Vastzittende orka stopt niet met huilen – dan komt een vreemde dichterbij en maakt alles weer goed
Connect with us

Nieuws

Vastzittende orka stopt niet met huilen – dan komt een vreemde dichterbij en maakt alles weer goed

Orka´s hebben altijd een speciale plek in het hart van dierenliefhebbers gehad. Ze zijn majestueus, extreem intelligent en kunnen met elkaar communiceren, wat ze in staat stelt het jagen de coördineren.

Ze staan aan de top van de voedsel keten – en ze zullen alle middelen inzetten om hun prooi te achtervolgen. Maar soms loopt dat slecht af.

Dit was zeker het geval voor een orka vlakbij de kust van British Columbia, Canada. Maar gelukkig waren er een aantal dierenliefhebbers die erachter kwamen wat er gebeurd was en snel handelden.

In de zomer van 2015, zat een groep orka’s achter hun ontbijt aan in de Hartley Bay coast.

Maar terwijl het eb werd, moet één van hen met een golf over rotsen zijn heen gegaan en is daar vast komen te zitten. De rosten waren scherp en ze kon niet bewegen. Terwijl de uren verstreken werd de situatie erger en erger.

De orka was gestrest en kon niet stoppen met huilen.

Maar gelukkig was er een man die het geluid hoorde voordat het te laat was.

Hij trommelde een groep vrijwilligers op om het gigantische zoogdier te redden.

Ze legden dekens over haar heen om haar te beschermen tegen de zon. Vervolgens gebruiken ze slangen en emmers om water over haar heen te gooien zodat ze niet uitdroogde.

De orka had snel door dat de mensen haar geen kwaad wilden doen.

“In eerste instantie was ze gestrest – je kon zien dat haar ademhaling wat sneller werd. Maar na een poosje, denk ik dat ze wist dat wij daar waren om haar te helpen,” zegt een van de redders George Fisher.

Omdat de orka zo groot was, was het onmogelijk om haar te verplaatsen. En zelfs als ze haar hadden kunnen slepen, hadden de scherpe rotsen voor verwondingen gezorgd.

Het enige wat de redders konden doen was haar nat houden en beschermen tegen de zon, totdat het weer vloed werd.

En nadat ze zeker acht uur had vast gezeten, kon de orka eindelijk weer in vrijheid zwemmen!

Het reddingsteam juichte toen ze los kwam en wegzwom. Wat een helden!

Ze bleven een aantal uren bij haar en als ze niet zo snel gehandeld hadden, had de orka kunnen sterven voordat het vloed werd.

“We voelden allemaal mee met deze orka en we waren gelukkig dat we haar een nieuwe kans konden geven,” zegt onderzoeker Hermann Meuter, die ook hielp bij de reddingsactie, tegen CBC.

Bekijk de fantastische redding hier:

Deze helden verdienen het om gevierd te worden. Vergeet niet dit verhaal te delen met je vrienden die ook van dieren houden!
[fblike]

Doorgaan met lezen

BNers

Liefdesproblemen voor Amalia: ‘Marokkaanse vriend verlaat haar’

Amalia had zich 2022 vermoedelijk helemaal anders voorgesteld. Haar tussenjaar begon prima, maar eindigde in mineur…

De bedreigingen rond haar persoon en de gevolgen daarvan maakten de prinses enorm verdrietig. Eén ding is duidelijk…

“Het grijpt haar zeker aan”, benadrukt medium Marion Berndsen in Story. En ook in de liefde beleeft Amalia een moeilijke periode…

“Was er vorig jaar nog sprake van een leuke jongeman in haar leven, nu zie ik niemand”, klinkt het bij het medium in Story. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen…

“Ze heeft wel veel vrienden, maar ze krijgt geen liefde in de vorm van een relatie”, ziet Marion Berndsen een somber 2023 voor Amalia op liefdesvlak. Al kan het medium wel eindigen met een positieve noot…

“Wel krijgt ze veel liefde en aandacht van haar ouders en zusjes”, benadrukt Marion Berndsen in Story. “Ze staan letterlijk en figuurlijk om haar heen.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Oude vrouw wil met haar laatste geld voor kopje koffie betalen, wordt geweigerd: ”Alleen pin”

De 64-jarige Christine Jacobs uit het Belgische Gent wilde onlangs met haar laatste centjes een kopje koffie afrekenen, maar werd geweigerd. Het meisje achter de kassa van de lunchbar vertelde dat ze alleen pinbetalingen mag accepteren.

Maar dat lukte Christine niet. ”Er staat niet altijd geld op mijn bankkaart”, vertelt ze tegen Het Nieuwsblad. De vrouw wordt gedwongen haar bestelling achter te laten, ten overstaan van andere klanten in de zaak. ”Ik schaamde me diep.”

Het was niet de eerste keer dat een zaak Jacobs’ cash weigerde. “Onlangs had ik hetzelfde voor in een schoenenwinkel. Dat is pijnlijk, want er staat gewoon niet altijd geld op mijn bankkaart. Ik leef in armoede, en mijn leefgeld budgetteren gaat beter met cash.”

Veiligheidsredenen
Volgens de wet mogen winkeliers alleen in uitzonderlijke gevallen munten of biljetten weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als er vermoedens zijn dat het biljet vals is, om tijdelijke veiligheidsredenen, of als het vooraf duidelijk aangeduid staat.

De betreffende lunchzaak Foodmaker, beweert om veiligheidsredenen geen cash geld meer te accepteren. ”We zijn twee keer overvallen, dus we aanvaarden geen cash geld meer”, aldus CEO Lieven Vanlommel. ”Ik ken dit specifieke geval niet, maar meestal lossen medewerkers het wel op door zelf met hun kaart te betalen.”

Digitale drempels
In het algemeen verhoogt de doorgedreven digitalisering bepaalde drempels. Online facturen betalen, een smartphone gebruiken, info terugvinden … ”Voorschriften staan nu alleen online, terwijl ik dat vroeger makkelijker kon bijhouden”, zegt Jacobs. ”En ik mag bijna met pensioen, maar het is pas onlangs gelukt om op MyPension te kijken. Dan zag ik dat er een fout was gebeurd, maar dat laten aanpassen was ook weer moeilijk.”

Opnieuw is Christine niet de enige die hiermee worstelt. “De digitale kloof is het belangrijkste knelpunt dat bovenkomt in al onze contacten met kwetsbare mensen”, zegt Karleen De Rijcke van armoedeorganisatie Kras vzw. “We zien het op alle vlakken, niet alleen voor bankzaken maar ook van onderwijs tot gezondheid. Het zijn gevolgen van leven in armoede waar je niet direct bij stilstaat.”

Doorgaan met lezen

Nieuws

Autodief steelt lijkwagen met overleden man er nog in

In de Amerikaanse stad Rockford ging een autodief aan de haal met een lijkwagen met daarin nog een lichaam van een overleden man. De politie is nog op zoek naar de verdachte, maar het lichaam van de overleden Curtis Brown (47) is inmiddels terecht.

Het busje werd zaterdag gestolen en daags nadien teruggevonden. Echter zonder het lichaam van Brown. Maandagavond werd het lichaam dan op een andere plaats gevonden. Het was zonder lijkzak of kist gedumpt langs de kant van de weg.

(Lees verder onder de tweet)

Het is nog onduidelijk wat er gebeurde tussen de diefstal en het ogenblik van de vondst van het lichaam. De politie verdenkt de 23-jarige Deon Howard van de diefstal. Onderzoekers willen weten wat er met het lichaam gebeurde en wat zijn motief was. Het is evenmin duidelijk of de motor van de lijkwagen draaide op het moment van de diefstal.

Doorgaan met lezen

Trending