Mark Rutte: ‘Dit worden zeker de coronamaatregelen vanaf 2 maart’
Connect with us

Gezondheid

Mark Rutte: ‘Dit worden zeker de coronamaatregelen vanaf 2 maart’

Mark Rutte heeft in een gesprek laten weten dat hij geen tot weinig ruimte ziet voor coronaversoeplingen op 2 maart. „Het ziet er niet hoopvol uit”.

Aanstaande dinsdag zal er weer een persconferentie zijn waarin de overheid zal laten weten of er versoepelingen zullen komen op 2 maart. Die kans is erg klein maar ze zullen wel kijken naar de middelbare scholen en of er iets aan de economie gedaan kan worden. Ook kijkt de overheid of de avondlok gaat blijven of niet.

De cijfers zien er goed uit want het aantal dagelijkse coronabesmettingen neemt af. Toch is er een hele kleine kans dat er versoepelingen zullen worden aangekondigd door de overheid. Mochten er toch iets van versoepelingen komen zullen als eerst de middelbare scholen weer open gaan. Als we naar de routekaart kijken lijkt dit er echter niet op.

Als we zo naar de cijfers kijken lijkt het erop dat we er positief voor staan.

Op maandag waren er 2.875 nieuwe coronabesmettingen. Op zondag waren er 3.497 en op zaterdag 4.204. Als we kijken naar het week gemiddelde is dit een van de laagste weken.

De cijfers kloppen echter zeer waarschijnlijk niet omdat veel teststraten gesloten waren vanwege het heftige weer. „IJs, sneeuw, schaatsen… veel mensen deden afgelopen week iets anders dan zich laten testen”, laat viroloog Bert Niesters weten in een gesprek met de Telegraaf.

Sinds een paar weken is het ook zo dat mensen zich veel minder snel laten testen. Viroloog Bert Niesters maakt zich hier ernstige zorgen over; ,,Hebben mensen minder klachten, midden in het griepseizoen? Onwaarschijnlijk.”

Waar het precies door komt weten ze niet. „Mensen zijn klaar met corona of denken ’er komt een vaccin, het zal wel’. Ook wantrouwen door het datalek bij de GGD speelt misschien een rol.”

De RIVM is nu bezig om te onderzoeken waarom mensen zich minder vaak willen laten testen en zullen op 26 februari met de uitslag van het onderzoek komen.

De Routekaart

Als we kijken naar de routekaart van de overheid is er vrijwel nul kans op versoepelingen. Dat komt omdat er nog steeds meer dan 120 mensen per dag in het ziekenhuis liggen. Er komen pas versoepelingen als er langer dan twee weken minder dan 80 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Als er minder dan 80 mensen per dag worden opgenomen mogen restaurants voorzichtig weer open en ook plekken als bioscopen en andere openbare gelegenheden waar mensen mogen samenkomen. In het geval van hierboven zou je bijvoorbeeld met 30 mensen een bioscoop in mogen.

Het is belangrijk om te weten dat de sluiting van scholen en kappers enz., de meest strenge maatregelen zijn. De overheid zou deze kunnen versoepeld als ze dat zouden willen.

Minder heftige maatregelen
De overheid kan deze bovengenoemde maatregelen dus versoepelen als ze dit advies van het Outbreak Management Team krijgen. Als we namelijk naar de routekaart kijken zien we niks staan om welke cijfers het gaat.

Avondklok
Rutte heeft meerdere keren gezegd dat hij als eerst de avondklok zou willen afschaffen maar de kans is zeer groot dat eerst de middelbare scholen weer open gaan.

Vrijwel de hele overheid heeft gezegd dat eerst de basischolen en daarna de middelbare scholen weer open moeten. Dit is dus de eerste prioriteit. „Als daarvoor de avondklok nog even overeind moet blijven, dan is dat maar zo”, laat een bron weten.

Proeven op scholen
De overheid is een aantal proeven aan het doen op scholen. Dit doen ze met veel testen. Er zijn nu 35 scholen die in een proeffase zitten en daar komen er zeer binnenkort nog 30 bij. Ze kijken ook naar de mogelijkheid dat jongeren een test bij zichzelf kunnen doen. Omdat ze nog aan het uitbreiden zijn zal het project wat langer duren.

De uitslag zal ervoor moeten zorgen dat de overheid optimistisch genoeg is en dat de scholen vanaf 1 maart rustig weer open gaan. Ze denken erover om bijvoorbeeld te beginnen met een fysieke lesdag per week.

Restaurants
Ook kijkt de overheid naar een idee van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff en CU-collega Gert-Jan Segers. Hun idee is om niet een volledige sector te versoepelen, maar om de ruimte zo eerlijk mogelijk per sector te verdelen. „Liever alle sectoren een beetje geven, dan de ene sector helemaal opengooien en de andere helemaal dichthouden”, liet Dijkhoff weten.

Dat zou betekenen dat restaurants beperkt open kunnen maar de je op afspraak naar de speelgoedwinkel mag.

Volgens Rutte zal er dus uiteindelijk niet veel gaan veranderen op 2 maart en ziet hij vrij weinig voor versoepelingen op die datum.

Bron: Trendnieuws

Gezondheid

35 meldingen van overlijden na vaccinatie coronavaccins

Er zijn tot nu toe 35 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Het betreft 31 mensen van 80 jaar of ouder en 4 ouderen tussen de 65 tot 79.

“Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot veertien dagen na de vaccinatie”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Volgens haar zijn bij een groot deel van hen de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. “Een aantal kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand”, aldus de epidemioloog.

Doodsoorzaak niet direct verklaarbaar

Kant onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet wil zeggen dat het overlijden is veroorzaakt door de vaccinatie. “Bij een deel is de doodsoorzaak niet direct verklaarbaar. Om nog beter inzicht te krijgen in de oorzaak van overlijden, de opgetreden bijwerkingen en de rol van mogelijke andere onderliggende gezondheidsproblemen heeft Lareb meer informatie opgevraagd over de meldingen”, aldus Kant. Daarna worden volgens haar de meldingen nader bekeken en geduid in overleg met externe medische adviseurs.

Volgens Lareb zijn er tot nu toe 3945 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 3692 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 204 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna. In 49 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

Bijwerkingen

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn en reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een warmtegevoel. Ook klachten zoals je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts kwamen vaak voor. “Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over”, aldus Kant.

Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel. “Alle patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn zeldzaam, maar niet uit te sluiten”, vertelt de Lareb-voorzitter.

Het gaat om meldingen die tot en met 14 februari zijn binnengekomen bij Lareb. Tot nu toe hebben volgens het bijwerkingscentrum ongeveer 650.000 mensen in Nederland een coronavaccin gekregen.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Dit is wat er zeker met je lichaam gebeurt als je 28 dagen geen alcohol hebt gedronken

Sommige wetenschappers geloven dat het 21-28 dagen duurt om een ​​slechte gewoonte te doorbreken. De gemiddelde persoon drinkt 9,2 liter alcohol per jaar.

Hoewel matig drinken normaal wordt beschouwd alsacceptabel gedrag, en in sommige gevallen zelfs gezond, zijn onthoudingen talrijk voor de gezondheid.

Of iemand ervoor kiest om niet te drinken om geld te besparen of zichzelf te verbeteren als mens, er zijn nogal wat veranderingen die het lichaam ervaart.

Onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2018 toont aan dat stoppen met drinken de bloeddruk kan verlagen, het cholesterol kan verlagen en het niveau van aan kanker gerelateerde eiwitten in het lichaam kan verlagen.

Honger wordt getroffen

Het lichaam begint misschien meer naar suikers en voedingsmiddelen te verlangen nu het niet langer de bron van suiker uit drinken haalt. Diabetici moeten voorzichtig zijn en dit is niet voor iedereen het geval.

Wanneer mensen drinken, ervaren ze van nature minder remming en voelen ze zich misschien hongeriger. Zonder alcohol zouden ze zich tot voedsel kunnen wenden om zich bezig te houden.

Om dit voor te bereiden, is het belangrijk om gezonde snacks en dranken zoals fruit of sap te drinken.

Kwaliteit van slaap

Drinken kan veel mensen helpen snel in slaap te vallen, maar de kwaliteit van de slaap is anders. Terwijl je lichaam ontgift van de alcoholverslaving, heb je misschien zelfs nachtmerries.

Volgens een studie kan alcohol de REM-slaap verminderen, slaap die wordt geassocieerd met dromen. Je kunt meer dromen en ze onthouden.

Sommige mensen kunnen hoofdpijn hebben, wat de slaap kan beïnvloeden. Alcoholontwenning kan hoge bloeddruk veroorzaken of de lever beïnvloeden.

Ze vinden ook dat het makkelijker is om ’s ochtends wakker te worden. De alcoholconcentratie in het bloed beïnvloedt het vermogen van het lichaam om in slaap te vallen en wakker te worden.

Organen beginnen te genezen

In week 2 zonder alcohol begint de lever zichzelf te genezen. Wanneer mensen regelmatig drinken, kan de lever littekens krijgen en kunnen cellen doodgaan.

Het is in staat zichzelf te herstellen, maar het is een langzaam proces. Wanneer mensen minder drinken, zal hun herstel sneller verlopen.

Alcohol kan de manier waarop de huid eruit ziet beïnvloeden. Het kan pigmentveranderingen, vroege veroudering en droogheid veroorzaken.

Wanneer je stopt met drinken en je gewoonte begint te vervangen door gezondere dranken of water, zal het uiterlijk van de huid beginnen te verbeteren.

Je maag kan ook beter beginnen te functioneren. Alcohol verhoogt de productie van maagzuur en kan zelfs zweren veroorzaken.

Zichtbare tekenen van drinken beginnen te verdwijnen

De duidelijke tekenen van drinken, zoals donkere kringen onder de ogen en zwelling van het gezicht, vervagen. Dit komt omdat het urinesysteem weer goed werkt.

Acne en andere ontstekingen of irritaties nemen af, omdat de waterbalans in het lichaam wordt hersteld. Wanneer je stopt met drinken, heb je een lager risico op het ontwikkelen van gaatjes. Het glazuur van de tand kan ook sterker worden. [5]

Na verloop van tijd worden ook het gevoel van smaak en geur hersteld. Bij drinken is aangetoond dat het reuk- en smaak beïnvloedt.

Gewicht verliezen

Alcoholische dranken kunnen veel calorieën bevatten. Veel mensen ervaren dramatisch gewichtsverlies wanneer ze besluiten te stoppen met drinken.

Gemiddeld kan iemand verwachten tussen de 6-8 pond per maand te verliezen. Hoe langer iemand van alcohol afziet, hoe meer gewicht hij verliest.

Helderder denken

Onderzoek toont aan dat wanneer mensen drinken, hun hersenen eigenlijk een beetje zwellen. Miljoenen hersencellen zullen sterven door het gebrek aan zuurstof. Dit gebeurt langzaam, maar het veroorzaakt ernstige schade.

Een maand lang geen alcohol of andere bedwelmende middelen gebruiken kan een stap op weg naar soberheid zijn.

Je kunt een betere gezondheid en duidelijkheid ervaren door te stoppen met drinken. Of drink je helemaal niet? Laat ons weten wat je denkt.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Bijwerkingencentrum: 6 meldingen van zware allergische reacties op coronavaccin

Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, zegt dat er ondertussen zes meldingen zijn van personen met zware allergische reacties op het coronavaccin.

Kant deed de verklaringen in ‘Het Grootste Coronaspreekuur’ op SBS6. De directeur van Bijwerkingencentrum Lareb legde uit: “Dat is meer dan we gezien hebben bij vaccins tot nu toe. Normaal zou je één op de miljoen verwachten bij vaccins.”

Nu zijn er enkele zware bijwerkingen op enkele honderdduizenden vaccinaties vastgesteld. De directeur zegt dat dit nog altijd heel weinig is, maar toch meer dan je zou verwachten.

De oorzaak en de precieze medische klachten op het coronavaccin zijn nog niet helemaal duidelijk. Daarover moet nog meer onderzoek gedaan worden. De Lareb-voorzitter lichtte toe: “Het kan zijn dat er iets specifieks in het vaccin zit, dat gaan ze nog allemaal uitzoeken.”

Laatst ontstond er nog deining over het vaccinatiebeleid toen een vrouw een coronaprik kreeg in plaats van een test.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending