Tienerdochter is verontwaardigd als moeder om kostgeld vraagt nadat ze baan krijgt
Connect with us

Meest bekeken

Tienerdochter is verontwaardigd als moeder om kostgeld vraagt nadat ze baan krijgt

Hoge huurprijzen, ellenlange wachtlijsten, een eigen plekje huren is voor starters vaak een hele moeilijke opgave. Daarnaast zijn er allemaal kosten waar beginners niet altijd bij stil staan, zoals gas, water en licht.

Wanneer is het redelijk om kostgeld te vragen? Deze moeder voelde zich in ieder geval behoorlijk depressief nadat ze dit aan haar dochter vroeg. Op het Britse Mumsnet deelde de moeder haar ervaring.

De vrouw legde uit dat haar dochter eind oktober 17 jaar wordt. Deze zomer is ze met een stage begonnen, waarbij ze ongeveer 17.000 euro per jaar verdient. De enige kosten die de tiener heeft, is lunch kopen, maar die kan ze ook van thuis meenemen, mocht ze het willen.

De moeder schreef:

“Ik vroeg haar om 60 euro per week bij te dragen aan het huishouden. Daarvoor is er elke dag eten op tafel, haar was wordt gedaan, al het hete water dat ze wil gebruiken, liften waar ze maar naartoe wil, wanneer ze wil, een lift naar werk en terug (we wonen niet dicht bij een bushalte) en alle andere gebruikelijke dingen.”

Haar dochter ziet dit echter absoluut niet zitten. “Ze gaf me het gevoel dat ik de slechtste moeder ter wereld ben door het te vragen.”

De vrouw legde uit dat nu geen kinderbijslag meer krijgen, maar dat de uitgaven hetzelfde blijven. Ook vroeg ze aan haar dochter om haar eigen telefoonrekening te betalen. Dit was de afspraak toen ze in juli een nieuwe iPhone X kocht.

Het kostgeld zou opzij worden gezet voor rijlessen. Maar ondanks dit alles mocht het niet baten. Wanhopig, vroeg de moeder aan de gebruikers van het forum of ze onredelijk was om kostgeld te vragen.

Andere moeders gaven snel een reactie en de vrouw kon op veel steun rekenen. Een veelgehoord argument was dat ze op deze manier haar dochter verantwoordelijkheid leerde en hoe ze goed met geld moest omgaan. Daarnaast vinden velen het normaal dat ze een steentje bijdraagt, nu ze ook werkt.

Maar niet iedereen vond het een redelijk verzoek. Eén moeder schreef: “Natuurlijk ben je onredelijk. Je vraagt een 16-jarig kind om te betalen om in haar eigen huis te blijven. Je moet geen kinderen hebben als je er niet voor kan betalen.”

In een interview met Trouw, omtrent de vraag wanneer het normaal is om kostgeld van je kind te eisen, vertelde opvoedkundige Mariette Dietz:

“Ik vind het heel normaal om kostgeld te vragen en raad ouders ook aan om dat te doen.” Ze geeft aan dat als kinderen werken en een volwassen inkomen hebben, ze best mogen bijdragen. “Als je op internet zoekt, zullen alle opvoeddeskundigen hetzelfde zeggen,” voegde ze eraan toe.

Wat denk jij? Is het een redelijk verzoek van deze moeder om kostgeld aan haar dochter te vragen?

Meest bekeken

Man is stomverbaasd als hij op vakantie zijn dubbelganger in zwembad aantreft

Een man die net op vakantie was, was geschokt toen hij erachter kwam een identieke tweeling te hebben.

Sean Douglas McArdle was net een frisse duik aan het nemen in het zwembad van het Flamingo hotel in Las Vegas toen hij een verbijsterende ontdekking deed.

De man deelde zijn vondst op reddit en legde uit hoe hij een groep mensen naar hem had zien wijzen en lachen terwijl hij in het zwembad was.

Logischerwijs begon hij zich een beetje ongemakkelijk en onzeker te voelen. Maar toen zijn vrienden hetzelfde deden in de andere richting, wist Sean dat er iets bijzonders aan de hand moest zijn.

Het bleek dat iemand in zijn nabijheid als twee druppels water op hem leek! Zelfs de bril en pet waren nagenoeg identiek …

“Tot nu toe was ik niet overtuigd … we zitten ongetwijfeld in een simulatie”, schreef Sean, verwijzend naar de Matrix. “Vandaag zwom ik toevallig langs mijn dubbelganger bij het Flamingo zwembad in Vegas.”

Op de vraag wat hij dacht toen hij zijn tweeling voor het eerst zag, antwoordde Sean: “Ik dacht meteen: holy s***, die gast lijkt op de gast die ik in de spiegel zie. Mijn tweede gedachte was: hij ziet er cooler uit dan ik. Heeft waarschijnlijk echte Club Master Ray Bans in tegenstelling tot mijn Zenni imitaties.”

De gelijkenis bleef echter alleen bij het uiterlijk. Sean legde uit dat hun stemmen compleet anders klonken.

Veel mensen lieten een reactie achter, waarvan de populairste: “Er zijn drie van jullie bij elke brouwerij”. Wellicht heeft Sean gewoon een heel herkenbaar gezicht, waar veel mensen overeenkomsten mee hebben. Hoewel dat toch niet helemaal verklaart hoeveel deze twee op elkaar lijken …

Doorgaan met lezen

Celeberties

Net binnen: Nu ook Waylon in opspraak door misbruik bij The Voice!

Opnieuw komt een opvallend verhaal over misbruik bij The Voice naar buiten. Na Marco Borsato, Ali B, en Jeroen Rietbergen, komt nu ook Waylon in opspraak. Wat is er aan de hand?

Het is de Canadese Voice-kandidate Senja Sergeant die haar verhaal doet in Party. Senja blijft verontwaardigd en teleurgesteld achter…

Waylon Stuurde de kandidate net voor de liveshows naar huis. Een opvallende keuze die op kritiek werd onthaald op sociale media. Maar Waylon verdedigde zich…

De coach zou met Senja Sergeant een plaat maken. Waylon maakte ook aan de kandidate zelf allerlei beloftes. Maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis…

In Party onthult Senja dat de uitspraken van Waylon gewoon een act waren. “Hij misbruikt, in mijn ogen, zijn machtpositie.” De tranen van Waylon na de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice zijn daar eveneens een voorbeeld van, beweert Senja…

“Ik denk dat Waylon een acteur is”, aldus Senja in Party. “Hij komt op mij over als iemand die niets geeft om een ander, maar vooral om zichzelf.”

Doorgaan met lezen

Lifestyle

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Afwassen…We doen het elke dag. Tenminste, de meeste mensen. Voorbeelden genoeg van huishoudens die de vaat gerust een paar dagen opsparen. Maar wat spaart nu eigenlijk het meeste geld uit? Is dat ‘ouderwets’ met de hand, of is het voordeliger om een afwasmachine te draaien?

Hart van Nederland heeft onderzoek gedaan naar het ‘afwasgedrag’ van Nederlanders. Aan de enquete deden exact 2.662 mensen mee en wat blijkt? Een op de tien landgenoten heeft uit vrees voor een hoge energierekening zijn/haar afwasmethode aangepast. Zo’n 66 procent is juist van een afwasmachine teruggegaan naar een ‘handwas’. Een derde is juist van afwassen met de hand overgestapt naar een afwasmachine.

Vaatwasser

Laten we beginnen met een vaatwasser. Dit technologische hoogstandje bied maximaal comfort. Je hoeft de vaat er alleen maar in te zetten en het er later weer uit te halen.

Maar een afwasmachine is niet goedkoop in aanschaf. Een beetje merk kost om en nabij de 700 euro. Zou je hem gedurende tien jaar lang elke dag aanzetten, dan kost dat 19 cent per wasbeurt.

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Expert (electronicabedrijf) heeft berekend dat een vaatwassen van energieklasse C ongeveer 0,57 kWh per beurt verbruikt. Dat komt neer op 44,2 eurocent, berekend op basis van de momenteel geldende tarieven.

Maar dan is er nog het waterverbruik. Elke wasbeurt kost 13 liter water. Waterbedrijf Vitens schat de kosten van water op 0,72 euro per 1.000 liter. Dat komt dus neer op 9,4 cent per vaatwasbeurt. Zijn we er dan al? Nou nee. Want er moet ook nog een afwasblokje in de machine. Die prijs wordt beraamd op gemiddeld 5,3 cent per blokje.

Al met al kost elke draai van een afwasmachine ongeveer 59 cent. En daar zijn de aanschafkosten van de vaatwasmachine dus niet bij opgeteld.

Handmatig afwassen

Handmatig afwassen dan, want dat doen we al zolang Dreft ongeveer bestaat. We gaan we gemakshalve vanuit dat je afwast met een stop in de spoelbak, of zelfs met een afwasteiltje. Daarvoor zou je grofweg zo’n 10 liter water per keer gebruiken. Natuurlijk was je af met warm water en het duurt vaak even voordat het water de temperatuur heeft bereikt die jij wilt. Laten we zeggen dat je 12 liter verbruikt.

Wat is het meest goedkoop? Afwassen met de hand of met een afwasmachine?

Uitgaande van de eerder genoemde kosten van 0,72 euro per 1.000 liter water, zou je slechts 0,86 per afwasbeurt kwijt zijn. Maar dan heb je nog gas nodig. Bespaarinfo.nl beraamt het verbruik hiervoor op 0,472 kubieke meter (m3). De kosten liggen dan op 16,29 cent. Tenslotte heb je een afwasborstel/spons nodig. De prijs hiervan komt ongeveer uit op 1,9 cent per keer.

Het allerlaatste dat je nodig hebt is afwasmiddel. Ook deze kosten zijn erg laag. Omgerekend betaal je zo’n 2 eurocent per keer. Als je alles bij elkaar optelt, kost handmatig afwassen zo’n 21 cent per afwasbeurt.

Bespaar op jaarbasis ruim 138 euro

Er zijn natuurlijk zaken die nog verder van invloed zijn op de prijs. Er zijn mensen wier vaat veel groter is dan die van de ander. Dat maakt verschil. In een afwasmachine kun je veel meer kwijt per keer.

Desondanks zijn de verschillen duidelijk. Afwassen met de hand is meer dan helft zo goedkoop als wanneer je de afwasmachine laat draaien.

Op jaarbasis scheelt het 138,70 euro om met de hand af te wassen. Daar kun je toch een hoop andere leuke dingen van kopen…

Doorgaan met lezen
Advertentie
Advertentie

Recente berichten

Advertentie

Trending