Rechtbank: Avondklok blijft nog voor een lange tijd
Connect with us

Meest bekeken

Rechtbank: Avondklok blijft nog voor een lange tijd

De uitspraak van de Haagse rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, is geschorst. Dat heeft het hof in Den Haag bepaald. Dat betekent dat er vanavond vanaf 21.00 uur wel een avondklok is.

Vandaag bepaalde de rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, in een zaak die was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. De Staat ging tegen deze uitspraak in beroep en vroeg in een spoedappèl de rechter de uitspraak te schorsen, zodat de avondklok toch van tafel zou gaan tot in ieder geval de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep, komende vrijdag om 10.00 uur.

Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid deed al kort na het begin van de zitting een wrakingsverzoek tegen het hof, omdat het vooringenomen zou zijn. Hij vindt het onterecht vindt dat de zaak zo snel al werd behandeld. Ook stoorde hij zich eraan dat de voorzitter van het hof per abuis sprak over ‘Viruswaanzin’. Maar de wrakingskamer wees dat verzoek na beraad af.

Besmettelijke mensen

Landsadvocaat Veldhuis en RIVM-topfunctionaris Van Dissel benadrukten in het spoedappèl het belang dat de Staat hecht aan de avondklok. De landsadvocaat sprak gehaast, mogelijk omdat het tijdstip van 21.00 uur – het ingaan van de avondklok – snel dichterbij kwam.

Hij zei dat de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank zijn eigen oordeel boven het deskundige oordeel van het Outbreak Management Team heeft gesteld en boven dat van de Tweede Kamer. Het is van het allergrootste belang dat de avondklok van kracht blijft, in ieder geval totdat het hof zich erover heeft uitgesproken, betoogde hij.

Ook zei hij te vrezen voor een enorme opleving van contacten als de avondklok voor korte tijd wordt losgelaten, waardoor het aantal besmettingen ook weer sterk zal stijgen.

Die zorg uitte ook Van Dissel, die sprak van een “fragiele situatie”. “We hebben nog steeds tegen de 100.000 besmettelijke mensen in Nederland”, zei hij. “Dat aantal is iets gedaald de afgelopen tijd, maar we denken dat het snel gaat toenemen als we deze maatregelen niet voortzetten.” Volgens hem blijkt uit buitenlandse studies dat de avondklok leidt tot 8 tot 13 procent minder besmettingen.

Geen argumenten

Advocaat Van de Corput van Viruswaarheid zei dat hij geen argumenten van de Staat heeft gehoord die zwaarder wegen dan het belang van Viruswaarheid. Hij zei, verwijzend naar de cijfers, dat het juist “de goede kant op gaat”.

Volgens hem zit Nederland momenteel niet in een acute situatie, waardoor de inzet van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, op basis waarvan de avondklok is ingezet, niet legitiem is. Ook is volgens hem niet onomstotelijk vastgesteld dat de avondklok effect heeft.

Van de Corput wees ook op peilingen, waaruit blijkt dat er in Nederland veel draagvlak is voor de avondklok. Hij verwacht dat veel mensen zich er uit zichzelf aan zullen houden. “Het zal wel meevallen dat er een situatie komt die onwenselijk is. De uitspraak dient gewoon te blijven zoals die nu is.”

Bron: 112vandaag

Meest bekeken

Specialisten verwachten dat het kabinet deze strengere maatregelen tegen het coronavirus gaat invoeren

De Federatie van Medisch Specialisten (FMS) is er bijna zeker van dat het kabinet strengere maatregelen gaat nemen tegen het coronavirus. De tweede golf begint op een storm te lijken, ook wel een tsunami waarschuwt federaal president Peter Paul van Benthem.

“De enige kans die we als samenleving hebben, is als we gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met de vinger te wijzen, we moeten snel handelen”, schrijft Van Benthem op de website van de Federatie.

Als de regels niet gaan veranderen zullen er volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen, vrezen de artsen. Dat is vier keer zoveel als nu. In dit geval zal 70 procent van de reguliere zorg moeten worden afgeschaft, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar.

Watersnoodramp van 1953

Van Benthem probeert de eerste coronagolf met de overstromingsramp van 1953 te vergelijken want om coronapatiënten te kunnen verzorgen werd de behandeling van veel mensen met andere kwalen stopgezet. Ongeveer de helft van de reguliere zorg was toen der tijd tot stilstand gekomen. Dit leidde tot een “reservoir” van vertraagde zorg die nog niet is geëlimineerd. Bij sommige patiënten werden later tumoren en hartziekten ontdekt, wat kan betekenen dat ze eerder sterven, en als ze overleven, zullen ze meer symptomen hebben voor de rest van hun leven.

Afgelopen zomer, toen de eerste golf voorbij was, bereidden de regering en de ziekenhuizen zich voor op een tweede golf. Van Benthem: “De harde realiteit van vandaag is dat onze Deltawerken een voorspelde tweede stormvloed moeten kunnen weerstaan, maar deze Covid 19-golf heeft de vorm van een tsunami aangenomen: hij stijgt langzamer dan eerder dit jaar, maar hij is des te destructiever en lijkt veel langer mee te gaan.

De medische specialisten hebben ook hun stem laten horen tijdens de eerste golf van de infectie. Zo was de FMS in maart een van de organisaties die opriepen tot sluiting van alle scholen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Een dag na deze oproep kondigde het kabinet aan dat de scholen en de horeca zouden worden gesloten.

Doorgaan met lezen

Celeberties

LEESTIP: ‘Iedereen in het vak weet dat Marco Borsato hele vieze dingen met Maan deed’

Een tijdje geleden werd er al bekend gemaakt dat Henny Huisman een boekje opendeed over de relatie tussen Marco Borsato en Maan. Volgens een anonieme bron aan weekblad Story wist iedereen in de entertainmentwereld daarvan.

De bron zei ook dat Marco bang is dat deze affaire uitlekt en daarom zo lang in zijn Burn-out zit.

Ook wordt er gezegd dat het heel slecht gaat met Marco Borsato: “Marco zit zó diep in die burn-out, die in mijn ogen overigens een depressie is, dat hij nauwelijks nog enig perspectief ziet. Hij heeft zelfs aan de mensen om zich heen laten weten dat hij nooit meer wil werken. Daarbij zit hij continu in de stress dat er nog veel meer naar buiten gaat komen.”

Marco heeft een heftig jaar achter de rug. Vorig jaar werd er namelijk bekend gemaakt dat hij een affaire had met Iris Hond. Marco zie toen der tijd dat die affaire heel lang geleden was maar de bron zegt dat het veel langer heeft geduurd: “Dat met die Iris Hond heeft bijvoorbeeld veel langer geduurd dan tot nu toe bekend is geworden. Tot veel korter terug, bedoel ik. Dat van die tien jaar terug is niet waar.”

“En dat met Maan is ook allemaal gebeurd, dat weet iedereen in het vak. En zo zijn er nog veel meer dames voorbijgekomen.”

Bron: Trendnieuws

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Verschrikkelijk nieuws voor Connie Witteman: “Het maakt me zo verdrietig”

Connie Witteman en haar partner Eugene van Duin zijn afgelopen zaterdagavond het slachtoffer geworden van een inbraak. Uit het appartement van het stel aan het Vondelpark in Amsterdam werd een kluis gestolen met daarin onder andere kostbare juwelen uit het huwelijk dat zij had met Hans Breukhoven.

De inbrekers betraden de woning rond 20:15, net nadat Connie en Eugene het pand hadden verlaten.

In de gaten gehouden
Aan de Telegraaf vertelt Connie dat de inbrekers het stel waarschijnlijk al een tijdje in de gaten had gehouden: “Op de beelden zie je ze het park inlopen. Maar wat ook een enge gedachte is, is dat we dus al een tijdje zijn bekeken, waardoor ze konden toeslaan. Terwijl we net met onze hond het huis hadden verlaten.” Connie is erg verdrietig door de brutale roof en looft 15.000 uit voor de gouden tip met betrekking tot de daders: “Dat er mensen aan je spullen zitten, dat ze je persoonlijke wereld binnenkomen en er vervolgens vandoor gaan met dingen waar je zo’n persoonlijke herinnering aan hebt. Ik hoop echt dat de daders gepakt worden.”

Beelden
De roof is voor Connie extra verdrietig omdat in de kluis cadeaus zaten die ze van haar ex-man wijlen Hans Breukhoven had gekregen. “Ze hebben een diepe emotionele waarde,’ vertelt ze. “Het is vreselijk. Als de daders niet snel gevonden worden, zijn die natuurlijk verpatst of naar het buitenland gebracht en dan vinden we ze nooit meer terug.” Connie is al eerder het slachtoffer geworden van inbraak: in 2010 werd er ook al een kluis uit het huis van haar en wijlen Hans Breukhoven gestolen.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending