Rutte: Nederland gaat opnieuw in lockdown
Connect with us

Meest bekeken

Rutte: Nederland gaat opnieuw in lockdown

Premier Rutte kwam meteen to the point: Nederland gaat opnieuw in lockdown. Hij geeft toe dat ze de persconferentie houden met een somber gemoed. Een harde lockdown is echter de enige manier om de heel besmettelijke omnicronvariant te bestrijden.

Vijfde omnicron-golf

RIVM-baas Van Dissel geeft aan dat de druk op de zorg nog steeds heel hoog is. Het aantal besmettingen met omnicron is vooralsnog beperkt, maar het virus verspreidt zich exponentieel snel. Tussen kerst en oud en nieuw zal deze variant in Nederland dominant zijn, voorspelt Van Dissel. Daarmee zou de deltavariant verdwijnen.

Hij geeft wel toe dat er nog een aantal onbekende factoren zijn. Ze weten wel dat het zich kan onttrekken aan de opgebouwde immuniteit na een eerdere besmetting of zelfs na een vaccinatie. Het virus wijkt volgens Van Dissel te zeer af van de gekende varianten van het virus. Het virus heeft als het ware een ander jasje aangetrokken. Boostervaccinaties geven een opfrissing van het afweersysteem, waardoor de bescherming tegen omnicron toeneemt.

Van Dissel weet nog niet hoe ziek mensen ervan worden. Daarvoor is er nog meer tijd nodig. Wel is zeker dat het aantal ziekenhuisopnames flink zal stijgen, net zoals dat in Londen het geval is. Zeker is dat het aantal ziekenhuisopnames weer gaat toenemen. Vandaar trekt het kabinet aan de noodrem. De lockdown is volgens Van Dissel nodig om tijd te kopen. Zo kan ook de boostercampagne beter worden uitgerold.

Lockdown

De lockdown gaat in vanaf zondag 5 uur ’s ochtends. Op 4 januari vindt er een eerste evaluatie plaats.

Concreet betekent de lockdown:

  • Thuis maximaal 2 gasten, met een uitzondering voor de feestdagen. Dan geldt een maximum van 4 personen.
  • Groepsgrootte buiten maximaal 2 personen, tenzij voor huishoudens
  • Alle niet-essentiële sectoren gaan dicht.
  • Supermarkten mogen openblijven tot 20 uur.
  • Voor het onderwijs ligt de einddatum van de lockdown op 9 januari. Op 3 januari komt er overleg om te bekijken of de scholen weer open kunnen.
  • Bioscopen, concertzalen, horeca, evenementen, dierentuinen, pretparken en theaterzalen blijven gesloten.
  • Niet-medische contactberoepen moeten dicht.
  • Sportlocaties open zijn open van 5 tot 17 uur.
  • Professionele sport gaat door zonder publiek.

Verder wijst Rutte nog eens op de basisregels zoals afstand houden, handen wassen en binnen goed ventileren.

Gezondheid

Pfizer zegt te weten hoelang pandemie nog gaat durenPfizer zegt te weten hoelang pandemie nog gaat duren

Wie dacht dat we bijna van corona verlost waren, komt bedrogen uit. Mondkapjes, lockdowns en sluitingsuren, zullen nog jaren ons deel zijn. Pfizer verwacht dat de pandemie nog minstens tot 2024 zal duren.

Geneesmiddelenfabrikant Pfizer gaat ervan uit dat de coronapandemie nog zeker aanhoudt tot in 2024. Dat liet het bedrijf verstaan tijdens een videochat met beleggers.

De Farmaceut begint overigens binnenkort samen met BioNTech aan een studie over het vaccineren van kinderen van een half tot vier jaar. Het gaat om drie inentingen. Pfizer is al bezig met een onderzoek naar de werking van vaccinaties bij kinderen onder de 16. Bij kinderen van 2 tot 4 jaar leidde de kuur tot een veel zwakkere immuniteit dan gehoopt.

Ondertussen verwacht het Amerikaans bedrijf dat het vaccin haar volgend jaar omgerekend 27,5 miljard euro aan omzet opbrengt. En als er nog meer inentingen nodig zijn, neemt die omzet alleen maar toe.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Willem-Alexander pissig over kritiek op verjaardagsfeestje Amalia

In een korte verklaring liet koning Willem-Alexander donderdagmiddag weten dat hij niets meer te zeggen heeft over het omstreden verjaardagsfeestje van Amalia. Hij woonde de opening bij van het Kunstmuseum Den Haag. Bij het verlaten antwoordde hij duidelijk geagiteerd dat “het heel duidelijk is geweest wat daarover gezegd is.”

De koning beschouwt de kwestie als afgesloten. Willem-Alexander en prinses Amalia kregen zware kritiek omdat ze een verjaardagsfeestje hielden met honderd genodigden. Die fuif vond plaats in het eigen park van de koning, wat als woonomgeving beschouwd moet worden. Volgens de huidige coronaregels mogen er thuis slechts vier personen op bezoek.

Verjaardagsfeest

Premier Mark Rutte schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat alle officiële vieringen waren afgezegd. In de tuin van Paleis Huis ten Bosch vond toch een uitgebreid feest plaats, en dat tegen de corona-adviezen in. Rutte beweert dat er maar 21 personen waren uitgenodigd. De Telegraaf weet op basis van bronnen dat er honderd man was.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Hier gaat het volgende week flink sneeuwen

Kan jij je nog herinneren dat het met kerst heeft gesneeuwd? Nou ik niet, zo lang is het dus al geleden maar het begint er nu toch echt op te lijken dat het tijdens kerst gaat sneeuwen dit jaar.

De komende drie dagen zal het redelijk warm voor de tijd van het jaar blijven, zeker tot maandag. Na maandag lijkt het echter gedaan te zijn met het zachte weer en kunnen we een veel koudere lucht verwachten waarbij het ook gaat vriezen. Vanaf 23 december kunnen we sneeuw verwachten en ook zeker bevroren meertjes.

Of er veel sneeuw gaat komen is niet helemaal zeker maar wel dat we echt winterweer gaan krijgen rond de feestdagen. Ook zullen we een zonnetje te zien krijgen maar wel met koude temperaturen, ideaal voor tijdens kerst toch?

Het is inmiddels alweer 11 jaar geleden dat we voor het laatst sneeuw hebben gezien tijdens kerst, in 2010 sneeuw het namelijk voor het laatst tijdens de feestdagen.

Doorgaan met lezen

Trending