Mark Rutte stapt per direct op na zoveelste blunder
Connect with us

Meest bekeken

Mark Rutte stapt per direct op na zoveelste blunder

De pre-formatiechaos is compleet nu gespreksverslagen aantonen dat VVD-leider Mark Rutte wel degelijk over Omtzigt sprak: ,,Je moet wat met Omtzigt, minister maken”, zei de premier volgens het zojuist openbaar gemaakte verslag van de ex-verkenners. In het Kamerdebat moet Rutte straks opheldering geven, er wordt gedreigd met een motie van wantrouwen. Gevolg is dat Rutte per direct heeft besloten op te stappen.

De onthulling is explosief omdat Rutte eerder nog zei dat hij het ‘in ieder geval niet had gehad over Pieter Omtzigt’. Diverse oppositiepartijen stellen dat de VVD-leider een vertrouwensprobleem heeft. ,,Rutte heeft gelogen, dat is niet niks”, zei SP-leider Lilian Marijnissen. ,,Dit is waarom mensen een hekel hebben aan de politiek.” Denk-fractieleider Farid Azarkan kondigt een motie van wantrouwen aan in het debat van vanmiddag: ,,Rutte heeft gewoon gelogen. Hij was al niet geloofwaardig na de Toeslagenaffaire. Als Rutte eerlijk is, stapt hij op.” Ook PVV-leider Geert Wilders wil dat: ,,Rutte was het dus en hij loog erover. Wegwezen.” Veel coalitiekopstukken overleggen momenteel in het Kamergebouw achter gesloten deuren, onder meer de VVD en het CDA hebben nog niet gereageerd op de onthullingen.

Helaas is het vandaag 1 april en is het verhaal mooier gemaakt dan het is… Hij blijft nog even en vertrekt niet.

Ook de voormalige verkenners Ollongren en Jorritsma hebben op dit punt wat uit te leggen: ‘functie elders’ zou ‘op geen enkele wijze met de lijsttrekkers besproken zijn’, schreven ze via de opvolgers aan de Tweede Kamer.

De vorming van een nieuwe regering is ontaard in totale chaos door de blunder met een geheime memo vorige week: Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) stapten op als verkenners, gisteren deelden ze al wat geheime verslagen met het parlement, vanochtend zijn op verzoek van de Tweede Kamer nog eens tientallen pagina’s gepubliceerd, deels handgeschreven, door verkenners en ambtenaren.

Uit die notities blijkt dat Rutte in zijn maag zat met een onwillig CDA. In Rutte’s gesprek met de verkenners stelt de premier dat hij hoopt dat de partij zich ‘herpakt’: ,,Je hebt ze waarschijnlijk wel nodig. Het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen.” Daarna volgt de zin: ,,Je moet wat met Omtzigt: minister maken.”

Overigens staat dat zo in de uitgetypte tekst van het gesprek met Rutte. In het handgeschreven origineel staat het net anders. Daar staat ‘CDA: je moet wat bij Omtzigt: minister’.

Volgens Rutte zou hij een kabinet met PvdA én GroenLinks ‘niet trekken’. ,,Waarom dat linkse wolk? Je hebt ze niet allebei nodig voor een meerderheid naast het CDA.”

Meest bekeken

Sandra ontroostbaar door vernieling graf dochtertje (4): “Ik ben woest en verdrietig”

Het graf is compleet vernield
Een vreselijke gebeurtenis voor Sandra Beuving-Ligthart. Ze kwam bij het graf van haar dochtertje en zag dat het graf compleet vernielt was.

Alle bloemen en beeldjes lagen verspreid over het pad naast het graf en Sandra zweert dat ze degene die het gedaan heeft zal pakken.

Ze uit haar woede op haar persoonlijke Facebookpagina en heel veel andere mensen zijn net zo verafschuwd door wat er gebeurd is, als zij zelf.

Ziek
“Wie haalt het in zijn zieke kop om dit bij mijn dochter te flikken?” begint Sandra woest het bericht. Ze zegt meteen dat ze de dader zal vinden en dat zijn of haar daden niet onbestraft zulle blijven.

Ze is woest en verdrietig door de gebeurtenis. Ook zegt ze dat mensen met haar moeten komen praten als ze iets tegen haar of haar dochter hebben. Ze heeft aangifte gedaan van deze vreselijke daad en hoopt dat iemand iets gezien heeft.

Vier jaar
Het is dit jaar vier jaar geleden dat haar dochter op het schoolplein verstrikt raakte in een paardenrijtuigje en overleed.

Als mensen iets gezien heeft van deze vreselijke gebeurtenis, dan wordt verzocht om contact op te nemen met de politie.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Scheet van passagier leidt tot noodlanding vliegtuig

Een vlucht van Dubai naar Amsterdam heeft een noodlanding moeten maken in Wenen na een scheetincident aan boord.

Verschillende passagiers gingen met elkaar op de vuist omdat één van hen niet stopte met winden laten.

Enkele reizigers op een vlucht van Dubai naar Amsterdam met Transavia Airlines vorige maand zullen de trip niet snel vergeten.

Het vliegtuig moest toen onverwachts aan grond gaan in Wenen omdat drie passagiers ruzie maakten over de flatulentie van een van hen.

Je leest het goed, een van de betrokkenen wou volgens de anderen niet stoppen met scheten laten. Uiteindelijk werden de windvrije passagiers van het vliegtuig gezet.

Veiligheid boven alles
Het incident startte toen twee reizigers merkten dat ze naast een man zaten die meerdere scheten liet, melden verschillende Nederlandse media.

Toen de man in kwestie niet stopte, riepen ze de crew van het vliegtuig erbij, maar in plaats van de windmaker tot orde te roepen, kregen de klagers een opmerking van de piloot. De protjes bleven daarna komen, waardoor het tot een gevecht kwam.

De piloot besliste daarop om een noodlanding te maken in Wenen. Daar werden de twee klagers van het vliegtuig gezet, samen met twee vrouwen die op dezelfde rij zaten.

Zij zijn niet te spreken over de beslissing en klagen Transavia Airlines aan omdat ze vermoeden dat ze enkel werden verwijderd omdat ze van dezelfde origine waren als de twee andere mannen.

Ondertussen heeft ook de luchtvaartmaatschappij op het incident gereageerd. Zij stellen dat de veligheid van de passagiers hun prioriteit is. Daarom staan ze volledig achter de beslissing van de aanwezige crew.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Slecht nieuws voor alle rokers: Kabinet wil dat sigaretten 47 euro gaan kosten

Het kabinet wil dat rokers fors meer gaan betalen voor hun verslaving. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) vindt dat de prijs van een pakje sigaretten in 2040 tussen de 30 en 47 euro zou moeten gaan kosten.

Van Ooijen hoopt met prijsverhogingen te bewerkstelligen dat meer mensen de kankerstaafjes voorgoed links laten liggen en baseert zijn plannen op de tarieven in Australië. Daar ligt de gemiddelde prijs van een pakje sigaretten (20 stuks) rond de 25 euro.

Financieel onbetaalbaar
In het huidige regeerakkoord is al een prijsverhoging voor sigaretten opgenomen. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, CU en D66 zijn overeengekomen dat het tarief naar minimaal 10 euro per pakje mag worden gezet. Van Ooijen wil nog verder gaan, gesterkt door de kennis dat extreme prijsverhogingen ervoor zorgen dat rokers met een laag en gemiddeld inkomen hun verslaving op den duur simpelweg niet meer kunnen betalen.

Stappenplan
Vanaf volgend jaar (2023) gaat een klein pakje van 20 sigaretten naar 10 euro. Conform het regeerakkoord ligt dit tarief tot 2025 vast. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de prijs daarna stapsgewijs opvoeren. Van Ooijen wil vanaf 2025 ieder jaar een vast percentage of een vast bedrag bovenop doen.

Rookvrije generatie
Het Nationaal Preventieakkoord dat stamt uit 2018 moet de strijd aangaan met roken, alcohol en overgewicht. Vandaag de dag rookt zo’n 20 procent van alle Nederlanders. Het Preventieakkoord moet ervoor zorgen dat dit percentage tegen 2040 is teruggedrongen naar slechts vijf procent.

Doorgaan met lezen

Trending