KNMI schaalt op naar code oranje: ‘Onweer, zware windstoten en hagelstenen tot 4 cm’
Connect with us

Nieuws

KNMI schaalt op naar code oranje: ‘Onweer, zware windstoten en hagelstenen tot 4 cm’

Dinsdagavond is er een grote kans op pittige onweersbuien met veel regen, hagelstenen tot vier centimeter groot en zware windstoten. Het KNMI schaalt vanaf 16.00 uur tot middernacht op naar code oranje. Het instituut waarschuwt voor buitenactiviteiten die in de onweersbuien gevaarlijk kunnen zijn.

Het KNMI verwacht eerst in het zuidwesten en later in het hele land veel overlast en grote schade door zware onweersbuien. Blikseminslagen zullen voor veel vernielingen zorgen. Er worden windsnelheden tot 100 kilometer verwacht. Ook gaat er in korte tijd 20 tot 40 mm water vallen.

Vanaf een uur of vier begint het slechte weer in Zeeland. Vanaf vijf uur Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zes uur Flevoland, IJsselmeer, Limburg, Noord-Holland en Utrecht. Vanaf zeven uur Friesland, Overijssel, Wadden en vanaf acht uur Groningen en Friesland. Het noodweer trekt vanuit het noordoosten het land weer uit.

’Meestal trekt het weg’

Campings in Zeeland zijn nog niet bezorgd om de code oranje die het KNMI dinsdag heeft afgekondigd. „Meestal trekt het weg”, laat Camping en verhuur Noordduin in Domburg weten. „We houden er natuurlijk wel rekening mee, maar we wachten het af.”

Lees hieronder verder

Uit een rondgang langs meerdere campings in Zeeland blijkt dat extra maatregelen tot nu toe niet genomen worden. „Onze oranje vlaggen hangen nog, maar verder zijn er geen voorbereidingen”, zegt Camping de Boskreek in Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. Hetzelfde geldt voor Camping Oranjezon in Vrouwenpolder.

Camping De Vierbannen, in de buurt van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, zegt dat er drainage in de grond zit. „Wat kun je er verder tegen doen? Je hebt het niet in de hand. Dan kan ik wel in een hoekje gaan zitten huilen, maar dat lost niets op.” Ze benadrukt dat het weer meestal meevalt.


Tekst gaat verder onder het bericht


Weerbericht EK-avond: op het terras

Woensdag kan er overdag lokaal een bui vallen, in de kustgebieden blijft het droger met geregeld zon. De temperatuur loopt in de middag op tot 24 graden. „In het oosten en zuidoosten kan het lokaal nog zomers warm worden”, schrijft Weeronline.

Woensdagavond belooft het een mooie EK-avond te worden voor Oranjefans die de halve finale tussen Nederland en Engeland op het terras willen bekijken. „In de loop van de middag trekken de meeste buien via het oosten het land uit en tijdens de aftrap, om 21:00 uur, is het overal droog met nog enige tijd flink wat ruimte voor de zon”, aldus Weeronline.

Donderdag blijft het overwegend droog met flink wat perioden zon. Het wordt 20 tot 24 graden.


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending