Man neemt afscheid van echtgenote na 59 jaar: “Ik weet dat je me niet kunt horen, maar ik hou van je.”
Connect with us

Lifestyle

Man neemt afscheid van echtgenote na 59 jaar: “Ik weet dat je me niet kunt horen, maar ik hou van je.”

Vroeg of laat maken we het allemaal mee: het verlies van een geliefde.

De leegte die er komt, snijdt diep en hoewel mensen altijd zeggen “tijd heelt alle wonden,” is het leed er voor altijd. Het is gewoon hoe het is.

Het verhaal van Bobby Moore en zijn vrouw Jerry, legt dit op een bijzonder krachtige manier uit.

Na 59 jaar huwelijk overleed Jerry en Bobby bleef achter in een wereld zonder zijn dierbare.

Toen fotografe April Yurcevic Shepperd de rouwende weduwnaar naast de doodskist van zijn vrouw zag zitten, was ze zodanig ontroerd dat ze besloot om er woorden op te plakken.

Het was nooit de bedoeling om haar woorden en het hartverscheurende beeld te publiceren. Maar toen vroeg de familie van Bobby en Jerry haar om haar verhaal te delen om anderen te helpen door het rouwproces, en dus plaatste ze het op Facebook.

Dit is een verhaal van hoe leed een onvermijdbaar deel is van ons leven, maar het is eveneens een verhaal over hoe liefde het meest krachtigste gevoel ter wereld is.

Het is misschien wat lang, maar lees het zeker helemaal tot het einde. Het is de moeite waard.

“Vandaag was ik getuige van een liefdesverhaal. Niet het soort liefde dat gedeeld wordt door jonge mensen die halfvol passie zitten, aangevuld met hormonen. Het was niet het soort lauwe liefde ervaren door pasgehuwden die zijn betoverd met het idee van exclusieve toewijding en het eeuwige geluk.

In zo’n wereld als de onze, waar geloften net zo snel worden verbroken als het neerslaan van een voorzittershamer, heb ik vandaag een zeldzaamheid gezien, een diamant die voortreffelijk is qua ontwerp. Vandaag zag ik een man, een gebroken man, wakend over zijn meest gewaardeerde bezit. Onbeschrijflijke liefde.

Toen hij de kamer binnenliep, waren zijn stappen niet perfect, maar zijn vastberadenheid werd niet in vraag gesteld. Zijn ogen waren gericht op de bestemming aan de voorkant van de kamer. Onder de gekleurde lampen stond een stalen grijze kist. De helft van het deksel was opengezet, de gesloten helft droeg een boeket van levendige, kleurige bloemen versierd met linten waarop de woorden ‘vrouw’ en ‘moeder’ stonden.”

“Zo zacht en zoet bereikten zijn woorden aan haar. Deze woorden werden al ontelbare keren uitgesproken, maar deze keer was het gehuld in finaliteit.

‘Ik weet dat je me niet kunt horen,’ fluisterde hij zachtjes. ‘Maar ik hou van je.’ En zijn tranen vielen.

Familiebezoek was niet gepland voor nog een uur, maar hij was vroeg gekomen. Die zou hij de laatste uren niet verspillen. Al meer dan 60 jaar stond ze aan zijn zijde, maar het was nog steeds niet genoeg. Niet dichtbij genoeg.

Dus nam hij een stoel en ze zaten neer. Zijn stok aan zijn rechterkant, zijn overleden vrouw aan zijn linkerhand, en zo zat hij bijna een uur aan de kant van de kist. Hij wreef over haar armen en tikte op haar handen. Het was alsof hij haar troostte, maar de waarheid was dat hij zichzelf troostte.”

“Het leek hem niet te deren dat haar huid koud aanvoelde, haar lichaam hard en onbeweeglijk, en hij vond het niet erg dat ze niet antwoordde op de woorden die hij haar influisterde. Hoe vreemd het ook leek, dit kon een scene zijn uit het leven van elke familie. Behalve voor de bloemen en kleine geschenkjes van sympathieke vrienden leek dit scenario volkomen normaal.

Toen de familie stilaan begon aan te komen, zat hij daar nog steeds, haar hand vasthoudend, en door haar haren strelend.

‘Ze ziet er goed uit, niet?’ vroeg hij toen zijn kinderen toekwamen. Iedereen ging akkoord. Iedereen huilde.

Vijf uur lang bleef hij naast haar zitten, uitgeput, tot zijn lichaam hem eiste om ermee op te houden.”

“Deze toegewijde man had meer sierlijkheid tijdens zijn rouwperiode, dan vele mensen in hun leve leven. Ik stond vol bewondering te kijken hoe trouwheid eruit ziet. Ik had nog nooit iemand zo gebroken gezien, zijn geluk van hem ontnomen door de vloek van de dood. Ik vroeg me af, toen ik hem aankeek, wat hij morgen zou doen, en de dag erna. En de weken daarna. Vandaag was het gemakkelijkste deel.

Vandaag was ze er nog, naast hem liggend, ze kon aangeraakt en gekust worden. Morgen, wanneer ze onder de grond ligt, en hij naar huis terugkeert, wat dan? Haar spullen zullen er nog steeds liggen, de geur van haar huid, haar favoriete zetel, eten in de koelkast, hun bed. Hun bed, waarin ze 59 jaar lang naast elkaar hebben geslapen. Ik kan het me niet inbeelden om nooit meer naast mijn beste vriend te slapen.

Vandaag was ik getuige van een liefdesverhaal. En ik zal het morgen opnieuw zien wanneer het verhaal voorgoed eindigt, het podium leeg is en de lichten uit zijn.

Voor Bobby.”

Aan iedereen die door een rouwperiode gaat, ik hoop dat jullie harten snel zullen genezen. Je dierbaren zullen altijd bij je zijn in je gedachten, en de liefde die je zo sterk voelde kan je verder blijven inspireren in de toekomst.

Hopelijk kan het verhaal van deze man je kracht geven in de toekomst. We mogen nooit vergeten dat onze dierbaren nog steeds in ons bestaan, of ze nu in ons hart zitten of in een wolkje in de hemel. Ben je akkoord hiermee? Deel dit verhaal dan met je vrienden op Facebook.
[fblike]

Celeberties

Droevig nieuws: ‘Gezondheid Rob de Nijs gaat steeds achteruit’

Rob de Nijs kan met een gerust hart afscheid nemen van de muziek. De 77-jarige zanger, die lijdt aan de ziekte van Parkinson, is erg blij met zijn vrijdag verschenen slotakkoord ’t Is mooi geweest. Ondanks dat hij op voorhand al had aangegeven geen live-optredens meer te doen op tv, kon hij het niet laten om mee te zingen met Paskal Jakobsen en Danny Vera. Ook vertelt hij over zijn gezondheid en dat hij denkt dat hij het coronavirus heeft gehad.

De Nijs vindt het heel spannend hoe het publiek op zijn werk gaat reageren. „De release van een plaat is het summum van wat wij beleven als je in dit vak zit. Ik ben zelf gek van die plaat”, zei de zanger vrijdagavond in Op1. „Ik ben heel blij en ik heb het gevoel dat andere mensen dat ook zouden vinden.”

Volgend jaar is De Nijs van plan om ook laatste optredens te geven. „Er staan een heleboel dingen in de planning, ik wacht het gewoon af”, zegt hij doelend op de coronacrisis.

Goed

Ondanks dat zijn gezondheid langzaam achteruit gaat, voelt de zanger zich goed. „Mijn gezondheid is sowieso niet de beste van Nederland, maar ik voel me goed verder.” Wel denkt De Nijs dat hij besmet is geweest met het coronavirus en dat hij daardoor is verslechterd. „Ik merk dat ik niet ben waar ik was voor die tijd.”

Maar de zanger is in goede handen. „Ik heb het geluk dat mijn neuroloog een van de beste mensen op zijn gebied is in de wereld. Dat geeft mij veel zekerheid op een bepaalde manier van: nou het valt allemaal wel mee.”

Doorgaan met lezen

Celeberties

HEFTIG: Grote zorgen om jongste zoon Rob de Nijs

Deze week verschijnt het allerlaatste album van Rob de Nijs. Vanwege de ziekte van Parkinson moet hij noodgedwongen de microfoon aan de wilgen hangen. In deze fase blikt de zanger steeds vaker terug op zijn leven. Maar zijn er ook zorgen om zijn jongste zoon.

ZDe afscheidstournee van Rob de Nijs moest groots worden. Maar nu alles stil ligt vanwege de coro-nacrisis, verschijnen er slechts een boek en een album. Rob had zich enorm op zijn tournee verheugd. Hij wilde weer op het podium staan, maar ook wilde hij sparen voor de toekomst van zijn zoontje Julius (8). Vlak voordat alles stil kwam te liggen, sprak hij daarover met zijn echtgenote Henriëtte. ‘Ik had thuis net gezegd: En nu gaan we echt werken voor mijn pensioen. En toen kwam corona. Nou, thank you,’ vertelt Rob de Nijs in PS Het Parool. ‘Het was de bedoeling om genoeg te hebben om er punt achter te zetten. Ik zou een paar grote shows geven. Twaalfduizend man in het Sportpaleis bijvoorbeeld. Dat gaat voorlopig niet door. Er moet straks voor Julius genoeg overblijven om bepaalde dingen te kunnen doen, studeren bijvoorbeeld. Die plannen worden nu doorkruist. We hebben gelukkig een buffertje, maar de bodem daarvan is in zicht. Maar goed, jammeren helpt niet. De hele wereld heeft ermee te maken.’

Zorgen

De afgelopen maanden was Rob veel thuis en kon daardoor meer tijd met zijn zoontje Julius doorbrengen. ‘Hij is heel lief en zorgzaam. Let er steeds op dat ik niet struikel. Pas op, daar ligt een snoer, pap! Ontroerend vind ik dat,’ vertelt hij in PS Het Parool. ‘Hij neemt de regie in huis een beetje van me over. Heel schattig, al had ik het liever anders gehad natuurlijk. Hij is eigenlijk de enige over wie ik me soms zorgen maak. Dan denk ik: oh God, dat joch van acht jaar. Wat vindt hij ervan als zijn vader op een gegeven moment het hoekje om is? Ik denk dat ik nog wel een tijdje heb, maar je weet toch maar nooit.’

Doorgaan met lezen

Celeberties

ZIEN: First Dates deelneemster met Cup F heeft behoorlijk wat fijne foto’s online staan

Het BNNVARA programma First Dates is nu al een aantal jaar een behoorlijk succes. In dat programma ontmoeten twee singles elkaar voor het eerst in het zogenaamde First Dates Restaurant waar ze (hopelijk) gezellig een hapje met elkaar gaan eten. Uiteraard zijn deze twee singles op elkaar uitgekozen op basis van leeftijd, hobby’s etc.

Na afloop van het etentje mogen de twee potentiële tortelduifjes aan elkaar aangeven of ze zin hebben in een vervolgdate of niet. En dat kan af en toe best pijnlijk zijn wanneer de een aangeeft dat wel te zien zitten terwijl de ander aangeeft daar niets voor te voelen.

Geen match voor Michelle in First Dates

Dat was ook het geval bij Danny en Michelle. De twee hadden leuke gesprekken aan tafel en Danny zag het best wel zitten om nog eens af te spreken met Jamie. Jamie zocht echter meer een gespierde bink met tattoo’s en wilde geen vervolgdate meer. Na het zien van onderstaande foto’s zijn er wellicht toch een hoop andere mannen die interesse hebben in Michelle:

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending