Streng of broodnodig? Meerdere basisscholen verbieden pindakaas
Connect with us

Gezondheid

Streng of broodnodig? Meerdere basisscholen verbieden pindakaas

Een volkorenboterham met pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Waar het voor de een een heerlijke en vullende lunch is, is het voor anderen dodelijk. Mensen met een dodelijke pinda-allergie kunnen al een allergische reactie krijgen als ze lucht inademen met deeltjes pinda. Daarom hebben verscheidene basisscholen in Nederland besloten om pindakaas volledig in de ban te doen.

Al meerdere basisscholen zijn pindavrij verklaard.

Pinda-allergie
Zo is bijvoorbeeld basisschool De Wijzer in Arnhem sinds gisteren volledig pindavrij verklaard. Dit omdat er in de kleuterklas een kind zit met een zeer heftige allergie. Als de kleuter ook maar enigszins in aanraking komt met pinda’s zal er een heftige reactie plaatsvinden, genaamd anafylaxie. Hierdoor kan het kind zelfs komen te overlijden. Daarom mag niemand meer boterhammen met pindakaas meenemen en worden ook traktaties eerst gecontroleerd door docenten.

Scholen
Meerdere scholen in Nederland hebben zich pinda- of notenvrij verklaard. Deze scholen hebben veelal een leerling die dodelijk allergisch is voor pinda’s of andere noten, waardoor de maatregelen getroffen moesten worden. Zo heeft ook de Arnhemse Montessorischool een ‘geen pinda’-beleid en zijn ook ‘t Montferland in ‘s-Heerenberg en ‘t Maxend in Nistelrode notenvrij.

Verstandig
Of notenvrije scholen de oplossing zijn, betwijfelt Frans Timmermans van het Nederlands Anafylaxis Netwerk. Hij vreest dat kinderen met een allergie zo een ‘vals gevoel van veiligheid’ krijgen. Zo zouden ze buiten school juist sneller in aanraking kunnen komen met pinda’s of noten, omdat ze denken dat alles veilig is. Timmermans vindt het veel belangrijker dat (jonge) kinderen leren onderscheiden wat ze wel en niet mogen eten zodat ze er zelf op letten in plaats van een ander.
[fblike]

Celeberties

BREAKING: Voetbalwereld op z’n kop! Cristiano Ronaldo heeft het Coronavirus.

Cristiano Ronaldo is besmet met het coronavirus. Dat heeft de Portugese voetbalbond bevestigd.

Ronaldo speelde afgelopen woensdag nog 90 minuten in het oefenduel tegen Spanje en ook in het Nations League-duel van zondag tegen Frankrijk was dat het geval – beide wedstrijden eindigden in 0-0. Bedoeling was ook dat hij morgen tegen Zweden ook weer de uittredende Nations League-winnaar zou aanvoeren, maar het coronavirus steekt daar dus een stokje voor.

Het nieuws staat op de site van de Portugese voetbalbond. ,,Ronaldo stelt het goed. Hij vertoont geen symptomen, maar is wel in zelfisolatie”, klinkt het.

De Fransman Eduardo Camavinga liet weten dat hij het shirt van Ronald, dat hij na afloop bemachtigde, niet ging wassen. Het is de vraag of hij daar nu nog zo over denkt.

Het nieuws staat te lezen op de website van de Portugese voetbalbond. “Ronaldo stelt het goed. Hij vertoont geen symptomen, maar is wel in zelfisolatie”, klinkt het. De hele Portugese selectie zou intussen al een bijkomende test hebben ondergaan, maar er kwamen geen extra positieve tests aan het licht. Ronaldo is trouwens al de derde Portugese speler die deze interlandperiode besmet raakt met het coronavirus. Eerder legden ook verdediger José Fonte en doelman Anthony Lopes al positieve testen af.

In Turijn zal de positieve test van Ronaldo ongetwijfeld de wenkbrauwen doen fronsen. De Portugees en verschillende andere internationals van Juventus – Dybala, Cuadrado, Danilo en Bentancur – verlieten begin vorige week hun hotel in Turijn voortijdig om aan te sluiten bij de selectie van hun land. Daarmee overtraden ze de geldende quarantainemaatregel nadat twee personen binnen de club positief hadden getest op het coronavirus. De plaatselijke gezondheidsautoriteiten maakten de zaak intussen over aan het gerecht.

Bron: AD, HLN.be

Doorgaan met lezen

Celeberties

Zien: Yolanthe Cabau krijgt compliment tijdens coronatest “Mondje open!”

Yolanthe Cabau is een Nederlands-Spaans actrice en tv-presentatrice. Ze is ook bekend als Yolanthe Sneijder-Cabau, Yolanthe Cabau van Kasbergen en Yolanthe van Kasbergen.

Er wordt meer getest, dus is het ook vanzelfsprekend dat het aantal besmettingen omhoog gaat. Reden tot paniek? Waarschijnlijk niet, als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. En als je klachten hebt en je wilt zekerheid, dan zeker even testen.

Test

Zo’n test is trouwens geen pretje zoals je weet en Yolanthe Cabau heeft er inmiddels ook eentje achter de rug. En de beelden van haar test deelde ze in haar Instagram Stories.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Shirma Rouse verklapt wat ze zo allemaal als ontbijt eet.

Shirma Rouse begon iets meer dan een jaar geleden aan haar avontuur om af te vallen. Dat is haar aardig gelukt en de zangeres houdt haar volgers graag op de hoogte van haar vorderingen. Nu verklapt ze wat ze zoal ontbijt.

Groentjes

Shirma is ondertussen al meer dan vijftig kilogram afgevallen. Daar is ze best trots op, al benadrukte ze wel dat ze zich vroeger ook goed voelde toen ze nog zwaarder was. Haar fans vinden echter dat ze nu nog meer straalt. Dat de zangers trots is over haar vooruitgang, blijkt uit een recente Instagrampost. Ze schreef: “Effe een update! Juni 2019 begonnen aan mijn afval reis! Nog even te gaan maar ben goed op weg!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ik sta in de nieuwe @linda check it out! ❤️#speakingmytruth #nailsonfleek

Een bericht gedeeld door Shirma Rouse (@shirmarouse) op

Shirma houdt zich strikt aan de Alizonne-therapie. Die therapie draait vooral om het optimaliseren van het algemeen welzijn en de gezondheid in het algemeen. De zangeres deelde in een Instagram Storie wat ze precies allemaal ontbijt. Ze vertelde: “Goedemorgen. Jaja, lekker gestoomde broccoli, bloemkool, worteltjes en vier blokjes feta gewoon om het even te pimpen.”

Negatieve reacties

Shirma krijgt doorgaans heel wat lof en complimentjes, maar onlangs was er ook een persoon die het nodig vond om haar compleet de grond in te boren. Niemand minder dan Herman Brusselmans haalde ongemeen scherp uit naar de zangeres. Hij maakte onbeschaamd grappen over haar gewicht. Later liet de zangeres weten dat ze dit gewoon van zich af laat glijden.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending