Rechtbank: Avondklok blijft nog voor een lange tijd
Connect with us

Meest bekeken

Rechtbank: Avondklok blijft nog voor een lange tijd

De uitspraak van de Haagse rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, is geschorst. Dat heeft het hof in Den Haag bepaald. Dat betekent dat er vanavond vanaf 21.00 uur wel een avondklok is.

Vandaag bepaalde de rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, in een zaak die was aangespannen door actiegroep Viruswaarheid. De Staat ging tegen deze uitspraak in beroep en vroeg in een spoedappèl de rechter de uitspraak te schorsen, zodat de avondklok toch van tafel zou gaan tot in ieder geval de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep, komende vrijdag om 10.00 uur.

Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid deed al kort na het begin van de zitting een wrakingsverzoek tegen het hof, omdat het vooringenomen zou zijn. Hij vindt het onterecht vindt dat de zaak zo snel al werd behandeld. Ook stoorde hij zich eraan dat de voorzitter van het hof per abuis sprak over ‘Viruswaanzin’. Maar de wrakingskamer wees dat verzoek na beraad af.

Besmettelijke mensen

Landsadvocaat Veldhuis en RIVM-topfunctionaris Van Dissel benadrukten in het spoedappèl het belang dat de Staat hecht aan de avondklok. De landsadvocaat sprak gehaast, mogelijk omdat het tijdstip van 21.00 uur – het ingaan van de avondklok – snel dichterbij kwam.

Hij zei dat de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank zijn eigen oordeel boven het deskundige oordeel van het Outbreak Management Team heeft gesteld en boven dat van de Tweede Kamer. Het is van het allergrootste belang dat de avondklok van kracht blijft, in ieder geval totdat het hof zich erover heeft uitgesproken, betoogde hij.

Ook zei hij te vrezen voor een enorme opleving van contacten als de avondklok voor korte tijd wordt losgelaten, waardoor het aantal besmettingen ook weer sterk zal stijgen.

Die zorg uitte ook Van Dissel, die sprak van een “fragiele situatie”. “We hebben nog steeds tegen de 100.000 besmettelijke mensen in Nederland”, zei hij. “Dat aantal is iets gedaald de afgelopen tijd, maar we denken dat het snel gaat toenemen als we deze maatregelen niet voortzetten.” Volgens hem blijkt uit buitenlandse studies dat de avondklok leidt tot 8 tot 13 procent minder besmettingen.

Geen argumenten

Advocaat Van de Corput van Viruswaarheid zei dat hij geen argumenten van de Staat heeft gehoord die zwaarder wegen dan het belang van Viruswaarheid. Hij zei, verwijzend naar de cijfers, dat het juist “de goede kant op gaat”.

Volgens hem zit Nederland momenteel niet in een acute situatie, waardoor de inzet van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, op basis waarvan de avondklok is ingezet, niet legitiem is. Ook is volgens hem niet onomstotelijk vastgesteld dat de avondklok effect heeft.

Van de Corput wees ook op peilingen, waaruit blijkt dat er in Nederland veel draagvlak is voor de avondklok. Hij verwacht dat veel mensen zich er uit zichzelf aan zullen houden. “Het zal wel meevallen dat er een situatie komt die onwenselijk is. De uitspraak dient gewoon te blijven zoals die nu is.”

Bron: 112vandaag

Meest bekeken

Monique Westenberg erg emotioneel na verlies: “Wat mis ik je in m’n leven”

Monique Westenberg moest op 26 november 2019 afscheid nemen van haar steun en toeverlaat. Haar oma Corrie overleed op 88-jarige leeftijd.

Monique Westenberg maakte er op sociale media geen geheim van dat ze haar oma op handen droeg. Haar overlijden in 2019 kwam dan ook bijzonder hard aan.

Vorige maand herdacht Monique haar grootmoeder nog op wat haar 90ste verjaardag had moeten zijn. Vandaag staat ze stil bij haar overlijden.

“Al twee jaar aan de andere kant en tegelijkertijd ben je nu altijd zo dichtbij. Dat weet ik, dat voel ik!”, schrijft Monique op Instagram Stories.

“Je stuurt me en begeleid me en daar haal ik zóveel kracht uit, maar God wat mis ik je in m’n leven. Zo onbeschrijfelijk veel. Mijn alles, mijn koningin”, aldus Monique Westenberg.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Zien: Chantal Janzen plaatst pijnlijke boodschap gericht aan ex-liefje Johnny de Mol!

Chantal Janzen is al jaren lang gelukkig met haar man en ze heeft inmiddels ook al twee kinderen op de wereld gezet. Maar heel wat jaartjes geleden heeft de blondine een relatie gehad met Johnny de Mol. Iets wat eigenlijk half bekend en vrouwelijk Nederland wel kan zeggen als we de geruchten mogen geloven.

Wanneer je even goed op Google gaat zoeken kun je zelfs hele lijsten met vrouwelijke BN’ers vinden waar Johnny wat mee gehad heeft. We vermoeden dat het aanzien en de centjes van zijn pa daar wel een klein beetje mee te maken hebben. Aanpappen met Johnny betekent natuurlijk de dag erop je eigen show. Maar aan deze relaties hebben niet alle vrouwen even goede herinneringen weten we uit verschillende verhalen. We zullen deze verhalen hier niet gaan bespreken, maar wel dat Chantal blij is dat dit verleden tijd is.

Chantal Janzen plaatst iets over Johnny de Mol!

Johnny heeft tegenwoordig namelijk zijn eigen show HLF8 waar hij met enige regelmaat in de roddelkranten terecht komt. Zijn interview met, ook al een ex-liefje, Bridget Maasland ging bijvoorbeeld het internet over. In dit interview ging het namelijk over de bed-prestaties van Hazes jr. en die van hemzelf. Er gaan verhalen dat Johnny tijdens zijn relatie met Chantal behoorlijk naast de pot gepiest heeft. Ook zou Chantal helemaal geen contact meer hebben met de zoon van de grote baas: “Ze zei toen ook al helemaal geen contact meer met hem te hebben, maar dat als hij in de goot ligt en niemand hem wil helpen dat hij Chantal dan mag bellen en ze erover na zou denken of ze hem dan komt helpen“. Tijdens een uitzending van HLF8 met Johnny kwam op het Instagram-verhaal van Chantal plots deze tekst tevoorschijn. We kunnen wel bedenken over wie dit gaat:

Doorgaan met lezen

Celeberties

Gerard Joling maakt zich grote zorgen om zijn moeder (92)

Ze verloor haar grote liefde, brak haar borstbeen en viel twee keer van de fiets. Het is geen wonder dat Gerard Joling zich zorgen maakt om zijn hoogbejaarde moeder Janny. ‘En dan voelt ze zich ook nog eenzaam.’

Wie de verschillende kanalen op internet waar Gerard Joling (61) zich roert een beetje volgt, ziet met grote regelmaat ook zijn moeder Janny voorbijkomen. Er gaat geen week voorbij zonder dat haar zingende zoon haar een bloemetje brengt. ‘Natuurlijk. Maar ik moet je zeggen dat er sowieso heel goed voor haar wordt gezorgd,’ vertelt Gerard aan Story. ‘Zeker niet alleen door mij. Ook door mijn broer, zus, zwager en de kleinkinderen. En door de kinderen van haar overleden vriend Cor. En daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor. Ze woont nog steeds op zichzelf en dan denk ik weleens: jeetje, wat een sterke vrouw.

Ze heeft vorig jaar haar borstbeen gebroken, is twee keer van de fiets gevallen. En natuurlijk is Cor ook nog overleden, wat een ellende voor zo’n oud mens. Soms voelt ze zich ook best een beetje eenzaam. Dat zegt ze dan meteen tegen me. Zo van: Jemig Geer, dan ben ik dan en dan weer alleen. Ze maakt ook echt tijdsblokken. Tussen twee en drie komt die, dan die, en kom jij dan daarna? vraagt ze dan. Maar goed, op de een of andere manier rolt ze er toch doorheen. Ik ben enorm trots op haar.’

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending