Tijgerwelpje stopt na bevalling met ademen. De moeder gebruikt haar instinct om meteen te helpen.
Connect with us

Nieuws

Tijgerwelpje stopt na bevalling met ademen. De moeder gebruikt haar instinct om meteen te helpen.

Toen Kaitlyn, de Sumatraanse tijger in de Australische Zoo, zwanger werd, was iedereen erg verheugd. Dat was ook iedereen ter wereld die om tijgers en bedreigde dierensoorten geeft. De populatie van haar soort slinkt zienderogen, ondanks inspanningen om hen te redden. Helaas zijn het de mensen die verantwoordelijk zijn voor hun uitsterven. Maar het zijn ook mensen die vereende inspanningen leveren om hen te redden. Kweekprogramma’s als dat van de Australische Zoo zijn de laatste en beste hoop voor Sumatraanse tijgers zoals Kaitlyn.

Sumatraanse tijgers zijn de kleinste tijgersoort en worden onderscheiden door hun zwarte dikke strepen op hun oranje vachten. Vandaag zijn ze nog maar met 400 en komen nog sporadisch voor op het eiland Sumatra. Versnelde ontbossing en stropen brengen met zich dat de soort helemaal van de aardbol dreigt te verdwijnen.

Stropers die in Indonesië betrapt worden riskeren fikse boetes en zware gevangenisstraffen. Niettemin blijft er een grote markt voor lichaamsdelen en producten van Sumatraanse tijgers.

Dus toen Kaitlyn op het punt stond om te bevallen, waren de verzorgers erg zenuwachtig over wat er kon gebeuren. Deze kleine welpjes vertegenwoordigen de toekomst van hun hele soort en Kaitlyn zou voor de eerste keer moeder worden. Er konden een miljoen dingen foutgaan en de menselijke verzorgers zouden niets kunnen doen om te helpen.

Toen Kaitlyn begon te bevallen, keek iedereen met ingehouden adem toe. Ze wisten dat het slecht kon aflopen, maar ze wisten ook dat ze getuige van iets heel bijzonders zouden zijn.

Alsof het nog niet moeilijk genoeg was, zou Kaitlyn bevallen van tweelingen. Ze beviel van haar eerste welpje, en iedereen was opgelucht om een levend en gezond tijgertje te zien. Maar het was nog geen tijd om te ontsnappen. Toen ze van nummer 2 beviel, leek het diertje aanvankelijk levenloos. Hoewel de mensen bezorgd waren, lieten ze de natuur haar gang gaan en dan kwam het moederinstinct van Kaitlyn bovendrijven. Ze likte het welpje totdat zijn lichaampje zelfstandig begon te werken.

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending