Net binnen: Déze extra coronamaatregelen kunnen we vrijdag tijdens de persconferentie verwachten
Connect with us

Gezondheid

Net binnen: Déze extra coronamaatregelen kunnen we vrijdag tijdens de persconferentie verwachten

Er is zojuist nieuwe informatie binnengekomen over de extra coronamaatregelen die eraan zitten te komen. De coronapas wordt uitgebreid naar meerdere plekken zoals de dierentuin en pretparken. Ook de horeca mag je schrap zetten want ook voor hun komen er extra maatregelen zoals het verplichte zitten en ook eerdere sluitingstijden.

De overheid moet alles nog officieel besluiten maar de kans is zeer groot dat dit staat te gebeuren. Ook wordt er gezegd dat de maatregelen al vanaf zaterdag ingaan. Houd er dus rekening mee dat het zomaar kan zijn dat de horeca al vanaf zaterdag eerder dicht moet en dat er ook eens kans is dat nachtclubs misschien wel weer helemaal moeten sluiten.

De cijfers blijven stijgen en het kabinet maakt zich zorgen. Het aantal is op dit moment extreem hoog en de Jonge zei hier het volgende over: „Laten we in ons gedrag zien dat we de boodschap van vorige week een beetje begrepen hebben?”, zei minister De Jonge (Volksgezondheid) deze dinsdag in de Kamer. „We kunnen zelf heel veel doen. Het virus verspreidt zich namelijk niet vanzelf – mensen doen dat”, meldt de Telegraaf.

Boos

De Tweede Kamer is echter niet zo te spreken hierover want zij vinden dat alles op het volk wordt afgeschoven: „Het kabinet laat zich wéér overvallen door het virus”, zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. „Het bron- en contactonderzoek is niet op orde, de wachttijden in de teststraten lopen op, de boosters laten op zich wachten en de QR-code is lek.”

Horeca

De horeca moet ook zeer waarschijnlijk eerder haar deuren sluiten vanaf zaterdag. Gorben Pijlman, viroloog aan de Wageningen Universiteit, helpt ‘alles wat je doet om de bewegingen bij mensen tegen te gaan’. “Maar het effect is misschien minder groot dan voorheen, toen de mensen nog bang waren voor het virus”, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. Hoogleraar Bert Niesters denkt niet dat deze maatregel veel effect zal hebben. “Kroegen om 22.00 uur dicht? Dat heeft geen zin. Dan ga je daarna thuis een feestje vieren.”

Lockdown

Ook is er een kans dat er weer een lockdown aan zit te komen.

Alles liep redelijk goed en we dachten allemaal dat dit jaar alles weer zoals normaal zou zijn maar de kans daarop wordt steeds kleiner. De cijfers stijgen weer de pan uit en er wordt nu al zelfs gesproken over een nieuwe lockdown. Meer hierover vind je op de volgende pagina.

Het RIVM heeft al laten weten dat als we een kerst willen kunnen vieren met de hele familie en vrienden zoals vroeger, de overheid nog strengere maatregelen moet invoeren. Dit alles heeft te maken met de hoeveelheid coronabesmettingen want die zaten namelijk eerst op 1600 per dag en dat is nu al ruim 12.000 per dag, helemaal terug bij af lijkt het.

Ook de hoeveelheid ziekenhuisopnames nemen weer flink toe, zo’n 150 per dag.

Extra maatregelen

Omdat alles dus nu zo hard stijgt zou het tegen Kerst (te) druk zijn in de ziekenhuizen en moet er worden ingegrepen.

“Als we nu hard ingrijpen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen een leuke kerst kunnen hebben”, zegt data-analist Yorick Bleijenberg. Hij houdt de coronacijfers bij.

“Er is zo lang gewacht met ingrijpen. Daardoor moet je weer aan bepaalde maatregelen denken, zoals het sluiten van de horeca. Minister De Jonge zei vrijdag al dat hij het niet uitsluit om dingen te sluiten.”

“Als we nu hard ingrijpen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen een leuke kerst kunnen hebben.”

Hij vindt ook dat er extra maatregelen moeten komen: “Als het kabinet nu harde maatregelen aankondigt, dan zie je vijf dagen later een piek in de besmettingen en een week later in de ziekenhuisopnames”, zegt hij. “Je kunt grofweg zeggen: als het kabinet nu ingrijpt, dan kun je over twee weken de grote piek verwachten.”

Lockdown

Over de lockdown denkt viroloog Patricia Bruijning het volgende: “Wat we nu zien, is dat we nog binnen de prognoses zitten. Ook het aantal IC-opnames is naar verwachting.” Ze heeft ook gezegd dat de cijfers nu wel erg hard stijgen. “Eerst werd geschat dat de opnamepiek begin januari zou zijn, nu is dat begin december.”

Gezondheid

Grote zorgen om nieuwe coronavariant: ‘Avondklok ook noodzakelijk’

Er is weer een nieuwe variant van het coronavirus. De variant komt uit Zuid-Afrika en baart grote zorgen. Dit werd donderdag bevestigd in het Nationaal Instituut voor Besmettelijke Ziektes (NICD). In 22 verschillende laboratoria zijn besmettingen vastgesteld met de B1.1.529 variant.

NICD-directeur Adrian puren zegt: “De data zijn nog beperkt, maar onze deskundigen maken overuren om de nieuwe variant te begrijpen en te bepalen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.”

Het gaat om meer dan 100 mensen die besmet zijn gegaan, aldus Anne van Gottberg, hoofd luchtwegeninfecties bij het NICD.

Microbioloog Tulio de Oliveaira zegt dat deze variant opmerkelijk veel verschillen vertoont met eerdere varianten. “Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart”, hier is Joe Phaahla het mee eens. “We hadden gehoopt op een langere pauze tussen de coronagolven, dat een nieuwe mogelijk zou uitblijven tot eind december of misschien wel januari.”

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Europees land verplicht vaccinatie voor iedereen en voert complete lockdown in

Oostenrijk verplicht alle inwoners om zich te vaccineren vanaf februari. Ook gaat het hele land vanaf maandag in complete lockdown.

Bondskanselier Alexander Schallenberg legt uit dat het helaas niet gelukt is om genoeg mensen te overhalen om zich te laten inenten. Na de aankondiging van de 2G-maatregel en de lockdown voor niet-gevaccineerden, lieten meer mensen zich prikken maar nog altijd niet voldoende.

De bondskanselier zei: “Het substantieel verhogen van de vaccinatiegraad is de enige manier om uit deze vicieuze cirkel te raken.” Het land wordt momenteel overspoeld met coronabesmettingen. De vaccinatiegraad schommelt rond de 65 procent.

De overheid werkt de komende weken aan wetgeving voor verplichte vaccinatie. Er komt een uitzondering voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten prikken.

Harde lockdown

Op dit ogenblik geldt er in Oostenrijk een lockdown voor niet-gevaccineerden. Zij mogen hun woning alleen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals werken en boodschappen doen.

Vanaf maandag komt er een lockdown voor alle inwoners, ook voor gevaccineerden. De lockdown duurt tien dagen. Dan komt er een evaluatie. Wellicht volgt er op dat moment een verlenging met nog eens tien dagen. De lockdown mag in totaal maximaal 20 dagen duren. Alleen apotheken, drogisterijen en supermarkten mogen de deuren openen. De horeca gaat op slot en er geldt onderwijs op afstand.

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Tweede Kamer: “Alle winkels en horeca per direct dicht”

De PvdA vindt dat het land drie weken volledig op slot moet. Ze vinden een harde lockdown beter dan een winter lang halve maatregelen hanteren. Dit stelde de PvdA voor in het kamerdebat over het coronabeleid.

2G is niet de oplossing

Vorige week kregen we van Mark Rutte en Hugo de Jonge te horen dat we voor drie weken in een ‘milde lockdown’ kwamen. Zo moeten de horeca en essentiële winkels dicht en niet-essentiële winkels om zes uur. Op dit moment heeft het kabinet een debat over de invoering van de coronapas in niet-essentiële winkels, de werkvloer en op school.

Daar willen ze misschien het 2G-beleid in gaan voeren. Ondernemers mogen dan mensen die niet gevaccineerd zijn niet binnenlaten. Zelfs niet als ze getest zijn.

De PvdA vindt deze maatregelen te slap en stelt voor om de horeca en winkels volledig te sluiten. “Het is niet eerlijk dat het kabinet het land voorspiegelt dat 2G de oplossing is”, vindt Kuiken.

De tweede kamer is verdeeld over het 2G beleid. Verschillende partijen hebben moeite met deze maatregel. De CristenUnie is er een van. Zij stellen het 1G beleid voor. Dan moet iedereen testen voor toegang, ook de gevaccineerden.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending