Mark Rutte zou het ‘gek’ vinden om twee weken na zege terug te treden
Connect with us

Meest bekeken

Mark Rutte zou het ‘gek’ vinden om twee weken na zege terug te treden

Mark Rutte vindt het “gek” om ruim twee weken na zijn verkiezingsoverwinning terug te treden als VVD-leider. “Ik heb 1,9 miljoen stemmen gekregen.

De VVD ruim twee miljoen”, zei de demissionair premier daags nadat bijna de hele Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen hem had aangenomen.

“Laten we eerst even een formatieproces op gang proberen te brengen. Ik hoop dat de VVD daaraan mag meedoen.”

Het debat van donderdag was “heel heftig”, zei Rutte. De minister-president stond te pers te woord na de wekelijkse ministerraad, waaraan ook een aantal hoofdpersonen uit dat debat deelnam.

Het overleg verliep desondanks volgens Rutte in een goede sfeer. Hij zei er wel bij dat de vergadering plaatsvond via een videoverbinding: “Ik kan niet precies beoordelen hoe het gegaan zou zijn als we elkaar gezien zouden hebben.”

‘Stap voor stap verder’
De motie van afkeuring was ingediend door zijn coalitiepartners CDA en D66 en kreeg ook steun van de ChristenUnie.

Drie van de oud-verkenners zijn minister, evenals CDA-leider Wopke Hoekstra en D66-leider Sigrid Kaag.

Welke gevolgen het debat zal hebben voor het formatieproces of zijn politieke positie, wilde Rutte nog niet duiden.

“Ik denk dat we in de paasdagen het stof moeten laten neerdalen, en daarna stap voor stap verder.”

Meest bekeken

Mark Rutte wil weer premier worden: ‘Ik heb 1,9 miljoen stemmen gekregen’

Mark Rutte is op advies van Sigrid Kaag na de motie van afkeuring bij zichzelf te rade gegaan over zijn toekomst.

Lang hoefde hij niet te twijfelen, want zijn wens werd vanmiddag al duidelijk: gewoon weer premier worden.

Mark Rutte gaf gisteren voor het eerst een interview na een behoorlijk rampzalig debat. Daarin liet hij weten gewoon partijleider te blijven en ook weer op jacht te gaan naar de functie als premier.

“Ik heb 1,9 miljoen kiezers gekregen. De VVD ruim twee miljoen. Het is ook gek twee weken na die verkiezingen om dan te zeggen, ‘ik doe een stap opzij’”, meldde de VVD-leider daarover.

Gisteravond kreeg de demissionair premier nog een motie van afkeuring tegen zich aan geslingerd. Het is een teken dat Mark Rutte weinig steun heeft van de Tweede Kamer, maar directe politieke gevolgen heeft het niet per se.

Een motie van wantrouwen wist hij op een haar na te ontwijken dankzij tegenstemmen van D66 en CDA.

Formatie
Ondertussen is er opnieuw verandering gekomen in het formatieproces. De tweede set verkenners, Tamara van Ark en Wouter Koolmees, is hun functie per direct kwijt en de Kamer gaat op zoek naar een nieuw persoon om het hele verhaal in goede banen te leiden.

Op dit moment wordt er naar iemand gezocht die wel kaas gegeten heeft van de huidige politieke situatie, maar daar niet bij betrokken is.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Zien: Fajah Lourens gaat uit de kleren

Als wij denken aan Fajah Lourens? Toch wel door haar rol als Yasmin Fuentes in Goede tijden, slechte tijden.

Toen kon je er nog voor uitkomen dat je regelmatig naar deze serie keek, omdat Katja Schuurman ook een rolletje van betekenis had.

Fajah is naast DJ en producer ook de kant van mode en fitness opgegaan en ze heeft een paar boeken geschreven met de titel Killerbody.

Inmiddels staat ze zelf niet meer voor 100 procent achter deze boeken en is ze tot nieuwe inzichten gekomen.

Zo is ze zelf niet meer bezig met het hebben van het allerstrakste lijf, maar haar bilpartij mag er zeker nog wezen. Sterker nog, dat is helemaal geen straf om naar te gluren.

 

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Femke Halsema: “Gooi alle terrassen weer open”

Femke Halsema heeft openlijk gezegd tegen de overheid dat de terrassen weer open moeten. Ook vindt ze dat andere plekken die buiten zijn en waar mensen kunnen samenkomen weer open moeten, denk aan dierentuinen.

Ze zegt dit omdat het nu veel te druk is in bijvoorbeeld parken. Ze liet dit weten bij BEAU.

Vooral tijdens het mooie weer van vorige week was het erg druk en dat zorgde ervoor dat meerder parken in Nederland moesten worden ontruimd. Al die mensen gingen vervolgens weer een andere plek opzoeken waar het ook weer te druk werd.

“Het gaat om zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden”, zei Halsema.

Doorgaan met lezen

Trending