Mark Rutte: ‘Ik zat fout, we hadden eerder kunnen beginnen met vaccineren’
Connect with us

Meest bekeken

Mark Rutte: ‘Ik zat fout, we hadden eerder kunnen beginnen met vaccineren’

Premier Rutte neemt het zichzelf kwalijk dat de vaccinatiecampagne tegen corona pas deze week begint.

,,Het was beter geweest als ook ikzelf aan de GGD had gevraagd om de systemen klaar te maken voor grootschalige vaccinatie.’’ Hij ‘baalt enorm’ dat Nederland zo’n twee weken achterloopt op andere landen.

Rutte heeft zichzelf tijdens de feestdagen ‘zitten verbijten’ over het feit dat Nederland als laatste land in Europa begint met prikken tegen het coronavirus.

Nadat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) daarvoor gisteren al het boetekleed aantrok, zegt nu ook de premier dat hij eerder had moeten ingrijpen.

,,We hebben eind november gerekend op een bepaalde volgorde van levering’’, zegt Rutte in de Tweede Kamer. ,,Wij dachten dat een ander vaccin eerder zou komen.’’

Toen het Pfizer-vaccin eerder klaar bleek, was Nederland daarop niet voorbereid. ,,Dat is precies de wendbaarheid die ontbrak in onze aanpak’’, zegt Rutte nu.

Vertrouwen opgezegd

De Tweede Kamer heeft forse kritiek op het vaccinatiebeleid van het kabinet. In een ingelast coronadebat, dat even na 11.00 uur begon, liggen zowel minister De Jonge (Volksgezondheid) als premier Rutte onder vuur.

PVV-leider Wilders heeft het vertrouwen in De Jonge opgezegd. Oppositie- én coalitiepartijen zijn boos over de late start van de vaccinatiecampagne in Nederland.

,,We hebben kostbare weken verloren, en dat is onacceptabel’’, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Volgens Wilders is Nederland ‘de dorpsgek van Europa’ door als laatste land te beginnen met inenten. ,,U bent niet de juiste man op de juiste plek’’, zegt Wilders tegen De Jonge.

,,Wij zeggen het vertrouwen in u op.’’ De PVV spreekt van ‘totale chaos’ en ‘een blamage van de hoogste orde’. ,,De premier is totaal afwezig geweest’’, vindt Wilders.

‘Klaar met smoezen’

De start van de vaccinatiecampagne is twee dagen vervroegd: van komende vrijdag naar morgen. Ook medewerkers in de acute zorg krijgen nu eerder een prik dan het kabinet vorige week nog meldde. Die koerswijziging werd ingezet na flinke politieke en maatschappelijke druk.

,,Het kabinet heeft hier een ongelooflijke steek laten vallen, door te roepen dat een weekje later ook wel kon’’, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher.

,,We hebben een vriezer vol vaccins en er waart nu een zeer besmettelijke variant rond. Het is klaar met de smoezen.

Eerder beginnen is realistisch, niet symbolisch.’’ Asscher spreekt over ‘falen van het kabinet’ dat vaccins nog steeds in de vriezer liggen.

”In zo’n crisis is het onvermijde­lijk om fouten te maken en daarvan te leren”
– Minister Hugo de Jonge

De Jonge vindt desondanks dat hij ‘de juiste man op de juiste plek’ is. ,,Het hoort bij mijn werk, en ook bij de manier waarop ik in het leven sta, om verantwoordelijkheid te willen nemen voor beleid dat gemaakt moet worden’’, zegt de minister.

,,Als je veel verantwoordelijkheid neemt, ben je vatbaar voor veel kritiek. In zo’n crisis is het onvermijdelijk om fouten te maken en daarvan te leren.’’

De oppositiepartijen richten hun pijlen in het Kamerdebat niet enkel op De Jonge. Ook premier Rutte moet het ontgelden.

Hij zou – als aanvoerder van de ministersploeg – niet voldoende ingrijpen bij het zwabberende coronabeleid.

,,Waarom heeft de premier niet een crisismanager aangesteld om de vaccinatiecampagne te leiden?’’, vraagt Asscher zich af.

Klaver (GroenLinks) twijfelt openlijk aan het functioneren van De Jonge. Hij roept Rutte op een aparte minister aan te stellen voor het testbeleid.

Ook oppert Klaver de komst van een speciale regeringscommissaris. ,,Ik wil dat de premier verantwoordelijkheid neemt.’’

Rutte voelt er echter niet voor om De Jonge minder taken te geven. ,,Dat maakt de zaken alleen maar complexer. Dat is niet verstandig.’’

Allerlaatste waarschuwing
Binnen de coalitie – van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – klinkt ook kritiek op het beleid. ,,De minister heeft op één paard gewed, en het bleek het verkeerde paard’’, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten.

Toch zal een motie van wantrouwen – die door Wilders wordt ingediend – het waarschijnlijk niet halen. In de wandelgangen wordt gesproken over een ‘allerlaatste waarschuwing’.

In het debat – waarvoor de Tweede Kamer het kerstreces onderbreekt – gaat het ook over het kabinetsvoorstel om jongeren niet voor te laten gaan bij een ic-tekort.

Het kabinet werkt aan een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt om bij acuut beddentekort op basis van leeftijd te bepalen wie nog een plek krijgt op de ic.

Loten is eerlijker, vindt minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Coalitiepartij D66 is tegen. Volgens D66-fractievoorzitter Jetten moet artsen zélf bepalen wie welke zorg krijgt.

Ook de VVD – de partij van Van Ark – twijfelt over de spoedwet, zo zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

Meest bekeken

110 jaar oude man sterft vier maanden nadat hij en zijn vrouw tot ’s werelds oudste koppel werden uitgeroepen

Een 110-jarige man uit Ecuador die samen met zijn 104-jarige echtgenote uitgeroepen was als ’s werelds oudste getrouwde echtpaar, is overleden.

Julio Mora sliep vredig in naast degene die al meer dan 79 jaren zijn echtgenote was, in hun huis in Quito, zoals gemeld werd door LadBible.

In augustus van dit jaar werd het gelukkige echtpaar gefeliciteerd door de Guinness World Records als wereld’s oudste koppel.

Het echtpaar had 7 jaren verkering vooraleer ze op 7 februari 1941 in het huwelijksbootje stapten, tegen de wil van hun families in.

“Het was niet gemakkelijk aangezien onze families geen goede verstandhouding hadden maar met de tijd en veel geduld zijn we erin geslaagd ze samen te brengen en we werden een voorbeeld en de beste referentie voor de jongere generaties” vertelde het koppel, volgens Guinness World Records.

Het koppel trouwde met alleen hun peters en beste vrienden aanwezig maar dit heeft hen er niet van weerhouden een lang en gelukkig leven te leiden gezegend met 5 kinderen.

In een verklaring zeiden ze: “Voor ons, Julio Cesar en Waldramina, is het een grote eer en trots een Guinness World Records-titel te hebben want het is de grootste onderscheiding die wereldwijd wordt erkend.”

“Het is waar dat het momenteel moeilijk is gezien we overweldigd zijn door de pandemie die de hele wereld treft en waarvoor er nog geen oplossing is. Maar, onze eerste stap is de regels op te volgen met respect en liefde”.

Julio had vier overlevende kinderen, 11 kleinkinderen, 21 achterkleinkinderen en 9 achter-achterkleinkinderen met Waldramina. Ze hadden nog een zoon die op 58-jarige leeftijd heenging.

Waldramina beweert dat ze nooit ruzie maakten of gekibbeld hebben en het slechts over futiliteiten oneens waren.

Wat een droevig nieuws, mijn hart gaat uit naar zijn weduwe en familie. Rust in vrede Julio. Delen mag.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

4-jarig ventje met Down krijgt modellencontract en wereld ligt aan zijn voeten.

Het nieuws krijgen dat je een stel kleine voetjes verwacht, is altijd erg opwindend. Maar voor het koppel Stuart en Kirsty Baxter waren het angstige momenten.

In 2013 hadden ze na 19 weken zwangerschap al eens een baby verloren en ze waren begrijpelijk bezorgd over de komst van hun nieuwe baby.

Gelukkig had Kirsty een normale zwangerschap en beviel ze van een prachtige jongen genaamd Riley.

Hij werd zonder complicaties geboren, maar dan vertelde de dokters hen dat hij het syndroom van Down had. De ouders waren bang dat hij gepest zou worden.

Papa Stuart maakte zich zorgen dat hun prachtige bundeltje energie anders behandeld zou worden. “Nadat we te horen kregen dat hij Down had, huilde ik, niet omdat ik minder van hem zou houden, maar gewoon omdat ik weet hoe wreed de wereld kan zijn”, zei hij.

“Dat was het eerste wat in mijn hoofd omging, maar mijn opvattingen waren duidelijk fout en ik kon het niet nog meer fout hebben”, voegde hij eraan toe.

Hun zoontje bracht hen, en iedereen rondom hen, niets dan vreugde. Hij kreeg zelfs de bijnaam ‘Smiley Riley’.

“We noemen hem al van jongs af aan Smiley Riley omdat hij mensen echt gelukkig maakt, en hem zien lachen, maakt mensen hun dag goed”, zei Stuart.

Dan wekte hij de aandacht van een modellenscout en dat leverde hem op amper vierjarige leeftijd een modellencontract op.

En ook op school behandelen zijn klasgenootjes hem als een echte ster. “Er was de vrees van het onbekende en waarom ons dit was overkomen, maar als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou ik helemaal niet overstuur geweest zijn”, zei een trotse papa.

Hoewel zijn spieren niet zo sterk zijn als die van zijn leeftijdsgenoten, geniet hij minstens evenveel, en soms gaat hij zelfs paardrijden.

Riley wordt misschien wel met vele obstakels geconfronteerd, zoals het niet-verbaal communiceren, maar de jongen past zich goed aan. Ze leerden Riley gebarentaal en daar blinkt hij in uit. Zijn gebarentaal werd een manier om vriendjes te maken met andere nieuwsgierige kinderen.

Riley geniet van alles wat hij doet en zijn glimlach is echt aanstekelijk. Wat een knap ventje. DEEL dit bericht als Riley ook jou deed glimlachen!

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Ziekenhuizen voeren mondkapjesplicht per morgen weer in

Wie dacht dat mondkapjes inmiddels een gepasseerd station zijn, verkijkt zich daar lelijk op. In Zeeland heeft ziekenhuis Adrz, met vestigingen in Goes, Vlissingen en Zierikzee, namelijk besloten de mondluier vanaf morgen weer verplicht te stellen.

Dat houdt voor patiënten en bezoekers in dat zij het ziekenhuis enkel mogen betreden met een mondkapje of een scherm om hun voorhoofd gebonden.

Coronabesmettingen lopen hard op
De directie laat weten het mondkapje weer in te voeren naar aanleiding van het stijgende aantal coronabesmettingen. ”We merken daarvan ook de effecten op ons personeel.” In de zomer hebben de vestigingen van Adrz het enorm druk, iets dat mede veroorzaakt wordt door massaal toerisme.

Aan de andere kant grijpt ziekenhuispersoneel het warme weer aan voor een welverdiende vakantie. Het ziekenhuis ‘gunt’ personeel hun vakantie en meent dat de herinvoer van een ‘mondneusmasker’ gaat bijdragen aan de veiligheid.

Zomergolf alweer snel voorbij
Goed nieuws is dan wel weer dat de gevreesde zomergolf al achter de rug lijkt. Ten opzichte van vorige week zijn er deze week 11 procent minder positieve tests geregistreerd.

De zomergolf heeft daarmee zo’n zes weken geduurd. Het RIVM laat nu weten al te hebben voorspeld dat de piek vorige week bereikt zou zijn.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending