Connect with us

Gezondheid

Minder dan 7 uur per nacht slapen heeft ernstige gevolgen voor je lichaam: dit zijn ze

Weinig of slecht slapen schaadt ons lichaam en niet alleen vanuit het oogpunt van gemoedstoestand of energieverbruik, er zijn andere problemen die het gebrek aan slaap kunnen veroorzaken. Een volwassene zou gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per nacht moeten slapen, maar helaas slapen de meeste mensen minder of vinden het niet belangrijk om al die tijd te rusten, omdat ze zich altijd fit voelen. In werkelijkheid speelt slaap een fundamentele rol bij het gezond functioneren van ons lichaam en leidt te weinig slaap tot ernstige gevolgen.

Niet goed slapen kan leiden tot gewichtstoename: slaap werkt op verschillende functies van ons lichaam, een van deze heeft te maken met de moleculen die het hongergevoel reguleren. Minder slapen zorgt ervoor dat je vaker honger hebt, vooral suikers en vetten die het lichaam vraagt.

Weinig of niet slapen kan huidproblemen veroorzaken: nachtbraken of een paar uur slapen, zorgt niet alleen voor de klassieke donkere kringen onder de ogen, maar kan ook andere huidproblemen veroorzaken.

• Het kan bijvoorbeeld collageen beschadigen, het eiwit dat onze huid glad en soepel maakt, om het vroegtijdig te laten verouderen.

• Weinig slapen kan ook meer ernstiger ziekten veroorzaken: sommige hiervan zijn hartaanvallen, infarcten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, diabetes, beroerte. Bovendien wordt geschat dat 90% van de mensen die lijden aan slapeloosheid last hebben van geassocieerde aandoeningen, die soms niet gemanifesteerd worden.

• Slecht of weinig slapen leidt tot verslechtering van het geheugen: slaap helpt bij het opslaan en consolideren van de geassimileerde gegevens gedurende de dag. Niet voldoende rusten zorgt ervoor dat onze hersenen deze activiteit niet op bevredigende wijze kunnen uitvoeren.

Niet rusten leidt tot processen van cognitieve vertraging: het vermindert de aandacht, het concentratievermogen en het oplossen van problemen. Je zult ook moeite hebben met studeren.

• Minder dan 6 uur per nacht slapen maakt je meer vatbaar om te lijden aan depressie: slapeloosheid wordt een vruchtbare voedingsbodem voor de verschijning van vormen van depressie en angst.

• Niet voldoende slapen vermindert het libido: ook het seksueel verlangen is gerelateerd aan slaap. Niet goed rusten leidt tot een vermindering van het libido.
Slapen is te belangrijk voor onze cognitieve en fysieke functies om het op te offeren. Het is noodzakelijk om te proberen het juiste moment aan het rusten te wijden om beter te leven en altijd vol energie en positief te zijn.

Celeberties

Daphne Deckers deelt een bikini kiekje: ‘Hoe blijf je zo slank?’

Daphne Deckers zit goed in haar vel. Ze is op vakantie in het Spaanse Marbella en deelt een gezellige vakantiefoto.

De schrijfster laat zien dat ze een prachtig figuur heeft.

En dat ontgaat ook haar fans niet. ‘Hoe blijf je zo slank’, vraagt iemand zich af? De positieve reacties stromen binnen onder de bikinifoto van de vrouw van Richard Krajicek. ‘En deze vrouw is bijna 51 jaar’, merkt iemand op. ‘Het werkzame leven gaat bijna weer beginnen… maar vandaag nog even niet’, zegt Daphne zelf over haar bikinifoto. Ze noemt het een ‘happy Sunday’.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Heftig: Marc van der Linden met spoed opgenomen in het ziekenhuis

Royaltyverslaggever Marc van der Linden (50) is opgenomen in het ziekenhuis. Dat vertelde hij zelf al op Twitter, maar gaf verder geen duidelijkheid over de situatie. RTL komt nu met een statement.

“Vanwege een ziekenhuisopname is hij op dit moment niet aan de desk te zien”

Marc gaf afgelopen dinsdag aan dat hij in het ziekenhuis was. Dat deed hij door zijn locatie te delen op Twitter. Wat er aan de hand is, blijft onduidelijk. “Marc van der Linden is nog steeds royaltydeskundige bij RTL Boulevard”, laat RTL weten in een statement. “Vanwege een ziekenhuisopname is hij op dit moment niet aan de desk te zien.”

De afgelopen tijd is Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten, steeds vaker aanwezig bij de show. “Justine is naast Marc één van onze royaltydeskundigen”, meldt RTL. Ze is dus niet de vervanger van Marc. “We zijn het royalty-team aan het uitbreiden, zoals we ook meer deskundigen hebben op het gebied van bijvoorbeeld Lifestyle en Crime.”

Bron: RTL Boulevard

Doorgaan met lezen

Celeberties

Insider trekt aan alarmbel: ‘André Hazes loopt groot gevaar!’

André Hazes is trots op zijn afgetrainde lichaam en dat toont hij geregeld op zijn Instagram. De zanger werkt zich niet alleen in het zweet in de sportschool, maar hij volgt ook een bijzonder dieet. Fitnessautoriteit Carlos Lens en voedingsexpert Sonja Bakker menen echter dat dit niet echt verantwoord is.

Het afgetrainde en gespierde lichaam van André Hazes komt niet zomaar uit de lucht vallen. De zanger traint twee keer per dag en houdt er een bijzonder dieet op na. André Hazes onthulde dat hij al twee maanden lang elke dag hetzelfde eet. De dag begint hij met een shake, ’s middags eet hij 400 gram gebakken kip, 500 gram gebakken aardappelen en 400 gram spinazie.

Gevaarlijk

Voedingsdeskundige Sonja Bakker maakt zich in weekblad Story ernstig zorgen: “Het is juist heel belangrijk om gevarieerd te eten. Dat leren we al van jongs af aan met de schijf van vijf. Ik verbaas me erover dat André bijvoorbeeld geen fruit neemt. Het is met een pond aardappelen per dag in elk geval behoorlijk koolhydraatrijk dieet. En ook de hoeveelheden kip per dag zijn enorm. Het is te eenzijdig. Variatie is belangrijk, want alleen dan krijg je alle bouwstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Maar wat me echt zorgen baart, is dat hij al twee maanden dagelijks zoveel spinazie eet. Spinazie is een heel gezonde groente, maar als je er zo vaak en zo veel van eet, dan krijg je ontzettend veel nitraat binnen. Dat is niet ongevaarlijk.” Bakker wijst erop dat dit op lange termijn zelfs ongezond is. Ze verduidelijkt: “Nitraat wordt in je lichaam omgezet in nitriet en daar moet je niet te veel van binnen krijgen.”

Hoe zal zijn lichaam reageren?

Sonja vraagt zich af hoe zijn lichaam gaat reageren wanneer de zanger weer normaal gaat eten. De voedingsdeskundige vertelde: “Ik zie dit als een crash-dieet. Dat zal ik nooit adviseren. Want er komt een moment dat hij weer gaat optreden en in zijn oude ritme vervalt. Dan zitten de kilo’s er snel weer aan. Variatie is de sleutel, ook wanneer je sport.”

Doorgaan met lezen

Trending