Ongekende weersverandering: “Extreme kou en angstaanjagende sneeuwstorm op komst”
Connect with us

Nieuws

Ongekende weersverandering: “Extreme kou en angstaanjagende sneeuwstorm op komst”

Na een dag waarop warme lucht uit de Sahara zorgde voor zomerse temperaturen en het breken van warmterecords, staat ons een dramatische weersomslag te wachten. Binnen slechts tien dagen wordt een drastische omschakeling verwacht, met een ‘koude-aanval’ rechtstreeks van de Noordpool. “Het is tijd om je winterkleding weer uit de kast te halen,” luidt het advies.


De voorspellingen duiden op sneeuwval op 15 en 16 april, een ongebruikelijk fenomeen dat aangekondigd is door het Europese weermodel ECMWF. Dit is hetzelfde model dat recentelijk de ‘sneeuwbom des doods’ aankondigde, een voorspelling die uiteindelijk niet uitkwam.

Desondanks bevestigt meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline de kans op vorst en sneeuw, hoewel hij benadrukt dat de details nog onzeker zijn. “Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen hoe het weer half april exact zal zijn,” merkt hij op. Er is een duidelijke kans op kou, maar of dit zal resulteren in slechts een kille periode met mogelijk natte sneeuw, of dat er serieus vriesweer op komst is, blijft ongewis.

Reinier van den Berg, weerman bij RTL, onderstreept de uitzonderlijkheid van de recente warmte, met een temperatuurafwijking van negen graden boven het gemiddelde. “Kou in april is veel normaler dan deze uitzonderlijke warmte,” stelt hij.


De recente warme dag, met temperaturen lokaal oplopend tot 25 graden, was volgens Van Straaten opmerkelijk. “Zonder de sluierbewolking had het zelfs nog warmer kunnen zijn,” voegt hij toe in gesprek met De Telegraaf.

Het advies luidt dan ook om warme kleding, zoals handschoenen, mutsen, en sjaals, klaar te leggen voor midden april. Van den Berg merkt op dat nachtvorst rond deze tijd niet ongewoon zou zijn. “Het zou pas echt opmerkelijk zijn als we geen nachtvorst zouden krijgen in de komende weken. Bereid je maar voor, want het gaat zeker koud worden,” waarschuwt hij.

De aankondiging van deze omslag komt als een verrassing na de onverwacht hoge temperaturen en zet ons aan tot het heroverwegen van onze lenteplannen. Met de potentie voor sneeuw en vorst in het vooruitzicht, wordt het duidelijk dat het weer een onvoorspelbare factor blijft die ons dwingt flexibel en voorbereid te zijn.

Terwijl de gemeenschap zich opmaakt voor deze koude omschakeling, herinnert deze weersvoorspelling ons eraan dat, ongeacht de tijd van het jaar, het altijd wijs is om voorbereid te zijn op alle mogelijke weersomstandigheden.


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending