Sylvana Simons: ‘Het Nederlands is dus niet vrijwillig mijn moedertaal!’
Connect with us

Meest bekeken

Sylvana Simons: ‘Het Nederlands is dus niet vrijwillig mijn moedertaal!’

Op Twitter beweerde Sylvana Simons onlangs dat het Nederlands ‘onvrijwillig’ haar moedertaal is. Ze valt daarmee een andere twittergebruiker bij, die stelt: “We’ve been colonised and displaced by the state!“ De Amsterdamse politica Sylvana Simons stelt vandaag op social media dat het Nederlands weliswaar haar moedertaal is, maar niet uit vrije keuze. “Niet vrijwillig, maar ja, inderdaad. Hoezo?” Aldus de tekst van de oprichtster van BIJ1. De opmerking van het gemeenteraadslid volgt op een opmerking van een Twittergebruiker met een Surinaamse vlag in zijn bio, die een onprettige ervaring had op Zoom, een app voor videovergaderingen. Deze “@Bruinmang” beschrijft het incident als volgt:

“Een Nederlandse docent van mijn werkgroep zoom-meeting really just flipped a “is Nederlands jouw moedertaal?” on me. Sir, we’ve been colonised and displaced by the state ✌🏾

Waarna Sylvana Simons dus haar opmerking maakt over het onvrijwillige karakter van het Nederlandse als moedertaal, waarna ze daar nog aan toevoegt: “Voor de volgende keer,” met een knipoog bestemd voor de volgende keer ‘Bruinmang’. Deze antwoordt: “Exact! We zijn moe. Kolonialisme is zogenaamd voorbij en vermeend een “old-topic”, maar het heeft zoveel impact op het postkoloniale denken.” Die laatste tweet kreeg een hartje van Sylvana.

Celeberties

Scherpe kijker ontdekt iets heel pijnlijks op foto van André Hazes en Sarah van Soelen!

André Hazes is alweer een paar weekjes weg bij de moeder van zijn kind, Monique Westenberg. Het lijkt erop dat Sarah van Soelen zijn nieuwe liefde aan het worden is, of misschien wel al een tijdje is. Er gaan verschillende geruchten rond dat de zanger al lang voordat hij het uitmaakte met Monique veel tijd met Sarah zou spenderen.

Wat hier precies van waar is kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar gezien de vorige break-up vanwege Bridget Maasland kunnen we natuurlijk alles verwachten van de jonge zanger. We lazen eerder al dat de bos met 100 rozen van de zanger zou komen. Deze foto heeft Sarah op 10 november 2020 al geplaatst en dat is dus bijna 5 maanden geleden en geen 3 weken. Maar een scherpe fan heeft nóg iets ontdekt wat aan zou tonen dat dit niet helemaal gegaan is zoals de zanger zegt.

Scherpe fan merkt iets op aan foto van Andre Hazes met Sarah!
Website ‘Ditjes&Datjes‘ laat weten dat Sarah iedere dag een foto op haar profiel plaatst. Er wordt aangegeven dat de blonde influencer al maanden geen rode nagellak heeft gedragen, behalve begin februari, nog vóórdat de zanger en Monique naar Bonaire vertrokken voor hun vakantie waar de boel “ontploft” zou zijn. Op de foto van de zanger met “zijn nieuwe vlam” is te zien dat de blondine dezelfde rode nagellak draagt wat dus zou kunnen betekenen dat deze foto gemaakt is vóór hij met Monique nog op vakantie ging!

Doorgaan met lezen

Celeberties

Dit is de nieuwe liefde van Bridget Maasland (46)

André Hazes (27) keerde vlak na de breuk met Bridget (46) terug naar zijn ex Monique – met wie het nu ook alweer voorbij is. Maasland haar liefdesleven kwam in een wat rustiger vaarwater. Maar is ze alweer toe aan een nieuwe vlam?

In gesprek met Robbert Rodenburg in de YouTube-serie Open Kaart laat Bridget weten zeker weer open te staan voor de liefde. ‘Ik sta daar helemaal niet verbitterd of verzuurd tegenover.’

Gewoon verliefd
Maar durft ze dat ook weer aan met een bekend iemand, zo wil de presentator van de show weten. Hierop reageert Maasland: ‘Weet je wat het probleem is? Ik word gewoon verliefd. En wie het is, dat interesseert me echt geen donder.’ Bridget voegt toe: ‘Interesseerde me het maar eens wat, want dan kun je ook zeggen: dit doen we even niet. Maar zo werkt het niet. Verliefd is verliefd. Misschien zal ik er niet meer zo snel naar handelen.’

Daten
Ook gaat de presentatrice in op de vraag of het daten lastiger is door haar bekendheid. ‘Dat vond ik nooit. Maar na vorig jaar lijkt me dat wel eng.’

Doorgaan met lezen

Gezondheid

Coronacrisis kan nog minstens 5 jaar duren – Pas over 5 jaar is de hele wereld gevaccineerd!

Binnen 4,8 jaar zal 75% van de wereldbevolking ingeënt zijn tegen het coronavirus. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe balans van de Bloomberg vaccinatietracker. België zou, aan het huidige tempo, binnen 2,5 jaar aan dat percentage komen.

De tracker van het Amerikaanse mediabedrijf Bloomberg baseert zich op officiële cijfers uit 87 landen en gebruikt 75% volledig gevaccineerden (twee dosissen) als einddoel.

Ontbrekende landen zijn ofwel nog niet gestart met hun vaccinatiecampagne of publiceren geen data. België mikt op 70% gevaccineerden om zo voldoende groepsimmuniteit te bereiken.

België
In vergelijking met vorige week is het vaccinatietempo in België wat gestokt. Ons land prijkt op de 32ste plaats als het op het aantal toegediende dosissen per 100 inwoners aankomt.

Vorige week stond België nog op plaats 29. Volgens Bloomberg worden gemiddeld 18.600 doses per dag toegediend, waardoor het nog 2,4 jaar zal duren eer 75% van de Belgische bevolking volledig ingeënt zou zijn.

Dat is een lichte daling ten opzichte van vorige week toen gemiddeld 18.956 vaccins per dag werden toegediend.

De regering zelf voorziet om tegen september dit jaar het doel van 70% gevaccineerden te behalen.

Internationaal
In totaal zijn er wereldwijd meer dan 193 miljoen doses toegediend. Aan een tempo van iets minder dan 5 miljoen per dag duurt het nog 4,8 jaar vooraleer de volledige wereldbevolking voldoende gevaccineerd is.

Israël blijft de absolute koploper in vaccineren met 46,6% van de bevolking die één dosis heeft gekregen en al 31,4% van de bevolking die volledig is gevaccineerd.

De Seychellen en de Verenigde Arabische Emiraten prijken op plaatsen twee en drie. In Europa leidt het Verenigd Koninkrijk de dans met 24,6% van de bevolking die al minstens één dosis kreeg.

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Meest recente berichten

Advertentie

Trending