Net binnen: ‘Avondklok na vrijdag niet meer van kracht’
Connect with us

WOW

Net binnen: ‘Avondklok na vrijdag niet meer van kracht’

Na de uitspraak van de rechtbank gisteren dat de avondklok niet op de juiste wetgeving is gebaseerd, ontstond er veel onduidelijkheid. Nu weten we dat de avondklok tot ten minste vrijdag van kracht blijft. Mogelijk komt er een nieuwe spoedwet waarmee de avondklok kan blijven bestaan. Daarover stemmen de Eerste en Tweede Kamer deze week.

Besluit rechter
Gisteren oordeelde de Haagse Rechtbank dat de avondklok niet op de juiste manier tot stand is gekomen. De wet die is gebruikt om de maatregel in te voeren, mag namelijk alleen ingezet worden bij echte spoed, wanneer er geen tijd is om te overleggen met de Tweede Kamer. Dat was volgens de rechter niet het geval. Het leek er even op dat de avondklok per direct zou vervallen, maar dit is toch niet gebeurd. Het demissionair kabinet heeft namelijk een hoger beroep aangetekend en heeft toestemming gekregen om de uitspraak van dit hoger beroep af te wachten. Daardoor blijft de maatregel in ieder geval tot vrijdag bestaan.

Nieuwe wet
Mogelijk blijft de avondklok ook na vrijdag van kracht. Dat is niet alleen afhankelijk van de rechtbank, maar ook van de Eerste en Tweede Kamer. Gisteren is er namelijk direct een nieuwe wet voorbereid. De Raad van State geeft vandaag advies over deze wet. Daarna zal hij in de Tweede Kamer worden besproken. Ook dat staat al voor vandaag op de planning. Morgen zou de nieuwe spoedwet dan al bij de Eerste Kamer kunnen liggen. Als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, blijft de avondklok bestaan. Het is nog niet zeker of dit ook zal gebeuren.

Meest bekeken

Meerderheid van de Nederlanders staat achter de avondklok

De avondklok in ons land moet onmiddellijk worden opgeheven, vond een rechter vandaag. Een meerderheid van de Nederlanders vindt diezelfde avondklok nog nodig. De meeste mensen ervaren de maatregel niet als zwaar.

Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EénVandaag. Het onderzoek vond overigens plaats kort vóór de rechter tot de uitspraak kwam.

Veel steun voor de avondklok

Het kabinet heeft de avondklok twee weken geleden nog verlengd. De meerderheid van de tienduizenden leden van het Eénvandaag Opiniepanel steunen dat besluit.

Zes op de tien vindt de avondklok een goede zaak. 31 procent is het met de rechter van vandaag eens: hij moet worden opgeheven.

Een klein percentage ondervraagden twijfelt en is niet per se voor en ook niet per se tegen. Aan het onderzoek deden ruim 36.000 Nederlanders mee.

”Wat gebeurt er met de 26.000 avondklokboetes? Honderden claimen geld al terug”

Vooral veel ouderen voor de avondklok

De steun komt vooral van ouderen. Ruim driekwart van de 65-plussers (78 procent) vindt het goed dat het kabinet de avondklok verlengde.

Jongeren hebben beduidend meer moeite met de maatregel dan ouderen. 45 procent kan zich vinden in de verlenging, 44 procent is er tegen.

Op Twitter klinken naast gejuich over het mogelijke stoppen van de avondklok, ook geluiden van mensen die ‘gewoon binnen zullen blijven’.

Eerder onderzoek van EénVandaag gaf aan dat de maatregel de grootste impact heeft op jongeren. Toch kunnen de meesten van hen (61 procent) er tot nu toe goed mee leven.

Ruim een derde (37 procent) ervaart het wel als redelijk tot zeer zwaar. Jongeren vinden de avondklok vervelend, maar vaak ook noodzakelijk.

Van alle ondervraagden valt 21 procent het gedwongen thuisblijven tot nu toe zwaar. Een grote meerderheid (78 procent) ervaart de forse coronamaatregel niet als zwaar.

Weerstand bij PVV- en Forum-stemmers
De grootste weerstand tegen de avondklok zit vooral in twee kiezersgroepen, die van de PVV en Forum voor Democratie.

Van de PVV-kiezers is 54 procent tegen het besluit van het kabinet om die te verlengen. Bij FVD-kiezers is die onvrede nog groter: 92 procent wilde geen verlenging van de avondklok.

Naast SGP-kiezers, sterk verdeeld over de maatregel, stonden alle overige kiezersgroepen in meerderheid achter de verlenging van de avondklok.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Gordon in tranen door dit trieste nieuws

Gordon is naast zanger en presentator, vooral ook ondernemer. Met zijn horecazaken kende Gordon groot succes, maar door de huidige coronacrisis ziet het er allemaal niet meer zo rooskleurig uit. Hij kan er wel om janken.

“Ik weet niet hoe we dit moeten doorstaan”
Via een lang filmpje op zijn persoonlijke Instagram vertelt Gordon wat hem zo dwarszit. “Ik wil toch eigenlijk een keer laten zien hoe het echt is”, zegt hij terwijl zijn zaak Blushing in Amsterdam loopt. “Normaal gesproken zitten hier honderden mensen, maar dit is nu het trieste verhaal.”

Gordon heeft het ontzettend zwaar met deze tegenslag. “Ik kan je eigenlijk niet uitleggen wat het met je doet als ondernemer”, zegt hij. “Dit is de keiharde realiteit. Ik weet niet hoe we dit moeten doorstaan. Het is echt om te janken”, vertelt hij geëmotioneerd. Aan het einde van de video vecht Gordon tegen de tranen. “Ik heb even geen woorden.”

Gordon maakte ruim een jaar geleden bekend af te willen kicken van zijn drugs- en alcoholverslaving. Daarvoor ging hij speciaal naar kliniek in Zuid-Afrika.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

André van Duin over zijn ziekte: ‘Dat was een eenzame strijd’

Als je het niet zou weten, zou je als kijker niet zeggen dat de immer vrolijke presentator André van Duin tijdens de opnames ook behandeld werd voor darmkanker. Maar ook niet alle bakkers in de tent waren op de hoogte.

Opnames HHB

André kreeg de diagnose darmkanker tijdens de opnames van Heel Holland Bakt. Het hield hem echter niet tegen om de rest van het seizoen gewoon naar de tent te blijven komen om de bakkers aan te moedigen en talloze taartjes te proeven. Slechts één dag kon hij niet aanwezig zijn bij de opnames, verder liet hij er weinig van blijken tijdens de bakwedstrijd. “Een aantal mensen wisten het wel, maar de bakkers hebben er allemaal niks mee te maken”, vertelt André aan RTL Boulevard.

Eenzame strijd
“Natuurlijk was dat een eenzame strijd”, vertelt André over zijn behandeling. “Je zit hier thuis ook alleen, normaal kun je dit met je partner delen. Ik moest ook alleen naar het ziekenhuis, dan lig je daar, dan moet je het even alleen doen. Verstand op nul en zoveel mogelijk het positieve ervan inzien.” Zo is hij over het ziekenhuiseten nog best optimistisch: “Ze hebben goede catering daar, hoor. Ik zal niet zeggen dat ik ze voor de kerstdagen ga boeken, maar het Antoni van Leeuwenhoek heeft een hele goeie catering!”

Bekend gezicht
Ook nam André naar het ziekenhuis een foto mee van Martin, zijn echtgenoot die vorig jaar aan kanker is overleden. Een bekend gezicht op zijn nachtkastje zien sleepte de presentator er ook doorheen. Nu is Nederlands bekendste grappenmaker ook weer aan de betere hand: “Ik heb eigenlijk nergens meer last van. Ik heb een goed gestel. Alle bloedwaarden blijven gewoon constant, er is geen enkele reden om daar ongerust over te zijn op dit moment.”

Van taarten naar treintjes
Als het aan André ligt, is hij er dan ook bij het volgende seizoen van Heel Holland Bakt gewoon weer bij. Dat niet alleen, ook zal hij een nieuwe televisiewedstrijd van commentaar voorzien. In het programma De Grote Kleine Treinen Competitie gaat de presentator op zoek naar de allerbeste modeltreinbouwer van Nederland. “Die spoortreintjes heb ik altijd leuk gevonden. Ik heb als kind nooit een treintje gehad. Dus nu ga ik eindelijk mijn schade inhalen met die mooie spoorwegtreintjes.”

Doorgaan met lezen

Trending