Net binnen: Weer een nieuwe gevaarlijke coronavariant gevonden, dit keer in Europa
Connect with us

Gezondheid

Net binnen: Weer een nieuwe gevaarlijke coronavariant gevonden, dit keer in Europa

Er is weer een nieuwe coronavariant gevonden en dit keer op Cyprus. Onderzoekers zeggen dat het gaat om een mix tussen de Deltavariant en de Omikronvariant. De mogelijke nieuwe naam van deze variant wordt de ‘deltacronvariant’.

Deskundigen hebben echter gezegd dat het op dit moment niet iets is om je zorgen over te maken, aldus een bericht in de media.

“Er zijn momenteel omicron en delta co-infecties en we vonden deze variant die een combinatie is van deze twee,” zei Kostrikis in een interview met Sigma TV vrijdag.

“De ontdekking wordt de “deltacorn” variant genoemd vanwege de identificatie van omicron-achtige genetische handtekeningen binnen de delta genomen”, voegde hij eraan toe.

In totaal werden 10 van de mutaties van Omicron gevonden in de 25 monsters die in Cyprus werden genomen. 11 van de monsters waren afkomstig van mensen die als gevolg van het virus in het ziekenhuis waren opgenomen, terwijl 14 afkomstig waren van de algemene bevolking, meldde Jerusalem Post onder verwijzing naar Cyprus Mail.

Dr. Kostrikis zei dat de frequentie van de mutatie bij ziekenhuispatiënten hoger was en zou kunnen wijzen op een correlatie tussen de nieuwe variant en ziekenhuisopnames.

“We zullen in de toekomst zien of deze stam pathologischer of besmettelijker is en of ze de overhand zal krijgen”, zei hij.

Maar zijn persoonlijke mening is dat deze stam ook zal worden verdrongen door de zeer besmettelijke omicron variant.

“De nieuwe Covid-19-variant was op dit moment niet iets om ons zorgen over te maken”, zei de Cypriotische minister van Volksgezondheid Michalis Hadjipandelas op zaterdag.

De minister liet ook zien dat hij trots is op de ontdekking van de nieuwe variant.

Gezondheid

Zien: Zo herken je het verschil tussen de griep en de omikron variant

Een virusdeskundige heeft uitgelegd hoe je het verschil kunt zien tussen een gewone verkoudheid en de Omicron-variant van Covid-19, nu het aantal gevallen blijft stijgen.

Eerder deze maand zei Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan het King’s College in Londen en medeoprichter van de Zoe-app die de symptomen van Covid bijhoudt, dat mensen verkoudheidsachtige symptomen rapporteerden in plaats van de traditionele hoest, hoge temperatuur en verlies van smaak of reuk die in verband worden gebracht met eerdere varianten.

Nu heeft viroloog en hoogleraar moleculaire oncologie Lawrence Young uitgelegd dat, hoewel er enige “overlap” is in de symptomen tussen verkoudheid en Omicron, over het algemeen mensen met de laatste de symptomen “sneller” zullen ervaren.

Tegen The Sun zei hij het volgende: “Er lijkt een overlapping te zijn met verkoudheidssymptomen en er is een schatting uit gegevens van ZOE dat een kwart van de mensen die verkouden zijn eigenlijk Covid hebben.

“Ze overlappen elkaar inderdaad, maar het lijkt erop dat het begin van een verkoudheid iets geleidelijker verloopt. Maar bij Omicron krijgen mensen snel hoofdpijn en vermoeidheid als ze Covid hebben, terwijl een verkoudheid zich in de loop van een paar dagen ontwikkelt.”

Young zei dat mensen in geval van twijfel een test moeten doen voordat ze naar buiten gaan – en dat ze hun kinderen ook moeten testen als ze symptomen van een verkoudheid vertonen.

Artsen hebben ook gewaarschuwd voor symptomen die specifiek zijn voor de Omicron-variant waar we ‘alert op moeten zijn’.

In een toespraak op ITV’s Lorraine legde Dr Amir Khan uit hoe artsen in Zuid-Afrika – waar de eerste Omicron-variant voor het eerst werd geïdentificeerd – hebben ontdekt dat patiënten die met deze virusstam zijn besmet, ’s nachts zweten als ze slapen.

Hij zei: “De symptomen die uit Zuid-Afrika naar voren komen bij de artsen die patiënten met Omicron verzorgen, vertonen deze vijf nieuwe symptomen.”

“Kriebel in de keel, lichte spierpijn, extreme vermoeidheid, droge hoest en nachtelijk zweten. Het soort nachtelijk zweten waarbij je moet opstaan om je om te kleden.”

“En dit is belangrijk. Het is belangrijk dat we deze symptomen in de gaten houden, want als we Omicron hier en wereldwijd in de gaten willen houden, moeten we mensen met deze symptomen kunnen testen.”

Een andere arts is het er ook mee eens dat er ‘specifiekere’ symptomen zijn die met de Omicron-variant gepaard gaan.

Tegen de Express zei Dr Gary Bartlett: “Symptomen van Omicron kunnen aanvankelijk milder lijken in vergelijking met infectie door de Delta-variant.

“De Omicron-variant van Covid-19 kan heel goed de bekende gebruikelijke symptomen veroorzaken, zoals een verstopte loopneus, koorts, aanhoudende hoest (hoest langer dan een halve dag) hoofd- en keelpijn, en verlies van smaak- en reukzin.

“Symptomen die meer specifiek zijn voor Omicron zijn onder andere een schrapende keel in plaats van een zere keel, een droge aanhoudende hoest, extreme vermoeidheid en moeheid, spierpijn en nachtelijk zweten.”

De huisarts voegde eraan toe: “Dit kunnen de eerste en enige symptomen van de Omicron-variant zijn. Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen Covid-19 en de gewone verkoudheid zonder PCR-tests.”

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Nederlandse dokter in Zuid-Afrika: ‘Omnicron zou weleens zegen kunnen zijn’

Drie weken terug is de omnicronvariant van het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika. Sindsdien verspreidt het zich razendsnel over de hele wereld. Toch lijken de symptomen een stuk milder. Hugo Tempelman, een Nederlandse arts werkzaam in Zuid-Afrika, denkt dat dit wel eens gunstig zou kunnen zijn.

Tempelman verklaart: “Omnicron is zo sterk dat het in twee weken tijd delta van de kaart heeft geveegd.” De arts was van dichtbij betrokken bij de ontdekking van de variant en voert er nu ook onderzoek naar.

Besmettelijker

Tempelman geeft aan dat de variant inderdaad veel besmettelijker is. Wel zijn er minder overlijdens. “Ook het ziektebeeld is veel milder. Of dat nu te maken heeft met de infectie zelf, of met het feit dat 60 procent van de Zuid-Afrikanen al een eerste keer ingeënt is, is niet duidelijk. Maar we zien dus wel een bescherming tegen erge ziekte.”

Minder respiratoire aandoeningen

De tendens in de ziekenhuizen is eveneens hoopgevend. “We zien druk op de ziekenhuizen, maar dat is vooral op de eerstelijnszorg, waar mensen met medicatie naar huis kunnen. We zien veel minder mensen met respiratoire aandoeningen, veel minder langdurige COVID, veel minder geur- en smaakverlies, veel minder longontsteking. We zien nu mensen met keelpijn, gewrichtspijn, abdominale pijn.”

Zegen?

Tempelman maakt wel de nuance dat we pas binnen zes maanden echt kunnen zeggen of omnicron een zegen was.

Daarover zegt hij: “Het is nog te vroeg en te gevaarlijk om te spreken van een blessing. Iedereen die ziek wordt activeert wel zijn immuunsysteem en maakt antilichamen aan. Misschien kunnen we het over een paar maanden wél zeggen. Zoveel mensen zijn ziek geweest en hebben antilichamen, waardoor een volgende strain minder kans heeft.”

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Pfizer zegt te weten hoelang pandemie nog gaat duren

Wie dacht dat we bijna van corona verlost waren, komt bedrogen uit. Mondkapjes, lockdowns en sluitingsuren, zullen nog jaren ons deel zijn. Pfizer verwacht dat de pandemie nog minstens tot 2024 zal duren.

Geneesmiddelenfabrikant Pfizer gaat ervan uit dat de coronapandemie nog zeker aanhoudt tot in 2024. Dat liet het bedrijf verstaan tijdens een videochat met beleggers.

De Farmaceut begint overigens binnenkort samen met BioNTech aan een studie over het vaccineren van kinderen van een half tot vier jaar. Het gaat om drie inentingen. Pfizer is al bezig met een onderzoek naar de werking van vaccinaties bij kinderen onder de 16. Bij kinderen van 2 tot 4 jaar leidde de kuur tot een veel zwakkere immuniteit dan gehoopt.

Ondertussen verwacht het Amerikaans bedrijf dat het vaccin haar volgend jaar omgerekend 27,5 miljard euro aan omzet opbrengt. En als er nog meer inentingen nodig zijn, neemt die omzet alleen maar toe.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending