Nieuwe coronamaatregelen definitief bekend: ‘Sportscholen dan toch wel weer open?’
Connect with us

Meest bekeken

Nieuwe coronamaatregelen definitief bekend: ‘Sportscholen dan toch wel weer open?’

Na een lange kerstvakantie gingen maandag de deuren van de scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs weer open. Rijnmond ging langs op een middelbare school. Hoe kijken leerlingen en docenten tegen de heropening aan?

Mondkapje op, een tas vol boeken en proberen afstand te houden; het wordt weer de dagelijkse werkelijkheid voor duizenden scholieren in Nederland. Het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel ging er maandag vol goede moed tegenaan, al zijn er wel zorgen.

“De besmettingscijfers gaan door het dak. Je wilt niet dat mensen ziek worden, maar anderzijds wil je ook kinderen het liefst op school terug zien”, zegt directeur Bas Visser. Het dilemma benadrukt hij maandagochtend nog maar eens terwijl docenten de koffiekamer binnendruppelen. “Het is echt oppassen geblazen.

‘Je wilt niet dat mensen ziek worden’

Toch overheerst de opluchting. Gymdocent Henk Collé is er kort over: “Dit is fantastisch!” Zijn ogen glinsteren. “De grootste achterstand die kinderen oplopen door de lockdowns en de scholensluiting is een sociale achterstand. Natuurlijk zijn er leerachterstanden, maar dat sociale aspect is veel belangrijker als je het mij vraagt.”

Met dat laatste zijn veel leerlingen het eens. De 13-jarige Milou uit 2 havo vindt het wel heel fijn om haar vriendinnen weer terug te zien al “vond ik het wel fijn thuis.” De 19-jarige Sandro verveelde zich stierlijk door al die online lessen. “Niks voor mij. Ik kan mijn aandacht er niet bij houden en het is gewoon niet gezellig. Je wilt toch gewoon een praatje met anderen maken?” “Ik ben de coronamaatregelen spuugzat. Ik hoop dat ik dit jaar wel mijn verjaardag kan vieren”, zegt de 14-jarige Max.

“Het kabinet heeft beloofd dat scholen nu echt niet meer dichtgaan. We moeten het nog maar zien, maar voor nu is het een feestje”, aldus Visser.

Het kabinet beslist vrijdag over het eventueel verlengen van de lockdown of het versoepelen van coronamaatregelen. Voor veel gebruikers op ons discussieplatform NUjij hét moment om (opnieuw) te vragen of de sportscholen opengaan en waarom binnen sporten momenteel überhaupt niet mogelijk is. Het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en een onafhankelijk expert geven antwoord.

Sporten wordt door het kabinet al de hele coronapandemie steevast als “waanzinnig belangrijk” bestempeld. Toch zijn er vaak (meer) beperkingen voor de sector dan voor bijvoorbeeld de (niet-essentiële) detailhandel.

Zo konden tijdens de eerste coronagolf winkels zoals IKEA sneller open dan bijvoorbeeld de sportscholen. Ook moesten binnensportlocaties vorige zomer een maand langer wachten op heropening dan bijvoorbeeld terrassen en winkels. Het leidt steevast tot veel onbegrip.

Er zit gewoon een verschil van besmettingsrisico’s in de situaties, legt een woordvoerder van het RIVM uit. Hij verwijst naar de inspanning die mensen verrichten in sportscholen. “Daardoor ga je bijvoorbeeld dieper in- en uitademen, en dat doe je ook nog eens op een hogere frequentie. Het vergroot de kans dat je virusdeeltjes inademt of verspreidt.” Dat risico is er niet (of minder) in winkels en op terrassen, aldus de woordvoerder.

Daarnaast is bijvoorbeeld de ventilatie buiten “natuurlijk” beter, vervolgt de woordvoerder. “Uiteindelijk gaat het om een risicoafweging en het risico op virusverspreiding is buiten gewoon kleiner.”

Ook klinisch epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC ziet duidelijke virusverspreidingsrisico’s. “Lichaamsvochten vliegen in het rond en de ventilatiekwaliteit wisselt per locatie. Het kan gewoon een bron van besmetting zijn.”

Het kabinet wil met de huidige lockdown het aantal contactmomenten drastisch verminderen en kon weinig uitzonderingen maken, verklaart een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het beleid. Daarbij benadrukt het ministerie dat voor buitensporten (onder voorwaarden) een uitzondering is gemaakt, “vanwege het belang van sporten”.

Binnen sporten is volgens het ministerie nog niet mogelijk. “Veel mensen blijven dan langere tijd in een relatief kleine ruimte bij elkaar. Daarom hebben we dat onderscheid gemaakt.”

Het ministerie zet sportlocaties, samen met onderwijslocaties, “altijd bovenaan de lijst staan om als eerste open te gaan”, aldus de woordvoerder. Vanwege de bovengenoemde maatregelen wordt het echter wel “logisch” geacht dat buitensportlocaties eerder open gaan dan binnensportlocaties.

Het is nooit bewezen dat het sluiten van binnensportlocaties effect heeft op de virusverspreiding, erkent Rosendaal. Dat is volgens hem lastig om te bewijzen. “Het totale pakket aan maatregelen heeft effect, maar per losse maatregel kun je het percentage niet berekenen. Daar zitten te veel variabelen aan, zoals het verminderde aantal vervoersmomenten dat je realiseert.”

Maar sporten maakt je gezonder: kunnen we het niet gebruiken als wapen tegen COVID-19?
Volgens Rosendaal blijft dat argument, veelgehoord in de sportsector, niet helemaal overeind. “Sporten maakt je wel gezonder”, beaamt hij, “maar je valt er niet per se van af.” En dat is volgens hem een belangrijke nuance, met het oog op een van de risicogroepen in deze coronapandemie: de mensen met ernstig overgewicht.

De keuze om binnensportlocaties te sluiten kan volgens Rosendaal alleen maar te maken hebben met de poging om de virusverspreiding tegen te gaan. “De mensen die bijvoorbeeld in de sportscholen komen, lopen namelijk zelf vaak niet het risico om ernstig ziek te worden. Maar het verhoogt wel de kans dat zij besmet raken en het virus doorgeven.”

Wetenschappelijk bewijs of niet, Rosendaal benadrukt dat hij alle sympathie heeft voor het onbegrip vanuit de sportsector, en in het bijzonder vanuit sportscholen.

“Het bierdrinken achteraf in een kantine gebeurt daar niet, of veel minder. Mensen sporten en gaan naar huis. In het hele maatregelenpakket van wat je moet doen om de virusverspreiding te verminderen en wat je daadwerkelijk aanpakt, is het dé onschuldige partij. Scholen zijn echter het belangrijkste om open te hebben. Een klein beetje verspreiding nemen ze daar op de koop toe.”

Meest bekeken

Anton, 8, pleegt zelfmoord na jarenlange mishandeling door ouders

Een achtjarige jongen sprong vanaf de negende verdieping van een appartement naar beneden om zijn leven te beëindigen, nadat hij jarenlang huiselijk geweld moest ondergaan.

Anton werd regelmatig mishandeld door zijn ouders en wist volgens politie-informatie niet hoe met de situatie om te gaan.

De jongen werd dood aangetroffen op een weg afgelopen maand, nadat hij naar beneden sprong vanuit het appartement.

Een getuige zegt dat de jongen op die bewuste dag door zijn ouders was geslagen, omdat zijn trui was gescheurd. De getuige hoorde de ouders tegen de jongen gillen en hem slaan.

“Toen werd alles stil en hoorde ik snelle voetstappen van de jongen,” verklaart de getuige verder. Na enkele seconden hoorde in een harde smak en keek uit mijn keukenraam naar beneden en zag het lichaam van de jongen op straat. Ik belde meteen de ambulance en de politie.”

Een andere buur zegt: “Ik hoorde de familie boven naar hun flat gaan. Tien minuten later lag de jongen op de grond, terwijl zijn ouders naar beneden renden.

Paramedici die zich spoedden naar de locatie waren niet in staat om Anton te redden. De politie is een onderzoek gestart en spoort de ouders op die kort na het drama de stad hebben verlaten.

Indien veroordeeld, riskeren ze maximaal vijf jaar celstraf. De leiding van de school zegt dat de ouders niet geïnteresseerd waren in het welzijn van de jongen.

Volgens de schoolpsycholoog heeft Anton haar meerdere keren bezocht voor counseling, maar dit zag ze niet aankomen.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

De Jonge: geef meer asielzoekers voorrang als er een huurhuis vrijkomt

Dat adviseert woonminister Hugo de Jonge aan gemeenten. Het plan moet ervoor zorgen dat statushouders niet eindeloos plekken in opvangcentra bezet houden: die plekken zijn nodig voor nieuwe asielzoekers.

Gemeenten zijn verplicht om een bepaald percentage statushouders te huisvesten in nieuw vrijgekomen huurwoningen, maar veel gemeenten hebben hierin achterstanden.

Om die achterstanden in te lopen en te zorgen voor een betere doorstroom vanuit opvangcentra, adviseert De Jonge gemeenten daarom om meer statushouders voorrang te geven op huurwoningen.

Eigenlijk wil het kabinet via de wet regelen dat gemeenten verplicht worden locaties te bieden. Maar “die wet duurt nog wel een tijd”, zegt Van der Burg. Op zijn vroegst is de wet voor de zomer van kracht.

In de wachtkamer
Intussen blijven de problemen zich opstapelen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar zich dagelijks nieuwe asielzoekers melden.

Om te voorkomen dat asielzoekers buiten moeten slapen, zoals recent dreigde te gebeuren, wil het kabinet dat mensen die wél al een status hebben, snel doorstromen.

Dinsdagnacht nog, moesten 32 mensen de nacht doorbrengen op stoelen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum.

“Een derde van de mensen die nu in een COA-opvang zitten heeft al een vergunning. Die mogen blijven en zo snel mogelijk met de integratie beginnen, maar ze zitten toch nog op een plek die eigenlijk voor asielzoekers bedoeld is”, aldus De Jonge.

Woningtekort
De doorstroom van statushouders is al tijden een probleem door het tekort aan woningen. Volgens De Jonge zijn die woningen er “wel degelijk”, hoewel hij erkent dat het “natuurlijk krap” is.

“Statushouders moeten worden gehuisvest in vrijkomende huurwoningen, of je zou daar aanvullend, net als bij andere aandachtsgroepen, flexibele huisvesting voor moeten creëren”, zegt de woonminister.

De mogelijkheid om provincies toezicht te laten houden, bestaat wel al in de wet. Daarom kan er snel op worden overgegaan.

In het uiterste geval kan de provincie de taak van de gemeente zelfs overnemen, maar De Jonge denkt niet dat dat nodig is.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Agent moet ruit inslaan om kind uit snikhete auto te bevrijden

Door snel handelen heeft een wijkagent in het Zuid-Hollandse in Maassluis woensdag een drama weten te voorkomen.

Een binnengekomen melding deed alle alarmbellen afgaan, want er bleek een klein kindje in een snikhete auto opgesloten te zitten.

Agenten die de melding kregen sprongen direct in de auto om het kindje te hulp te schieten.

Eenmaal aangekomen op de plek des onheils bleek het niet te gaan om een nalatige ouder die het kind zonder blikken of blozen had achtergelaten.

De aanwezige moeder was helemaal in paniek, want haar kroost had de autosleutels in handen toen ze de deur dichtdeed.

Vervolgens schoot het autoportier op slot en kreeg ze, zelfs met hulp van omstanders, de ruit niet ingeslagen.

‘Nat van het zweet’
Omstanders hebben vervolgens geprobeerd zoveel mogelijk schaduw te creëren bij de auto, maar de temperatuur binnen in het voertuig liep toch snel op.

De toegesnelde agenten konden gelukkig net op tijd uitkomst bieden: met een lifehammer die ze bij zich hadden, sloegen ze de ruit van de vergrendelde auto in.

Snel weten ze het kind uit de auto te plukken. “Ze was helemaal nat van het zweet en voelde erg warm aan”, schrijft wijkagent Jeffrey van Uffelen op Instagram.

“De kleertjes hebben wij uit gedaan en uiteraard de schaduw opgezocht.” Een ambulance werd opgeroepen om het kindje te controleren. Als snel daalde haar temperatuur en reageerde ze overal goed op.

Het kindje kon daarna weer met haar moeder worden herenigd.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending