Maak het fornuis schoon: 6 efficiënte trucjes tegen vuile ovens
Connect with us

Lifestyle

Maak het fornuis schoon: 6 efficiënte trucjes tegen vuile ovens

Inductiekookplaten besparen je niet alleen veel energie in vergelijking met oude gas – en elektrische fornuizen, ze zijn ook makkelijker schoon te maken. Althans, dat vertellen de fabrikanten tenminste.

Tot er een beetje water overkookt, of wanneer je olie morst uit de pan of indien je eten verbrandt op de stoof.

De industrie weet dit en verkoopt een heel aanbod producten om glazen kookplaten schoon te maken. Er is absoluut niets verkeerd ermee, behalve dat ze duur zijn, behalve dat ze aan de duurdere kant zijn.

Maar omdat je ongeveer hetzelfde effect hebt met bepaalde ingrediënten die je al in huis hebt, dacht ik om toch even 6 efficiënte trucjes te delen zodat je kookplaat terug gloednieuw is.

DEEL TWEET

1. Citroensap
Het zuur in citroenen werkt niet alleen heel goed tegen vet, maar ook tegen bacteriën. Daarnaast doet het ook nog eens je kookplaat glanzen.

Pers een beetje citroensap op je kookplaat, of snijd een citroen in twee en schrob ermee tegen de vuile plekken. Veeg dan het oppervlak schoon met een natte doek.

2. Azijn en bakpoeder
Was de pot waarin je pasta kookte te klein of plakten de aardappelen aan de stoof tijdens het koken? Deze oplossing is perfect om aangebakken vuil te verwijderen.

Wat je nodig hebt:

  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Afwasmiddel
  • Handdoek

Giet wat azijn op de kookplaat, en strooi er daarna wat bakpoeder over. Verspreid het mengsel met een in bevochtigde doek. Laat het spul inwerken gedurende enkele minuten, of ’s nachts als je daar de tijd voor hebt. Dan zou je het vuil makkelijk moeten kunnen verwijderen met een doek!

3. Water
Als je verbrande voedingsresten niet makkelijk weg krijgt, giet dan wat water op je fornuis. De rand van het fornuis is meestal hoger, zo kan je er een klein laagje water in gieten.

Giet bakpoeder rond de kookplaten, en giet er dan kokend water op. Schraap voorzichtig het afval weg met een krabber of staalwol.

4. Suikerklontjes
Het klinkt misschien raar, maar heel wat mensen gebruiken eigenlijk suikerklontjes om etensresten weg te krijgen!

Het beste van al? Het werkt en de meeste mensen hebben vaak al suikerklontjes in huis.

5. Krantenpapier, as en water
Een inductiekookplaat schoonmaken met een stukje krantenpapier ondergedompeld in as van een houten kachel, kan wonderen doen.

Maak een beetje krantenpapier nat en dop het in as van je kachel (als je dit hebt natuurlijk). Veeg daarna het oppervlak schoon, en kijk hoe het vuilnis verdwijnt. Nadien kan je het glas schoonmaken met een doek of wat krantenpapier.

6. Tandpasta
Probeer je kookplaten schoon te krijgen met een klein beetje tandpasta en een spons.

Als de kookplaten echt ranzig zijn, kan je een beetje tandpasta aanbrengen en dan opnieuw schoonmaken. Maak schoon met warm water en je hebt opnieuw glanzende kookplaten.

Een propere kookplaat doet de hele keuken er netjes en mooi uit zien. Met deze 6 tips kan je de oppervlakte schoonmaken zonder dure of chemische producten.

Heb jij soms handige schoonmaaktips? Deel ze op Facebook!
[fblike]

Celeberties

Droevig nieuws: ‘Gezondheid Rob de Nijs gaat steeds achteruit’

Rob de Nijs kan met een gerust hart afscheid nemen van de muziek. De 77-jarige zanger, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, is erg blij met zijn vrijdag verschenen slotakkoord ’t Is mooi geweest. Ondanks dat hij op voorhand al had aangegeven geen live-optredens meer te doen op tv, kon hij het niet laten om mee te zingen met Paskal Jakobsen en Danny Vera. Ook vertelt hij over zijn gezondheid en dat hij denkt dat hij het coronavirus heeft gehad.

De Nijs vindt het heel spannend hoe het publiek op zijn werk gaat reageren. „De release van een plaat is het summum van wat wij beleven als je in dit vak zit. Ik ben zelf gek van die plaat”, zei de zanger vrijdagavond in Op1. „Ik ben heel blij en ik heb het gevoel dat andere mensen dat ook zouden vinden.”

Volgend jaar is De Nijs van plan om ook laatste optredens te geven. „Er staan een heleboel dingen in de planning, ik wacht het gewoon af”, zegt hij doelend op de coronacrisis.

Goed

Ondanks dat zijn gezondheid langzaam achteruit gaat, voelt de zanger zich goed. „Mijn gezondheid is sowieso niet de beste van Nederland, maar ik voel me goed verder.” Wel denkt De Nijs dat hij besmet is geweest met het coronavirus en dat hij daardoor is verslechterd. „Ik merk dat ik niet ben waar ik was voor die tijd.”

Maar de zanger is in goede handen. „Ik heb het geluk dat mijn neuroloog een van de beste mensen op zijn gebied is in de wereld. Dat geeft mij veel zekerheid op een bepaalde manier van: nou het valt allemaal wel mee.”

Doorgaan met lezen

Celeberties

HEFTIG: Grote zorgen om jongste zoon Rob de Nijs

Deze week verschijnt het allerlaatste album van Rob de Nijs. Vanwege de ziekte van Parkinson moet hij noodgedwongen de microfoon aan de wilgen hangen. In deze fase blikt de zanger steeds vaker terug op zijn leven. Maar zijn er ook zorgen om zijn jongste zoon.

ZDe afscheidstournee van Rob de Nijs moest groots worden. Maar nu alles stil ligt vanwege de coro-nacrisis, verschijnen er slechts een boek en een album. Rob had zich enorm op zijn tournee verheugd. Hij wilde weer op het podium staan, maar ook wilde hij sparen voor de toekomst van zijn zoontje Julius (8). Vlak voordat alles stil kwam te liggen, sprak hij daarover met zijn echtgenote Henriëtte. ‘Ik had thuis net gezegd: En nu gaan we echt werken voor mijn pensioen. En toen kwam corona. Nou, thank you,’ vertelt Rob de Nijs in PS Het Parool. ‘Het was de bedoeling om genoeg te hebben om er punt achter te zetten. Ik zou een paar grote shows geven. Twaalfduizend man in het Sportpaleis bijvoorbeeld. Dat gaat voorlopig niet door. Er moet straks voor Julius genoeg overblijven om bepaalde dingen te kunnen doen, studeren bijvoorbeeld. Die plannen worden nu doorkruist. We hebben gelukkig een buffertje, maar de bodem daarvan is in zicht. Maar goed, jammeren helpt niet. De hele wereld heeft ermee te maken.’

Zorgen

De afgelopen maanden was Rob veel thuis en kon daardoor meer tijd met zijn zoontje Julius doorbrengen. ‘Hij is heel lief en zorgzaam. Let er steeds op dat ik niet struikel. Pas op, daar ligt een snoer, pap! Ontroerend vind ik dat,’ vertelt hij in PS Het Parool. ‘Hij neemt de regie in huis een beetje van me over. Heel schattig, al had ik het liever anders gehad natuurlijk. Hij is eigenlijk de enige over wie ik me soms zorgen maak. Dan denk ik: oh God, dat joch van acht jaar. Wat vindt hij ervan als zijn vader op een gegeven moment het hoekje om is? Ik denk dat ik nog wel een tijdje heb, maar je weet toch maar nooit.’

Doorgaan met lezen

Celeberties

ZIEN: First Dates deelneemster met Cup F heeft behoorlijk wat fijne foto’s online staan

Het BNNVARA programma First Dates is nu al een aantal jaar een behoorlijk succes. In dat programma ontmoeten twee singles elkaar voor het eerst in het zogenaamde First Dates Restaurant waar ze (hopelijk) gezellig een hapje met elkaar gaan eten. Uiteraard zijn deze twee singles op elkaar uitgekozen op basis van leeftijd, hobby’s etc.

Na afloop van het etentje mogen de twee potentiële tortelduifjes aan elkaar aangeven of ze zin hebben in een vervolgdate of niet. En dat kan af en toe best pijnlijk zijn wanneer de een aangeeft dat wel te zien zitten terwijl de ander aangeeft daar niets voor te voelen.

Geen match voor Michelle in First Dates

Dat was ook het geval bij Danny en Michelle. De twee hadden leuke gesprekken aan tafel en Danny zag het best wel zitten om nog eens af te spreken met Jamie. Jamie zocht echter meer een gespierde bink met tattoo’s en wilde geen vervolgdate meer. Na het zien van onderstaande foto’s zijn er wellicht toch een hoop andere mannen die interesse hebben in Michelle:

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending