Sylvana Simons: ‘Het Nederlands is dus niet vrijwillig mijn moedertaal!’
Connect with us

Meest bekeken

Sylvana Simons: ‘Het Nederlands is dus niet vrijwillig mijn moedertaal!’

Op Twitter beweerde Sylvana Simons onlangs dat het Nederlands ‘onvrijwillig’ haar moedertaal is. Ze valt daarmee een andere twittergebruiker bij, die stelt: “We’ve been colonised and displaced by the state!“ De Amsterdamse politica Sylvana Simons stelt vandaag op social media dat het Nederlands weliswaar haar moedertaal is, maar niet uit vrije keuze. “Niet vrijwillig, maar ja, inderdaad. Hoezo?” Aldus de tekst van de oprichtster van BIJ1. De opmerking van het gemeenteraadslid volgt op een opmerking van een Twittergebruiker met een Surinaamse vlag in zijn bio, die een onprettige ervaring had op Zoom, een app voor videovergaderingen. Deze “@Bruinmang” beschrijft het incident als volgt:

“Een Nederlandse docent van mijn werkgroep zoom-meeting really just flipped a “is Nederlands jouw moedertaal?” on me. Sir, we’ve been colonised and displaced by the state ✌🏾

Waarna Sylvana Simons dus haar opmerking maakt over het onvrijwillige karakter van het Nederlandse als moedertaal, waarna ze daar nog aan toevoegt: “Voor de volgende keer,” met een knipoog bestemd voor de volgende keer ‘Bruinmang’. Deze antwoordt: “Exact! We zijn moe. Kolonialisme is zogenaamd voorbij en vermeend een “old-topic”, maar het heeft zoveel impact op het postkoloniale denken.” Die laatste tweet kreeg een hartje van Sylvana.

Celeberties

Zien: Gerard Joling open over relatie met Thierry Baudet!

Ondanks de vele foto’s van Gerard Joling en Thierry Baudet die met regelmaat op sociale media voorbij komen, zijn de zanger en Forum voor Democratie-politicus niet bevriend. „Hij is gewoon een kennis”, benadrukt Joling in Hoge Bomen.

„Ik heb een paar keer met hem gezongen, want hij speelt ook piano. En sindsdien drinken we af en toe een wijntje”, verklaarde Gerard toen hem gevraagd werd naar het contact met Baudet. Joling stelde bovendien dat zijn politieke voorkeur daar ook niets mee te maken heeft. „Ik ben het met heel veel dingen met hem eens maar ook met heel veel niet. Ik heb de laatste paar jaar wel geleerd dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn. Je wordt zo ergens neergezet en daar moet je voor uitkijken.”
Jeroen van der Boom stipte ook zijn band met Gordon aan, maar daar reageerde Joling aanzienlijk minder spraakzaam op. Hoewel hij opnieuw moest ’gieren’ bij het zien van oude fragmenten, is het contact tussen de mannen de laatste jaren verslechterd. „Ik heb helemaal niet zo’n geweldige relatie met hem vriendschappelijk, maar ik haat hem ook niet”, verklaarde Gerard, die later ook vertelde altijd te hebben geweten dat Gordon verslaafd was en dat ook toen al lastig vond om mee om te gaan.

Hans Klok

De zanger herhaalde in de uitzending ook zijn wens om een biografie over zijn leven te pennen. Als Van der Boom hem confronteert met het gerucht dat Gerard met 4500 mensen het bed zou hebben gedeeld, reageert Joling al zijn geheimen te zullen delen in het boek. „Daar zaten ook politici tussen, dat is echt zo. Dat gaan de mensen nog wel een keer lezen, dat ga ik nu nog niet vertellen.”
Een van die mannen met wie hij het bed heeft gedeeld was zaterdagavond ook aanwezig in het programma: Hans Klok. De illusionist en Joling zijn al jarenlang bevriend en hebben in het verleden ook wel eens een avontuurtje beleefd. Als Jeroen daarnaar vraagt ontstaat meteen enige hilariteit. „Nou we hebben een keer seks gehad in de Van Gogh-zaal in The Holiday Inn”, begint Joling zijn verhaal, waarna hij meteen in de war raakt over waar het nu was. Een ding weet hij wel zeker: het had met Van Gogh te maken. „Wat was het ook alweer?”, vraagt hij uiteindelijk aan Klok. „Het was in het Novotel in de Johan Vermeer-zaal… Een andere schilder, maar dat terzijde!”, lacht hij.

Doorgaan met lezen

Meest bekeken

Definitief: Terrassen gaan niet open en de avondklok blijft

De terrassen gaan niet open en de avondklok blijft tot tenminste 28 april. De maatregelen kunnen nog niet versoepeld worden op 21 april. Er was vandaag weer een overleg in het Catshuis en dit is wat eruit is gekomen. Het overleg was tussen leden van het demissionaire kabinet, het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM, laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Eerder lieten we nog weten dat vanaf 21 april de terrassen weer open mochten maar dat gaat toch niet door. “Dat is nog net te vroeg”, aldus de woordvoerder. We krijgen pas versoepelingen als de piek van de derde golf geweest is.

Niet alleen de avondklok zou stoppen en de terrassen zouden weer open gaan maar ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Volgens medisch experts zijn de coronacijfers onvoldoende gedaald om dergelijke versoepelingen eerder door te voeren. Vooral ziekenhuizen sloegen alarm nadat Haagse bronnen hadden bevestigd dat het kabinet met deze gedachte speelde.

Vanaf deze maand worden er een aantal coronamaatregelen versoepeld. Onder strikte voorwaarden kan je binnenkort namelijk weer naar musea, theaters, dierentuinen en sportgelegenheden, laat de overheid weten.

Hugo de Jonge laat weten dat als er toegangstesten worden gedaan, het mogelijk is om weer aan activiteiten deel te nemen.

Er worden namelijk proeven gedraaid door heel Nederland. Het gaat om activiteiten als “niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers”.

Als je naar zo’n evenement gaat moet je je wel zoveel mogelijk laten testen binnen 24 uur voordat je erheen gaat. Als je negatief bent getest mag je naar binnen toe.

Ook in de sport is er positief nieuws want een aantal sportevenementen en -activiteiten gaan weer (deels) open voor bezoekers. Bij verschillende wedstrijden van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn weer bezoekers welkom.

Op de website van de Rijksoverheid kun je precies zien waar je weer heen mag.

Doorgaan met lezen

Celeberties

Bridget Maasland ontspoorde helemaal tijdens vakantie met Andre Hazes

Nu het ene na het andere verhaal opduikt over Andre Hazes en zijn nieuwe liefje Sarah is het heel opvallend dat er vandaag ook een heel opmerkelijk verhaal opduikt over Bridget Maasland en de veel besproken vakantie op Curacao die ze had met Andre Hazes waar alles misging en Andre weer terug bij Monique kwam.

Paparazzi fotograaf Ferry was hier namelijk bij en deelt nu zijn verhaal. Volgens Ferry hield Bridget, net als Dre, ook wel van een drankje. Of tien. Hij onthult dat de alcohol op het tropische eiland niet aan te slepen was voor de presentatrice. Bridget was een drankorgel ze was vaak zo lam als een konijn.

Ferry was erbij toen Bridget zichzelf bezatte op het eiland. Het liep dusdanig vaak uit de hand, dat de presentatrice werd weggestuurd. ,,We gingen daar een keer uit eten, met André naast en Bridget tegenover me. Na twee uurtjes was ze zo total loss, dat we haar maar naar huis hebben gestuurd.”

Is het dan de drankverslaving geweest en het gedrag van Bridget waardoor Andre terug verlangde naar de stabiliteit van Monique en haar weer in de armen sloot op het eiland?

Doorgaan met lezen

Trending