Steeds minde Nederlanders willen een Zwarte piet in het land.
Connect with us

Nieuws

Steeds minde Nederlanders willen een Zwarte piet in het land.

Steeds meer mensen vinden dat Zwarte Piet niet langer zwart moet zijn. Onderzoeksbureau I&O stelt dit op basis van onderzoek.

Onder 65-plussers is er nauwelijks verandering van standpunt waarneembaar. Onder jongeren en hoger opgeleiden is echter een significant verschil waar te nemen ten opzichte van eerdere jaren.

Jongeren en hoogopgeleiden willen verandering
Bij een eerder onderzoek in 2016 wilde slechts 36 procent van de hoger opgeleiden dat het uiterlijk van Piet ter discussie werd gesteld.

Inmiddels is dat opgelopen tot 50 procent.

Mening ouderen nagenoeg onveranderd
Onder 65-plussers is er weinig veranderd voor wat betreft de bereidheid Piet’s uiterlijk te bediscussiëren.

Eind vorige maand vroeg onderzoeksbureau I&O aan ruim 3100 volwassen Nederlanders hoe ze dachten over de verschijning van Piet. Op de website van de organisatie is informatie te vinden voor wat betreft het garanderen van kwalitatieve research.Los van de vraag welk uiterlijk de voorkeur geniet werd er ook ingegaan op het al dan niet ervaren van last van de discussie. Van de ouders met jonge kinderen gaf een derde aan dat hun kroost last ondervond van de Zwarte Piet-discussie. Dat was twee jaar geleden hetzelfde.

Politieke voorkeur sterke indicator voorkeur
Politieke voorkeur lijkt een duidelijke indicator voor wat betreft het al dan niet zijn voor verandering van Piet. Stemmers van de PVV, Forum voor Democratie en 50 Plus willen in ruim driekwart van de gevallen vasthouden aan een zwart geschminkte Piet.

Voor kiezers van GroenLinks, de PvdA en D66 is het precies andersom. Driekwart van deze mensen is voorstander van verandering.

Verder spelen regionale verschillen een rol. In de Randstad is men vaker vóór verandering dan daarbuiten.

We zijn voorlopig nog niet klaar met de Zwarte Piet-discussie zo lijkt het. Wat is jouw mening?


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending