Peter R. de Vries neergeschoten door de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam
Connect with us

Meest bekeken

Peter R. de Vries neergeschoten door de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam

De tweede verdachte die dinsdagavond is opgepakt voor de moordaanslag op Peter R. de Vries, is de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Het gaat om een man met een Antilliaanse achtergrond die eerder met de politie in aanraking is geweest.

Dat melden goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf. De politie Amsterdam wil niets zeggen over de identiteit of de achtergrond van de twee verdachten uit onderzoeksbelang en omdat de twee in volledige beperking vastzitten. De andere man die is opgepakt is de Pool Kamil E. (35) uit Maurik. Hij werd vorige week ook al opgepakt na een melding van een bedreiging, zo meldde De Telegraaf woensdagmiddag.

De politie arresteerde de twee dinsdag nog geen uur na de aanslag op de misdaadverslaggever in de Lange Leidsedwarsstraat. Die vond om half acht plaats. De politie wist dankzij getuigen, camerabeelden en het ANPR-kentekenherkenningssysteem de twee in een vluchtwagen te traceren op de A4 bij Leidschendam.

De politie denkt ook de vermeende rolverdeling van de opgepakte verdachten te weten. De man die zeker vijf keer schoot op De Vries zou de jonge Delano G. zijn geweest. De man die de vluchtwagen bestuurde, zo denkt de recherche, zou de Poolse Kamil E. zijn geweest.

Laag IQ

Voor moordaanslagen worden vaker jonge tieners of mannen van in de twintig opgepakt. Vaak gaat het om personen met een laag IQ en een gebrek aan empathie die makkelijk beïnvloedbaar en op zoek naar erkenning of status zijn. Soms zijn het personen die zwaar onder druk worden gezet omdat ze schulden hebben. Een voorbeeld is de Antilliaanse Shurandy S., de man die in maart 2018 de broer van kroongetuige Nabil B. doodschoot in Amsterdam. Hij was zwaar verslaafd aan de cocaïne en had schulden.

Het onderzoek naar de moordaanslag op Peter R. de Vries is in volle gang. Zeker twintig rechercheurs zijn met de ernstige beschieting bezig en proberen ook te achterhalen wie de opdracht voor de moordaanslag gaf.

Celeberties

RTL Boulevard-presentatrice Marieke Elsinga over heftige aanslag: ‘Het is zo onwerkelijk’

Marieke Elsinga, presentator van RTL Boulevard gisteravond, schoof vanochtend iets later aan bij haar radioshow Mattie en Marieke op Qmusic. Ze noemt de aanslag op haar collega Peter R. de Vries ‘onwerkelijk’. ,,Dat is het gevoel dat steeds terugkomt, onwerkelijk.”

Elsinga hoorde het nieuws toen zij zelf nog in de kleedkamer van Boulevard zat, dat hartje Amsterdam wordt opgenomen. ,,Mijn lijf en mijn kop schakelt meteen naar een soort ‘het is niet waar’, maar het is wel waar. Het is ook iets waarvan we wisten dat het ooit kon gebeuren”, vertelde de radio-dj, die een uurtje extra in bed was blijven liggen vanochtend na een doorwaakte nacht. ,,Ik ben iets langer blijven woelen in bed. Ik heb wel geslapen, veel gedroomd. Veel gewoeld. Op het moment dat je wakker wordt, kickt die realiteit in. Van ‘wat is er nou gebeurd’. Onwerkelijk is het woord dat steeds terugkomt.”

Ze leeft mee met de misdaadverslaggever, die in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, en zijn familie. ,,Dat is nu het belangrijkste”, zegt ze. Over of hij werd beveiligd, wil ze niets zeggen. ,,Ik wil in het midden laten hoe het zit met zijn beveiliging. Peter was niet bang. En je hoopt natuurlijk dat dat ook echt zo was.”

Elsinga is erg dankbaar dat ze met De Vries mag werken. ,,Ik werk nu een jaar of vijf met hem. Het voelt als ‘ik mag met dé Peter R. de Vries werken’”, zegt Elsinga. ,,Ook ik word wel eens gek van Peter als hij zich haast als een muppet op het bankje van RTL Boulevard wil bemoeien met iets, dan moet hij óók iets zeggen over het jacht van de koning terwijl hij daar niet voor zit. Maar hij is zo kundig, hij heeft zoveel gedaan voor een familie als die van Nicky Verstappen.”

Live

RTL Nederland, productiehuis Fremantle en het team van RTL Boulevard lieten dinsdagavond weten enorm te zijn geschrokken van het nieuws. In een gezamenlijke verklaring noemen ze het ‘een onbeschrijfelijk laffe daad’. ,,Peter betekent als vriend en collega veel voor ons allemaal. Zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting zijn inspirerend en essentieel voor onze samenleving. Ons hart en medeleven gaan uit naar Peter zelf en de mensen die hij liefheeft.” De Vries was in het programma te gast om te vertellen over de rechtszaak tegen Abdallah M., die terechtstaat voor de dood van Seif Ahmed.

Vanavond wordt RTL Boulevard gewoon weer live uitgezonden. ,,Zoals Peter van ons zou verwachten”, liet RTL gisteravond weten, kort na de persconferentie waarin bekend werd gemaakt dat er drie verdachten zijn aangehouden. Elsinga, die vanavond de show presenteert, denkt dat de aflevering waarschijnlijk ‘de moeilijkste’ wordt die ze ooit zal maken. Het programma staat geheel in het teken van de misdaadverslaggever. Over de invulling van de uitzending kan de woordvoerder van RTL nog niets bekendmaken. Wel is al duidelijk dat er tijdens RTL Boulevard en later op de avond bij Humberto geen reclame tijdens de programma’s is.

Veiligheid

Volgens het Openbaar Ministerie is de veiligheid rond het tv-programma niet in het geding. Dat zei de Amsterdamse hoofdofficier René de Beukelaer gisteravond. Ook het OM laat niets los over eventuele extra beveiligingsmaatregelen rond de studio.

De Vries’ collega John van den Heuvel heeft in 2018 zijn werk voor Boulevard een tijdje stil moeten leggen, omdat de opnameplek onvoldoende beveiligd kon worden. Van den Heuvel werd ernstig bedreigd: crimineel Ridouoan Taghi zou de persoon zijn die hem dood wilde hebben. ,,Vandaag precies twee jaar geleden kreeg ik te horen dat er allemaal gedoe was en dat ik in de beveiliging moest. Vanaf dat moment ben ik nooit meer alleen geweest. Dat was zwaar. Maar ik kon mijn werk doen en dat was allemaal prima. Maar mijn gezin idem dito’’, vertelde Van den Heuvel in december 2019 bij RTL Boulevard, op de dag dat bekend werd dat Taghi was aangehouden.

De Vries is de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen Taghi.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Experts waarschuwen: ‘Kleurcode voor Nederland volgende week weer donkerrood’

Als gevolg van de stijgende besmettingen dreigt Nederland komende week weer vuurrood te kleuren op de kaart.

Jaap van Dissel van het RIVM pleit ervoor om de kleurcodes van de besmettingsgraad binnen de EU eerlijker vast te stellen.

De kleurcodes worden bepaald op basis van het aantal en het percentage vastgestelde besmettingen. In het kader van de toegangstesten krijgen heel wat mensen zonder klachten een toegangstest opgelegd. De positieve resultaten van de commerciële teststraten komen wel in de statistieken, maar de negatieve uitslagen en het aantal tests niet. De RIVM-baas zegt: “Je weet niet wat de noemer is.”

Donkerrood

Indien de actuele stijging van besmettingen zich doorzet, kleurt Nederland komend weekend rood en de week daarop donkerrood. Dat betekent een hoop ellende voor toeristen die naar bepaalde vakantiebestemmingen afreisden. Meer quarantaineverplichtingen, meer tests en misschien zelfs weigering aan de grens.

Onzekerheden en risico’s

Van Dissel benadrukt wel dat Nederland gelijke tred houdt met de Europese trend. Bij de jongeren neemt het aantal besmettingen weliswaar toe, maar de ziekenhuizen open stilaan leeg. Hij ziet wel problemen door de import van het virus door reizigers en besmettingshaarden bij personen die zich niet laten inenten. Zelfs bij een hoge vaccinatiegraad blijft 30 procent van de bevolking kwetsbaar voor het virus.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Reacties na gruwelijke aanslag Peter R. de Vries: “John van den Heuvel is de volgende!”

Nederland is in grote shock na de aanslag op onze favoriete misdaadjournalist. Uit het hele land reageren mensen vol afschuw op dit nieuwe dieptepunt uit de Nederlandse criminaliteit. Direct nadat hij te gast was bij RTL Boulevard is Peter R. de Vries beschoten in het centrum van Amsterdam.

Danny Ghosen bij Humberto
Danny Ghosen schoof gisteravond aan bij Humberto op RTL4. De journalist woont vlakbij de plek waar het incident heeft plaatsgevonden. Toen hij hoorde wat er gebeurd was haastte hij zich naar de plek des onheils. Hij vertelde in de talkshow openlijk over de reacties die mensen hadden na het horen van het verschrikkelijke nieuws.

Want waar de meeste mensen vol afschuw reageerde op de moordaanslag, zaten er ook mensen tussen die het niet zo erg leken te vinden. Ghosen reageert verbijstert wanneer hij reacties van mensen hoort die ook op het plaats delict aanwezig waren: “Sommigen waren blij, dat hij opgeruimd is. John van den Heuvel is de volgende, riepen mensen, dat je denkt: Wat zeg je nou weer, joh? Ik moet er ook een beetje van bijkomen van wat ik allemaal gehoord heb.”

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending