Met een ‘thermometer’ en een ‘maatregelenladder’ per sector hoopt het kabinet de samenleving en economie zo lang mogelijk open te houden bij een heropleving van het coronavirus deze derde winter met corona.

Dit najaar wordt er ook breder geadviseerd over eventuele (lockdown)maatregelen, met naast het OMT een zware stem voor het nieuwe MIT, het Maatschappelijk Impact Team, onder voorzitterschap van Jolande Sap. ,,Met de virusvariant die we nu hebben, hoop en verwacht ik dat we echt een heel eind kunnen komen deze winter met lichtere, preventieve maatregelen.”

De totstandkoming van de sectorplannen verliep allesbehalve vlekkeloos. Aanvankelijk weigerde Koninklijke Horeca Nederland een concept in te dienen bij het ministerie, uit onvrede met het coronabeleid tot dusver. Daarna leverde de ‘ongeplaceerde horeca (onder meer cafés en discotheken) wel een plan in, al ontbraken daarin tal van maatregelen.

Die heeft het kabinet nu wel opgenomen in het sectorpakket: de gezondheidscheck, het zelftest-advies, de coronapas (1G of 3G) en mondkapplicht worden nu alsnog opgelegd als het virus hard rondgaat: ,,Er zit altijd spanning op, dat is logisch”, zegt Adriaansens. ,,De horeca heeft heel veel last gehad van corona, denk alleen al aan het nachtleven. En het is ook niet makkelijk om iedereen op één lijn te krijgen, een discotheek is compleet anders dan een kroeg op de hoek.”

Celeberties

Mart Hoogkamer doet hele ernstige onthulling over eigen muziek en schaamt zicht

Het zijn spannende dagen voor Mart Hoogkamer. De zanger begint op korte termijn met zijn theatertour ‘Met een Lach en een Traan’, waar hij niet alleen Nederlandse nummers ten gehore zal brengen. Mart gaat ook op de Engelse tour.

Coveren
Mart vindt zingen fijn, daarom is hij zanger geworden. Vooral in een theather kan hij zijn ei kwijt. “In een Theater kan ik mezelf echt goed laten horen”, vertelt Mart aan Shownieuws. “Iedereen is dan stil, dat vind ik wel fijn.” Hoogkamer zal tijdens zijn optreden verschillende bekende liedjes van grote artiesten coveren. “Van Celine Dion tot aan Elvis”, aldus de artiest.

Engels
Maar dan komt het. De liedjes van bovengenoemde artiesten zijn engelstalig en Mart spreekt zelf geen woord Engels. Dat wordt dus een hele uitdaging voor de volkszanger. Hij heeft dan ook geen idee waarover hij gaat zingen. “Als je me nu vraag waarover ik eigenlijk ga zingen, dan heb ik eigenlijk geen flauw idee… Erg hè?”

Voor mensen die Mart graag Engels willen horen zingen: zijn theatertour is tot en met december te zien in verschillende theaters, waaronder Theater de Stoep in Spijkenisse, het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en MartiniPlaza in de stad Groningen.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Slecht nieuws voor passagiers: Schiphol neemt ingrijpende maatregel

Schiphol heeft nog grotere problemen dan gedacht. Het personeelstekort heeft een dusdanige uitwerking op onze grootste luchthaven, dat Schiphol zich genoodzaakt voelt het maximum aantal passagiers wederom naar beneden bij te stellen.

Tot eind oktober zullen er dagelijks 9.250 passagiers minder mogen vertrekken. Het komt erop neer dat er dagelijks zo’n 18 procent minder reizigers mogen vertrekken. Opmerkelijk is dat de luchthaven de schuld in de schoenen schuift van beveiligingsbedrijven, die minder beveiligers inzetten dan zij ”in eerste instantie aangaven.”

Slecht nieuws voor passagiers

“Dit besluit is slecht nieuws voor passagiers en voor luchtvaartmaatschappijen”, zegt operationeel directeur Hanne Buis van Royal Schiphol Group. “Reductie is noodzakelijk om de veiligheid van onze passagiers én medewerkers te waarborgen.”

Luchtvaartmaatschappij KLM, de grootste klant van Schiphol, reageert zeer ’teleurgesteld’ op de maatregelen ‘zo kort van tevoren’. “Deze hebben verreikende consequenties voor onze passagiers, collega’s en de nationale en internationale reputatie van Schiphol en dus KLM”, aldus het bedrijf.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

FOTO: Rachel Hazes laat speciale ‘afkicktaart’ maken voor André

Rachel Hazes heeft haar zoon André gefeliciteerd met het bereiken van een bijzondere mijlpaal. Op Instagram deelt Rachel een foto van een nogal grote taart, waar een foto van haar zoon op staat en de tekst ‘One Year’. 

Clean

Ze schrijft niet waar dat jaar precies betrekking op heeft, maar onder meer Story denkt dat er wordt gevierd dat André een jaar ‘clean’, oftewel vrij van drugs is. De zanger liet onlangs weten dat hij ”veel verslavingen” heeft overwonnen, zonder in detail te treden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachel Hazes (@rachelhazes)

Dankbaar

Rachel loopt helemaal leeg op Instagram en schrijft: ”Jeetje Dré, ik kan het niet vaak genoeg zeggen tegen je maar wat ben ik ongelofelijk trots op jou. Lief en leed gedeeld, samen veel gehuild, mooie maar zeker ook zware gesprekken gehad en bovenal tot tranen toe gelachen samen. Ik ben dankbaar met de mensen om ons heen die jou tegen alles proberen te beschermen. Weet dat wij er altijd voor jou zullen zijn.”

Comeback

André verbrak op 22 augustus jongstleden zijn mediastilte die ruim een jaar heeft geduurd. Hij schreef toen zijn verslavingen te hebben overwonnen en stelde zijn fans op de hoogte van zijn muzikale comeback.” Ik heb jullie zo gemist en kan niet wachten om mijn comeback te maken. En waar anders zou dat kunnen dan bij Holland Zingt Hazes 2023′, aldus André. ‘Ik kijk er enorm naar uit om weer te mogen zingen voor het meest trouwe publiek dat er is.’

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending