Kinder mijnwerkers leven in een hel zodat JIJ een elektrische auto kunt rijden
Connect with us

Nieuws

Kinder mijnwerkers leven in een hel zodat JIJ een elektrische auto kunt rijden

Het uitgeputte jongetje, dat met zijn kleine blote handen door een berg van enorme rotsen plukt, trekt een zielig gezicht.

Zijn naam is Dorsen en hij is onderdeel van een leger van kinderen, sommige slechts vier jaar oud, werkend in de enorme vervuilde mijnen van de Democratische Republiek Congo waar giftig rood stof hun ogen verbrandt en ze lopen het risico op huidziekten en een dodelijke longaandoening. Hier, voor een loon van slechts 8 cent per dag moeten de kinderen de rotsen controleren op de veelzeggende chocoladebruine strepen van kobalt – het gewaardeerde ingrediënt dat essentieel is voor de batterijen die elektrische auto’s aandrijven.

En er wordt gevreesd dat duizenden meer kinderen naar dit helse dagelijkse bestaan ​​zouden kunnen worden gesleept – na de historische belofte van Nederland dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht.

Het kondigt een toekomst aan van schone energie, vrij van vervuiling, maar – hoewel er geen twijfel kan bestaan ​​over de goede bedoelingen achter de aankondiging van de Nederlandse overheid – betekenen dergelijke idealen niets voor de kinderen die veroordeeld zijn tot een leven van helse ellende in de race voor het bereiken van het doel.

Dorsen, slechts acht, is een van de 40.000 kinderen die dagelijks in de mijnen van de Democratische Republiek Congo (DRC) werkt. De vreselijke prijs die ze voor onze schone lucht zullen betalen is een verwoeste gezondheid en een waarschijnlijke vroege dood.

Bijna elke grote motorfabrikant die ernaar streeft miljoenen elektrische voertuigen te produceren koopt zijn kobalt van de verarmde Centraal-Afrikaanse staat. Het is ‘s werelds grootste producent met 60 procent van de reserves van de planeet.

Het kobalt wordt gewonnen door niet-gereguleerde arbeid en getransporteerd naar Azië waar batterijproducenten het gebruiken om hun producten lichter, duurzamer en oplaadbaar te maken.

De geplande overstap naar voertuigen met schone energie heeft geleid tot een buitengewone toename van de vraag. Terwijl een smartphonebatterij niet meer dan 10 gram geraffineerd kobalt gebruikt heeft een elektrische auto 15 kg nodig.

Goldman Sachs, de handelsbank, noemt kobalt ‘het nieuwe benzine’ maar er zijn geen tekenen van nieuwe rijkdom in de DRC, waar de kinderen de rotsen sjouwen die met de hand zijn opgegraven in tunnels.

Volwassen mijnwerkers graven tot 180 meter onder het oppervlak met basisgereedschap, zonder beschermende kleding of moderne machines. Soms worden de kinderen naar de nauwe voorlopige kamers gestuurd waar het gevaar van instorten bestaat.

Kobalt is zo’n gevaar voor de gezondheid dat het een naar hem vernoemde ademhalingsziekte heeft – kobaltlong, een vorm van longontsteking die hoesten veroorzaakt en leidt tot blijvende ongeschiktheid en zelfs de dood.

Zelfs het simpelweg eten van groenten die op lokale grond zijn geteeld kan braken en diarree, schildklierbeschadiging en dodelijke longziekten veroorzaken, terwijl vogels en vissen niet kunnen overleven in het gebied.

Niemand weet precies hoeveel kinderen in de mijnbouwkobalt zijn gestorven in de regio Katanga in het zuidoosten van het land. De VN schat 80 per jaar maar veel meer doden worden niet geregistreerd met de lichamen begraven in het puin van ingestorte tunnels. Anderen overleven maar met chronische ziekten die hun jonge leven vernietigen. Meisjes zo jong als tien in de mijnen worden blootgesteld aan seksuele aanvallen en velen worden zwanger.

Toen Sky News de Katanga-mijnen onderzocht, vond het Dorsen, werkend in de buurt van een klein meisje genaamd Monica, die vier was, op een dag van meedogenloze regenval.

Dorsen sleepte zware zakken met rotsen van het mijnoppervlak naar een groeiende stapel op 18 meter afstand. Een volle zak werd op Dorsen’s hoofd gehesen en hij strompelde naar de stapel. Een brutale opzichter stond over hem heen, schreeuwend en stak zijn hand op om te dreigen voor een ​​pak slaag als hij iets zou morsen.

Met zijn moeder dood woont Dorsen met zijn vader in de bush en de twee moeten dagelijks in de kobaltmijn werken om geld te verdienen voor voedsel.

Dorsen’s vriend Richard, 11, zei dat aan het einde van een werkdag ‘alles pijn doet’.

In een land verwoest door burgeroorlogen waarin miljoenen zijn omgekomen is er geen andere manier voor gezinnen om te overleven.

Tot op heden is er weinig te zien voor inspanningen tegen deze slavernij. Er is een DRC-wet die de slavernij van minderjarige kinderen verbiedt maar niemand handhaaft deze.

De Internationale Arbeidsorganisatie van de VN heeft kobaltwinning in de DRC beschreven als ‘een van de ergste vormen van kinderarbeid’ vanwege de gezondheidsrisico’s.

Uit grondmonsters die door artsen van de universiteit van Lubumbashi, de dichtstbijzijnde stad uit het mijngebied zijn genomen blijkt dat de regio tot de tien meest vervuilde ter wereld behoort. Inwoners in de buurt van mijnen in het zuiden van de DRC hadden concentraten van kobalt in de urine 43 hoger dan normaal. Loodniveaus waren vijf keer hoger, cadmium en uranium vier keer hoger.

De wereldwijde drukte om miljoenen elektrische voertuigen op onze wegen te brengen heeft een groot voordeel opgeleverd aan die gigantische autofabrikanten die deze bonanza zagen aankomen en investeerden in de ontwikkeling van voertuigen op batterijen, waaronder General Motors, Renault-Nissan, Tesla, BMW en Fiat-Chrysler.

Chinese tussenpersonen die voor de Congo Dongfang Mining Company werken hebben de wurggreep in de DRC en kopen het ruwe kobalt dat hen dagelijks in zakken op fietsen en vervallen oude auto’s uit de Katanga-mijnen wordt gebracht. Ze zitten in hutten op een stoffige weg in de buurt van de Zambiaanse grens en bieden miezerige bedragen op schoolborden buiten – 35 euro voor een ton kobaltrijke rotsen – die per vrachtschip naar mineralengigant Zhejiang Huayou Cobalt in China worden gestuurd en verkocht naar een complexe supply chain die gigantische multinationals voedt.

Uitgedaagd door de Washington Post over de verschrikkelijke omstandigheden in de mijnen, zei Huayou Cobalt dat “het zou onverantwoordelijk zijn” om te stoppen met het gebruik van kinderarbeid en beweerde: “het zou de armoede in de kobaltmijnregio’s kunnen verergeren en het levensonderhoud van lokale mijnwerkers kunnen verslechteren.”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ook kobaltwinning in de DRC onderzocht en zegt dat geen van de 16 elektrische voertuigfabrikanten die zij hebben geïdentificeerd, de vereiste normen heeft nageleefd volgens de norm die is vastgelegd door het Responsible Cobalt Initiative.

Bemoedigend heeft Apple, die het mineraal in zijn apparaten gebruikt, zich ertoe verbonden kobaltachtige conflictmineralen te behandelen – die welke kindsoldaten in het verleden hebben gefinancierd in de burgeroorlog van het land – en het bedrijf beweert dat het alle raffinaderijen nodig heeft supply chain audits en risicobeoordelingen. Maar Amnesty International is niet tevreden. ‘Deze belofte is het papier niet waard waarop het is geschreven wanneer de bedrijven hun leveranciers niet onderzoeken,’ zei Mark Dummett van Amnesty. “Grote merken hebben de macht om dit te veranderen.”

Na de DRC is Australië de volgende grootste bron van kobalt, met reserves van 1 miljoen ton, gevolgd door Cuba, China, Rusland, Zambia en Zimbabwe.

Autofabrikant Tesla – de marktleider op het gebied van elektrische voertuigen – is van plan 500.000 auto’s per jaar te produceren vanaf 2018 en heeft hiervoor 7.800 ton kobalt nodig. Verwacht wordt dat de omzet tegen 2021 4,4 miljoen zal bereiken. Het betekent dat de prijs van kobalt zal stijgen als de wereld zich opmaakt voor de revolutie in elektrische auto’s en er zijn aanwijzingen dat sommige bedrijven hun contracten met gereguleerde mijnen opzeggen met behulp van industriële technologie en steeds meer draaien naar de goedkopere mijnen met menselijke arbeid.

Nadat het vreselijke lot van Dorsen en Richard was uitgezonden in een rapport op Sky News, werd door een emotionele reactie van kijkers een redding gefinancierd door het goede doel van kinderen Kimbilio. Ze wonen nu in een door de kerk ondersteund kindertehuis, slapen voor het eerst in hun leven op matrassen en gaan naar school.

Maar er is niet zo’n gelukkig einde voor de tienduizenden kinderen die in de hel op aarde achterblijven, dat zijn de kobaltmijnen van Congo.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Vrouw stemt ermee in dat haar partner van 35 jaar een affaire begint met haar dochter!

Een 35-jarige Belgische man had al meer dan drie jaar een affaire met zijn 14-jarige stiefdochter. Een verhaal zo walgelijk dat woorden het niet kunnen beschrijven.

Het verhaal wordt nog schandal!ger wanneer wordt onthuld dat de moeder van de 14-jarige jongen hiervan op de hoogte was. Het Nieuwsblad zegt dat hij dacht dat het probleem wel meeviel.

De Belg moest zich verantwoorden voor de r*chter. In haar 35-jarige schoonvader ziet het meisje de vader die ze niet meer heeft.

Hij had belangstelling voor haar en wilde zelfs een bed delen. Ze hadden drie jaar een affaire en deelden hun vreugde en verdriet. “Op een gegeven moment begon ik meer voor haar te voelen dan voor haar moeder.”

“Ik ging een goede schoonvader worden en de normen en waarden leren die er zouden moeten zijn. Ik wist dat het niet mocht, maar het was sterker dan ik.”

Zijn partner, de moeder van het meisje, wist van het inc!dent en vergaf het. Maar een broer betrapte zijn zus en stiefvader en besloot een geluidsfragment op te nemen.

De zoon besloot het materiaal naar zijn moeder te brengen, die hem zei het geheim te houden. Ze wilde niet dat hij naar de p0litie ging.

De vrouw vertelde hem dat als hij dit niet geheim hield, ze allemaal naar de gevangen!s zouden gaan.

Het parket heeft hier duidelijk geen goed woord voor. Uiteindelijk hoorden vrienden van de meisjesschool van het incident en namen contact op met de schoolleiding. De directeur van de school besloot de p0litie te bellen.

De stiefvader moest pleiten voor de r*chtbank en werd ver00rdeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangen!sstraf. Hij kreeg ook een boete van € 4.000.

Ook moet hij worden behandeld voor s*ksuele problemen en mag hij de eerste vijf jaar geen activiteiten ondernemen met minderjar@gen.

Zijn moeder moest ook pleiten voor een r*chter, maar ze verscheen niet. Ze kreeg zes maanden voorwaardelijk en moet een boete van € 800 betalen.

Een 14-jarig meisje realiseert zich dat het een ‘verkeerde beslissing’ was om een ​​affaire met haar stiefvader te beginnen. “Ik regel nu alles en ik geef niemand de schuld. ‘Ik zal blij zijn als het allemaal voorbij is’”, zei ze.

Ook de moeder moest zich verantwoorden bij de r*chter, alleen liet zij zich niet zien in de r*chtszaal. Ze is ver00rdeeld tot zes maanden voorwaardelijk en moet een b0ete van 800 euro betalen.

De stiefvader heeft zich nu moeten verantwoorden in de r*chtbank en heeft een voorwaardelijke gevangen!sstraf gekregen van drie jaar.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Slecht nieuws voor ouders: Tarieven kinderopvang stijgen fors per 1 juli

Slecht nieuws voor ouders die gebruik maken van kinderopvang: Vanaf 1 juli wordt er een aanzienlijke prijsverhoging doorgevoerd.

Kinderopvangorganisaties claimen hogere kosten te hebben die zij moeten doorberekenen aan de ouders. Duizenden gezinnen worden hierdoor getroffen.

De Brabantse organisatie Midden Brabant heeft op haar website aangekondigd dat de tarieven verhoogd moeten worden. Zij verhogen de uurtarieven met anderhalf procent.

Hoewel anderhalf procent nog meevalt, verhoogt Fantaziehuis de tarieven met 2,78 procent en rekent Kinderopvang SDK zelfs 4,97 procent meer per uur. En dan hebben we het nog niet eens over SDK, dat ouders confronteert met een tariefsverhoging van zes procent.

De adjunct-directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, Asja Godthelp, bekijkt het met zorg. “In zestien jaar tijd heb ik dit slechts één keer eerder meegemaakt”, aldus Godthelp.

Opnieuw verhoging
Kinderopvangorganisaties stellen in het najaar hun tarieven voor het volgende jaar vast. In januari van dit jaar werden de tarieven al met ongeveer 8,5 procent verhoogd.

Nu blijkt dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. In april van dit jaar trad de nieuwe CAO voor het personeel in werking, waarin een loonsverhoging van 12 procent werd opgenomen. Deze kosten moeten nu worden doorberekend aan de ouders.

Natuurlijk zijn ouders niet blij met deze nieuwe stijging. Er zijn al veel gezinnen die moeite hebben om de kosten van kinderopvang te betalen, en met deze verhoging zal dit nog moeilijker worden.

Volgende stijging
Volgens Godthelp is het “zeer vervelend” als ouders deze extra kosten niet kunnen dragen. Maar ze voegt eraan toe: “Een tariefsverhoging is altijd nog beter dan het faillissement van een organisatie, waar ouders uiteindelijk niets aan hebben.”

Vorige week vrijdag kondigde minister Van Gennip van Sociale Zaken overigens aan dat de vergoeding voor kinderopvangkosten per januari 2024 iets zal stijgen.

Echter, in januari staat ook de volgende tariefsverhoging al gepland. De maximum uurprijs zal dan met zes procent stijgen. Het worden dus erg kostbare maanden voor ouders.

Deze prijsverhoging komt als een harde klap voor ouders die afhankelijk zijn van kinderopvang. Het betekent dat zij nog meer financiële druk ervaren in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud al hoog zijn.

Veel ouders worstelen al met het vinden van een goede balans tussen werk en gezin, en de stijgende kosten van kinderopvang maken het er niet makkelijker op.

De Brabantse organisatie Midden Brabant rechtvaardigt de tariefsverhoging door te stellen dat het noodzakelijk is vanwege de gestegen kosten.

Het is begrijpelijk dat organisaties te maken hebben met verschillende kosten, zoals loonsverhogingen voor het personeel en andere operationele uitgaven.

Echter, het is pijnlijk voor ouders om geconfronteerd te worden met deze kostenstijging, vooral omdat kinderopvang al duur genoeg kan zijn.

Verschillende kinderopvangorganisaties hebben ervoor gekozen om de tarieven in verschillende mate te verhogen.

Fantaziehuis verhoogt de tarieven met 2,78 procent, terwijl Kinderopvang SDK maar liefst 4,97 procent meer gaat rekenen per uur. Deze tariefsverhogingen kunnen een grote impact hebben op het maandelijkse budget van ouders.

Doorgaan met lezen

Nieuws

Vrouw die met pop is getrouwd ontdekt overspel: ”Ik heb gelijk zijn pipi afgehakt”

Meirivone Rocha Moraes, 37 jaar oud, stapte vorig jaar in het huwelijksbootje met haar lappenpop Marcelo. De relatie met de pop verloopt echter niet zonder problemen, aangezien ze Marcelo nu voor de tweede keer heeft betrapt op ontrouw. En dat heeft gevolgen.

Marcelo, de pop
Voor degenen die Meirivone niet kennen: deze vrouw was jarenlang single en kon maar geen man vinden. Haar moeder vond het zielig voor haar dochter en knutselde een pop in elkaar.

De pop, genaamd Marcelo, was bedoeld om Meirivone gezelschap te houden tijdens eenzame nachten. Maar Meirivone werd verliefd op deze handgemaakte creatie.

De liefde groeide zo sterk dat haar moeder nog drie andere poppen moest maken. Meirivone doet alsof deze poppen hun kinderen zijn en neemt dit heel serieus.

Overspel
Meirivone hoort eigenlijk thuis in een psych*atrische instelling, maar ondertussen blijft ze in het nieuws verschijnen. Vandaag is dat opnieuw het geval.

Ze vertelt dat ze Marcelo voor de tweede keer heeft betrapt op 0verspel. De eerste keer kwam hij er nog mee weg.

Hij moest op de bank slapen en mocht niet meer naast Meirivone liggen. Maar nu pikt de Braziliaanse vrouw het niet meer en heeft ze maatr*gelen genomen.

“Ik heb zijn avontuurtjes met andere vrouwen ontdekt omdat mijn vriendin me benaderde. Ze vertelde me dat Marcelo me constant bedri*gt.”

Pipi afgehakt
“Ik twijfelde er niet aan, want dit is niet de eerste keer dat hij dit doet. Hij moet nu op de bank slapen, maar ik heb ook besloten om zijn mannelijkheid af te hakken.”

Hoe kan een pop eigenlijk een “pipi” hebben? Meirivone legt uit dat het gaat om een witte rubberen d*ldo van 16 centimeter. De arme pop is nu dus ber00fd van zijn mannelijkheid.

“Ik ben bang dat andere vrouwen aan zijn gesl*chtsdeel zitten zonder mijn toestemming. Daarom heb ik hem in de kast gelegd.

Als we naar restaurants gaan of ergens naartoe gaan, kunnen ze er niet aankomen. Wie wil er nu een man zonder gesl*chtsdeel? Dat heb ik slim aangepakt, toch?”

Veel contacten
Meirivone heeft ook ontdekt dat Marcelo’s telefoon maar liefst vijfhonderd vrouwelijke contacten bevat. “Toen ik hem hiermee confronteerde, gaf hij geen antwoord. Hij bleef stil en staarde voor zich uit.”

“Marcelo is een vi*speuk. Hij jaagt op vrouwen en liegt tegen mij dat er niets is gebeurd. Maar af en toe betrap ik hem met een meisje.

Dan beweert hij dat het zijn nichtje is. Maar ik heb hem door. Je houdt mij niet zomaar voor de gek”, aldus Meirivone.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending