Stropers slachten bijna 90 olifanten af in Botswana – verbergen hun karkassen tussen de struiken
Connect with us

Nieuws

Stropers slachten bijna 90 olifanten af in Botswana – verbergen hun karkassen tussen de struiken

De kadavers van 87 olifanten zijn gevonden in de buurt van een beschermd natuurgebied in Botswana, volgens lokale verslagen.

Volgens de BBC werden de dode dieren gespot door de liefdadigheidsinstelling Elephants Without Borders, toen ze één van hun gewoonlijke vliegverkenningen maakten.“Ik ben geschokt, ik sta volledig perplex. Deze schaal van olifantenstroperij ben ik nog niet eerder tegenkomen hier in Afrika,” zei Dr Mike Chase van Elephants Without Borders tegen de BBC.

Op basis van het verslag dat hij maakte, in handen van NPR, verklaarde hij: “Het gaat in alle gevallen om stroperij, want ze hadden allemaal afgekapte schedels om hun ivoor te verwijderen. De stropers probeerden om hun wandaden te verhullen door de dode beesten te verbergen in het struikgewas.”

“De grote verschillen in leeftijd en lichaamsgrootte geven aan dat dit een enorm grootschalige manier van stropen is die al een tijd aan de gang is,” valt te lezen in het verslag.

Het bloedbad
Tussen de olifanten werden ook drie witte neushoorns ontdekt tussen de dode dieren. Stropen is een probleem dat al maanden speelt in het gebied.

Maar liefst 37% van ’s werelds bedreigde olifantenpopulatie leeft in Botswana. Hun aantallen daalden met 30% tussen 2007 en 2014, volgens NPR, waarbij zelfs bewaakte beveiligingsmaatregelen niet hielpen. In dit specifieke geval werden de karkassen gevonden in de nabijheid van het 22 vierkante kilometer grote Okavango Delta Game Reserve.

Overheid maakt geen prioriteit van het aanpakken van stropen
Tot aan mei van dit jaar pakte de overheid van Botswana stropers hard aan. Maar de nieuwe president Mokgweetsi Masisi heeft de dienst die hiervoor verantwoordelijk was ontbonden. Als gevolg van deze verandering is stropen verworden van zeldzame gebeurtenis tot groot probleem.

“De stropers verplaatsen zich snel naar Botswana. We hebben ’s werelds grootste olifantenpopulatie en de regering heeft het jachtseizoen min of meer open verklaard,” zei een verslagen Dr Chase, aldus de BBC.

Stropen is een verschrikkelijke bezigheid en zou niet moeten bestaan in de moderne wereld! Deel dit artikel als je er ook zo over denkt!
[fblike]


Nieuws

Jongen (13) uit zee gehaald, overleden

De 13-jarige jongen die maandagmiddag vermist raakte in de zee bij Scheveningen en kort daarna in het water werd gevonden, is overleden. Dit bevestigde de politie woensdag aan Hart van Nederland.

Tekst gaat verder onder video


De jongen werd maandag rond 17.15 uur als vermist opgegeven, waarop een grootschalige zoekactie werd gestart. Hulpdiensten kwamen in grote aantallen ter plaatse en er werd ook met een helikopter gezocht. Rond 17.30 uur werd de jongen in het water gevonden.

Hij werd uit het water gehaald en direct gereanimeerd. Vervolgens is hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Lichaam gevonden in gebied waar gezocht werd naar vermiste festivalganger

Bij het dorp Ens in de Noordoostpolder is een lichaam gevonden. Dit is dichtbij het gebied waar wordt gezocht naar een vermiste festivalganger uit Lochem. De 34-jarige man verdween afgelopen weekend van het festival Wildeburg in Kraggenburg.

De politie meldt op sociale media dat het lichaam is ontdekt in het gras langs de Zwartemeerweg bij Ens, vlakbij Kraggenburg. Er wordt onderzoek gedaan naar de identiteit van de persoon.


De man werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag op het festivalterrein. Hij maakte toen een verwarde indruk. Kort daarna zou hij nog bij zijn auto zijn geweest, die in de buurt geparkeerd stond.

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Nieuws

Video: Meisje in Leusden van achteren aangevallen door wolf

De leiding van de buitenschoolse opvang, verantwoordelijk voor het kind dat afgelopen dinsdag door een wolf werd aangevallen, bevestigt dat er fysiek contact was tussen de wolf en het kind. Het meisje werd in haar zij gebeten door het dier. Eerder werd gesproken over een ‘kort incident’ met een wolf.

Tekst gaat verder onder video

Volgens Vrijland Amersfoort, de opvang verantwoordelijk voor het meisje, gaat het goed met alle betrokkenen. Ze melden dat iedereen geschrokken is van de gebeurtenissen. De verwondingen van het meisje zijn beperkt: ze heeft slechts lichte verwondingen opgelopen en maakt het naar omstandigheden goed.

Het bijtincident is bevestigd door experts: het betrof inderdaad een wolf. Een medewerker die naast het meisje stond verklaarde dat de wolf haar in haar zij beet maar snel weer losliet. Het meisje, dat de wolf niet zag aankomen, viel direct na de beet. Het dier vluchtte terug het bos in.


Na het incident hebben het wolvenexpertteam en de politie een grondig onderzoek uitgevoerd. Het gezin van het meisje is verhoord en haar kleding is voor sporenonderzoek meegenomen. Vrijland Amersfoort heeft alle ouders geïnformeerd en zal deze zomer enkel natuurspeeltuinen en -gebieden bezoeken waar geen wolven zijn gesignaleerd.

Het advies van de provincie om het natuurgebied nabij Leusden te mijden, blijft gelden. De politie onderzoekt samen met wolvendeskundigen nog wat er precies is gebeurd.

Wolvendeskundige Maurice La Haye is geschrokken van het gedrag van de wolf. “De wolf behoort tot de wilde dieren, die in principe schuw zijn en bang voor de mens.”

Hij hoopt dat dit gedrag niet vaker voorkomt. “We willen duurzaam samenleven met de wolf, maar op deze manier gaat dat niet,” aldus La Haye.

Dit is niet de eerste keer. Anderhalve week geleden werd in een natuurgebied in Leusden een hond waarschijnlijk door een wolf doodgebeten en is nog vermist.

Eerder die week was de Amersfoortse Maartje bij Den Treek aan het paardrijden toen haar paard op hol sloeg na een wolf te hebben gezien. Maartje vertelde: “Er zijn meer incidenten geweest. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een kind wordt gepakt.”

Bron: 112vdg


Doorgaan met lezen

Trending