Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de nog gevaarlijkere Britse variant’
Connect with us

WTF

Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de nog gevaarlijkere Britse variant’

Nederland blijft in lockdown tot zeker 9 februari. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”

Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei te hopen dat ‘heel Nederland’ in de herfst gevaccineerd is. Er kan eerder dan verwacht begonnen worden met het vaccineren van verpleeghuispersoneel.

Er is enige hoop dat basisscholen al eerder open kunnen, op 25 januari, zei premier Rutte. En er komt meer financiële verlichting voor ondernemers, zei de premier wel. ,,We gaan samen naar de eindstreep. Er is met de vaccinatie licht aan het einde van de tunnel, maar we gaan elkaar helpen daar te komen.”

Hij noemde het niettemin een zware boodschap dat de lockdown verlengd wordt. ,,Het is een tegenvaller. Zeker voor alle ondernemers. En voor alle gezinnen die onder druk staan als thuiskantoor. En voor de jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauze stand moeten zetten.”

Toch baart de Britse mutatie van het virus het kabinet extra zorgen. ,,De beelden uit Londen zijn alarmerend en dat is nog zacht uitgedrukt.”

Rutte hield ook voor dat het aantal besmettingen nu al niet snel genoeg daalt. Wel was er vandaag een lichtpuntje. Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een dag gemeld. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen werden echter nog wel gemiddeld 7057 mensen per dag besmet.

Brits

Er gaat echter nog steeds veel onzekerheid uit van de Britse variant van het coronavirus dat in de regio Rotterdam post heeft gevat. Het kabinet wil daar nog nadere studie naar voordat het zou besluiten basisscholen te heropenen. Ook Rutte zei zich zorgen te maken om sociaal isolement en leerachterstanden. ,,Daarom willen we de scholen en de kinderopvang weer open, maar alleen als dat veilig kan.”

Voor middelbare scholen gaat overigens de 1,5 meter-afstand-regel weer gelden. Dat gaat dan op voor leerlingen die momenteel wél naar school gaan, zoals zij die praktijkonderwijs volgen en examenkandidaten.

De mutatie van het virus is ook reden om het Outbreak Management Team (OMT) nog eens te laten kijken wat de waarde van een avondklok zou kunnen zijn. Het vindt het daarvoor nu nog te vroeg, mede omdat burgemeesters en de politie vrezen dat dit niet handhaven is, overigens. Rutte: ,,Het is heel ingrijpend en niemand zit er op te wachten. Toch zeggen de deskundigen dat het een effectief middel is tegen thuisbezoek en groepsvorming, met name onder jongeren. We zullen het OMT-advies daarom serieus nemen.”

Reizen

Rutte zei nog expliciet niet op reis te gaan naar het buitenland ‘tot en met maart’. ,,Elke reis naar het buitenland is een risico, dus ook voor uw omgeving.”

Wel trekt het kabinet de portemonnee voor ondernemers: de al lopende financiële pakketten worden uitgebreid. Nu al verwacht het kabinet zo’n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.

Meest bekeken

Mogelijke avondklok bij nieuwe strengere maatregelen: Dit moet je allemaal weten

De besmettingscijfers zijn een stuk hoger dan gehoopt werd. Het kabinet zou overwegen om de maatregelen daarom nog verder te verscherpen. Maar hoeveel scherper kunnen ze nog? Dit doen de landen om ons heen.

De huidige lockdown duurt tot 19 januari, maar de kans is groot dat de maatregelen daarna worden verlengd, bleek gisteren tijdens een Tweede Kamerdebat over het coronavaccin. Op een vraag van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers antwoordde premier Rutte dat we er ‘echt nog niet’ zijn.

Of in Nederland nog extra maatregelen worden genomen, wordt de komende dagen bekeken. Er komt vrijdag een advies van het Outbreak Management Team (OMT), zondag is er Catshuis-beraad en aanstaande dinsdag een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.

Grote zorg

Grote zorg is hoe besmettelijk de nieuwe corona-variant is bij kinderen. Daarnaast wordt gekeken naar een betere naleving van de huidige regels. In andere Europese landen is een avondklok ingevoerd, maar volgens bronnen probeert het kabinet een invoering in Nederland nog altijd te voorkomen.

Ook in de landen om ons heen is het einde van de maatregelen nog niet in zicht. In België wordt binnenkort besloten over verlenging van de lockdown, in Duitsland is die verlengd tot 31 januari en in Groot-Brittannië zelfs tot half februari. In die landen bewijzen ze ook dat de maatregelen nog een stuk strenger kunnen dan hier.

Avondklok

In beide landen zijn ‘toeristische activiteiten’ waaronder hotelovernachtingen nu al niet toegestaan. Ook geldt in delen van Duitsland een avondklok, wat betekent dat mensen ‘s avonds en ‘s nachts de straat niet op mogen, en mogen mensen in zogenoemde ‘coronahotspots’ maximaal 15 kilometer van hun huis komen. Mensen mogen nog maar één persoon van buiten hun huishouden thuis ontvangen. De scholen blijven daar al die tijd gesloten.

Een avondklok geldt ook in België. Daar mogen mensen tussen twaalf uur ‘s nachts en vijf uur ‘s morgens niet op straat komen. De winkels zijn open, maar mensen mogen daar maximaal 30 minuten binnen zijn. Nauw contact hebben mag maar met één vast persoon buiten het gezin, voor wie alleen woont mogen dit twee mensen zijn.

15 mensen bij kerkdienst
Kerkdiensten, begrafenissen en bruiloften mogen doorgaan, maar daar mogen – kinderen en de voorganger niet meegerekend – maximaal 15 mensen bij elkaar zijn. Eten na afloop is niet toegestaan.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Zien: Restaurant in Eindhoven gaat ondanks harde lockdown toch open: ‘De maat is vol’

Ondanks de coronamaatregelen heeft een Eindhovens restaurant de deuren geopend. Volgens Omroep Brabant zaten vanavond meerdere klanten te eten bij BBQ-restaurant De Kiet. “Geen mondkapje? Geen probleem. Wij leven in liefde, nooit in angst. Leef een beetje”, staat op een krijtbord dat voor de deur staat.

Aan de regionale omroep bevestigen klanten dat ze in het restaurant hebben gegeten. De eigenaren willen er tegenover de omroep niets over zeggen, maar in een Facebookbericht van twee dagen geleden zeggen de twee dat ze al maanden “in de kou worden gelaten door Den Haag”. “De schade is groot en onnodig. De maat is vol. Verandering begint bij jezelf. We wachten geen dag langer op ‘hoopvol’ nieuws vanuit Den Haag. We hebben inmiddels allang gezien dat zij ons niet gaan helpen”, schrijven ze.

Kort na publicatie van Omroep Brabant werden de klanten nog tijdens het eten naar buiten gestuurd door het personeel. Daarna was het restaurant enige tijd open voor afhaal, en rond kwart over negen sloot het restaurant helemaal, aldus de regionale omroep. Het restaurant was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Eindhoven zegt samen met de politie een laatste waarschuwing te hebben gegeven aan het restaurant. Als het restaurant nogmaals de coronaregels overtreedt, wordt de zaak voor twee weken gesloten.
Bron: NOS Beeld: Still

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Video Sylvana Simons opgedoken: “Mijn huidskleur heeft vooral in mijn voordeel gewerkt”

Tegenwoordig zeurt Sylvana Simons steevast dat ze ongelooflijk racistisch bejegend wordt in Nederland. Jawel, stelt mevrouw, Nederlanders — “witte” Nederlanders — zijn racistisch tot op het bot. Het is eigenlijk een wonder dat ze carrière heeft kunnen maken, want al die “witten” hebben haar alleen maar tegengewerkt.

Hm, hmm. Weet je wat zo apart is? Back in the day dacht mevrouw daar heel anders over. Lees maar mee:

“Mensen die nauwelijks iets van je verwachten, zijn makkelijk te verrassen,” aldus Simons in een interview. “Mijn huidskleur heeft vooral in mijn voordeel gewerkt.”

Deze zelfde dame roept nu elke dag weer dat ze vreselijk behandeld wordt in Nederland, dat witte Nederlanders haar steevast tegenwerken, en dat ze het ongelooflijk moeilijk heeft in ons land.

Jongens, laat het duidelijk zijn: het gaat deze actievoerders alleen maar om géld. Ze denken dat er met wat druk gratis geld te halen valt. Daarom gaan ze zo los.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending