Onderzoekers concluderen: linkshandige mensen zijn beter in het oplossen van problemen
Connect with us

Nieuws

Onderzoekers concluderen: linkshandige mensen zijn beter in het oplossen van problemen

Hoor je bij de minderheid van mensen die hun linkerhand gebruiken om te schrijven? Als dat zo is, kan het zijn dat je een genie bent.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van je linkerhand je op een meer natuurlijke manier begaafd zou kunnen maken dan degenen die hun rechterhand gebruiken. Tenminste, dat is als het gaat om dingen als het oplossen van wiskundige problemen, aldus de Zweedse krant Expressen, verwijzend naar een studie van IFL Science.


Beter cognitief vermogen
Het debat tussen linkshandigen versus rechtshandigen is er al zolang mensen hun handen gebruiken, wat voor haast alles is. Sommigen hebben aangevoerd dat linkshandige mensen een kortere levensverwachting hebben, anderen dat er een link is tussen linkshandigen en criminaliteit. Er zijn ook mensen die beweren dat linkshandige mensen intelligenter zijn.

Het is op dat laatste punt waar het echter interessant wordt. Onderzoekers hebben kunnen zien dat de rechterkant van het brein van een linkerhand gemiddeld groter is dan dat van hun rechtshandige tegenhangers.

Dit betekent dat hun cognitieve vermogen en perceptie van ruimte beter is dan die mensen die overwegend hun rechterhand gebruiken. Niet alleen dat, maar hun hersenschors is ook groter. Een grotere cerebrale cortex betekent dat informatie sneller wordt verwerkt, omdat de link tussen de twee hersenhelften wordt verbeterd.


Nu, na verschillende studies over linkshandige mensen, hebben onderzoekers blijkbaar ontdekt dat linkshandige mensen beter zijn dan rechtshandige mensen bij wiskunde.

Het was IFL Science die studies formuleerde waarin zo’n 2.300 studenten waren opgenomen.

De deelnemers kregen de taak verschillende wiskundige uitdagingen in verschillende moeilijkheidsgraden op te lossen. Vervolgens moesten ze ook beantwoorden welke hand ze het vaakst gebruikten bij het uitvoeren van bepaalde taken.

Nadat de tests waren afgerond, werd duidelijk dat linkshandigen de moeilijkere problemen veel efficiënter oplosten dan de rechtshandigen. Als het op eenvoudige wiskunde aankwam, was er geen groot verschil tussen de groepen, hoewel degenen die toegaven nooit hun linkerhand te gebruiken, tot de slechtste behoren.

Dit bewijst natuurlijk nauwelijks dat linkshandige mensen intelligenter zijn dan rechtshandige mensen, alleen dat er een verband kan worden gevonden tussen het gebruik van de linkerhand en een aanleg voor probleemoplossing en dergelijke.

Ben je rechtshandig of linkshandig? Laat het ons weten in de comments!

Deel dit artikel met je linkshandige vrienden zodat ze iets nieuws kunnen leren!
[fblike]


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending