Kabinet koerst op verlenging van avondklok: ‘Mensen groeien mee met maatregel’
Connect with us

Celeberties

Kabinet koerst op verlenging van avondklok: ‘Mensen groeien mee met maatregel’

De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden.

Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.

,,Een avondklok drukt minder zwaar dan bepaalde niet-essentiële winkels die dicht zijn” zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Diverse bronnen verwachten dat de avondklok wordt verlengd. Grapperhaus zegt ook: ,,Ik heb veel liever dat we voor ondernemers wat ruimte hebben, dat we wat kunnen doen voor het hoger onderwijs.”

Een heropening van terrassen per half maart ziet Grapperhaus ‘niet gebeuren’. ,,Ik houd niet van mensen blij maken met een dooie mus.”

De avondklok kan epidemiologisch wisselgeld zijn voor de andere versoepelingen. Volgens het RIVM drukt het straatverbod in avond en nacht – inclusief de visiterestricties – de verspreiding van het virus met zo’n tien procent.

,,Er is veel draagvlak voor de avondklok”, zegt Grapperhaus, die geen problemen voorziet met de steun onder de bevolking nu die weer verlengd wordt.

,,Mensen groeien mee met de maatregel. Peilingen laten ook zien dat burgers steeds meer denken: hé verrek, laten we dit maar even doen.”

Eerder zei premier Rutte dat de maatregel ‘zo snel mogelijk’ in de prullenbak zou gaan, maar nu kiest het kabinet een andere koers.

De huidige lockdown – inclusief avondklok – loopt tot 15 maart, de eerste dag van de verkiezingen, maar ingewijden verwachten dat de avondklok na 17 maart weer ingaat.

Gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en verruiming voor grootwinkelbedrijven liggen op tafel in het Catshuis morgen.

Een bron zegt: ,,Eigenlijk is er amper ruimte om wat te doen, maar de roep uit de samenleving is groot.”

Catshuis

Maandag kan het kabinet de versoepelingen tijdens de persconferentie presenteren. Al zou het ook nog kunnen dat de verruimingen pas eind maart ingaan.

Het OMT vergaderde vandaag over de mogelijkheden. Veel speelruimte is er niet. ,,Maar er is meer dan alleen de epidemiologie”, zegt een OMT-lid. ,,Dat weegt de politiek ook mee.”

Niet hoopvol

Premier Rutte temperde de verwachtingen eerder deze week nog wel. ,,Als ik kijk naar de ziekenhuiscijfers ben ik niet hoopvol.”

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) was vanochtend al even voorzichtig. De lagere sterftecijfers – vermoedelijk door de vaccinaties – in verpleeghuizen zijn ‘ongelooflijk mooi nieuws’ maar geen reden om snel te samenleving helemaal open te gooien.

,,Dan liggen de ziekenhuizen in no time weer vol. Niet met de oudste ouderen, maar wel met de rest van Nederland.”

Met de afgelopen week gemiddeld 4500 nieuwe infecties per dag en ruim 1900 coronapatiënten in het ziekenhuis blijft de situatie in alle 25 Veiligheidsregio’s ‘zeer ernstig’, maar de roep om meer ruimte klinkt luid en daar willen betrokkenen op het Binnenhof niet doof voor zijn.

Als er ruimte komt, lijkt deze dus te gaan naar het hoger onderwijs, de detailhandel – en volgens een enkele bron ook naar de terrassen. Maar Grapperhaus gelooft dus niet dat dat kan.

De vorige keer adviseerde het OMT al dat hbo’s en universiteiten zich moesten voorbereiden op een (gedeeltelijke) heropening, minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) zei voor de ministerraad dat het hoger onderwijs ‘zo snel als veilig en verantwoord kan’ open moet, ook met inzet van sneltests.

Nederland heeft 26 miljoen sneltests op de plank liggen in afwachting van massale inzet – daar moet regelgeving voor komen.

Celeberties

Bibian Mentel heeft uitzaaiingen in haar hersenen en neemt afscheid van haar familie en vrienden

Artsen hebben uitzaaiingen geconstateerd in de hersenen van de drievoudig paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel en een behandelplan is niet meer mogelijk. Mentel heeft het advies gekregen om te starten met het afscheid nemen van haar dierbaren.

Bij Mentel werd op 27-jarige leeftijd botkanker geconstateerd, waarna een onderbeen werd geamputeerd. Daarna keerde de kanker maar liefst 15 keer terug. Ze kwam er altijd sterk uit, maar nu is het noodlot toch toegeslagen. Een behandelplan is uitgesloten, hebben de artsen haar verteld. Mentel zal afscheid nemen van haar familie en vrienden.

Ondanks het slechte nieuws, laat Mentel weten te blijven genieten van het leven. Op 9 maart zal ze een seminar geven. Afblazen is geen optie, laat de organisator weten. ‘Want doorzetten, dat is haar eerste natuur. Positief blijven en doelen stellen. Daarom is afblazen voor haar geen optie. En wij steunen dat.’

In december lag Mentel nog in het ziekenhuis voor een rugoperatie. De oud-snowboardster moest onder het mes om een stukje wervel te laten verwijderen dat was beschadigd door een tumor.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Wendy van Dijk maakt hele pijnlijke blunder

Bram van der Vlugt, de man die jarenlang Sinterklaas speelde en daarom bij veel Nederlanders erg geliefd was is onlangs overleden. De 86-jarige acteur overleed in zijn slaap aan de gevolgen van corona en dat hakte er bij veel mensen hard in. Waaronder bij een aantal bekende Nederlanders met wie Bram samen heeft gewerkt. Ook Wendy van Dijk stak symbolisch een kaarsje aan. Op Instagram plaatst ze ook een post, maar die verwijderde ze weer snel.

Wendy van Dijk blundert bij herdenking Bram van der Vlugt
In de post schreef ze: ,,Wat een ontzettend verdrietig nieuws. Bram speelde maar liefst twee keer mijn vader.” Volgens haar zelf zou dat zijn geweest in de serie Moordvrouwen en in de populaire film Alles is Liefde.

Maar volgers van Wendy moesten haar al snel corrigeren. In Alles is Liefde speelt Bram van der Vlugt namelijk helemaal niet! Het was Eric Schneider die daar de rol van goedheiligman vertolkte.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Drama nieuws voor Maxima betreft haar moeder: “Het gaat slecht!”

Toen Maxima en Willem Alexander op staatsbezoek waren in Indonesië begon het corona-tijdperk in Nederland. Ze vonden het toen moeilijk om niet bij hun kinderen te zijn, in zo’n moeilijke periode. Voor veel mensen is het lastig om familieleden zolang niet te kunnen bezoeken. De moeder van de koningin, Maria del Carmen, was begin maart naar Nederland gekomen. Ze heeft tijd in paleis Huis ten Bosch kunnen doorbrengen om op haar kleindochters te passen bij afwezigheid van haar dochter en schoonzoon. Maar destijds kwam er ook behoorlijk slecht nieuws toen moederlief weer naar Argentinië vertrok. Ze kreeg namelijk te horen gekregen dat ze haar moeder de komende 4 maanden sowieso niet zal kunnen opzoeken.

Maxima kan haar moeder voorlopig niet zien!
Haar moeder, Maria del Carmen, woont in Argentinië. Het virus heeft het land destijds veranderd in een soort oorlogsgebied en de sfeer was ontzettend grimmig in de stad waar haar moeder woont, Buenos Aires. De wegen stonden vol wegversperringen en agenten met mitrailleurs. Nederlanders zouden daar van hun bed gelicht zijn om papieren te laten zien en temperatuur op te laten meten. Wie korter dan 14 dagen in het land was werd gedwongen in quarantaine gezet. Een behoorlijk verschil met Nederland en een moeilijke gedachte voor onze koningin!

Het gaat niet best!
Maxima heeft aangegeven dat haar moeder weer thuis is, in Argentinië: “Ze is weer thuis, alles is goed en wel.” Maar wat de koningin zorgen baart is het aantal nieuwe besmettingen in het land en de stijging die daar doorzet wat betreft corona-gevallen. Dit lijkt nog iedere dag te stijgen en gisteren werd een stijging van 4518 nieuwe gevallen gemeld door Google. De koningin geeft het volgende aan: “Ze miste haar leven daar. Je verlangt toch ook naar je eigen huis, maar we hebben een fantastische tijd samen gehad!”.

Doorgaan met lezen

Trending