Mark Rutte: ‘Ik zat fout, we hadden eerder kunnen beginnen met vaccineren’
Connect with us

Meest bekeken

Mark Rutte: ‘Ik zat fout, we hadden eerder kunnen beginnen met vaccineren’

Premier Rutte neemt het zichzelf kwalijk dat de vaccinatiecampagne tegen corona pas deze week begint.

,,Het was beter geweest als ook ikzelf aan de GGD had gevraagd om de systemen klaar te maken voor grootschalige vaccinatie.’’ Hij ‘baalt enorm’ dat Nederland zo’n twee weken achterloopt op andere landen.

Rutte heeft zichzelf tijdens de feestdagen ‘zitten verbijten’ over het feit dat Nederland als laatste land in Europa begint met prikken tegen het coronavirus.

Nadat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) daarvoor gisteren al het boetekleed aantrok, zegt nu ook de premier dat hij eerder had moeten ingrijpen.

,,We hebben eind november gerekend op een bepaalde volgorde van levering’’, zegt Rutte in de Tweede Kamer. ,,Wij dachten dat een ander vaccin eerder zou komen.’’

Toen het Pfizer-vaccin eerder klaar bleek, was Nederland daarop niet voorbereid. ,,Dat is precies de wendbaarheid die ontbrak in onze aanpak’’, zegt Rutte nu.

Vertrouwen opgezegd

De Tweede Kamer heeft forse kritiek op het vaccinatiebeleid van het kabinet. In een ingelast coronadebat, dat even na 11.00 uur begon, liggen zowel minister De Jonge (Volksgezondheid) als premier Rutte onder vuur.

PVV-leider Wilders heeft het vertrouwen in De Jonge opgezegd. Oppositie- én coalitiepartijen zijn boos over de late start van de vaccinatiecampagne in Nederland.

,,We hebben kostbare weken verloren, en dat is onacceptabel’’, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Volgens Wilders is Nederland ‘de dorpsgek van Europa’ door als laatste land te beginnen met inenten. ,,U bent niet de juiste man op de juiste plek’’, zegt Wilders tegen De Jonge.

,,Wij zeggen het vertrouwen in u op.’’ De PVV spreekt van ‘totale chaos’ en ‘een blamage van de hoogste orde’. ,,De premier is totaal afwezig geweest’’, vindt Wilders.

‘Klaar met smoezen’

De start van de vaccinatiecampagne is twee dagen vervroegd: van komende vrijdag naar morgen. Ook medewerkers in de acute zorg krijgen nu eerder een prik dan het kabinet vorige week nog meldde. Die koerswijziging werd ingezet na flinke politieke en maatschappelijke druk.

,,Het kabinet heeft hier een ongelooflijke steek laten vallen, door te roepen dat een weekje later ook wel kon’’, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

,,We hebben een vriezer vol vaccins en er waart nu een zeer besmettelijke variant rond. Het is klaar met de smoezen.

Eerder beginnen is realistisch, niet symbolisch.’’ Asscher spreekt over ‘falen van het kabinet’ dat vaccins nog steeds in de vriezer liggen.

”In zo’n crisis is het onvermijde­lijk om fouten te maken en daarvan te leren”
– Minister Hugo de Jonge

De Jonge vindt desondanks dat hij ‘de juiste man op de juiste plek’ is. ,,Het hoort bij mijn werk, en ook bij de manier waarop ik in het leven sta, om verantwoordelijkheid te willen nemen voor beleid dat gemaakt moet worden’’, zegt de minister.

,,Als je veel verantwoordelijkheid neemt, ben je vatbaar voor veel kritiek. In zo’n crisis is het onvermijdelijk om fouten te maken en daarvan te leren.’’

De oppositiepartijen richten hun pijlen in het Kamerdebat niet enkel op De Jonge. Ook premier Rutte moet het ontgelden.

Hij zou – als aanvoerder van de ministersploeg – niet voldoende ingrijpen bij het zwabberende coronabeleid.

,,Waarom heeft de premier niet een crisismanager aangesteld om de vaccinatiecampagne te leiden?’’, vraagt Asscher zich af.

Klaver (GroenLinks) twijfelt openlijk aan het functioneren van De Jonge. Hij roept Rutte op een aparte minister aan te stellen voor het testbeleid.

Ook oppert Klaver de komst van een speciale regeringscommissaris. ,,Ik wil dat de premier verantwoordelijkheid neemt.’’

Rutte voelt er echter niet voor om De Jonge minder taken te geven. ,,Dat maakt de zaken alleen maar complexer. Dat is niet verstandig.’’

Allerlaatste waarschuwing
Binnen de coalitie – van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – klinkt ook kritiek op het beleid. ,,De minister heeft op één paard gewed, en het bleek het verkeerde paard’’, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten.

Toch zal een motie van wantrouwen – die door Wilders wordt ingediend – het waarschijnlijk niet halen. In de wandelgangen wordt gesproken over een ‘allerlaatste waarschuwing’.

In het debat – waarvoor de Tweede Kamer het kerstreces onderbreekt – gaat het ook over het kabinetsvoorstel om jongeren niet voor te laten gaan bij een ic-tekort.

Het kabinet werkt aan een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt om bij acuut beddentekort op basis van leeftijd te bepalen wie nog een plek krijgt op de ic.

Loten is eerlijker, vindt minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Coalitiepartij D66 is tegen. Volgens D66-fractievoorzitter Jetten moet artsen zélf bepalen wie welke zorg krijgt.

Ook de VVD – de partij van Van Ark – twijfelt over de spoedwet, zo zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Celeberties

3JS-zanger Jan Dulles sneert snoeihard naar René Froger

De 45-jarige zanger ergert zich groen en geel aan al zijn bekende collega’s die klagen. “Ik vind niet dat wij artiesten moeten gaan klagen”, vertelt Jan Dulles aan Nu.nl. Hij lijkt met deze woorden uit te halen naar René Froger (59), die vorige week voor flink wat opheft zorgde nadat hij stelde dat artiesten het hardst worden getroffen door de coronacrisis.

Aan RTL Boulevard liet René begin vorige week nog weten volledig achter zijn woorden te staan, maar inmiddels is hij daar toch op teruggekomen. ‘Vele artiesten, toeleveranciers als geluids- en lichtbureaus, podiumbouwers, muzikanten etcetera hebben niet de reserves die noodzakelijk zijn om dit te kunnen overleven’, schreef hij later als verklaring op Instagram.

Alles gecanceld

Jan Dulles zit in hetzelfde schuitje, ook zijn optredens zijn allemaal gecanceld. Maar in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, blijft hij de moed erin houden. “Ik vind ook niet dat wij artiesten moeten gaan klagen op televisie over inkomsten die we mislopen. Als sessiemuzikanten dat doen, begrijp ik het wel, want die hebben nu niks”, vertelt hij. Jan kan momenteel nog rondkomen van zijn spaargeld, maar let wel een beetje op. “We kunnen niet op vakantie, dus je geeft ook bijna niks uit. Het gaat er niet zo hard uit.”

Het had niet veel gescheeld of de 3JS hadden niet eens meer bestaan, na het vertrek van gitarist Jan de Witte. Hierover zegt hij: “We wisten even niet wat we moesten doen en hadden geen vervanger op het oog (…) we wilden per se iemand uit Volendam of in ieder geval dicht uit de buurt. Dat is logistiek gewoon handiger.”

De zanger ziet ook wel in dat het misschien een beetje gek overkomt, dat ze enkel met iemand uit de buurt in zee wilden gaan. Jan: “Ik zeg er daarom ook iedere keer bij: we zijn geen sekte en in Volendam zijn we niet muzikaler dan in de rest van Nederland. Het is puur omdat we gewend zijn geraakt dat we allemaal binnen een minuut in de studio kunnen zijn. Sommige dingen moeten gewoon zo blijven, voor de gemoedsrust. Maar toen vonden we Robin Küller en nu is alles weer goed.”

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Persoonlijk drama voor Hugo de Jonge

De politieke carrière van Hugo de Jonge is gestrand. Op een zeer pijnlijk moment enkele maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft de CDA-lijsttrekker de handdoek in de ring gegooid: De Jonge is lijsttrekker af. Hij blijft nog wel minister van Volksgezondheid.

GISTERAVOND WAS ER NAAR VERLUIDT TOPOVERLEG TUSSEN PARTIJVOORZITTER PLOUM, KAMERLID OMTZIGT EN MINISTER HOEKSTRA.

De positie van de nieuwe CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum is door deze crisis in de partij eveneens wankel door zijn aanpak in de afgelopen maanden. Ploum heeft het CDA-partijcongres van komend weekend uitgesteld.

Partijcrisis nooit eerder vertoond

In de Nederlandse politiek is het nog niet eerder vertoond dat een lijsttrekker van een van de grote partijen een paar maanden voor de Kamerverkiezingen afhaakt. De ijdele CDA’er De Jonge, bekend van zijn ‘bloemschoenen’ en zijn regelmatige bezoek aan een zonnebank, kan het partijleiderschap volgens zijn eigen lezing niet langer combineren met zijn werk om de coronacrisis aan te pakken.

Verklaring van De Jonge

In werkelijk stevende het CDA op een dramatisch verkiezingsresultaat af onder leiding van De Jonge.

Een aangeslagen De Jonge kwam donderdagavond met een verklaring: ,,De afgelopen maanden heb ik gezien dat de coronacrisis mijn aandacht vraagt. Ik heb de keuze gemaakt om vol te gaan voor het ministersschap. Ik kan beide dingen niet goed doen. Daarom heb ik gekozen voor het ministersschap, ik geloof in de het verhaal van het CDA, in de kracht van het CDA.”

Wanprestatie CDA-voorzitter

 

De Jonge heeft besloten om ook niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te gaan staan. Donderdagochtend heeft hij partijvoorzitter Rutger Ploum bij zich geroepen en hem verteld dat hij zich terugtrekt.

De positie van Ploum, in het dagelijks leven actief in de advocatuur, is hierdoor ook wankel. Zijn aanpak van de verkiezing van het CDA-lijsttrekkerschap was ronduit flut. Ploum ging bijvoorbeeld met een cabrio langs het ministerie van Wopke Hoekstra (Financiën) terwijl hij toen al wist dat Hoekstra geen kandidaat wilde zijn.

De vraag is of Pieter Omtzigt, die tweede werd bij de lijsttrekkersverkiezing, de nieuwe eerste man wordt of toch Wopke Hoekstra opeens beschikbaar is. Het CDA was tot 2008 een van de grootste en machtige partijen in de Nederlandse politiek met politieke voorlieden en premiers als Ruud Lubbers, Dries van Agt, Barend Biesheuvel en Jan-Peter Balkenende.

Het partijbestuur van het CDA gaat zich nu beraden wie nu de CDA-lijsttrekker wordt. Gespeculeerd wordt dat een duo de kar gaat trekken: Pieter Omtzigt als lijsttrekker (hij werd tenslotte nipt tweede bij de verkiezing) en Wopke Hoekstra als premierskandidaat.

Onmacht

De onverwachte stap van De Jonge is een daad van onmacht. Want zijn minimale voorsprong op Omtzigt tijdens de lijsttrekkersverkiezing zorgde al voor speculatie over de online stemming. De afgelopen maanden heeft De Jonge op geen enkele wijze zijn partijleiderschap serieus ingevuld. De peilingen zijn voor het CDA bovendien dramatisch en het gezag van De Jonge in de oplossing van de coronacrisis verminderde de laatste weken als sneeuw voor de zon.

De Jonge, voormalig leraar in Rotterdam, blijkt niet op de dubbele taak berekend. Politiek gezien bleek hij geen vuist te kunnen maken om zwaardere maatregelen door te voeren om corona te beteugelen en binnen het CDA smeulde het vuurtje door. Met andere woorden: het politiek vertrouwen in De Jonge nam alleen maar af in plaats van toe.

Premier Rutte

Het is niet de eerste keer dat een lijsttrekker in spé door tegenstrever premier Mark Rutte wordt vermorzeld. Dit lot treft ook Hugo De Jonge. Hoewel ze gezamenlijk optreden kreeg de VVD, de partij van Rutte, er alleen maar zetels bij in de peilingen. Het gebeurde eerder met PvdA-voorman Diederik Samsom, die uiteindelijk het onderspit delfde bij een interne verkiezing in de PvdA.

Lucille Werner

Niet alleen Hugo de Jonge is de afgelopen tijd onder vuur komen te liggen. Ook de nummer 10 van de lijst, voormalig presentatrice van het spelletje Lingo, Lucille Werner is in opspraak. De afgelopen dagen is het vergrootglas gelegd op de financiën van de stichting van Werner. Daaruit blijkt dat Werner als enig bestuurder een flinke managementvergoeding opstrijkt van de stichting die tot doel heeft om tv-produkties te maken over mensen met een beperking.

Werner heeft vooralsnog besloten om niet inhoudelijk te reageren op de kritiek is ontstaan en staat nog steeds op de CDA-lijst.

Opmerkelijke tweet Jack de Vries
Voormalig Defensie-staatssecretaris Jack de Vries kwam donderdagavond met een opmerkelijke reactie over de stap van De Jonge. ,,Hugo werd lijsttrekker in het belang van de partij niet uit eigen belang. Hij ziet er nu van af in het belang van het land. Zijn verantwoordelijkheid mag geen onderdeel worden van politiek spel. (..) Ik zeg groot respect”

Over De Vries doet het gerucht de ronde dat hij als campagnestrateeg betrokken was bij de campagne van De Jonge. Ook werd er gefluisterd dat er pogingen in het werk zijn gesteld om de pr-man weer op de CDA-lijst te krijgen. Dat laatste is blijkbaar niet gelukt.

Doorgaan met lezen

Celeberties

André Hazes reageert op coronavirus: ‘Ik vind het totale onzin’

Niet alleen de ‘normale’ mens is in de ban van het coronavirus, maar ook voor BN’ers is het het gesprek van de dag. Ook volkszanger André Hazes geeft zijn ongezouten mening over het virus.

“We worden dus allemaal zo bang gemaakt, voor iets wat eigenlijk gewoon een soort van griepje is”, begint André.

Hij is op zijn zachts gezegd niet ongerust, en wil dat ook duidelijk maken: “We moeten gewoon lekker blijven feesten met elkaar en elkaar vooral gewoon een hand blijven geven.” Hij lijkt met de berichtgeving ook klaar te zijn: “Ik vind het een beetje onzin.”

Ook Jeroen van der Boom, Danny de Munk en Gerard Joling reageren op het coronavirus. Zo vertelt Gerard, licht geërgerd: “Het wordt veel te groot gebracht en er wordt veel te veel aan gedaan.

De politiek wist natuurlijk al twee maanden geleden dat dit ging gebeuren en dan denk ik: ‘Hoe mineur-achtig zijn ze bezig met allemaal l*lverhalen’.”

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending